صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

صَرع یا اپی‌لپسی چیست؟ + معرفی انواع آن / آیا صرع را می‌توان درمان کرد؟

۱۱ آذر ۱۳۹۸ - ۰۲:۲۲:۰۱
کد خبر: ۵۷۲۹۴۰
تعداد نظرات: ۱ دیدگاه
صَرع (epilepsy) مجموعه‌ای از اختلالات عصبی مزمن پزشکی است که در آن حملات به‌طور مکرر روی می‌دهد.

به گزارش گروه فضای مجازی،شاید شما هم در میان دوستان و آشنایانتان و یا حتی در کوچه و خیابان و یا در فیلم‌ها افرادی را دیده اید که از یک بیماری با نام صرع رنج می‌برند و گاهی دچار حمله عصبی می‌شوند، اما این بیماری چیست و چند نوع دارد؟

در ادامه به معرفی این بیماری و انواع آن می‌پردازد.

بیماری صرع چیست؟

صَرع یا اپی‌لپسی (epilepsy) مجموعه‌ای از اختلالات عصبی مزمن پزشکی یا بلند مدت که با حمله صرعی مشخص می‌شود و این حملات ممکن است بسیار خفیف و تقریباً غیرقابل شناسایی بوده یا برعکس طولانی مدت و با لرزش شدید همراه باشد.

در صرع حملات به‌طور مکرر روی می‌دهد و هیچ دلیل ثابت و مشخصی ندارد، در حالی که حملاتی را که به دلایل خاص روی می‌دهد، نباید به عنوان حمله صرعی تلقی کرد.

در بیشتر موارد دلیل نامشخص است، اما صرع در برخی افراد به دلیل آسیب مغزی، سرطان مغز، و سوء مصرف دارو و الکل، و دلایل دیگر ایجاد می‌شود. حملات صرعی نتیجه فعالیت سلولی بیش از حد و غیرعادی عصب کورتیکال یا غشایی در مغز است.

فرایند تشخیص معمولاً شامل حذف تمام شرایطی است که ممکن است علائم مشابهی نظیر سنکوپ را ایجاد کند، و نیز بررسی اینکه آیا هیچ دلیل لحظه‌ای دیگری وجود داشته‌است یا خیر. صرع را می‌توان با گرفتن نوار مغزی یا الکتروانسفالوگرافی نیز تأیید کرد.

صرع را نمی‌توان درمان کرد، اما حملات را می‌توان با دارو تا حدود ۷۰ درصد موارد کنترل کرد.

در افرادی که حملات به دارو پاسخ نمی‌دهند، جراحی، تحریک عصبی یا تغییر در رژیم غذایی را می‌توان در نظر گرفت. تمامی سندرم‌های صرع مادام العمر نیستند و اکثر افراد تا جایی بهبود می‌یابند که دیگر نیازی به دارو ندارند.

حدود ۱٪ درصد از جمعیت مردم جهان (۶۵ میلیون نفر) صرع دارند، و تقریباً ۸۰٪ موارد در کشور‌های در حال توسعه روی می‌دهند. صرع در افراد مسن‌تر رایج‌تر است.

در کشور‌های توسعه یافته، شیوع موارد جدید بیشتر در نوزادان و سالمندان است؛ در کشور‌های در حال توسعه این بیماری در کودکان بزرگتر و بزرگسالان جوان‌تر دیده می‌شود، که دلیل آن تفاوت در فراوانی دلایل اصلی است. حدود ۵ تا ۱۰٪ از تمامی افراد یک حمله بی‌دلیل تا سن ۸۰ سالگی دارند و احتمال وقوع حمله دوم نیز بین ۴۰ و ۵۰٪ است.

در بسیاری از نقاط دنیا افراد مبتلا به صرع حق رانندگی مشروط داشته یا کلا حق رانندگی ندارند، اما بیشتر این افراد بعد از یک مدت بدون حمله می‌توانند رانندگی را مجدداً آغاز کنند.

متخصصان معتقدند حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد بیماری صرع پس از دو سال معالجه، به‌طور کامل درمان می‌شود و پزشک معالج می‌تواند داروی بیمار را قطع کند.

زمانیکه پیغام‌ها از سلول‌های مغز عبور می‌کنند و ناگهان به صورت آنی متوقف می‌شوند، این توقف پیام‌ها باعث پریشانی و آشفتگی می‌گردد و در نتیجه صرع به وجود می‌آید.

معرفی انواع صرع

صرع، انواع مختلفی دارد شاید بتوان گفت نزدیک به ۴۰ نوع، که برای هر شخص متفاوت می‌باشد و بستگی به محلی از مغز دارد که حمله در آن ایجاد می‌شود.

برخی‌ها بیهوش می‌شوند. برخی‌ها در روی زمین می‌افتند و برخی‌ها اندامشان را به سرعت تکان می‌دهند.

به دلیل تنوع در صرع، تشخیص یک نوع خاص مشکل است و از این رو ممکن است برخی افراد که مصروع نیستند را جزو گروه مصروعان قرار دهند، مثل افرادی که دچار سردرد‌های شدید است، یا افرادی که غش می‌کنند و یا افرادی که دچار بیماری‌های قلبی است.

این وظیفه‌ی پزشک می‌باشد که تشخیص دهد، آیا فرد، صرع دارد یا نه و درمان را شروع کند.

صرع‌ها عبارتند از:

۱- صرع جزئی (Partial Seizures)

هنگامی که آسیب مغزی فقط در یک طرف مغز باشد، صرع جزئی نام دارد. تقریبا یک سوم مصروعین، این نوع صرع را دارند. قبل از این که حمله شروع شود، بیمار احساس می‌کند که حالش بد است. این احساس‌ها شامل: تغییرات بینایی، تغییرات بویایی و شنیدن صدا‌های نامفهوم می‌باشد. این نوع صرع خود به دو قسمت تقسیم می‌شود:

  •  نوع ساده

این نوع کمتر از ۱ دقیقه طول می‌کشد. شخص ممکن است علائمی داشته باشد و این علائم بستگی به محلی از مغز دارند که درگیر شده است. اگر قسمت پشتی مغز درگیر شده باشد، بر روی دید و عضلات اثر می‌گذارد، برای مثال عضلات انگشت یا بازو یا پا سفت می‌شوند. شخص ممکن است احساس تهوع داشته باشد، عرق کند و یا رنگ پریده گردد.

  •  نوع پیچیده

در این نوع فعالیت قسمت گیجگاهی مغز یا محلی در مغز که احساسات و حافظه را در برمی گیرد، دچار اختلال می‌شود. این نوع بین ۲-۱ دقیقه طول می‌کشد. نشانه‌ی این نوع عبارت است از: گریه کردن، دویدن، فریاد زدن، خندیدن، دست زدن و ....

۲- صرع عمومی

هر دو قسمت مغز را شامل می‌شود و فرد بیهوش می‌شود. این نوع شامل:

  • صرع غایب

نشانه‌های این نوع صرع عبارت است از: باز شدن دهان، چشمک زدن و بیهوشی. این نوع بیشتر از ۳۰ ثانیه طول نمی‌کشد.

  • صرع بی صدا

در این نوع، فرد یک باره عضلاتش شل می‌شود و می‌افتد.

  • صرع عمومی کلی

بدن، بازو و پا خم می‌شود و یا دراز می‌شود و می‌لرزد. بعد از این حالت، فرد خسته است، سردرد دارد، گرسنه است، در بینایی مشکل دارد و در بدن احساس درد دارد. اما بعد از مدتی استراحت، خوب می‌شود.

  • صرع حرکتی

در این نوع صرع، عضلات به سرعت حرکت می‌کنند.

  • صرع تب

این نوع صرع در اثر تب به وجود می‌آید.

 

: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.



نظرات بینندگان
سهراب
|
|
۱۸:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۲۸
من یک مریض داریم روز دو یا یک بار بیهوش می‌شود و زود زود نفس میکشد بعد از یک یا دو دقیقه جور میشه
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *