ذخایر خونی خراسان رضوی در وضعیت هشدار
از طرفی احسان و نیکوکاری از سنتهای پسندیده در فرهنگ ایرانیان است که اهدای خون نیز یکی از همین کارهای خیر و خداپسندانه به شمار میرود.
در کشورهای توسعه یافته و بسیاری از کشورهای در حال توسعه، بیشترین اهداکنندگان خون را افراد داوطلبی تشکیل میدهند که در قبال آن پولی دریافت نمیکنند، اما در کشورهای فقیرتر، افراد معمولا خون خود را برای انتقال به اعضای خانواده یا دوستان اهدا میکنند و در غیر این صورت آن را میفروشند.
به گفته مسوولان انتقال خون خراسان رضوی، اهدای خون معمولا بی خطر است، اما در برخی افراد منجر به کبودی زیرجلدی یا احساس ضعف و بی حالی پس از اهدا دیده میشود.
خون اهداکنندگان در زمان اهدا برای سنجش میزان ایمنی ارزیابی میشود و این غربالگری شامل آزمایش آلودگیهایی مانند ویروس اچ. آی. وی و هپاتیت میشود که از راه خون منتقل میشوند همچنین پرسشگری در مورد پیشینه پزشکی و معاینه فیزیکی اهداکنندگان خون میتواند از به خطر افتادن سلامت آنها و افراد دیگر جلوگیری کند.
شرایط ویژه اهدای خون داشتن سن ۱۷ تا ۶۵ سال، برخورداری از وزن ۵۰ کیلوگرم به بالا، دارا بودن شرایط مناسب جسمی و روحی و فشارخون متعادل، مبتلا نبودن به کم خونی، فقدان پیشینه ابتلا به هپاتیت ویروسی و برخی دیگر از بیماریهای عفونی و مشکلات مهم و جدی قلبی و ریوی، نداشتن اعتیاد به مواد مخدر تزریقی و الکلی و نیز گذشت دست کم هشت هفته از آخرین اهدای خون است.
انتقال خون خراسان رضوی وظیفه تامین خون حدود ۶۰ بیمارستان در استان خراسان رضوی را بر عهده دارد که در شرایط کنونی به دلیل سرما و برودت هوا تعداد مراجعهکنندگان به پایگاههای اهدای خون در مشهد و دیگر شهرستانهای خراسان رضوی کاهش چشمگیری یافته است.
به گفته مسوولان انتقال خون خراسان رضوی، حجم مصرف خون با پیشرفت جراحی در این استان به ویژه در شهر مشهد به دلیل حضور زائران افزایش یافته و این امر سبب شده تا با مشکل کمبود فرآوردههای خونی رو به رو شویم.
ذخایر خونی خراسان رضوی در وضعیت هشدار
مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی گفت: هم اینک ذخایر خونی در این استان به دلیل کاهش مراجعه مردم به پایگاههای اهدای خون در وضعیت هشدار قرار دارد.
مجید عبداللهی افزود: این کاهش مراجعه مردمی به دلیل سردی و برودت هواست که با ادامه این روند در روزهای آینده پاسخگویی به بیماران نیازمند و مراکز درمانی با چالش جدی مواجه میشود.
وی ادامه داد: ذخایر خونی در وضعیت عادی تا هفت روز پیشبینی میشود که به دلیل کاهش مراجعه مردم این میزان اکنون به شدت کاهش پیدا کرده است.
او اضافه کرد: با ادامه این روند در روزهای آینده، پاسخگویی به بیماران نیازمند و مراکز درمانی با چالش جدی مواجه خواهد شد.
کاهش پنج درصدی اهداکنندگان خون
مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی با اشاره به آمار اهدا کنندگان خون گفت: ۱۴۴ هزار و ۸۲۸ نفر از فروردین ماه تا پایان آذرماه امسال به پایگاههای اهدای خون این استان مراجعه کرده اند که از این تعداد از ۱۰۹ هزار و ۳۹۱ نفر خونگیری صورت پذیرفت.
عبداللهی افزود: ۹۸ هزار و ۸۶ نفر در این بازه زمانی به پایگاههای اهدای خون در مشهد مقدس مراجعه کردند که از این تعداد از ۷۰ هزار و ۸۳۳ نفر خونگیری شد که این آمار در مقایسه با سال قبل آن پنج درصد کاهش یافته است.
- بیشتر بخوانید
- نگهداری ۲۳۰ واحد خون نادر منجمد در بانک خون
وی ادامه داد: پایگاههای اهدای خون در شهر مشهد شامل پایگاه امام رضا (ع) واقع در میدان شریعتی (تقی آباد) ابتدای خیابان دانشگاه، پایگاه امید واقع در نبش خیابان شیرازی سه، طبقه منهای یک مجتمع تجاری و اقامتی امید، پایگاه شهید کریمی واقع در بلوار شریعتی ۲۸ در منطقه قاسم آباد، پایگاه شهید قاسم سلیمانی (میلاد سابق) واقع در بلوار استقلال ۲ و پایگاه مهر واقع در نبش بلوار ابوطالب ۳۳ آماده دریافت خون شهروندان هستند.
استیجاری بودن ساختمان انتقال خون خراسان رضوی
نهم مرداد سال ۱۳۵۳ سازمان انتقال خون ایران تاسیس و شروع به کار کرد که هم زمان با راه اندازی سازمان مرکزی در تهران، سه مرکز دیگر در شهرهای شیراز، اهواز و مشهد نیز راه اندازی شد.
ساختمان اصلی انتقال خون خراسان که هم اینک به سه استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی تقسیم شده در ۲۲ مهرماه ۱۳۵۷ همزمان با میلاد حضرت علی بن موسی الرضا (ع) افتتاح شد، اما نکته عجیب این که با قدمتی که سازمان انتقال خون خراسان رضوی دارد هنوز ساختمانش استیجاری است.
عبداللهی مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی با اشاره به نبود زیر ساخت مناسب در حوزه انتقال خون در خراسان رضوی افزود: تجهیزات موردنیاز اداره کل انتقال خون در این استان مناسب نیست و ساخت ساختمان اداری جدید این اداره کل هم با گذشت ۱۰ سال تنها ۳۰ درصد رشد داشته است که این امر سبب بروز مشکلاتی در این بخش شده است.
استان شش میلیون و ۴۰۰ هزار نفری خراسان رضوی سومین تولیدکننده خون در کشور پس از استانهای تهران و فارس است.
۱۱ پایگاه انتقال خون در مشهد و دیگر شهرهای خراسان رضوی فعالیت دارند که از این تعداد، پنج پایگاه در مشهد و پنج پایگاه در شهرهای نیشابور، سبزوار، تربت حیدریه، قوچان و گناباد استقرار دارند.
همچنین شهرستانهای تربت جام، خواف، درگز و کاشمر هم به مراکز خونگیری مجهزند.