خودروهای دیزلی مهمترین منبع انتشار آلودگی هوا/ ۷۰ درصد آلودگی هوا مربوط به منابع متحرک است
الهه بیگی، رئیس اداره محیط زیست اسلامشهر در گفت وگو با خبرنگار گروه جامعه ، درباره اقدامات محیط زیست اسلامشهر برای مقابله با تشدید آلودگی هوا گفت: محیط زیست اسلامشهر علاوه بر پایشهای روزانه و شبانهای که همیشه داشته ایم هر هفته دو بار گشت شبانه داشته ایم و روزانه هم گشتهای محیط زیست برای برخورد با متخلفان را داشته ایم.
۲۴ ساعته شده پایش های محیط زیست
بیگی در ادامه از افزوده شدن گشتهای محیط زیست در شرایط اضطرار آلودگی هوا خبر داد و گفت: از ۲۷ آذر ماه که شرایط اضطرار آلودگی هوا و وارونگی هوا اعلام شد گشت و پایشها تشدید و ۲۴ ساعته شده است. در شهرستان اسلامشهر محورهای اسلامشهر، چهاردانگه، احمدآباد مستوفی و اتوبانهای تهران قم و تهران ساوه را برای برنامه ریزی و جهت دادن به گشتهای محیط زیستی تقسیم کرده ایم.
اولویت محیط زیست برای پایش واحدهای آلاینده چیست؟
بیگی در ادامه افزود: گشتها در این مسیرها تنظیم شده و از ۲۹ آذر ماه به صورت دائم از ۱۲ شب تا ۶ صبح پایش و گشتهای محیط زیست انجام میشود و همچنین بعد از شروع ساعت اداری گشتهای روزانه طبق روال عادی انجام میشود. اولویت محیط زیست برای پایش واحدهای آلاینده واحدهای تولید بتن، آسفالتها و واحدهای شن و ماسه و کارخانجاتی که در روند تولیدشان بخشهایی را دارند که باعث ایجاد آلودگی هوا میشود.
۶۵ بار پایش واحدهای تولید بتن در ۵ روز
رئیس اداره محیط زیست اسلامشهر گفت: از ۲۷ آذر ماه تا ۱ دی ماه از ۳۱ واحد تولید بتن اسلامشهر ۶۵ بار پایش انجام شده است و حتی امکان دارد که یک واحد ۳ تا ۴ بار پایش شود به این دلیل که همکاران متوجه میشوند که شاید این واحدها هنوز به فعالیت غیر مجاز خود ادامه میدهند.
واحدهای آسفالت اسلامشهر تعطیل شده اند
بیگی در رابطه با اخطاریههای صادر شده توسط محیط زیست به واحدهای انتشار دهنده آلاینده گفت: در این مدت به ۳۱ واحد بتن اخطاریه دادیم و از آنها توقف فعالیت را خواسته ایم. در اسلامشهر ۴ واحد آسفالت وجود دارد که ۸ بار پایش شده اند و با اخطاریههایی که به آنها داده شده است تا اطلاع ثانوی تعطیل شده اند.
بیگی گفت: به این واحدها به صورت کتبی اطلاع داده ایم که هم اکنون شرایط اضطرار آلودگی هواست و باید الزامات محیط زیستی را رعایت کنند. واحدهای شن و ماسه و آسفالت و بتن در این ۵ روز ۶۵ بار اخطاریه دریافت کرده اند.
رئیس اداره محیط زیست اسلامشهر گفت: در این مدت (۲۷ آذر تا ۱ دی) ۱۱ مورد ضایعات سوزی بدون عامل مشخصی داشته ایم و نمیتوانستیم با آنها برخورد کنیم و پیگیری قضایی انجام دهیم. حدود ۶ مورد هم پایش حاشیه رودخانههای کن و سالور در محدوده اسلامشهر را داشتیم.
پلیس راهور از ورود خودروهای دودزا جلوگیری کرده است
وی در ادامه از هماهنگی با پلیس راهور خبر داد و گفت: پلیس راهور نیز از ورود خودروهای دودزا جلوگیری کرده و از تمام ارکانهای ذی ربط درخواست کرده ایم که وفق دستور العمل شرایط اضطرار آلودگی هوا نهایت همکاری را داشته باشند تا شرایط را به حد مطلوب برسانیم.
میزان آلودگی هوای اسلامشهر
بیگی در ادامه در پاسخ به این سوال که میزان آلودگی هوای اسلامشهر با توجه به ازدیداد واحدهای صنعتی در چه وضعیتی است؟ گفت: آلودگی هوا اسلامشهر نسبت به شهرستانهای مجاور شرایط مطلوب تری دارد و هوای اسلامشهر هنوز به وضعیت قرمز نرسیده است و امیدواریم با همکاری مردم و مسئولین و ارکانهای ذی ربط بتوانیم این موضوع را کنترل و مدیریت کنیم.
بازدید محیط زیست از مراکز معاینه فنی
رئیس اداره محیط زیست اسلامشهر گفت: واحدهای شن و ماسه از ۲۷ آذر تا ۱ دی ماه ۱۲ مورد پایش شدند که یک مورد اخطاریه دریافت کرده اند و واحدهایی که اخطاریه توقف فعالیت دریافت کرده اند اگر مشاهده شود که فعالیت خود را متوقف نکرده اند بر اساس ماده ۱۲ قانون هوای پاک با آنها برخورد خواهیم کرد. محیط زیست همچنین از مراکز معاینه فنی سطح نیز بازدید میکند.
بیشترین سهم آلودگی هوا مربوط به وسایل نقلیه متحرک است
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که کدام یک از منابع بیشترین سهم را در انتشار آلودگی هوا دارند؟ گفت: بیشترین سهم آلودگی هوا مربوط به وسایل نقلیه متحرک مخصوصا خودروهای دیزل یعنی اتوبوسهای موجود در سطح شهر است و باعث ایجاد آلودگی هوا میشوند و میتوان گفت سهم ۷۰ درصدی آلودگی هوا شهرها ناشی از این منابع متحرک است.
بیش از ۵۰ درصد واحدهای تولید اسلامشهر بتن مجهز به فیلتراسیون شده اند
رئیس اداره محیط زیست اسلامشهر اظهار داشت: واحدهای شن و ماسه و بتنها مراکزی هستند که باعث ایجاد ذرات معلق آلودگی هوا میشوند و البته با پایشهای محیط زیست واحدهای بتن مجهز به واحدهای فیلتراسیون شده اند و همچنین واحدهای غبار گیر روی واحدهای سیمان نیز نصب شده است این واحدها در گذشته به شیوه سنتی کار میکردند و هم اکنون بیش از ۵۰ درصد واحدهای تولید اسلامشهر بتن مجهز به فیلتراسیون شده اند.
واحدهای تولید آسفالت اسلامشهر مجهز به سیستم پایش لحظهای و آنلاین آلودگی هوا
بیگی همچنین درباره وضعیت واحدهای تولید آسفالت شهرستان اسلامشهر گفت: دو واحد از واحدهای تولید آسفالت شهرستان اسلامشهر مجهز به سیستم پایش لحظهای و آنلاین آلودگی هوا هستند که میتوان خروجی دودکشها را رصد کنیم.
به گزارش میزان، کارخانجات آسفالت از جمله منابع تولید کننده آلودگی هوا هستند که نقش مهمی را درانتشار ذرات معلق و سایر آلودگیها دارا میباشند مهمترین ترکیبهای آلاینده هوای ناشی از فعالیت واحدهای تولید آسفالت، ذرات معلّق (گردوغبار) است. یکی از مهمترین آلایندههای دیگر گاز دی اکسید کربن است. تقریبا به ازای هر تن آسفالت تولیدی ۲/۸ mg/m۳ گاز دی اکسید کربن به جو وارد میشود.
کارخانههای شن و ماسه نیز از واحدهایی هستند که در ابعاد مختلف میتوانند آلودگیهای زیست محیطی و تخریب طبیعت و بستر رودخانهها را به همراه داشته باشند. فعالیت غیراصولی این واحدهای صنعتی از یک سو موجب خسارات جدی به بستر رودخانهها شده و از سوی دیگر آلودگی هوا، آب و خاک از دیگر پیامدهای فعالیت این واحدهای آلاینده است.
در سالهای گذشته کارخانههای آسفالت و سیمان بتن در کشور ما به عنوان آلایندههای جدی در محیط زیست انسانی در کلانشهرها مطرح میشدند که امروز با فیلتراسیونی که روی آنها انجام شده به یکی از صنایع بیضرر برای محیط زیست انسانی تبدیل شدهاند؛ بهطوری که امروز در کلانشهری مشابه تهران حتی در زمان تعطیلی معادن شن و ماسه و صنایع آلاینده استان همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند.