45 درصد از روسای دادگستری کل استانها از فارغ التحصیلان دانشگاه علوم قضایی هستند/رشته های مورد نیاز برای قوه قضاییه طراحی شده است
خبرگزاری میزان: رييس دانشگاه علوم قضايی و خدمات اداری گفت: رشته های مورد نیاز قوه قضاییه و دستگاه های وابسته به آن طراحی شده تا تمامی بخش ها برای جذب نیرو از فارغ التحصیلان این دانشگاه استفاده کنند.
وی ادامه داد: این دانشگاه حدود 1700 دانشجو دارد که بیشتر دانشجویان بورسیه قوه قضاییه هستند و بعد از فراغت از تحصیل به عنوان قاضی در این قوه مشغول به خدمت می شوند.
شريعت باقری با بیان اینکه همه دانشجویان دانشگاه علوم قضایی از طریق کنکور سراسری پذیرفته می شوند، خاطر نشان کرد: در زمینه پذیرش دانشجو در دانشگاه علوم قضایی آزمون مجزایی وجود ندارد و پذیرش فقط از طریق کنکور سراسری انجام می گیرد.
رييس دانشگاه علوم قضايی و خدمات اداری افزود: از بین کسانی که در کنکور شرکت کرده و قبول می شوند کسانی که دارای بهترین وبالاترین رتبه هستند به عنوان دانشجو در دانشگاه علوم قضایی پذیرفته می شوند.
وی اظهار داشت: دانشجویانی که از بورسیه استفاده می کنند به قوه قضاییه معرفی شده و اداره کل گزینش قضات این افراد را از نظر داشتن شرایط قضاوت نیز گزینش می کند. پس از تایید، این عده دانشجو، بورسیه دانشگاه علوم قضایی می شوند.
شريعت باقری افزود: یک بخشی از دانشجویان نیز بورسیه نیستند که این عده مشمول مقررات گزینش نمی شوند زیرا گزینش برای استخدام انجام می گیرد.
وی با بیان اینکه رشته علوم قضایی برای دانشجویان مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد پیوسته ارائه شده است افزود: در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته 16 رشته وجود دارد که تعدادی از این رشته ها در دانشگاه های دیگر کشور مانند حقوق جزا، حقوق عمومی و حقوق خصوصی تدریس می شود.
رييس دانشگاه علوم قضايی و خدمات اداری گفت: تعداد زیادی رشته خاص و ویژه در دانشگاه علوم قضایی وجود دارد و این رشته ها مخصوص ارگان ها، بخش ها و سازمان های وابسته به قوه قضاییه از جمله سازمان زندان ها، سازمان بازرسی کل کشورو سازمان ثبت اسناد و املاک هستند .همچنین رشته های کارشناسی ارشد نظارت و بازرسی، جرائم اطفال و نوجوانان و ثبت در دانشگاه علوم قضایی وجود دارد که فارغ التحصیلان این رشته ها وارد بخش ها و سازمان های وابسته به قوه قضاییه می شوند.
وی از بخش های مختلف قوه قضاییه خواست تا فارغ التحصیلان رشته های علوم قضایی را که ویژه آن بخش ها طراحی شده به طورخاص مورد توجه قرار دهند و افزود:دانشگاه علوم قضایی رشته هایی را طراحی کرده تا دانشجویان بعد از اتمام تحصیل وارد بخش های مخنتلف قوه قضاییه شده و کارها و اقدامات لازم را در حوزه کاری و تحصیلی خود با داشتن تخصص انجام دهند.
وی تصریح کرد: بسیاری از رشته های این دانشگاه ناشناخته است و مسئولان در بخش های مختلف قوه قضاییه باید بر روی این رشته ها شناخت پیدا کرده و این عده از دانشجویان را در بخش های مختلف در اولویت جذب نیروهای استخدامی خود قرار دهند.
شريعت باقری خاطر نشان کرد: گزینش دانشجویان نیز توسط گزینش قضات انجام می گیرد؛البته در گذشته گاهی گزینش توسط هیئت عالی گزینش انجام می شد اما با بررسی های انجام شده دیگر گزینش باید در بخش گزینش قضات انجام شود.
وی ادامه داد: دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی دو دسته می شوند یک دسته دانشجویان بورسیه که بعد از فراغت از تحصیل جذب خواهند شد و دسته دوم دانشجویان غیر بورسیه هستند ؛بخشی از دانشجویان غیر بورسیه شاغل در قوه قضاییه هستند و عده ای هم از افراد غیر شاغل در قوه قضاییه اند که سعی می شود تا آنها نیز در سازمان های زیر مجموعه قوه قضاییه جذب به کار شوند.
رييس دانشگاه علوم قضايی و خدمات اداری با اشاره به اینکه استخدام تدریجی دانشجویان کارشناسی ارشد وکارشناسی از پیش بینی ها و برنامه های آینده این دانشگاه است گفت:ممکن است دانشجویان بلافاصله بعد از فراغت از تحصیل استخدام نشوند و استخدام آنها در سال دوم بعد از فراغت از تحصیل صورت گیرد. در صورتی که دانشجویان همزمان با تحصیل استخدام شده و سال های تحصیل آنها جزء سوابق کاری آنها محسوب می شود.
وی تاکید کرد: تصمیم بر این است که دوره دکترا را برای مدیریت های قضایی هدفمند کنیم زیرا مدیریت احتیاج به دانش ها و تخصص هایی غیر از تخصص قضایی دارد.
شریعت باقری تا کید کرد: باید برای آموزش مدیران کار و برنامه ریزی خاصی ایجاد شود تا آنان در طول تحصیل نسبت به مقوله مدیریتی نیز آشنایی پیدا کنند زیرا مدیریت یک علم است.
شريعت باقری علم را در کنار ذوق در حوزه قضاوت از عوامل موثر در کار قضاوت دانست و گفت : قاضی شدن ذوق و شم قضایی می خواهد و قاضی خوب کسی است که استعداد خوبی برای قضاوت داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه در حدود 50 درصد از قضات کشور فارغ التحصیل دانشگاه علوم قضایی هستند، گفت: درقانون برنامه پنجم توسعه، ماده 211 تصویب شد که بر اساس آن قوه قضاییه سالانه 800 قاضی در کشور استخدام کند زیرا به صورت ناگهانی با کمبود قاضی مواجه شدیم.
وی افزود: بر اساس آخرین آمارها 68 درصد از قضات کشور، 60 درصد روسای دادگستری شهرستان ها، قضات دیوانعالی کشور 65 درصد، 40 درصد قضات دادسرای انتظامی قضات، 58 درصد قضات دیوان عدالت اداری، 57 درصد دادگاه های تجدید نظر، 45 درصد ازروسای دادگستری کل استان ها از فارغ التحصیلان دانشگاه علوم قضایی هستند.
رييس دانشگاه علوم قضايی و خدمات اداری گفت: انتشارات مجلات آموزشی و پژوهشی در دانشگاه علوم قضایی انجام می شود که بر اساس برنامه ریزی های انجام شده آمار این مجلات به سه عدد افزایش خواهد یافت.
شريعت باقری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه استاندارد سازی رفتار قضات در دانشگاه علوم قضایی آموزش داده می شود یا خیر؟ گفت:قضات، آموزش دیده هستند و نحوه رفتار قضات با متهمان به آنها آموزش داده میشود؛ البته متاسفانه به دلیل حجم پرونده ها و کمبود قاضی نمی توان از قضات انتظار رفتار و برخورد استاندار را داشت.
وی سوء رفتار قضات با متهمان را به هیچ وجه قابل توجیه ندانست و گفت : این گونه رفتارها نباید به هیچ عنوان توجیه شود ، این نوع رفتار ناشی از ندانستن نیست بلکه به دلیل تراکم پرونده ها و فضای نامناسب کار است زیرا باید فضای کاری مناسب برای آرامش قضات ایجاد شود تا بتوانند با فکر آزاد به پرونده ها رسیدگی کنند.
رييس دانشگاه علوم قضايی و خدمات اداری یکی ازبزرگترین مشکلات در این حوزه را حجم بالای پرونده ها دانست و گفت: یکی از آفت های مهم در کشوراین است که به طور روزانه بین 10 تا 15 پرونده به قاضی ارجاع می شود در حالیکه قاضی در بهترین شرایط می تواند روزانه به دو پرونده رسیدگی کند.
وی تصریح کرد :یک جلسه رسیدگی دو ساعت طول می کشد و بعد از رسیدگی به دو پرونده که زمان چهارساعته را صرف می کند و قاضی دچار خستگی می شود و همین موضوع سبب شده تا گاهی قضات رفتارشان با متهم تغییر کند ؛در اسلام تاکید شده در حالت خستگی، تشنگی و گرسنگی کار قضاوت انجام نشود اما کمبود قاضی، حجم زیاد و عناوین مجرمانه زیاد پرونده ها سبب می شود تا قضات در هر شرایطی کار رسیدگی را انجام دهند.
وی با اشاره به اینکه بیش از سه برابرتعداد فعلی نیاز به قاضی در کشور حس می شود گفت: در کشور با توجه به شرایط کنونی حدود 27 تا 30 هزار قاضی مورد نیاز است در حالیکه اکنون 9 هزار قاضی در کشور وجود دارد و این در حالی است که قضات در کشور باید سه برابر تعداد کنونی شود.
شريعت باقری با بیان اینکه هر ساله تعدادی از دانشجویان فارغ التحصیل می شوند، خاطر نشان کرد: در اردیبهشت ماه سال جاری حدود 220 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم قضاییبه فارغ التحصیل شدند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *