«حوا مریم عایشه» به هیچ وجه فمنیستی نیست
جلسه نقد و بررسی فیلم «حوا، مریم، عایشه» ساخته صحرا کریمی، با حضور کتایون شهابی تهیه کننده فیلم و رضا زمانی منتقد سینما، در پردیس سینمایی گلستان شیراز برگزار گردید.
تایون شهابی تهیه کننده «حوا مریم عایشه» نیز گفت: افغانستان به خاطر سالهای زیادی که در در آنجا جنگ بوده است چیزی به عنوان صنعت سینما ندارد. کابل چند سالن سینما دارد که به عنوان مثال، یکی از آنها متعلق به ایران و یکی دیگر متعلق به فرانسه است.
وی با بیان اینکه سینمای ایران در دنیا جزء سینماهای برتر است، ادامه داد: افغانهای مهاجری که در ایران بزرگ شده اند، در ایران با صنعت سینما آشنا شده اند. صحرا کریمی کارگردان فیلم از پدر و مادر افغان و در ایران متولد شده است. در ۱۶ سالگی به صورت اتفاقی برای بازی در فیلم «دختران خورشید» ساخته مریم شهریار، انتخاب شد. بازی در این فیلم باعث علاقه صحرا کریمی به سینما شد و بعد از شرکت فیلم در یکی از جشنوارههای خارجی، از ایران خارج شد و به اسلواکی رفت و پناهندگی گرفت و تا دکترای کارگردانی سینما تحصیل کرد.
شهابی خاطرنشان کرد: صحرا کریمی بعد از ساخت چندین فیلم کوتاه به افغانستان بازگشت و با همکاری یونیسف برای تهیه گزارشی تصویری از وضعیت زنان و کودکان به نقاط مختلف افغانستان سفر کرد. من در جشنواره آنتالیا با او آشنا شدم و قرار شد با هم همکاری داشته باشیم.
این ژخش کننده بین المللی همچنین گفت: طبیعی است که من به عنوان تهیه کننده فیلمی را انتخاب میکنم که با داستان آن ارتباط برقرار کنم و با کارگردانی کار میکنم که که توانایی ساخت آن را داشته باشد. اما به عنوان تهیه کننده در کار کارگردان دخالت نمیکنم و احترام میگذارم تا فیلم خودش را بسازد و تنها وظیفه خودم میدانم به او کمک کنم تا فیلمی که میخواهد بسازد.
وی یادآور شد: زمانی که آماده فیلم برداری شد و مجوزهای امنیتی لازم را گرفته بود، به من اطلاع داد، اما چون زمان زیادی نداشت فیلم برداری را بدون حضور من در کابل طی حدودا ۴۰ روز انجام داد. فیلمبردار، منشی صحنه و بسیاری دیگر از عوامل و همچنین تجهیزات فیلم برداری را از ایران آورده بودند و برای تامین امنیت آنها نیاز به بادی گارد بود، به همین دلیل مجوز امنیتی تهیه کردند. فیلم برداری ۳ سال پیش بود و درطول آن ۴۰ روز، ۵ حمله انتحاری در کابل اتفاق افتاد. بعد از اتمام فیلم برداری راشها را برای من فرستاد و من دیدم که فیلم درآمده و از او دعوت کردم ۸ ماه به ایران آمد و تمام مراحل بعد از تولید را در ایران انجام دادیم.
شهابی ادامه داد: تدوین را مستانه مهاجر، صداگذاری را محمدرضا دلپاک و تصحیح رنگ و جلوههای ویژه را کامران سحرخیز در استودیو روشنا، انجام دادند. پس از اتمام، طبق قوانین جشنوارههای جهانی، برای شرکت در آنها، فیلم باید حداقل ۷ روز در کشور سازنده نمایش داده شود. با وجود این که خیلی خطرناک بود، اما به جای ۷ روز، ۲۰ روز اکران بود، چون مردم افغانستان تمایل زیادی به دیدن این فیلم داشتند، به شکلی برای اولین بار خودشان را میدیدند و هم ذات پنداری میکردند.
تهیه کننده «حوا مریم عایشه» توضیح داد: این فیلم یک مقطع یک روزه از زندگی ۳ زن مختلف است. حوا یک زن سنتی است که حتی نمیتواند به کلینیک برود و تمام روز باید به پدر و مادر همسرش خدمت کند و به شکلی در قفس است. اگر این قسمت از دو زن دیگر طولانیتر است، عمدی بوده، چون باید ملال زندگی چنین زنی را نشان دهد و حس در قفس بودن او را به مخاطب منتقل کند. بازخورد فیلم در جشنوارههای خارجی نشان داد که در این مورد موفق عمل کرده است. مریم که یک زن روشن فکر است و ما او را در بیرون از خانه میبینیم، تنهاست و همسرش او را تنها گذاشته است. در مورد مریم، باید حس تنهایی او به مخاطب منتقل میشد.
وی ادامه داد: فیلم به هیچ عنوان فمینیستی نیست و یک فیلم ساز از دغدغههای خودش صحبت میکند و صحرا کریمی به عنوان یک زن، روی دغدغههای خودش مسلط است. نامزد عایشه، نماینده نسل جدید مردان افغان است. مردان نسل قبلی افغانستان به جنسیت خود میبالند و زنان را به خاطر زن بودنشان تحقیر میکنند و جامعهای شدیدا مردسالار دارند.
شهابی خاطرنشان کرد: در اکران فیلم در تهران که افغانهای زیادی آمده بودند، مردان، چون با تصویر خودشان مواجه شده بودند حالشان بد میشد و سالن را ترک میکردند و دوباره بر میگشتند. رئیس جمهور کنونی افغانستان، محمد اشرف غنی، در قوانین کشورش تغییرات زیادی را انجام داده تا جامعه از این حالت مردسالاری خارج شود. مثلا، در قوانین جدیدشان اجباری شده که در کابینه دولت حداقل ۳ وزیر زن و ۲۶ درصد از نمایندگان هم زن باشند. صحرا کریمی با این که شیعه و متولد ایران است، به سمت ریاست افغان فیلم که به شکلی معاونت سینمایی افغانستان است، منصوب شده است. این سیاستها خیلی پیشروانه است، اما زنان افغان هنوز نمیتوانند از آنها استفاده کنند، چون این قوانین جدید از عرف جامعه پیشروتر است. ۴۰ سال زندگی در جنگ، تحقیر و خشونت را برای زنان افغان عادی کرده است.
فیلم سینمایی «حوا مریم عایشه» به کارگردانی صحرا کریمی و تهیه کنندگی کتایون شهابی هم اکنون در سینماهای هنر و تجربه درحال اکران است.
انتهای پیام /
انتهای پیام /
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *