عاقبت استیضاح ترامپ چه می شود؟
بر اساس جدول زمانی تنظیم شده از سوی اکثریت جمهوری خواه سنا، قرار بود جلسه محاکمه ترامپ به اتهام «سوءاستفاده از قدرت» و مانع تراشی بر سر وظایف کنگره در اواسط ماه ژانویه ۲۰۲۰ برگزار شود، اما به نظر میرسد دموکراتهای مجلس نمایندگان با این توجیه که سناتورهای جمهوری خواه در جریان محاکمه ترامپ از بیطرفی خارج شدهاند و جانب فرد متهم را گرفتهاند قصد ندارند طی روزهای آینده پرونده استیضاح رئیس جمهوری آمریکا را برای محاکمه به سنا بفرستند.
پیش از این تصور میشد استیضاح و محاکمه رئیس جمهوری آمریکا در زمان کوتاهی به نتیجه برسد؛ آن گونه که برای آندرو جانسون در قرن نوزدهم و بیل کلینتون در قرن بیستم انجام شد.
هرچند دموکراتها اعلام کردهاند که روند عادلانهای در سنا در خصوص اتهامات دونالد ترامپ، اتفاق نخواهد افتاد. به همین دلیل نانسی پلوسی رئیس دموکرات مجلس نمایندگان ایالات متحده اعلام کرده است، تا زمانی که اطمینان نداشته باشد که عدالت در دادگاه ترامپ رعایت شود، پرونده را به مجلس سنا ارسال نخواهد کرد.
با این حال، تعلل دموکراتها برای خودداری از ارسال پرونده استیضاح ترامپ در زمان کوتاه، دلایل دیگری نیز دارد. برای اینکه ترامپ در دادگاه سنا به دلیل ارتکاب اتهامات وارد در مجلس نمایندگان گناهکار شناخته شود به دو سوم آرای سناتورها یعنی ۶۷ رای نیاز است.
در حالی که دموکراتها هم اکنون فقط ۴۵ کرسی در سنا در اختیار دارند که با احتساب دو کرسی سناتورهای مستقل هم پیمان، تعداد آنان به ۴۶ رای محدود میشود.
به عبارت دیگر، دموکراتها برای به زیر کشیدن ترامپ به حداقل ۲۰ رای جمهوری خواهان نیاز دارند؛ آن هم مشروط بر این که تمامی سناتورهای دموکرات و دو سناتور مستقل به برکناری رئیس جمهوری آمریکا رای دهند.
اگر پرونده استیضاح به سنا ارجاع داده شود و ترامپ با کمک اکثریت جمهوری خواهان به شدت متحد، از خطر برکناری رهایی یابد؛ موضوعی که تحقق آن تقریبا قطعی خواهد بود، رئیس جمهوری و حزب جمهوری خواه در سال برگزاری انتخابات عمومی به موفقیت بزرگی دست خواهد یافت.
هرچند اگر این پرونده ادامه یابد و تکلیف آن تا پیش از برگزاری انتخابات در ماه نوامبر ۲۰۲۰ مشخص نشود، موفقیت از آن دموکراتها خواهد بود.
برای اولین بار در تاریخ نه چندان طولانی آمریکاست که یک رئیس جمهوری در دوره اول ریاست جمهوری خود با استیضاح مواجه میشود و نتایج آن بر ذهن رای دهندگان تاثیر گذار خواهد بود؛ به ویژه آن که حمایت از استیضاح و برکناری ترامپ طی ماههای گذشته در میان بخشی از رای دهندگان مردد و مستقل رو به افزایش بوده است.
این طیف از رای دهندگان که نه قرمز (جمهوری خواه) و نه آبی (دموکرات) هستند، خاکستریهای سپهر سیاست آمریکا را تشکیل میدهند که اتفاقا، اغلب جهت گیری کلان این گروه، سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا را رقم میزند.
اگر پرونده استیضاح ترامپ آن گونه که قرمزها مُصرهستند، در زمان کوتاهی بسته شود، موفقیتهای اقتصادی و امنیتی دولت ترامپ نزد خاکستریها بر رسواییهای سیاسی رئیس جمهوری غلبه خواهد کرد و کاخ سفید برای چهار سال دیگر در اختیار جمهوری خواهان قرار خواهد گرفت، اما اگر با تلاش آبیها، رسواییهای سیاسی رئیس جمهوری تا زمان انتخابات یا حتی چند ماه مانده به زمان برگزاری انتخابات ادامه یابد، چه بسا خاکستریها، موفقیتهای اقتصادی و امنیتی دولت ترامپ را فراموش کنند و به گونهای رای دهند که کاخ سفید بار دیگر در اختیار دموکراتها قرار گیرد.
هرچند اینکه در این بازی رنگها، سرانجام چه رنگی برنده ۲۰۲۰ خواهد بود، هنوز مشخص نیست و به گذشت زمان نیاز است.