سومین سال از پرواز دنیا فنیزاده گذشت/خاطره دستهایی که به کلاه قرمزی جان داد
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، دنیا فنیزاده هنرمند تئاتر عروسکی و عروسکگردان «کلاه قرمزی» که از سرطان رنج میبرد، بعد از سالها مبارزه با این بیماری سرانجام صبح ۸ دی ماه ۱۳۹۵ در بیمارستان از دنیا رفت تا به گفته بسیاری از همکارانش کلاه قرمزی بدون مادر شود.
حال پس از سالها دوری یکی از قدیمیترین عروسک گردانهای مجموعه کلاه قرمزی و پسرخاله شیما بخشنده به جای او وظیفه عروسک گردانی کلاه قرمزی را انجام میدهد اما به گفته خودش هیچگاه جای فنی زاده را نخواهد گرفت.
دنیا فنیزاده از کودکی به خاطر شغل پدرش معمولاً در جشنوارههای مختلف کودک و نوجوانی که در ایران برگزار میشد حضور داشت و آثار داخلی و خارجی شرکتکننده در این جشنوارهها را میدید. همین مسئله سبب شد تا از کودکی با تولیدات و نوع آثار عروسکی که برای کودک و نوجوان ساخته میشود آشنا شود.
پس از آن، کمکم که از برنامههای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بیشتر استفاده کرد، تکرار دیدن این آثار موجب علاقهٔ او به حضور در این رشته شد و در نهایت با انتخاب رشتهٔ عروسکگردانی برای همیشه در دنیای کودکان و نوجوانان باقی ماند. او هدف و دغدغهٔ مهم زندگیاش را شادکردن کودکان و نوجوانان میداند.
فعالیتها
فنیزاده نخستین بار در سال ۱۳۶۴ در برنامهٔ عروسکی تلویزیونی «چتر با آواز باران» عروسکگردانی را تجربه کرد. این برنامه برای شبکهٔ اول سیما در قسمتهای ۲۵ دقیقهای طراحی شده بود که در آن ۲ عروسک جوجه وجود داشت که فنیزاده عروسکگردانی و آوازخوانی یکی از آنها را بر عهده داشت. وی پس از آن در کاری با نام «زاغچهٔ کنجکاو» به کارگردانی رضا فیاضی حضور داشت. او با حضور در این برنامهها کمکم جای خود را به عنوان عروسکگردان در تلویزیون تثبیت کرد.
عروسکگردانی در آثاری چون «گربه آوازخوان» ساخته کامبوزیا پرتوی از دیگر آثار او در این دوره می باشد. وی که قبل از کلاهقرمزی با ایرج طهماسب و حمید جبلی چند کار عروسکی انجام داده و با کار یکدیگر به خوبی آشنا بودند اما با برنامهٔ صندوق پست و ورود کلاهقرمزی به آن بود که به شهرت رسید.
کلاه قرمزی که اصلاً قرار نبود در این برنامه ماندگار شود اما ماندگار شد و بدل به مشهورترین کار وی گشت.
از نظر فنیزاده شکل ظاهری عروسک چندان مهم نبود. او ساختار بیرونی عروسک چندان مهم نمیدانست و برایش بیش از هر چیز سازندهٔ عروسک مهم بود زیرا معتقد بود تا زمانی که یک عروسک به خوبی ساخته نشود، عروسکگردان نمیتواند بهخوبی با آن عروسک ارتباط برقرار کرده و آن را حرکت دهد.
فنیزاده بیش از این که به دنبال عروسکهای زیبا باشد به دنبال عروسکیست که بتواند با آن خوب کار کند. در مرحلهٔ بعدی اهمیت، گروه تولید برای وی اهمیت دارد و این که برای ساخت برنامه چهقدر فکر و اندیشه برای گروه مهم است و چهقدر برای برنامهٔ عروسکی کار میکنند.
گربه آوازخوان ، کلاهقرمزی و پسرخاله ، کلاهقرمزی و سروناز ، کلاهقرمزی و بچهننه و مجموعه تلویزیونی کلاهقرمزی از جمله آثاری هستند که فنی زاده در آنها فعالیت داشته است.