ورود اتوبوسهای جدید به پایتخت در آیندهای نزدیک
حناچی افزود: امروز سامانههایی را افتتاح کردیم که از اقدامات حیاتی شهر تهران تلقی میشوند. آن چیزی که مهم است و نقطه امیدواری محسوب میشود، همکاری دستگاههایی است که قبل از این به شکل انفرادی کار میکردند. تجربههای مختلف شرایطی را رقم زده اند که به واسطه آنها میدانیم دیگر به تنهایی نمیتوانیم اقدامی انجام دهیم.
وی گفت: از خصایص کشورمان این است که به دلیل قدمت زیاد، بسیاری از وقایعی که بارها اتفاق افتاده به شکل ادبیات و فرهنگ نگاشته شده و اگر صدمه میخوریم به علت عدم توجه به آنها است. سالها پیش فردوسی سرود «بجویی که یک روز بگذشت آب، نسازد خردمند ازو جای خواب». ممکن است وسط رودخانه قم تاسیساتی بسازیم که به واسطه سیل از بین برود. یا به خاطر دارم تلویزیون خانه روستاییای را نشان میداد که یک نفر بر بستر رودخانه سولقان ساخته بود و معلوم بود که با کوچکترین خروش رود خراب میشد. مثال دیگر این موضوع شیراز بود؛ جایی که آن اتفاق ناگوار در فروردین ماه رخ داد و در ادبیات بومی آن منطقه مسیلآباد نام گرفته بود.
شهردار تهران با تاکید بر اینکه هیچوقت آموزههای اقلیمیمان را نباید فراموش کنیم، ادامه داد: شهر تهران در امتداد هفت روددره اصلی شکل پیدا کرده است. آبی که خداوند از ارتفاعات البرز میفرستد از طریق این روددرهها جاری میشود که الان در آنها فاضلاب جریان دارد. باید بدانیم که درنهایت طبیعت کار خودش را میکند، به این معنی که وقتی حجم بارندگی زیاد میشود، تمام این قناتها کار خود را انجام میدهند و وقتی انسداد باشد، همان حادثه سولقان رخ میدهد. امیدواریم همکاران من در شهرداری تهران به این موضوع هم رسیدگی کنند و روددرههای تهران را به یک فضای مفرح و آماده برای شرایط بحرانی تبدیل کنند. اولین این فضاها هم فرحزاد خواهد بود که به سمتی حرکت میکنیم که این اتفاق خوب برای تهران رقم بخورد.
وی تصریح کرد: نکته دیگر آمادگی برای شرایط سیل است که مورد توجه همکاران مدیریت بحران قرار گرفته است. اگر اطلاعات درست داشته باشیم میتوانیم تا حد قابل قبولی پیش از وقوع حادثه از سیل خبر داشته باشیم. خوشبختانه در حال حاضر هواشناسی هم کمی قبل از وقوع حادثه میتواند اطلاع بدهد. یادمان باشد در عید امسال تا آستانه وقوع سیل پیش رفتیم، اما به دلیل آمادگی پیشین و لایروبی قبلی و حاضر بودن افراد سر پستهایشان اتفاق بدی رخ نداد. به خاطر دارم ١٢ فروردین ماه در سازمان مدیریت بحران بودیم که همکارانم در پل کن با بیل مکانیکی مسیر را مدام باز نگه میداشتند که خوشبختانه با کاهش بارش مشکل رفع شد.
شهردار تهران در بخش دیگری از اظهارات خود اضافه کرد: تاریخ نشان میدهد تهران زلزلههایی متوالی را پشت سر گذاشته است. زمان حفر برای مترو در لایههای پایینتر ناگهان با آجر مواجه میشدیم که معلوم بود این شهر بارها زلزله را تجربه کرده است. حالا در مواجه با موضوع زلزله دو راه داریم؛ ترس و ایجاد آمادگی. به طور قطع، ما دومی را انتخاب میکنیم. تجربه نشان داده است هر دلار هزینهای که قبل از بحران هزینه میشود معادل چهل دلار هزینه بعد از حادثه است و این هم کم هزینهتر است و هم موثرتر.
حناچی با اشاره به اینکه هفته گذشته هفته سختی بود، گفت: آلودگی هم یکی از بحرانهای تهران است که میتواند زندگی را دچار اختلال کند. ما به دلایلی که الان به آنها نمیپردازم شرایطی را در آذرماه و دی ماه در تهران داریم که آلایندهها در سطح شهر تهران بالا میرود و مجبور میشویم مدارس را تعطیل کنیم. درمورد بخشی از اینها مشخص است که منشأ کجاست. خوشبختانه در دولت آقای روحانی بخش عمدهای از گازوییل که پی ام و گوگرد ١٢ هزار داشت به ٢ هزار کاهش یافت، اما هنوز هم این میزان بالاست.
وی افزود: مشکل آلودگی فقط مشکل ما نبوده؛ هم در قدیم و هم معاصر. پنجم تا نهم دسامبر ١٩۵٢ در لندن مه و دودهایی در سطح شهر ناشی از سوخت ذغال سنگ ایجاد شد و به گونهای آلودگی را رقم زد که ۴ هزار نفر به طور آنی فوت کردند. بعدها آمار نشان داد که حدود ١٢ هزار نفر در آن روز فوت کردند و صد هزار نفر در بیمارستان بستری شدند. بعد از آن روز لندن اقدامات جدیای را آغاز کرد. در دوره معاصر هم بزرگترین کلانشهری که در این زمینه موفق عمل کرد پکن بوده است.
شهردار تهران تصریح کرد: پکن در سال ١٩٩٨ هشدار در مقابل آلودگی را آغاز کرد و تا ٢٠١٧ موفق شد اقدامات جدی انجام دهد. زمینههای کاهش آلایندگی در پکن هم همین عواملی بود که در کنترل آلایندگی تهران نشان میدهیم. علت اصلی آلودگی هوا در پکن سوخت زغال سنگ و گوگرد بالا بود که طی ۱۵ سال توانستند آلایندهها را کاهش بدهند و آخرین گزارشات پکن نشان میدهد در زمینه دی اکسید گوگرد ٨٣ درصد، اکسیدهای نیتروژن ۴٣ درصد، پیامتن ۵۵ درصد و پیام٢/۵، ۴٣ درصد در برنامه پکن کاهش به وجود آمده و این ثابت میکند که با رعایت قانون و همکاری میتوانیم به اهدافمان برسیم.
وی افزود: برای حرکت در همین مسیر افزایش ناوگان اتوبوسرانی را در دستور کار داریم و سری نخست آن در هفتههای آتی اضافه میشود. از سوی دیگر تکمیل خطوط ۶ و ۷ نیز در دستور کار است که با افزایش واگنهای بیشتر همراه خواهد بود.
حناچی درباره استودیو شهرآماده نیز گفت: درمورد استودیو شهر آماده هم باید بگویم اینجا همانجایی بوده که برنامه خندوانه در آن اجرا میشد. امیدوارم صداوسیما در این مکان مسئولیتهای اجتماعی خود را دنبال کند. مطمئنا پرداختن به آلودگی هوا و بحرانهای شهر تهران از سردوش و دوغ مهمتر است و خیر آن برای مردم شهر تهران نیز بیشتر خواهد بود.
- بیشتربخوانید:
- ضرب الاجل مجلس به دستگاههای مربوطه برای رفع آلودگی هوا
همچنین گفتنی است؛ در این مراسم ایستگاههای شتابنگاری مشترک برای سامانه تخمین خسارت زلزله، ایستگاههای بارانسنجی سامانه پیشبینی و هشدار سیل و استودیو شهر آماده راهاندازی شدند.