شرط روسیه برای توافق هستهای با ایران/ پیشبینی قیمت دلار بعد از توافق
خبرگزاری میزان: مهدی بهکيش استاد دانشگاه علامه طباطبايي و نائب رئيس و دبيرکل کميته ايراني اتاق بازرگاني بين الملل، مهدی تقوي استاد دانشکده اقتصاد علامه طباطبايي و علی دینی ترکمانی دیگر کارشناس اقتصادی در میزگرد تخصصی جزئیات توافق هسته ای، در مورد پیش بینی قیمت دلار، نرخ رشد اقتصادی و کلیت اقتصاد کلان کشور به بحث و گفتوگو پرداختند.
وی ادامه داد: ایران باید وابستگی خود به درآمدهای نفتی را کاهش دهد و به دنبال فراهم کردن زیرساخت ها برای توسعه صادرات باشد.
نائب رئيس و دبيرکل کميته ايراني اتاق بازرگاني بين الملل تصریح کرد: دولت بعد از توافق هسته ای نیز نباید انتظار داشته باشد که به دنبال افزایش صادرات نفت، درآمدهای آن به اقتصاد بازگردد.
کارشناس اقتصادی گفت: اگر چه کشور پس از تحریم از فرصت خوبی برای ورود به بازارهای بین المللی پیدا می کند و انتظار می رود درآمد نفتی افزایش یابد.
وی گفت: با این حال، بازار نفت منطقه مانع از آن می شود که صادرات نفت ایران که در حال حاضر ماهانه یک تا 1.2 میلیون بشکه است، از این ارقام فراتر رود.
بهکیش افزود: در نهایت صادرات نفت ما تا سه سال آینده ماهانه بیش از 1.5میلیون بشکه نخواهد شد، این در حالی است که گذشته محدودیت های ایجاد شده در بازار جهانی، عرضه آن در کشور هم فراتر از این رقم نخواهد بود.
وی ادامه داد: امید است با رفع تحریم سرمایه گذاری خارجی ها به صورت مستقیم یا به صورت پرتفوی در کشور بیشتر شود و دیگر سرمایه های خارجی دیگر به صورت وام با بهره های بالا به کشور واگذار نشود.
وی افزود: علاوه بر اتخاذ سیاست های کوتاه مدت نادرست، ساختارهای نادرست اقتصاد دیگر چالشی بود که این روزها کشورها با آن دست به گریبان است.
بیش از 30 واردات کشور قاچاق است
وی ادامه داد: ادامه چنین ساختاری در بخش تعرفه گذاری باعث می شود که قاچاق همچنان رایج باشد و تولید داخل از آن متضرر شود، بیش از 30درصد واردات کشور از مراجع غیرقانونی و به صورت قاچاق است.
این کارشناس اقتصاد درباره اجرای نادرست برخی سیاست ها مانند خصوصی سازی بیان کرد: آیا قرار بود بنابر قانون خصوصی سازی، اموال دولتی صرفا به گروه خاص اختصاص یابد.
بهکیش بیان کرد: با رفع تحریم، مبادلات بازرگانی و رفت و آمد خارجی ها در ایران توسعه می یابد، با این حال، اقتصاد همچنان با مشکلاتی دست به گریبان است. گام نخست برای اصلاح این مشکلات، شفاف سازی اقتصاد است که انتظار می رود دولت پس از تحریم این فرصت را پیدا کند.
وی افزود: در صورتی که اصلاح ساختار اقتصادی صورت نگیرد، با وجود رفع تحریم ها، اقتصاد بیش از دو درصد رشد نخواهد کرد.
وی گفت: در این میان، سازمان های بین المللی مانند بانک جهانی یا صندوق بین المللی پول نیز برای رشد اقتصاد ایران رقم کمتری را برآورد کرده اند. به این ترتیب، با این رشد اقتصادی، بیکاری حل و فصل نمی شود.
گمانه زنی قیمت دلار در 3000تومان
بهکیش درباره بازار ارز گفت: پیش از تحریم، ارز مورد نیاز واردکنندگان برای مبادلات بین المللی از طریق بانک ها انجام می گرفت و به بانک کشور مقصد منتقل می شد. پس از تحریم بانک، واردکنندگان، ارز را از طریق بازار آزاد تهیه می کردند که شوکی به بازار وارد کرد.
وی افزود: در سه سال گذشته، قیمت دلار از 1000تومان به 3800تومان رسید، با آغاز انتخابات تا 3200تومان کاهش یافت و در حال حاضر نیز تقریبا در این قیمت تثبیت شده است. بنابراین این تغییر قیمتها باعث شده در جامعه تورم انتظاری شکل بگیرد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: تورم انتظاری جامعه در دوران پس از تحریم نیز ادامه دارد، اما دقیقا نمی توان گفت که چقدر کاهش می یابد یا اینکه چقدر در آن قیمت می ماند.
15 هزار میلیارد دلار سرگردان در دست مردم
بهکیش ادامه داد: درصورت اعلام توافق، انتظار عموم جامعه این است که قیمت دلار کاهش می یابد. گفته می شود که حدود 15هزار میلیارد دلار در دست افراد جامعه می شود که در چنین شرایطی ممکن است در بازار تزریق شود و عرضه دلار افزایش یابد که کاهش قیمت دلار را به دنبال دارد.
وی افزود: این رویکرد نباید باعث شود که دولت با تزریق درآمدهای دلار ناشی از فروش نفت به بازار دلار را کنترل کند. درواقع، دولت باید برنامه ها توسعه اقتصادی خود را با محوریت صادرات اجرا کند. با تقویت صادرات که منجر به اشتغالزایی می شود دلار تا حدود 3000هزار تومان پایین می آید.
دو بحران در دو دولت
مهدی تقوی دیگر کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه نیز به دو بحران اقتصادی آزادسازی قیمت و خصوصی سازی بنگاه ها و طرح هدفمندی یارانه ها در دو دولت هاشمی رفسنجانی و احمدی نژاد اشاره کرد و گفت: اقتصاد ایران به مدت چهار سال نرخ تورم 40 درصدی را تجربه کرد که بی سابقه بود.
پیش بینی نرخ دلار
وی همچنین به قیمت نرخ دلار بعد از توافق هسته ای اشاره کرد و گفت: پیش بینی بنده این است که نرخ دلار نهایت به 3 هزار تومان کاهش پیدا کند.
تقوی در این باره گفت: بر اساس نظریه های پولی اقتصاد، افزایش حجم پول منجر به افزایش قیمت ها و تورم می شود، این همان اتفاقی است که در این سال ها درخصوص دلار در کشور رخ داده است.
وی ادامه داد: انتظار می رود، با رفع تحریم ها، واردات رشد پیدا می کند که کاهش قیمت دلار و تورم را به همراه دارد.
وی گفت: تغییر قیمت دلار به عوامل مختلفی بستگی دارد، با این حال، در صورتیکه افزایش صادرات نفتی و رشد درآمدهای نفتی رخ دهد پیش بینی میشود دلار زیر 3000هزار تومان کاهش یابد.
همچنین علی دینی ترکمانی دیگر کارشناس اقتصادی در ادامه میزگرد، گفت: دولت و مسئولان اقتصادی باید آمادگی برای رفع تحریم ها را داشته باشند و هر گونه احتمالی را پیش بینی کنند.
وی با بیان اینکه دولت باید برای هر احتمالی برنامه ریزی داشته باشد، اضافه کرد: انتظارات مختلف را پیش بینی و برای آن برنامه داشته باشد.
...........
سیمین عزیز محمدی
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *