هماوردی در گود انتخابات؛ از «شورای ائتلاف نیروهای انقلاب» تا «پارلمان اصلاحات»
گروه سیاسی ؛ ۵۳ روز دیگر یعنی دوم اسفند ۱۳۹۸، انتخابات مجلس یازدهم برگزار میشود. به موازات روندهای قانونی و اجرایی و نظارتی این انتخابات که در شورای نگهبان و وزارت کشور جریان دارد، جناحها و احزاب سیاسی نیز وارد گود انتخابات شدهاند تا آماده هماوردی سیاسی شوند.
جامعه روحانیت مبارز ؛ «داوری در صورت بروز اختلاف»
جامعه روحانیت مبارز یکی از تشکلهای قدیمی و ریشهدار انقلاب اسلامی است؛ این تشکل روحانیمحور، که قدمت آن به سال ۱۳۵۶ میرسد، همواه در انتخابات مختلف چه انتخابات مجلس و چه انتخابات ریاستجمهوری، نقش ریشسفیدی و زعامت در اردوگاه نیروهای انقلاب داشته است.
به نظر میرسد برای انتخابات مجلس یازدهم نیز همین نقش سنتی ریشسفیدی در جریان انقلابی به جامعه روحانیت تفویض شده است. «داوری در صورت بروز اختلاف» این همان نقش محوری تعیینشده برای جامعه روحانیت در فرایند اقدامات انتخاباتی نیروهای انقلابی است که در این دوره با عنوان «شورای ائتلاف» حضور یافتهاند.
صبح روز پنجشنبه ۵ دی، نشست هماندیشی جامعه روحانیت مبارز با احزاب و تشکلها در محل دفتر مرکزی جامعه روحانیت برگزار شد. آیتالله موحدی کرمانی رئیس جامعه روحانیت در این نشست بر نقش داوری جامعه روحانیت در شورای ائتلاف نیروهای انقلابی تاکید کرد و گفت: نقش و چگونگی «داوری» جامعه روحانیت نباید مبهم باشد و باید این نقش بصورت روشن و بدون تعارف و کلیگویی تبیین شود.
حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی، دبیرکل جامعه روحانیت مبارز نیز که اسفند سال گذشته در یک گفتوگوی تلویزیونی تصریح کرده بود «عمده تمرکز جامعه روحانیت مبارز بر روی بازسازی تشکیلاتی قرار دارد» روز پنجشنبه ۵ دی در نشست هماندیشی جامعه روحانیت با احزاب و تشکلها، ضمن اشاره به نقش همراهی و هدایتگری جامعه روحانیت در «شورای ائتلاف نیروهای انقلاب» به بحث سازوکار داوری در این شورا گریزی زد و بیان داشت: انتظار است مکانیسم داوری در شورای ائتلاف در صورت بروز اختلاف یا سوءبرداشت، روشن و صریح بیان شود.
شورای ائتلاف نیروهای انقلاب ؛ سازماندهی تشکیلاتی در ۲۰۲ حوزه انتخابیه
مهر ماه ۹۷ بود که خبر تشکیل «شورای وحدت اصولگرایان» بر روی خروجی خبرگزاریها نشست. نام این شورا، چندی بعد به «شورای ائتلاف نیروهای انقلاب» تغییر یافت. به نظر میرسید این تغییر نام برای گسترش چتر فراگیری باشد؛ امری که توأم با توفیق بود؛ چرا که طبق گفته «غلامعلی حدادعادل» رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب، این شورا توانسته در تمام استانها و در ۲۰۲ حوزه انتخابیه، سازماندهی شود و در سراسر کشور با لحاظ کردن مطالبات و مسائل مردم یک کار تشکیلاتی و فرایندی را پیش ببرد.
جدیدترین خبر مرتبط با «شورای ائتلاف نیروهای انقلاب»، انتصاب«مهدی اقراریان» به سمت دبیری این شورا در حوزه انتخابیه تهران است. انتصابی که با حکم «پرویز سروری» دبیرکل شورای ائتلاف صورت گرفت.
تبشیر و تنذیر باهنر!
«محمدرضا باهنر» دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین که خود و تشکل متبوعش از اعضاء و اجزای شورای ائتلاف اصولگرایان هستند، روز شنبه ۷ دی در جریان نشست خبری خود در بخشی از سخنانش ضمن اشاره به روند شکلگیری شورای ائتلاف، برای همقطارانش هم تبشیر داشت و هم تنذیر؛ آنجا که گفت: در این دوره فضا برای جریان اصولگرایی فراهم است، اما احتمال اینکه خدایناکرده یک اشتباه تاکتیکی و استراتژیک داشته باشند و باعث شود به خودمان ببازیم زیاد است.
«طرح سرا»؛ ایده اصلاحطلبان برای انتخابات اسفند
«سرا» یا «سامانه رأی سنجی»، ایده انتخاباتی جریان موسوم به اصلاحات برای انتخابات مجلس یازدهم است؛ ایده و سامانهای که البته مخالفان سفت و سختی هم دارد؛ مخالفانی هم در میان شخصیتهای شناختهشده جناح اطلاحطلب و هم در میان بدنه اجتماعی هوادار آنها.
سامانه سرا، در میانههای آبان ماه در یکی از جلسههای «شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان» تصویب شد؛ در این سازوکار قرار است، افرادی که به اسم اصلاحطلب شناخته میشوند به دعوت اعضایی از پیش تعیینشده در سامانهای اینترنتی ثبتنام کنند و نامزدهای موردنظر خود را برای قرار گرفتن در فهرستهای انتخابی اصلاحطلبان انتخاب کنند.
محمدرضا عارف، رئیس شورای عالی سیاستگذاری جبهه اصلاحطلبان، که شورای متبوعش واضع ایده رأیسنجی مقدماتی اصلاحطلبان بوده است، روز پنجشنبه ۵ دی، در نشست این شورا با رابطان استانی، ضمن اینکه تاکید کرد وحدت و انسجام جبهه اصلاحات نباید قربانی فرد و افراد شود، گفت: طرح سرا (سامانه رأیسنجی اصلاحطلبان) هزینههای تهیه لیست را کاهش میدهد.
اگرچه رئیس شورایعالی سیاستگذاری جبهه اصلاحطلبان و تنی چند از احزاب و شخصیتهای موسوم به اصلاحطلب حامی و مدافع طرح سرا هستند، اما احزابی همچون «کارگزاران» و «حزب اسلامی کار» به مخالفت با این طرح برخاستهاند. یکی از نقدهای مخالفان «سرا» آن است که این طرح جایگزین راهبردهای انتخاباتی اصلاحطلبان نیست و بجای پرداخت به «محتوا» فقط به «فرم» توجه دارد.
ایده «پارلمان اصلاحات» مسکوت ماند
«مصطفی کواکبیان» دبیرکل حزب مردمسالاری روز یکشنبه ۸ دی در یک نشست خبری از برگزاری هجدهمین کنگره حزب متبوعش در روز پنجشنبه هفته جاری خبر داد؛ کنگرهای که به گفته کواکبیان از سال ١٣٨٠ بدون وقفه در حال برگزاری است.
دبیرکل حزب مردم سالاری در جریان نشست خبریاش به طرح «سرا» نیز گریزی زد و گفت: ما در شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان درباره طرح سرا بحثی نداشتهایم و اگر میخواهند خودشان آن را اجرا کنند.
آنطور که از فحوای کلام کواکبیان آشکار بود، «پارلمان اصلاحات» ایده بهتری از «طرح سرا» است؛ پارلمانی که به گفته دبیرکل حزب مردم سالاری از سوی اصلاح طلبان مسکوت گذاشته شده است و قرار است بعد از انتخابات مجلس یازدهم بررسی شود.