حامدکرزی: امیدواریم آمریکا راه معقولی را در پیش بگیرد
به گزارش ، حامد کرزی سهشنبه در مجمع گفت وگوی تهران گفت: حمله آمریکا که منجر به شهادت سردار عزیزمان، قاسم سلیمانی شد، به ملت بزرگوار و دوستمان، تسلیت عمیق میگویم. ایران و افغانستان دو کشور نزدیک به یکدیگر و با زبان، تاریخ، فرهنگ و هنر نزدیک و مشترک هستند.
وی قدردانی از مهماننوازی مردم ایران از اتباع افغان، اظهار داشت: امروز در حالی به تهران سفر میکنیم که اتفاق ناخوشایندی رخ داده است. ملت افغانستان در تاثر ملت ایران احساس همدردی میکند چون مردم افغانستان چنین دردی را سالها است را احساس میکنند و این همدردی از قلب و احساس ماست.
رییسجمهوری سابق افغانستان ادامه داد: امنیت در منطقه ایجاد نمیشود مگر آنکه خود ما با یکدیگر همکاری کنیم. نجات، ثبات و امنیت و ترقی ما در تفاهم و همکاری و شراکت ما نهفته است. امیدواریم با تمام مشکلات و تجربیات به ویژه تجربه تلخ چند روز قبل، آمریکا با مناسبات دوستانه با ایران و برگشت به تعهداتشان در کشورهای منطقه مانند افغانستان و برجام راه معقول را در پیش بگیرد.
کرزی خطاب به اروپا تصریح کرد: امیدواریم اروپاییها در شراکت با روسیه و چین اقدامات موثرتر و محکمتری بردارند و از حق دفاع کنند و کوشش کنند آمریکا به برجام برگردد و راه صلح و تفاهم را در پیش بگیرد.
وی با بیان ابتکار افغانستان و روسیه بر برگزاری نشست مهمی درباره صلح، خاطرنشان کرد: آمریکا هم برنامهای درباره صلح دارند ولی امیدواریم آمریکا، صمیمیت و راستگویی خود را در از طریق همکاری راستین با مردم افغانستان و کشورهای منطقه مانند روسیه، پاکستان و چین و... نشان دهد. آرزوی ما صلح و ثبات در منطقه به ویژه افغانستان و ایران است.
کرزی در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان گفتوگوی درون منطقهای را عمیق کرد، گفت: سال ۲۰۰۱ بعد از حمله تروریستی به ساختمانهای بلند نیویورک، آمریکا به افغانستان حمله کرد که مورد تایید سازمان ملل متحد و کنفرانس بن قرار گرفت. در آن اجلاس بزرگ که افغانها هم حضور داشتند، کشورها اجماع داشتند. کشورهایی که با آمریکا درباره مبارزه با تروریسم و صلح و ثبات اختلاف داشتند هم با آمریکا همکاری کردند.
وی با بیان اینکه ایران کشور مهمی در منطقه است و با آمریکا اختلاف زیاد دارد ولی در آن اجلاس حاضر شد و با کشورهای بزرگ برای استقرار صلح و ثبات در منطقه کوشید، اظهار داشت: نتیجه آن، ایجاد دولتی که من رئیسجمهور آن شدم و آغاز زندگی جدید و تدوین قانون اساسی شد؛ اما دیدیم که بهرغم همکاری عالی ایران و روسیه و چین و کشورهای دیگر، از سوی آمریکا با الفاظ نادرستی حمله شد ولی ایران همکاری خود را با افغانستان ادامه داد.
رئیسجمهوری سابق افغانستان ادامه داد: با وجود حضور آمریکا، ایران در سالهای گذشته با افغانستان بسیار حسنهای داشته، در بازسازی مشارکت داشته، همکاری اقتصادی داشته و مهاجران افغان را پذیرفته است. اگر ما همکاری کنیم و مسائلمان را باهم بررسی کنیم، شکی نیست که میتوان صلح و ثبات را ایجاد کرد.
/ایرنا/