واردات کالاهای ضروری معطل بازگرداندن ارزهای صادراتی است/ عقب نشینی بانک مرکزی با گلایه بخش خصوصی
به همین دلیل بانک مرکزی طی بخشنامهای صادرکنندگان را موظف کرد تا ارزهای حاصل از صادراتشان به چرخه اقتصاد کشور برگردانند وحتی استفاده از معافیتهای مالیاتی و پرداخت مشوقهای صادراتی را منوط به بازگشت این ارز کرد.
اهمیت این موضوع برای کشور به حدی است که در بودجه سال آینده نیز گنجانده شده است و بر اساس تبصره ۶ لایحه بودجه، پرداخت هرگونه جایزه و مشوق صادراتی برای صادرکنندگان منوط به حصول اطمینان از برگشت ارز حاصل از صادرات کالا و خدمات به چرخه اقتصاد کشور براساس دستورالعمل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است.
فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد نیز بر اهمیت ارز حاصل از صادرات اذعان کرد و گفت: اگر ارز ناشی از صادرات غیر نفتی توسط بخش خصوصی نبود، نمیتوانستیم ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی را تامین کنیم، در اصل بخش خصوصی با صادرات غیر نفتی توانست ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی را تامین کند.
البته بخشنامه بانک مرکزی در این باره به دلیل گلایه بخش خصوصی چندین بار دچار تغییر و تحول و اصلاح شد و نحوه بازگشت ارز سقف بندی شد تا این بخشنامه به شکل روانتری اجرا شود.
این موضوع نیز انتقاداتی را در بر داشت و عدهای از کارشناسان معتقد بودند که این موضوع روزنههایی را برای سوءاستفاده ایجاد میکند.
واردات کالاهای اساسی به ارز حاصل از صادرات گره خورده است
یحیی آل اسحاق در گفت و گو با خبرنگار گروه اقتصاد درباره اهمیت بازگشت ارز حاصل از صادرات، اظهار کرد: تلاشهایی که در کشور برای ایجاد ارزش افزوده برای کالاهای داخلی صورت میگیرد به مجموعه تلاشهای تک تک فعالان اقتصادی کشور مربوط است که توسط صادرکننده، صادر میشود و هیچ فردی نمیتواند با بازگشت ارز صادراتی مخالفت کند.
وی با تاکید بر اینکه ارز حاصل از صادرات باید به کشور برگردد افزود: باز نگرداندن ارز صادراتی در هیچ زمان حرکت مناسبی نیست به ویژه اکنون که در جنگ اقتصادی به سر میبریم.
عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: واردات کشور به ارز حاصل از صادرات گره زده شده بنابراین ارز حاصل از صادرات باید به کشور برگردد.
یک بام و ۲ هوای بانک مرکزی و معاون معدنی وزارت صمت درباره بازگشت ارز صادراتی
در جدیدترین اطلاعیه بانک مرکزی نیز بر لزوم بازگشت ارز صادراتی تاکید و اعلام شد: طبق توافق صورت گرفته با سازمان امور مالیاتی، کلیه صادرکنندگان سال ۱۳۹۷ تا پایان دی ماه امسال فرصت دارند برای آخرین بار جهت بهره مندی از معافیتهای مالیاتی سال یاد شده نسبت به رفع تعهد ارزی و بازگشت ارز حاصل از صادرات متعلقه اقدام کنند، بدیهی است در پایان مهلت یاد شده اطلاعات بازگشت ارز حاصل از صادرات این دسته از صادرکنندگان به سازمان امور مالیاتی کشور توسط این بانک ارسال میشود.
اهمیت این موضوع موجب شده است تا هرازگاهی حواشی پیرامون بازگشت ارز صادراتی شکل بگیرد و اختلافهایی بین بخش دولتی و خصوصی به وجود بیاید.
در جدیدترین حاشیهای که بر سر بازگشت ارز حاصل از صادرات به وجود آمده میتوان به نامه معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت به تعدادی از انجمنها اشاره کرد.
در این نامه جعفر سرقینی، معاون معدنی وزارت صمت به انجمنهای سیمان، کاشی و سرامیک، سرب و روی، کاشی و سرامیک تزئینی، شیشه و لوله و پروفیل، اعلام کرد: با توجه به تعهد صادرکنندگان کالاهای تحت پوشش آن انجمن مبنی بر برگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور (سامانه نیما) به اعضا اعلام نمایید که در صورت عدم ارائه مدرک تسویه حساب ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما که به تایید بانک مرکزی جمهوری ایران رسیده باشد (حداقل برای شش ماهه اول سال جاری) تا پایان ماه جاری اقدامی صورت نگیرد، از اول دیماه سال جاری به هیچ عنوان با صادرات کالاهای صادراتی آنها موافقت به عمل نخواهد آمد و اسامی آنان را از لیست صادرکنندگان مجاز حذف خواهد شد.
وی با تاکید بر بازگرداندن ارز صادراتی صادرکنندگان این حوزه تا پایان آذرماه، اعلام کرد: چنانچه ارز صادراتی به کشور برنگردد، از اول دی ماه صادرات را متوقف خواهیم کرد.
در این باره امیرحسین کاوه دبیر سندیکای لوله و پروفیل فولادی در گفت و گو با اظهار کرد: هر فردی صادرات کرده طبق دستورالعمل بانک مرکزی میتوانسته ۵۰ درصد آن را در سامانه نیما عرضه کند، ۳۰ درصد برای واردات خود استفاده کند و ۲۰ درصد مابقی را به صورت نقد برگرداند و خوشبختانه در سندیکا اعضا وظایف خود را انجام دادند.
وی افزود: در جلسهای که در بانک مرکزی برگزار کردیم طبق گزارش، اعضای سندیکای لوله و پروفیل فولادی از شرایط خوبی در بازگشت ارز برخوردار بودند.
دبیر سندیکای لوله و پروفیل فولادی گفت: سال ۹۷ و ۹۸ وضعیت صادرات بهتر شده و به رقم حدود ۵۰۰ میلیون دلار رسیده است.
کاوه ادامه داد: طبق اعلام بانک مرکزی، صادرکنندگانی که نسبت به رفع ۷۰ درصد تعهد ارزی تجمیع سالهای ۹۷ و ۹۸ اقدام کنند مشکلی ندارند و مشمول نرخ صفر مالیاتی نیز هستند.
وی افزود: معاون وزیر صمت، بدون اطلاع از این موضوع، در نامه زمان ۶ ماهه نخست امسال را قید کرده است.