دورنمای سیاسی عمان پس از «سلطان قابوس»؛ قدرت در عمان به چه کسی میرسد؟
در حال حاضر بحثهای بسیاری در نظام قضایی عمان برای تعیین جانشین «سلطان قابوس» در جریان است و گزارشها حاکی از آن است که در صورت عدم موفقیت و اجماع مقامات عالی قضایی این کشور برای تعیین جانشین «قابوس»، نامههای مُهر و موم شده وی وضعیت این موضوع را روشن خواهد کرد.
سلطان قابوس از ۴ سال پیش با بیماری سرطان دست و پنجه نرم میکند و طی ماههای اخیر نیز در بیمارستانی در «بلژیک» بستری بوده است.
وی از سال ۱۹۷۰ و نزدیک به ۵۰ سال است که حاکم عمان است و طی دهههای اخیر یکی از چهرههای فعال و تاثیر گذار در عرصه سیاسی منطقه بوده است.
حاکم عمان هفته گذشته ضمن ناتمام گذاشتن روند درمان خود، به مسقط بازگشته و اکنون وخامت حال وی بحث درباره جانشینی را به وجود آورده است؛ سلطان قابوس فرزندی ندارد و به طور علنی نیز فردی را به عنوان جانشین خود انتخاب نکرده، اما گفته میشود طی نامههای مُهر و موم شده که خطاب به شورای سلطنتی عمان نوشته شدهاند، جانشین خود را تعیین کرده است.
بر اساس ماده ۶ قانون اساسی عمان، تخت پادشاهی در این کشور نباید خالی بماند و خاندان سلطنتی باید ظرف ۳ روز جانشین را تعیین کنند.
بیشتر بخوانید:
عمان تحت حاکمیت سلطان قابوس طی دهههای اخیر همواره موضعی خنثی در مسائل داشته و اغلب نقش میانجی را در تنش میان کشورهای منطقه ایفا کرده است.
طی روزهای اخیر نام ۴ نفر به عنوان افرادی که بیشترین شانس را برای جانشینی «سلطان قابوس» دارند در رسانههای اجتماعی و خبری دست به دست شده است که نام این افراد به شرح زیر است:
- «اسعد بن طارق بن تیمور آل سعید»: «اسعد» ۶۵ ساله تحصیل کرده آکادمی نظامی در انگلیس است که نماینده شخصی سلطان قابوس و مناصب مهم دیگری داشته است.
- «هیثم بن طارق بن تیمور آل سعید»: «بن طارق» در حال حاضر ۶۵ ساله و وزیر «فرهنگ و میراث ملی» عمان به مدت بیش از یک دهه است و گفته میشود فرستاده ویژه سلطان قابوس در برخی نشستها و مراسمها بوده است.
- «شهاب بن طارق بن تیمور آل سعید»: ۶۳ ساله و در سال ۲۰۰۴ به عنوان فرمانده نیروی دریایی بازنشست شده است؛ وی مشاور شخصی سلطان قابوس در زمینه تحقیقات بوده است.
- «تیمور بن طارق بن تیمور آل سعید»: ۳۸ ساله و نوه عموی سلطان قابوس؛ برخی منابع او را به عنوان یکی از اصلیترین گزینهها برای جانشینی سلطان قابوس عنوان کردهاند.