صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

اعتبار رویترز حراج شد

۰۴ دی ۱۳۹۸ - ۱۴:۲۲:۰۱
کد خبر: ۵۸۰۲۴۶
حسن عابدینی در فضای مجازی نوشت: رویترز در تازه‌ترین مورد مدعی شده است که در جریان اغتشاشات آبان ، ۱۵۰۰ نفر کشته شده اند.این نخستین بار نیست که خبرگزاری رویترز برخلاف آیین‌نامه‌ها و مرام‌نامه اش، در قبال جمهوری اسلامی ایران خبر یا گزارش جعلی منتشر می‌کند.

به گزارش خبرنگار گروه فضای مجازی ، حسن عابدینی ، کارشناس ارشد مسائل بین الملل پستی به این شرح در فضای مجازی منتشر کرد:

 «ایرانیان روزانه با انبوهی از خبر‌های جعلی که در قرارگاه امپراتوری بیرون مرز‌ها ساخته و پرداخته می‌شود، مواجه‌اند. خبر جعلی (FAKE NEWS) اطلاعاتی است که با هدف فریب دیگران تولید می‌شود. این اطلاعات درصدد تزریق باور‌های غلط یا تردید در باور‌های درست کاربران است.

امپراتوری رسانه‌ای غرب به ویژه رسانه‌های وابسته به بریتانیا از دیرباز در جعل خبر علیه مردم ایران ید طولایی دارند. البته انفدر حرفه‌ای عمل می‌کنند که افکار عمومی براحتی قابل تشخیص نباشد.

رویترز در تازه‌ترین مورد مدعی شده است که در جریان اغتشاشات آبان ، ۱۵۰۰ نفر کشته شده اند.
رسانه‌های انگلیسی معمولا در نقش بازوی دیپلماسی عمومی برای عملیات روانی بر ضد جوامع هدف عمل می‌کنند. شاید نخستین باری که رسانه‌های دربار ملکه آشکارا جاده صاف کن ام‌ای شش عمل کردند، در بیان رمز عملیات کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ بود. رمزی که به سرنگون دولت ملی محمد مصدق منجر شد.

شبکه تلویزیونی فارسی وابسته به ملکه هم در ۱۱ سال گذشته به عنوان بازوی رسانه‌ای انگلیس در ناامن‌سازی ایران عمل کرده است. اقدامی که رویترز انجام داد بیانگر سپهر رسانه‌ای دربار ملکه برای ایجاد آلودگی اطلاعاتی داخل ایران و نیز در افکار عمومی بین‌المللی است.

این نخستین بار نیست که خبرگزاری رویترز بر خلاف آیین‌نامه‌ها و مرامنامه اش، در قبال جمهوری اسلامی ایران خبر یا گزارش جعلی منتشر می‌کند. رویترز پیشتر گزارشی در مورد زنان نینجا کار در ایران منتشر کرد که در آن صراحت گفت این‌ها برای انجام عملیات تروریستی آموزش می‌بینند.

این گزارش آنقدر بی‌اساس بود که بعدا مجبور به عذرخواهی شد و به مدت مدیدی دفترش در ایران تعطیل شد. ادعای تازه رویترز، اما چند ایراد اساسی دارد: نخست اینکه مبدأ خبر، تهران نیست دوم این‌که نام خبرنگاری که آن را تنظیم کرده است، وجود ندارد. نکته سوم این است که در بالای این گزارش، نوشته شده staff (کارمند). این در حالی است که واژه متداول در عرف روزنامه‌نگاری بین‌المللی عبارت از گزارشگر، تحلیلگر، خبرنگار و ... است.

فارغ از این موارد، رویترز ادعایش را به سه منبع بی‌نام و نشان در وزارت کشور ایران نسبت می‌دهد، اما به این پرسش مخاطب پاسخ نمی‌دهد چگونه ممکن است، چنین خبری به صورت تلفنی در اختیار رویترز قرار گیرد.

سبکه این خبر همانند ادعا‌های آمد نیوز است که همواره خبر‌های جعلی را به نقل از مقام‌های ایرانی می‌نوشت، اما دیگر روح الله زم نیست که چنین کند، بنابر این رویترز در جایگاه امد نیوز عمل می‌کند.

شاید هم به اندیشه گوبلز وزیر تبلیغات آلمان هیتلر توسل جسته که معتقد بود دروغ هرچه بزرگتر، باور پذیری‌اش آسانتر خواهد بود.

رمزگشایی از این خبر زمانی آشکار می‌شود که در کمال ناباوری یک هفته پیش همین ادعا در سایت گروهک تروریستی منافقین منتشر شده است.

پیش از منافقین، رئیس‌جمهور و وزیر خارجه آمریکا از هزاران هزار کشته در حوادث ابان ماه خبر داده بودند. اخبار جعلی از نظر منبع، محتوا و نحوه انتشار با شایعات متفاوتند. شایعات اغلب بصورت شفاهی و بدون منبع نقل می‌شود و امکان صدق یا کذب بودن آن وجود دارد، اما خبر‌های جعلی هوشمندانه، دارای منبع و تا حدودی باور پذیراست.

شرارت پیشه‌گان غربی، عربی و عبری با بهره‌مندی از حرفه‌ای‌ترین شگرد‌ها به صورت روزمره در تلاش هستند که افکار عمومی ایرانیان را دچار آلودگی اطلاعاتی کنند. این شرایط با هدف ایجاد ابهام و درهم ریختن مرز‌های صحت و سقم خبر صورت می‌گیرد که البته از ویژگی جهان پسا حقیقت است.


خبر جعلی گرچه می‌تواند تاثیر روانی جبران ناپذیری بر جامعه بگذارد، اما همانند کف روی اب است. پس راستی آزمایی خبر‌ها بایستی در کانون نگاه یاران خبری قرار گیرد. رسانه‌های ملکه، گویی آنقدر در تنگنا قرار گرفته‌اند که حتی ابایی ندارند که به شعور و عقل مخاطب را هم توهین کنند.»



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *