کوالاها و کانگوروها نماد استرالیا در آتش میسوزند/ ۱۰۰۰ کوالا در آتش سوزی از بین رفتند
به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، آتش سوزی جنگلها واقعهای تلخ، اما تکراری و شاید بتوان گفت بدون راه حل قطعی است که سالیانه در اقصی نقاط جهان باعث آتش سوزی و از بین رفتن ریههای زمین میشود. در هفتههای گذشته با آتس سوزی جنگلهای استرالیا رو به رو شده ایم و علاوه بر از بین رفتن حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار جنگل دچار آتش سوزی شده است.
آتش سوزی جنگلهای استرالیا به ۶ ایالت گسترش یافته و جان بیش از نیم میلیارد جانور را گرفته و با وجود بارش باران در چند روز اخیر آتش همچنان جولان میدهد.
استرالیا با اکو سیستم خاصش، ۲۴۴ گونه جانوری از جمله کوالاها را در خود جای داده که در هیچ کجای دیگری از جهان یافت نمیشوند. آتش سوزی اخیر که ۶ میلیون هکتار از استرالیا را در بر گرفته، نیم میلیارد جانور را به نابودی کشانده است و به نظر نمیرسد به این زودیهای تمام شود.
در این آتش سوزی محیط زیست شاهد یکی از تلخترین و وارانگرتین روزهای تارخ خود است؛ از بین رفتن کوالاها، در این آتش سوزی وضعیت کوالاها بحرانی شده و گفته میشود بیش از ۱۰۰۰ کوالا در این آتش سوزی کشته شده اند. تصاویر دردناکی که این روزها به دست ما میرسد دل هر انسانی را به درد آورده است. گزارشها حاکی از آن است که حدود نیم میلیارد حیوان و بیش از ۱۲ میلیون هکتار جنگل، به طور کامل از میان رفت.
کشته شدن این کوالاها و کانگوروها اتفاقی دردناک برای گونهای است که در اثر تغییرات اقلیمی و دچار شدن به بیماریها، بسیار آسیبپذیر شده و زندگی مختل شدهای دارد. ناظران این میزان ویرانی محیط زیست را یکی از تأسف بارترین حوادث در تاریخ خواندند.
اسماعل کهرم، کارشناس محیط زیست در گفتگو با خبرنگار میزان درباره علت آتش سوزی جنگلهای استرالیا گفت: شروع آتش سوزی در استرالیا به دلیل گرمایش زمین نیست و علتش انسانی و عمدی است. افراد با رفتن به این مناطق سرسبز آتش روشن میکنند و اقدام به خاموش کردن آن نمیکنند و با وزش باد این آتش شعله ورتر شده و گسترش پیدا میکند.
اما گزارش استرالین (The Australian) چیزی خلاف این امر را علت آتش سوزی جنگلها میداند و گزارش داده است که مردم متهم ردیف اول این آتش سوزیها را سیاستهای تغییرات آب و هوایی اسکات موریسون نخستوزیر استرالیا میدانند. منتقدان بر این باورند که موریسون از صنایع زغالسنگ استرالیا که یکی از صنایع تدثیرگذار در تخریب محیط زیست است حمایت میکند. آنها بر این باورند که دولت استرالیا هیچ گونه سیاست گذاری ملی جدی در زمینه انرژی و تغییر اقیلم ندارد. این در حالی بود که سفر تفریحی موریسون به هاوایی در آغاز آتش سوزیها خشم مردم استرالیا را برانگیخته است که دولت استرالیا این موضوع را جدی نگرفت.
اما در گزارشی که در ars TECHNICA منتشر شده گفته شده است که آنچه باعث شده این آتش سوزی تا این حد شدید باشد به سه عامل مرتبط است؛ گرما، خشکی و باد. این عوامل در نتیجه روندهای طولانی مدت و نیز کوتاه مدت گرمایش به وجود آمده اند. در سال گذشته رکورد گرمترین و خشکترین سال استرالیا ثبت شد؛ موضوعی که افزایش تبخیر و در نتیجه خشکسالی را به دنبال داشت. حتی در ۱۸ دسامبر ۲۰۱۹ با میانگین دمای ۴۲ درجه سانتیگراد گرمترین روز استرالیا سپری شد. به نظر میرسد اطلاعات دقیقی در مورد روند کاهش بارش در استرالیا وجود ندارد، اما گفته میشود که در برخی مناطق، به دنبال تغییرات اقلیمی میزان بارش کاهش یافته است.
باران کمی آتش را در استرالیا فرو نشاند
بارش باران در نوار ساحلی شرقی استرالیا که دوشنبه آغاز شد تا حدودی از بحران موجود کم کرد. این بارشها که در برخی مناطق نیوساوث ولز، سیل آسا گزارش شده است موجی از امیدواری را در میان طرفداران محیط زیست ایجاد کرد با این همه هنوز دودآلودگی هوا زیاد و خطرناک است. گالری ملی و دانشگاه ملی استرالیا در کانبرا برای پیشگیری از «هر نوع خطری برای عموم، کارکنان و آثار هنری» تعطیل شدهاند. در ساحل شرقی استرالیا از ملبورن تا سیدنی نیز باران دوده باریده است.
علی رغم بارشهای اخیر و کاهش دما، مقامات استرالیایی هشدار میدهند که با افزایش دما در روزهای آتی شعلههای آتش به زودی زبانه خواهند کشید. به گزارش نیو دیلی (The New Daily) استرالیا، میزان خسارات وارده این آتش سوزی تاکنون بیش از ۷۰۰ میلیون دلار برآورد شده است. در همین حال اسکات موریسون نخست وزیر استرالیا ۴/۱ میلیارد دلار به بازسازی مناطق ویران در دو سال آینده اختصاص داد.
با وجود بارشهای اخیر در نوار شرقی استرالیا، مقامات این کشور هشدار دادند که این آتش سوزیها ممکن است به علت افزایش دما در روزهای آینده و یا حتی ماههای آینده به طول بکشد.
در روز شنبه این هفته یک جبهه هوای سرد از جنوب شرقی استرالیا گذشت و در بعد از ظهر به منطقه سیدنی رسید. به نظر میرسید این باد شرایط را بهبود میدهد، اما در نهایت در اواخر روز بدل به باد گرم قدرتمندی شد و دما در خارج از سیدنی به ۴۸.۹ درجه سانتیگراد رسید. علاوه بر این جهت باد غربی به باد جنوبی تغییر کرد و به همین دلیل آتش به جهتهای متفاوتی گسترش پیدا کرد.
وضعیت کوالاها بحرانی است
کوالا جانوری گیاهخوار و کیسهدار و بومی استرالیا است. نزدیکترین جانور به کوآلا از نظر ظاهر وامبَت است. آنها روزها بر روی شاخههای پهن اکالیپتوس میخوابند و بچهشان را هم آنجا به دنیا میآورند. کوالاها از برگهای اکالیپتوس تغذیه میکنند و این رژیم غذایی انرژی اندکی را در اختیار آنها قرار میدهد. جنگلهای استرالیا را با کوالاها میشناسند و تصور استرالیا بدون وجود کوالاها غیر ممکن است. مسئئولان حفظ گونههای جانوری در استرالیا در جلسهای خطر انقراض این گونهها را هشدار دادند. تعداد کوالاها در شش سال گذشته ۵۰ درصد کاهش یافته است و دلیل آن نیز دلیلی همانند سایر کشورهاست ورود به محل زندگی آنها و تغییر اقلیم.
اما این آتش سوزی و از بین رفتن ۱۰۰۰ کوالا و همچنین از بین رفتن غذای اصلی آنها یعنی برگهای درخت اکالیپتوس به میزان زیادی آنها را در معرض خطر قرار میدهد. بیل الیس از موسسه کوالای استرالیا معتقد است که نگرانی از انقراض کوالاها به هیچ وجه بدبینانه نیست.
به گفته او در مناطقی از استرالیا، به خصوص در ایالت نیوساوث ویلز مواردی وجود داشته که به رغم توجه اهالی، باز هم نسل کوالاها به صورت محلی منقرض شده است. فعالان حفاظت از گونههای جانوری خواسته اند تا کوالا که سمبلی برای کشور استرالیا است در فهرست حیوانات در حال انقراض قرار گیرد.
اما کمیته حیوانات در خطر انقراض که زیر نظر دولت استرالیا فعالیت میکند اعلام کرده که محبوبیت بسیار زیادی کوالا در کشور استرالیا تاثیری بر تصمیم این کمیته نخواهد داشت و یک سخنگوی این کمیته گفته است که احساسات مبنای تصمیم گیری این کمیته نیست و وضعیت کوالاها هم مثل بقیه حیوانات بررسی خواهد شد.
محبوبیت زیاد کوالاها در استرالیا به حدی است که از بین رفتن آنها مساوی با از بین رفتن یکی از نمادهای جانوری استرالیاست که از محبوبیت زیادی در بین مردم برخوردار هستند.
«کوآلا» نماد کشور استرالیا است
کوالا یکی از حیواناتی است که نماد کشور استرالیا است و اکنون در حال سوختن و شاهد این مدعا را میتوان در دیپلماسی حیوانات ورق زد. شاید آن روزی که قربانقلی بردی محمداف، رئیس جمهور ترکمنستان یک سگ را به پوتین هدیه داد، این نوع هدیه دادن از سوی مقامات سیاسی کمی عجیب به نظر میرسید، اما واقعیت این است که در عرصه دیپلماسی، هدیه دادن حیوانات امری متدوال و در برخی کشورها محبوب هم هست. سابقه حضور حیوانات در مراسمات سیاسی به روم باستان بر میگردد؛ جایی که حیوانات خطرناکی مانند شیر و ببر وارد زمین گلادیاتورها میشدند و پادشاهان از دیدن مبارزه آنها لذت میبردند.
استرالیا در سال ۲۰۱۴ و پیش از نشست رهبران جهان برای حضور در مراسم سران گروه ۲۰، کوآلا یکی از مشهورترین نمادهای این کشور را مهمان مراسم کرد تا به نوعی دیپلماسی کوآلای خود را کلید زده باشد.
کوالاها معروف به حیواناتی هستند که آب نمیخورند، ولی در آتش سوزیهای اخیر شاهد عکسهایی هستیم که انسانها کوالاهای نجات یافته از آتش را آب میدهند.