جزئیات اعجاب انگیز در ساخت قلعهی پرتغالیها در جزیرهی هرمز
پس از آنکه نیروهای پرتغالی در اوایل در اوایل قرن شانزدهم این جزیره را در اختیار داشتند فرمانده آنها آلفونسوالبرکرک دستور ساخت این قلعه را در سال ۱۵۰۷ داد.
علی جعفری، نماینده میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان هرمزگان در جریان بازدید تور خبری محیط زیست از قلعه پرتغالیها گفت: قدمت قلعه پرتغالیها ۵۱۲ سال است و در زمان شاه اسماعیل صفوی در سال ۱۵۰۷ میلادی ساخته شد.
وی در ادامه افزود: در زمان شاه عباس صفوی، امام قلی خان با کمک ارتش انگلیس در سال ۱۶۲۲ میلادی پرتغالیها را از این قلعه بیرون کردند.
وی افزود: ساخت این بنا ۳۰ سال توسط بردههای هندی و آفریقایی طول گشید. پرتغالیها در این قطعه ۱۱۵ سال حکمرانی داشتند. علت حضور آنها موقعیت تجاری و استراتژیک این قلعه و راه ابریشم آبی و مرکز تجارت بوده است.
نماینده میراث فرهنگی استان در ادامه افزود: پرتغالیها از کشتیهای تجاری که از اینجا بارگیری میشده به سمت تنگه و کشورهای حاشیه عوارض میگرفته اند.
جعفری در ادامه افزود: تنگه هرمز از آبهای جزیره لارک به بعد میشود. مساحت کل قطعه ۱۵ هزار متر مربع بوده که الان به خاطر تخریب و پیشروی دریا از ضلع غربی به ۱۱ هزار متر مربع رسیده است.
وی در ادامه افزود: درهای ورودی قطعه ابتدا ۲۵ متر بوده که اسب از آن عبور میکرده، ولی الان به دلیل بالا آمدن کف و آورده شدن شن و ماسه این درهای بسیار کوتاه شده به حدود چند متر رسیده است.
جعفری افزود: این قطعه دارای سیاهچال، زندان، سربازخانه، کلیسا، تالار، سالن کنفراس، برجکهای دیدبانی، آب انبار و فرماندهی است.
وی افزود: زندان این قطعه شامل سیاه چال و زندان انفرادی و عمومی استو دارای دو حلقه سیاهچال و یک بند انفرادی و دو بند عمومی است.
ارتفاع قطعه از سطح زمین ۱۲ متر بوده و الان به ۸ متر رسیده، چون سطح زمین بالا آمده است. اتاقهای مقر فرماندهی ۴ طبقه بوده و برجکهای نگهبانی از سطح زمین ۲۵ متر ارتفاع دارد.
وی افزود: سنگهای بیرونی قلعه از رنگ سبز جهت استتار با رنگ دریا استفاده شده است.
جعفری افزود: در این قطعه بالای ۵ هزار نیرو فعالیت میکرده اند. ملات بنا ساروچ بوده نوع ترکیبات این منطقه به این صورت بوده که سفیده تخم مرغ، خاک رس، صدف، فضولات حیوانی، آب باران و گل بوده است، ولی بیشترین چیزی که در ساخت این قطعه از آن استفاده کرده اند پودر صدف بوده، چون آهکی است.
سقف آب انبار مرجانی است به جهت سبکی و اینکه تسویه کننده آب باشد. مرجان، چون آهکی بوده رطوبت را جذب میکند و گاز سه او دو آن آن ساطع میشود و باعث دفع حشرات میشود و جلوی کندیده شدن آب را میگیرد. در واقع باید گفت مرجان آن را تسویه میکند و اکسیژن در آب جریان پیدا میکند و از گندیدن آب جلوگیری میکند.
به گزارش خبرنگار میزان، در جای جای این جزیره که قدم میگذارید علاوه بر اینکه روی خاک قرمز قدم میزنید مرجانهایی را مشاهده میکنید که در ساخت بنا به کار برده شده است.