تحولات رژیم صهیونیستی؛ اصرار نتانیاهو برای ماندن در قدرت به جنگ داخلی منجر میشود؟
اصرار بنیامین نتانیاهو برای ماندن در سمت نخست وزیر رژیم صهیونیستی با هدف مصونیت از کیفرخواست دادستان کل، این رژیم را در بن بستی مزمن گرفتار کرده است.
ناکامی «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در ایجاد ائتلاف به منظور تشکیل کابینه در پی پیروزی شکننده در انتخابات پارلمانی ماه آوریل و متعاقب آن انحلال کنست و برگزاری دومین انتخابات پارلمانی در ماه سپتامبر که با ناکامی مجدد نتانیاهو و «بنی گانتز»، رئیس حزب «آبی و سفید»، در تشکیل کابینه دنبال شد، به نظر میرسد ضرب الاجل ۱۱ دسامبر (۲۰ آذر) «روون ریولین»، رئیس این رژیم، بی نتیجه پایان یابد.
استیصال و درماندگی سیستم سیاسی رژیم صهیونیستی و شخص نتانیاهو که با کیفرخواست قضایی «آویخای مندلبیت»، دادستان کل این رژیم نیز مواجه است، به حدی تشدید شده که نخست وزیر رژیم صهیونیستی پس از واسطه کردن میانجیها برای قانع کردن گانتز در مورد نخست وزیریاش در نخستین دوره ۲ ساله کابینه فراگیر با ریاست چرخشی، اکنون خود این پیشنهاد را مطرح کرده است.
براساس گزارشها، پس از پیشنهاد «آیلت شکد»، وزیر دادگستری پیشین کابینه رژیم صهیونیستی در مورد این که نتانیاهو متصدی سمت نخست وزیری ۳ یا ۴ ماهه نخست کابینه فراگیر باشد، پیشنهاد نخست وزیری ۶ ماهه در نشست نمایندگان «لیکود»، حزب متبوع نتانیاهو و آبی و سفید مطرح شد.
پیشتر پیشنهاد ریولین در مورد تشکیل کابینه فراگیر با ریاست چرخشی از سوی گانتز به دلیل بی اعتمادی به نخست وزیر در ادای قول با مخالفت روبرو شده بود. اما نمایندگان لیکود در نشست روز یکشنبه با آبی و سفید از سوی نتانیاهو اعلام کردهاند که او تعهد میکند، این طرح را "بدون کلک" اجرا کرده و در موعد تعیین شده سمت نخست وزیری را ترک کند.
«یائیر لاپید»، نفر دوم آبی و سفید، باز هم با این پیشنهاد مخالفت کرد. لیکود نیز در پایان نشست با انتشار بیانیهای، لاپید را به کارشکنی در تشکیل کابینه متهم کرد. دعوای میان این دو حزب با انتشار بیانیه توسط آبی و سفید ادامه یافت.
گانتز که پیشتر اعلام کرده بود تنها در صورت برکناری نتانیاهو از ریاست لیکود با این حزب برای تشکیل کابینه وارد ائتلاف میشود، حاضر به پذیرش این پیشنهاد شده، اما با مخالفت لاپید و «موشه یعلون» مواجه شد. این دو مقام آبی و سفید ضمن هشدار به گانتز گفتند، "اظهارات نتانیاهو یک دام است."
اظهارات اعضای تیمهای مذاکره کننده لیکود و آبی و سفید در پایان نشست نشان دهنده شکست نشست روز گذشته در کنست است.
«یولی ادلشتاین»، رئیس کنست و یکی از گزینههای احتمالی جانشینی نتانیاهو در لیکود نیز در تلاش برای خارج کردن این رژیم از بن بست سیاسی روز گذشته با احزاب مختلف دیدار کرد تا آنها را برای ائتلاف به منظور تشکیل کابینه ترغیب کند؛ اما تاکنون اطلاعاتی از این دیدار منتشر نشده و به نظر میرسد این نشست نتیجه مثبتی در پی نداشته است.
از سوی دیگر برخی گزارشها از تلاش ریولین برای انتخاب نتانیاهو به عنوان نخست وزیر حکایت دارد. براساس این گزارشها ریولین در تلاش است تا ۱۱ دسامبر ۶۱ امضای لازم را برای او جمع آوری کند؛ ضمن اینکه مذاکراتی را با مندلبیت در مورد ادامه کار نتانیاهو انجام داده است.
«رافی پرتز»، وزیر آموزش و پرورش کابینه رژیم صهیونیستی ضمن هشدار در مورد چالشهای امنیتی، اجتماعی و اقتصادی پیش روی این رژیم گفت: "انتخابات سوم، اعتماد عمومی به نهادهای داخلی، کنست، کابینه و سیستم قضایی را از بین میبرد. "
• بیشتر بخوانید:
اما سناریوهای پیش روی نتانیاهو در این بن بست سیاسی چیست؟
نتانیاهو که برای مصون نگه داشتن خود از تبعات پروندههای سه گانه قضاییاش، رژیم صهیونیستی را وارد ورطه سومین انتخابات در کمتر از یک سال کرده و حاکمیت قانون را به چالش کشیده، موفق شده در سایه قانون "ادامه کار نخست وزیر در صورت مواجهه با صدور کیفرخواست برخلاف وزرا که مجبور به استعفا هستند"، همچنان به تلاشهای خود ادامه بدهد.
بن بست سیاسی در اراضی اشغالی سبب شده فعالیت کابینه عملا متوقف شود و اعتماد عمومی به این رژیم به حداقل برسد.
هاآرتص نوشت احتمال جنگ داخلی در اراضی اشغالی در پی اقدامات نتانیاهو اعم از تلاش برای تحریک افکار عمومی علیه سیستم قضایی و به بن بست رساندن تشکیل کابینه که سبب عصبانیت ساکنان اراضی اشغالی شده، از محدوده غیر قابل تصور به مرز بعید رسیده است.
سناریوی نخست پیش روی نتانیاهو، ترک دفتر نخست وزیری و تلاش برای اثبات بی گناهی خود است. واضح است که نخست وزیر رژیم صهیونیستی این سناریو را به دلیل ترک قدرت و حاضر شدن در دادگاه مانند فردی عادی نمیپسندد، هرچند این سناریو تامین کننده امنیت و بقای سیاسی اراضی اشغالی باشد.
سناریوی دوم خارج کردن نتانیاهو از دفتر نخست وزیری از طریق یکی از مسیرهای زیر است:
الف) موفق شدن گانتز یا هر یک از اعضای کنست در جمع آوری ۶۱ امضای لازم برای تشکیل کابینه تا ۱۱ دسامبر؛ گزینه بعید.
ب) صدور حکم پایان فعالیت نتانیاهو در سمت نخست وزیری توسط دادستان کل؛ گزینهای که با تلاشهای ریولین برای متقاعد کردن مندلبیت برای صدور حکم ادامه فعالیت نتانیاهو، دست نیافتنی به نظر میرسد. البته باید توجه داشت که این گزینه در صورت اجرا، ناآرامیهایی را در اراضی اشغالی رقم خواهد زد.
ج) معامله ترک سمت نخست وزیری با توقف روند قضایی پروندههای نتانیاهو؛ مخالفان این اقدام را تضعیف کننده قانون میدانند.
د) برگزاری انتخابات سوم در ماه مارس؛ این گزینه از سوی طیفهای مختلف سیاسی و نیز ساکنان اراضی اشغالی رد شده است.
سناریوی سوم پیش روی نتانیاهو، ادامه بن بست سیاسی فعلی.
تحولات روزهای آتی، آینده سیاسی مبهم نتانیاهو و رژیم صهیونیستی را رقم خواهند زد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *