آرامش قبل از طوفان در وین/ گرت پورتر: نمیتوان در خصوص توافق به صورت قطعی اظهار نظر کرد
فضای مذاکرات هسته ای ایران و اعضای 1+5 در وین برای چندمین بار در وضعیت"آرامش قبل از طوفان" قرار گرفته است.
اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای ایران و دیگر کشورها، ترجیح دادند تحلیل و خبری از فضای جاری در مذاکرات ارائه نکنند تا همه چیز عملا به صبح روز یکشنبه کشیده شود،روزی که از آن به عنوان پر ترافیک ترین روز مذاکرات هسته ای در وین نام برده می شود.
همه از "یکشنبه" سخن می گویند
خوشبینی یا بدبینی نسبت به توافق هسته ای نهایی به متغیری وابسته به تحولات روز یکشنبه تبدیل شده است،موضوعی که خبرنگاران مستقر در مقابل هتل کوبورگ آن را به خوبی حس می کنند.
پپه اسکوبار تحلیلگر ارشد و مشهور آسیا تایمز در این خصوص به خبرنگار میزان در وین گفت:
"واقعا نمی توان نسبت به نتیجه مذاکرات هسته ای ایران و اعضای 1+5 پیش بینی خاصی داشت. همه جیز به فردا بستگی خواهد داشت،روزی که قرار است وزرای امور خارجه ایران و اعضای 1+5 جلسات فشرده تری با یکدیگر برگزار کنند."
گرت پورتر دیگر تحلیلگر و منتقد برجسته آمریکایی نیز در گفت وگو با خبرنگار میزان پاسخی مشابه می دهد:"نمی توان در خصوص توافق نهایی به صورتی قطعی اظهار نظر کرد. باید در انتظار تحولات روزها و جلسات آتی ماند. برخی اختلافات میان طرفین هنوز باقی مانده است و تا عدم حل و فصل نهایی آنها نمی توان از توافق سخن گفت. "
خبرنگارانی که در مقابل هتل کوبورگ یا هتل ماریوت (هتل کناری محل مذاکرات ) مشغول ارسال گزارش و تصاویر زنده از محل مذاکرات هستند، بر مبهم بودن شرایط و اهمیت مذاکرات (یکشنبه) تاکید می کنند.
تاثیر اظهارات آمانو بر فضای مذاکرات
اگرچه اظهارات آمانو در خصوص موضوع پی ام دی و رویکرد ایجابی وی نسبت به این موضوع اختلافی منجر به افزایش خوش بینی برخی تحلیلگران در قبال توافق احتمالی شده است اما با توجه به اینکه سیگنال آشکار و رسمی دیگری در خصوص موضوعات اختلافی نحوه و مکانیزم رفع تحریمها و .....مخابره نشده است ، همچنان مذاکرات هسته ای ایران و اعضای 1+5 در هاله ای از ابهام پیگیری می شود.
در این میان، برخی ابهامات در موضع گیری های آمانو و همچنین تردید تحلیلگران نسبت به نقش افرینی موثر وی در ایجاد توافق هسته ای ، سبب شده است تا عملا اظهارات وی درخصوص حل و فصل نسبی موضوع پی ام دی نتواند به مبنایی برای ترسیم شرایط واقعی از مذاکرات تبدیل شود.
این موضوع نشان دهنده عدم اطمینان اکثر تحلیلگران غربی نسبت به نقش آفرینی واقعی امانو در پروسه همکاری های مشترک ایران و اعضای 1+5 است.
جدال سیاستمداران حاشیه ای بر سر مذاکرات هسته ای
جدال سیاستمداران آمریکایی بر سر توافق هسته ای میان ایران و اعضای 1+5 طی ساعات اخیر به نقطه اوج خود رسیده است .طی ساعات اخیر افرادی مانند زبگنیو برژینسکی مشاور امنیت ملی سابق آمریکا ، دنیس راس مشاور امنیت ملی سابق اوباما، دیوید پترائوس رئیس سابق سازمان سیا و ...طی ساعات اخیر هر یک مواضع ایجابی و سلبی خود را در خصوص توافق نهایی با ایران علنی کرده اند.
به نظر می رسد طی روز آتی و در جریان حضور وزرای امور خارجه اعضای 1+5 در وین، این جدا و تقابل وارد فاز تازه ای شود. این تقابل در دو سطح قابل تفسیر و تحلیل است: در لایه ابتدایی، شاهد جدال جمهوریخواهان و دموکراتها بر سر توافق احتمالی هستیم و در لایه دوم، این تقابل میان اعضای کاخ سفید و دولت اوباما صورت گرفته و خواهدگرفت. یکی از اصلی ترین دلایل تردید کری در بیان تصمیم شفاف و نهایی کاخ سفید در قبال مسائل اختلافی، انعکاس همین اختلافات دولایه است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *