مخالفت هاشمی با زیست نصف شبانه/ تهران بر روی بمب بالقوه/گزارش فرمانده سپاه تهران از اغتشاشات اخیر
رییس شورای اسلامی شهر تهران در ادامه با یادآوری این موضوع که بخشی از موضوع آلودگی هوا، وابسته به شرایط جوی و باد و بارندگی است که در اختیار شهروندان نیست، عنوان کرد: بخشی نیز وابسته به میزان تولید آلاینده است که مستقیما در اختیار و کنترل ماست.
وی افزود: در شرایط فعلی دو منبع اصلی برای آلایندگی هوای تهران وجود دارد؛ نخست تولید انرژی گرمایشی به وسیله گاز طبیعی و گازوئیل در منازل و ادارات و دوم سوخت خودروهای نقلیه.
هاشمی در تشریح موضوع تولید انرژی گرمایشی در شهر گقت: باید توجه داشته باشیم که تولید انرژی گرمایشی در شهرها بوسیله سوختهای فسیلی اقدامی غیراصولی، غیرایمن و غیربهره ور است و تمامی شهرهای توسعه یافته جهان، انرژی گرمایشی را بوسیله برق در شهرها تولید میکنند و برای تولید برق از انرژی فسیلی یا هستهای یا سایر روشها استفاده میکنند. لوله کشی شاهرگی و مویرگی گاز طبیعی در شهر، تهران و سایر شهرهای کشور را بر روی بمبی بالقوه و آلایندهای بالفعل قرار داده است که بایست در برنامهای دراز مدت، فرایند تبدیل انرژی گرمایشی شهری در کشور حتما صورت گیرد.
رییس شورای شهر تهران اضافه کرد: البته وزارت نفت معتقد است که دوبار تبدیل انرژی فسیلی به برق و برق به گرما راندمان آن را کاهش میدهد که مدیریت شهری باید درباره این موضوع بررسی دقیق را انجام داده و تصمیم بگیرد.
وی در خصوص نقش خودروها در آلایندگی هوا نیز گفت: با وجود تکرار مکرر لزوم تقویت سیستم حمل و نقل عمومی تهران، متاسفانه هنوز اقدامی اجرایی صورت نگرفته است و متاسفانه باید گفت طی سی سال سپری شده از پایان جنگ، وضعیت حمل ونقل عمومی تهران در بدترین شرایط قرار دارد و اگر بسرعت راجع به این موضوع اقدامی عاجل از سوی دولت و شهرداری صورت نپذیرد، وضعیت از شرایط فعلی به مراتب بدتر خواهد شد.
رییس شورای اسلامی شهر تهران عنوان کرد: سیستم حمل ونقل عمومی تهران باید در شرایطی باشد که نه تنها شهروندان فاقد خودرو از آن به آسانی استفاده کنند، بلکه دارندگان خودروی شخصی نیز استفاده از حمل ونقل عمومی را به جهت سرعت و سهولت آن ترجیح دهند.
از نقش مردم در رفع مشکلات اجتماعی و شهری غافل نباشیم
سردار محمدرضا یزدی فرمانده سپاه محمد رسولالله تهران صبح امروز با حضور در صحن شورای شهر تهران به مناسبت گرامیداشت سالروز بسیج مستضعفین با اشاره به یاد و خاطره شهدای مظلوم ترور، حرم و شهدای امنیت و آرامش در کشور اظهار کرد: 40 سال از زمان تاسیس بسیج در کشور میگذرد و هنوز وقتی نامی از بسیجیان برده میشود موضوع ایمان، اخلاص، از خود گذشتگی، مردم داری، مردم دوستی، صداقت مقابل مردم، شهامت و شهادت به ذهن همگان متبادر میشود.
وی با بیان اینکه اگر بسیجیان در دوران دفاع مقدس نبودند شرایط جنگ به گونهای دیگر رقم میخورد و امروز هم در صحنههای مختلف در وقایعی چون سیل و زلزله بسیجیان حضور پررنگی دارند، گفت: در سیل گلستان، خوزستان، مازندران و آققلا بسیجیان نخستین افرادی بودند که برای خدمت رسانی به مردم حاضر شدند و اگر بسیجیان نبودند سوسنگرد به دلیل سیل در آب فرو میرفت.
سردار یزدی تاکید کرد: شبی که بسیجیان جهت نجات سوسنگرد تلاش کردند یاد دوران کودکی و کتاب درسی و موضوع اقدامات پطروس فداکار افتادم و با خود گفتم که ای کاش اسم بسیجیان هم در کتابها میآمد. چرا که در این زمینه میتوان فیلمها و داستانهای زیادی نوشت ولی معمولا یا این موضوع مورد توجه قرار نمیگیرد یا با بیمهری همراه است.
وی با بیان اینکه بسیج تهران امروز در خدمت رسانی و همراهی با دستگاهها در حوزههای مختلف از جمله امنیت، دفاع، بهداشت و درمان، اقتصاد مقاومتی و موضوعات دیگر همکاری داشته و حتی در شرکتهای دانش بنیان هم فعال است، تصریح کرد: بسیج تهران برای مقابله با آسیبهای اجتماعی وارد فضاهای جدید شده و در موضوع اعتیاد هم ورود یافته که در این زمینه مقبول مسئولین و مردم قرار گرفته است. آموزش و پیشگیری از اعتیاد را در مدارس، دانشگاهها، بوستانها و مکانهای دیگر بیش از دو سال است که آغاز کردهایم که این اقدامات نتایج مؤثری داشته است.
سردار یزدی ادامه داد: در این حوزه علاوه بر اینکه به نیروی انتظامی و ستاد مبارزه با مواد مخدر کمک میکنیم، مرکز درمان، صیانت و اشتغال برای معتادین در شرق تهران را ایجاد کردهایم که از همین تریبون از شورای شهریها میخواهم بازدیدی از این مرکز داشته باشند.
به گفته وی روشهای نوینی در مرکز درمان، صیانت و اشتغال برای معتادین اجرایی میشود که مورد تائید مراکز علمی، پزشکی و متخصصین و شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر است.
سردار یزدی عنوان کرد: امروز محکم میتوانیم ادعا کنیم 70 درصد از کسانی که در این مرکز صیانت می شوند، حرفهآموزی شده و اشتغال فرا گرفته و جامعهپذیر شدهاند. همچنین علاوه بر درمان آن ها، روانپزشکی معتادان بهبود یافته هم مورد توجه قرار گرفته است.
فرمانده سپاه محمد رسولالله تهران با بیان اینکه از مشکلات جدی که در حوزه معتادان وجود دارد این بوده که به این افراد به چشم فرد هنجارشکن نگاه میشد، گفت: ولی امروز با اقدامات ما معتادان بهبودیافته با دسته گل از جانب خانوادههایشان استقبال میشوند و حمایتهای محلی دارند. 30 درصد دیگر که موضوع برایشان محقق نشده متعلق به تهران نیستند و نمیتوان شرایط آنها را کنترل کرد.
سردار یزدی ادامه داد: بسیج همچنین در زمینه پیشگیری از طلاق به صورت جدی ورود پیدا کرده و با برگزاری 200 کارگاه در فراهنگسراها، مدارس و بوستانها اقدامات مؤثری انجام گرفته است.
وی در خصوص محرومیتزدایی در تهران توسط بسیج توضیح داد: علیرغم اینکه برخی معتقدند تهران شهری برخوردار است ولی این چنین نیست و برخی مناطق نیاز به حمایت دارند. از یک سال گذشته تاکنون حدود 2500 جهیزیه توسط بسیج با همکاری مردم در اختیار محرومین قرار گرفته و 70 هزار سبد کالا توزیع شده است که تا پایان سال این تعداد به 100 هزار مورد خواهد رسید.
فرمانده سپاه محمد رسولالله تهران با تاکید براینکه برای موفقیت در شهر نیازمند توجه شهروندان هستیم، اضافه کرد: نقش خیرین در کمک به محرومان بسیار مؤثر است و با همت آنها امروز در سوسنگرد و دشت آزادگان 138 منزل مسکونی را از صفر بازسازی و نوسازی کردهایم. در خوزستان نیز 40 مورد به همت بسیجیان، در لرستان 20 منزل مسکونی و در ایلام 20 مورد دیگر در حال ساخت است.
سردار یزدی گفت: به همت هزار و 600 گروه جهادی در تهران که 850 مورد محله محور و 750 مورد جغرافیا محور هستند نسبت به کمک به محرومین،آبرسانی، ساخت منازل مسکونی و... در مناطق حادثه دیده و محروم اقدام شده است.
به گفته وی؛ در حوزه فرهنگ هم اقدامات بزرگی صورت گرفته و در حوزه سبک زندگی و مهارتهای آن برنامههای فرهنگی زیادی تولید شده است.
فرمانده سپاه محمد رسولالله تهران با بیان اینکه از شورای شهر و شهرداری درخواست داریم که از نقش مردم در رفع مشکلات اجتماعی و شهری غافل نشوند، گفت: چرا که این قشر بسیار حائز اهمیت است و تجربه در 40 سال اخیر نشان داده هر جا مردم پای کار آمده اند، موفقیت حاصل شده که نمونه اخیر آن هفتههای پیش بود و اگر مردم نبودند مشکلات دوچندان میشد، بنابراین حضور مردم آتش آشوبها را خاموش کرد.
سردار یزدی با اشاره به نقش بسیج در اقتصاد مقاومتی اضافه کرد: علاوه بر این، بسیج در حوزه حمایت از خانوادههای بدسرپرست و بدون سرپرست ورود کرده و تلاش شده مشاغل خانگی برای این افراد ایجاد شود. بازاریان و کارخانجات هم با شناخت از اقدامات ما امروز کمکهای زیادی کردند و اوایل امسال بیش از 400 خانوار را شاغل کردهایم.
اعطا:حذف واژه شهید از تابلوهای معابر اقدامی سازمان یافته نیست
علی اعطا در جلسه امروز شورای شهر با اعلام نتیجه بررسیهای دو ماهه کمیته ویژه بررسی موضوع تابلوهای مزین به نام شهدا، اظهار کرد: همزمان با انتشار اخباری مبنی بر فقدان واژه مقدس شهید در برخی از معابری که با نام شریف شهدا نامگذاری شده اند، موجی از حساسیتها پدید آمد. عموم شهروندان و به ویژه خانوادههای گرانقدر شهدا، شخصیتهای سیاسی و مذهبی و مدیران اجرایی نسبت به عملکرد مدیریت شهری دچار ابهام شدند و خواستار بررسی و پیگیری جدی موضوع، بررسی صحت و سقم اخبار منتشر شده و برخورد با مسببین احتمالی آن شدند.
وی ادامه داد: با توجه به اهمیت موضوع و همچنین میزان و عمق حساسیتها در فضای اجتماعی، به پیشنهاد رییس محترم کمیسیون نظارت و حقوقی شورای اسلامی شهر تهران آقای امینی و با حکم ریاست محترم این شورا آقای هاشمی رفسنجانی «کمیته ویژه بررسی موضوع تابلوهای مزین به نام شهدا» در شورای اسلامی شهر تهران تشکیل شد و به موجب این حکم، مسوولیت کمیته به اینجانب محول شد.
اعطا تصریح کرد: مبنای تشکیل کمیته، جایگاه نظارتی شورا و نمایندگان مردم در شورای اسلامی شهر تهران نسبت به شهرداری و مسوولیت بررسی عملکرد شهرداری از منظر نظارتی است. بر این اساس «کمیته ویژه بررسی موضوع تابلوهای مزین به نام شهدا» ماموریت یافت ضمن بررسی ابعاد مختلف موضوع فقدان واژه مقدس شهید در برخی از معابر و بررسی صحت و سقم اخبار منتشره، ظرف مدت یک ماه گزارش بررسیها را جهت آگاهی مردم ارایه کند.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران بیان داشت: کمیته با عضویت پنج نفر از اعضای شورای اسلامی شهر تهران، آقایان محمد سالاری، حسن خلیل آبادی، حجت نظری و سرکار خانم زهرا صدراعظم نوری و نیز اینجانب آغاز به کار کرد و تیم کارشناسی کمیته، بررسیهای گستردهای را بر اساس ماموریتهای محوله آغاز کرد. کمیته ویژه در نخستین گام ضمن بررسی سناریوهای مختلف به منظور انجام ماموریت محوله، با طراحی و ترسیم مسیر چگونگی انجام این ماموریت، اقدامات خود را آغاز کرد.
اعطا مجموعه گستردهای از دادهها را ارائه داد و گفت: وضعیت تابلوهای کلیه معابر مزین به نام شهدا، وضعیت معابر با حداقل یک تابلوی فاقد عنوان شهید، وضعیت فعلی معابری که از ابتدای شهریور ماه ۱۳۹۶ تاکنون به نام شهدا نامگذاری شده است، اسامی پیمانکاران ساخت و نصب تابلوهای معابر از سال ۱۳۹۰ تاکنون؛ از سطح مناطق ۲۲ گانه و نواحی ۱۲۳ گانه گردآوری شد.
وی ادامه داد: کمیته ویژه با شهرداران مناطق ۲۲ گانه مکاتبه کرد تا اطلاعات معابر مزین به نام شهدا در شهر تهران را براساس فرمهای طراحی شده، تکمیل و ارائه کنند. همچنین اطلاعات ارایه شده توسط تیم کارشناسی کمیته بررسی و صحت سنجی شد.
اعطا در مورد فراهم آوردن زمینههای مشارکت مردمی گفت: به منظور فراهم آوردن زمینهای برای مشارکت مردمی، به موازات گردآوری اطلاعات از مناطق ۲۲ گانه، با هیأت رئیسه شورایاری محلات ۳۵۲ گانه تهران مکاتبه شد و خواسته شد با بررسی میدانی معابر سطح محله خود، تابلوهای فاقد واژه مقدس «شهید» را شناسایی کرده و اطلاعات مربوطه را به کمیته ویژه ارسال کنند.
وی ادامه داد: همچنین با رسانههایی که خبر حذف «شهید» از تابلوی معابر را منتشر کرده بودند مکاتبه شد و درخواست شد که این رسانهها مستندات و اطلاعات تکمیلی در اختیار را برای بررسی در اختیار کمیته ویژه قرار دهند.
اعطا افزود: در نهایت با ستاد کل نیروهای مسلح و سازمانهای مرتبط با حوزه ایثار و شهادت مکاتبه به عمل آمد و از آنان درخواست شد اگر اطلاعاتی درباره حذف تعمدی و برنامه ریزی شده واژه مقدس «شهید» از تابلوی معابر در سطح شهر تهران در اختیار دارند، به «کمیته ویژه بررسی موضوع تابلوهای مزین به نام شهدا» ارایه کنند. از دیگر سو، پس از اینکه شهردار تهران در گفتگو با رسانهها از عموم شهروندان درخواست کرد که اطلاعات مربوط به تابلوهای فاقد عنوان «شهید» را به سامانه ۱۳۷ شهرداری اطلاع دهند؛ کمیته ویژه گزارش تماسها و پیامهای مردمی مرتبط با موضوع را از سازمان بازرسی شهرداری تهران دریافت کرد و مورد بررسی قرار داد.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران اظهار کرد:گروه کارشناسی کمیته ویژه از انواع ابزار روش شناختی نظیر تحلیل اسناد و اطلاعات دریافتی، جلسات استماع گزارش، پایش میدانی و برگزاری جلسات بحث گروهی را به کار گرفته است تا در نهایت گزارشی دقیق و اقناع کننده به محضر هموطنان گرامی و به ویژه شهروندان تهرانی ارایه کند.
اعطا تاکید کرد: کمیته ویژه از ابتدا به دنبال ورود به مقوله تقصیرها و آنچه در حیطه بررسی قضایی و انضباطی میتواند مطرح باشد، نبوده است. طبیعی است که در صورت ضرورت، نهادهای نظارتی پیگیریها و اقداماتی را که لازم بدانند، انجام خواهند داد.
اعطا اظهار داشت: لازم میدانم از ریاست شورا محسن هاشمی و ریاست محترم کمیسیون نظارت و حقوقی و نایب رییس شورای اسلامی شهر تهران سیدابراهیم امینی قدردانی کنم که با دستور تشکیل کمیته ویژه، فرصتی برای بررسی گسترده موضوع فقدان واژه شهید در برخی از معابر شهر فراهم آوردند و با حسن ظن و حسن اعتماد، این مسوولیت را به اینجانب واگذار کردند. امیدوارم نتایج بررسیهای کمیته ویژه برای همه مخاطبین آن، عموم شهروندان، خانواده گرانقدر شهدا، اشخاص و شخصیتهای سیاسی و مذهبی و نیز مدیران اجرایی، اقناع کننده بوده و همه مخاطبان این گزارش، به نتایج بررسیهای این کمیته با حسن ظن بنگرند.
وضعیت مناطق ۲۲ گانه از حیث تابلوهای مزین به نام شهدا
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران درمورد پرسشهایی که در گزارش مطرح شده بود گفت: در این گزارش به پنج پرسش زیر پاسخ داده خواهد شد؛ یک – در زمان طرح موضوع فقدان واژه مقدس شهید در برخی معابر شهر تهران (شهریور ۹۸)، چه تعداد معبر به تفکیک مناطق ۲۲ گانه، و در کل شهر تهران چنین مسالهای داشته اند؟ دو – علل و عوامل موثر بر فقدان واژه شهید در برخی معابر چه بوده است؟ سه - آیا سوء نیت، تعمد و یا اهمال در کار بوده است؟ چهار – آیا حذف واژه شهید، در دوره فعلی مدیریت شهری صورت پذیرفته است؟ پنج – برای جلوگیری از تکرار حوادث مشابه، چه باید کرد؟
اعطا در مورد نتایج بررسیها گفت: کمیته ویژه با دریافت اطلاعات از طریق شبکه مویرگی مدیریت شهری در سطح مناطق و نواحی و صحت سنجی چندباره آنان توسط کارشناسان کمیته و کنترل چندباره اطلاعات دریافتی با سازمان بازرسی شهرداری تهران، حراست کل شهرداری، معاونت امور مناطق، به آمار و اطلاعاتی قابل اتکا دست یافت.
وی ادامه داد: بررسیهای کمیته ویژه نشان میدهد که در محدوده منطقه ۱، تعداد ۵۹۰ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۱۳۲ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. نسبت تعداد معابر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید به کل معابر مزین به نام شهید در منطقه، نسبت به سایر مناطق بیشتر است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد که ۶۱ مورد به علت فرسودگی، ۶۱ مورد به دلیل عدم درج توسط پیمانکار و ۲ مورد به علت تخریب بوده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۱ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
اعطا در مورد منطقه ۲ تهران گفت: در محدوده منطقه ۲، تعداد ۵۹۷ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که هیچ موردی از فرسودگی، حذف یا عدم درج واژه شهید در تابلوهای معابر این منطقه گزارش نشده است.
مسوول کمیته رسیدگی به تابلوهای مزین به نام شهدا با اشاره به وضعیت منطقه ۳ تهران گفت: در محدوده منطقه ۳، ۳۲۸ معبر مزین به نام شهدا وجود دارد که از این میان در ۳۸ مورد واژه شهید از معابر حذف شده است. بررسی علت حذف واژه شهید در این منطقه نشان دهنده این است که تمامی موارد حذف، ناشی از عدم درج توسط پیمانکار بوده است. براساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۳ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
اعطا در مورد وجود بیش از ۱۶۰۰ معبر با نام شهدا در منطقه ۴ گفت: در محدوده منطقه ۴، تعداد ۱۶۷۳ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که بیشترین تعداد معابر مزین به نام شهدا در سطح شهر تهران است. از این تعداد ۷۵ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید از معابر گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید از تابلوهای معابر در این منطقه نشان میدهد که ۵۲ مورد به علت عدم درج توسط پیمانکار و ۲۳ مورد حذف به علت فرسودگی بوده است. در این منطقه گزارشی مبنی بر حذف واژه شهید به دلیل تخریب وجود نداشته است. براساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۴ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران در مورد منطقه ۵ نیز عنوان کرد: در محدوده منطقه ۵، تعداد ۴۱۳ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند؛ از این تعداد ۷۰ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید از معابر گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در این منطقه نشان میدهد که در تمامی ۷۰ مورد گزارش شده، به علت فرسودگی واژه شهید از روی تابلوی معابر محو شده است. نسبت معابر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید ناشی از فرسودگی به کل معابر مزین به نام شهدا در این منطقه در مقایسه با سایر مناطق بیشتر است. تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۵ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
وی بیان داشت: در محدوده منطقه ۶، تعداد ۲۴۲ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۳۵ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در این منطقه نشان میدهد که ۲۶ مورد به علت فرسودگی و ۹ مورد به علت عدم درج توسط پیمانکار رخ داده است. در این منطقه گزارشی مبنی بر حذف واژه شهید به دلیل تخریب اعلام نشده است. تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۶ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
اعطا ادامه داد: در محدوده منطقه ۷، تعداد ۵۶۹ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۲۷ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد که ۱۴ مورد به علت فرسودگی و ۱۳ مورد به دلیل عدم درج توسط پیمانکار بوده است. در این منطقه گزارشی مبنی بر حذف واژه شهید به دلیل تخریب اعلام نشده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۷ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
وی افزود: در محدوده منطقه ۸، تعداد ۸۶۲ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۱۰ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد که ۱۰ مورد محو به علت فرسودگی و ۴ مورد حذف به دلیل تخریب بوده است. در این منطقه گزارشی مبنی بر عدم درج واژه شهید توسط پیمانکار اعلام نشده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۸ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
اعطا با اشاره به منطقه ۹ تهران گفت: در محدوده منطقه ۹، تعداد ۴۶۶ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۳۷ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوهای این منطقه نشان میدهد که ۳۲ مورد به علت عدم درج توسط پیمانکار و ۵ مورد محو به علت فرسودگی بوده است. در این منطقه گزارشی مبنی بر حذف واژه شهید به دلیل تخریب اعلام نشده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۹ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
وی بیان داشت: در محدوده منطقه ۱۰، تعداد ۱۰۴۷ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۵۴ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد که ۴۸ مورد به علت فرسودگی، ۴ مورد به علت تخریب و ۲ مورد به دلیل عدم درج توسط پیمانکار بوده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۱۰ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده اند.
اعطا گفت: در محدوده منطقه ۱۱، تعداد ۴۶۲ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۶۱ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد که ۴۵ مورد به علت فرسودگی و ۱۶ مورد به علت عدم درج توسط پیمانکار بوده است. در این منطقه گزارشی مبنی بر حذف واژه شهید به دلیل تخریب اعلام نشده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۱۱ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
توضیحات اعطا درباره تابلوهای مزین به واژه شهید در منطقه ۱۲
وی در مورد منطقه ۱۲ نیز بیان داشت: در محدوده منطقه ۱۲، تعداد ۷۷۰ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۳۳ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد که ۱۷ مورد به علت فرسودگی، ۱۶ مورد به علت عدم درج توسط پیمانکار و ۶ مورد به علت تخریب بوده است.
اعطا یادآور شد: در اخبار منتشر شده در رسانه ها، از دو معبر به نامهای «معزی» و «نمازی» به عنوان معابری که عنوان «شهید» از تابلوی آنها حذف شده است، نام برده شد. اداره بنیاد شهید و امور ایثارگران منطقه ۱۲ و ۱۳ شهر تهران طی مکاتبه شماره ۴۰۹۸۲/۹۸/۲۸۰۲۷ مورخ ۱۷/۰۶/۱۳۹۸ و در پاسخ به استعلام شماره ۴۴۷۶۷/۳۳/۵۱۲ مورخ ۱۷/۰۶/۱۳۹۸ شهرداری ناحیه سه منطقه ۱۲، شهید بودن اسامی یاد شده را تأیید نکرده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۱۲ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
اعطا ادامه داد: در محدوده منطقه ۱۳، تعداد ۲۷ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۷ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد که ۴ مورد به علت عدم درج توسط پیمانکار و ۳ مورد به علت فرسودگی بوده است. در این منطقه گزارشی مبنی بر حذف واژه شهید به دلیل تخریب اعلام نشده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۱۳ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
سخنگوی شورای شهر با اشاره به وضعیت منطقه ۱۴ گفت:در محدوده منطقه ۱۴، تعداد ۱۳۷۸ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۱۳۳ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد که ۸۳ مورد به علت فرسودگی و ۵۰ مورد به علت عدم درج توسط پیمانکار بوده است. در این منطقه گزارشی مبنی بر حذف واژه شهید به دلیل تخریب اعلام نشده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۱۴ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
اعطا همچنین در مورد منطقه ۱۵ عنوان کرد: در محدوده منطقه ۱۵، تعداد ۱۵۶۳ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۲۳۷ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. لازم به ذکر است تعداد معابر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید در این منطقه به نسبت کلیه معابر مزین به نام شهدا در شهر تهران از سایر مناطق بیشتر است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد که ۲۳۶ مورد به علت فرسودگی و تنها یک مورد حذف به دلیل عدم درج توسط پیمانکار بوده است. در این منطقه گزارشی مبنی بر حذف واژه شهید به دلیل تخریب اعلام نشده است.
وی در مورد محدوده منطقه ۱۶ اظهار کرد: تعداد ۹۲۵ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۱۳۳ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد که ۱۱۸ مورد به علت فرسودگی و ۱۵ مورد به علت عدم درج توسط پیمانکار بوده است. در این منطقه گزارشی مبنی بر حذف واژه شهید به دلیل تخریب اعلام نشده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۱۶ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
سخنگوی شورای شهر تهران ادامه داد: در محدوده منطقه ۱۷، تعداد ۸۹۹ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۳۶ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد که ۳۳ مورد به علت فرسودگی و ۳ مورد حذف به علت تخریب بوده است. در این منطقه گزارشی مبنی بر فقدان واژه شهید به دلیل عدم درج توسط پیمانکار اعلام نشده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۱۷ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
اعطا با اشاره به گزارش واصله از شهرداری منطقه ۱۸ نیز گفت:، تعداد ۶۲۹ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۸۶ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد تمامی موارد ناشی از فرسودگی بوده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۱۸ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
وی افزود: در محدوده منطقه ۱۹، تعداد ۳۵۶ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا بوده اند که از این تعداد ۹ مورد معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد تمامی موارد ناشی از فرسودگی بوده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۱۹ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران در ادامه بیان کرد: در محدوده منطقه ۲۰، تعداد ۱۰۶۹ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا است که از این تعداد ۶ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. نسبت تعداد معابر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید به تمامی معابر مزین به نام شهید در منطقه، در مقایسه با سایر مناطق کمتر است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد تمامی موارد ناشی از فرسودگی بوده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۲۰ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
اعطا افزود: در محدوده منطقه ۲۱، تعداد ۱۸۵ معبر در این منطقه مزین به نام شهدا است که این تعداد ۳۵ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. بررسی دلایل فقدان واژه شهید در تابلوی معابر این منطقه نشان میدهد که ۲۵ مورد به علت فرسودگی و ۱۰ مورد حذف به دلیل تخریب بوده است. لازم به ذکر است که نسبت معابر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید به علت تخریب از کل معابر مزین به نام شهدا در منطقه، در مقایسه با سایر مناطق بیشتر است. در این منطقه گزارشی مبنی بر حذف واژه شهید به دلیل عدم درج توسط پیمانکار اعلام نشده است. بر اساس گزارش شهرداری منطقه، تا زمان تدوین این گزارش کلیه تابلوهای معابر مزین به نام شهدا در منطقه ۲۱ که فاقد واژه شهید بوده اند، شناسایی و اصلاح شده است.
وی گفت: در محدوده منطقه ۲۲ شهرداری، ۷۳ معبر مزین به نام شهدا وجود دارد و بر اساس آمار گزارش شده از سوی شهرداری این منطقه، همه معابر مزین به نام شهدا در این منطقه دارای تابلوی واژه شهید بوده اند و هیچ موردی از حذف یا عدم درج واژه شهید در تابلوهای معابر این منطقه گزارش نشده است.
مناطقی که بیشترین و کمترین معابر مزین به نام شهدا را دارند
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران در مورد جمع کل بیان داشت: در جمع کل بر اساس گزارشهای واصله، ۱۵۵۴۲ معبر نامگذاری شده با نام شهدا در سطح شهر تهران وجود دارد. منطقه ۴ با ۱۶۷۳ معبر، منطقه ۱۵ با ۱۵۶۳ معبر و منطقه ۱۴ با ۱۳۷۸ معبر بیشترین و منطقه ۲۲ به عنوان یک منطقه جدیدالتأسیس با ۷۳ معبر، کمترین معابر مزین به نام شهدا را در سطح مناطق ۲۲گانه شهر تهران دارند.
وی افزود: بررسیها حاکی از آن است که منطقه ۱۵ با اختلاف زیاد نسبت به سایر مناطق، بیشترین تعداد معابر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید را دارد. در این منطقه، ۲۳۷ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش شده است. پس از آن، منطقه ۱۶، ۱۴ و ۱ به ترتیب با گزارش ۱۴۰، ۱۳۳ و ۱۲۴ معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید، در رتبههای دوم تا چهارم قرار دارند. لازم به ذکر است در دو منطقه ۲ و ۲۲، معبر با حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید گزارش نشده است.
اعطا با اشاره به حذف واژه شهید به دلیل فرسودگی گفت: فرسودگی تابلوهای معابر عمدتا ناشی از گذشت زمان و کیفیت تابلوهای طراحی و نصب شده است. در بعضی موارد کیفیت نامناسب چاپ تابلوها و یا استفاده از برچسب برای واژه شهید، به جای چاپ کورهای باعث شده با شستشوی تابلو به وسیله فشار آب توسط عوامل خدمات نواحی، تغییر فصل، تغییرات دما، تابش آفتاب و بارش باران واژه شهید حذف یا مخدوش شود. در این میان، الصاق برچسب برای واژه شهید در تابلوهای معابر شهر تهران، اصلیترین دلیل فرسودگی بوده است. لازم به ذکر است به رغم اینکه مطابق با دستورالعمل نصب پلاک و تابلوهای پایه دار معرفی معابر ابلاغی ۱۳۹۳، چاپ تابلوهای معابر باید چاپ سیلک با رنگ کورهای یا الکترواستاتیک باشد، برخی پیمانکاران در این زمینه تخلف کرده و اقدام به چاپ واژه شهید با استفاده از برچسپ کرده اند.
وی با اشاره به حذف واژه شهید به دلیل تخریب بیان کرد: تخریب اموال عمومی مانند تابلوها یکی از پدیدههایی است که مدیران شهری در همه شهرها با آن روبه رو هستند. این پدیده با عنوان وندالیسم شهری در ادبیات علمی شهرسازی به صورت گسترده مورد بررسی محققان قرار گرفته است. از سوی دیگر برخی تخریب تابلوها ممکن است بر اثر عملیات عمرانی و ساخت و سازها حادث شده باشد.
اعطا اظهار داشت: حذف واژه شهید به دلیل عدم درج توسط پیمانکار عدم درج توسط پیمانکار به سه دلیل، ضعف نظارت بر عملکرد پیمانکاران، عدم ابلاغ دقیق شرح خدمات ساخت، نصب و نگهداشت تابلوها به پیمانکاران و نبود فرآیند مشخص برای ابلاغ دقیق اسامی معابر به پیمانکاران رخ داده است. نبود سامانه جامع اسامی معابر شهر تهران یکی از علتهای زمینه ساز این امر است. از سوی دیگر فرآیندی که با کنترل آن بتوان متوجه شد که در کدام مرحله واژه شهید حذف شده نیز وجود ندارد.
وی ادامه داد: یکی از پیامدهای ضعف نظارت بر اجرای دستورالعملهای ساخت و نصب تابلوها، استفاده از برچسب برای درج واژه شهید بر روی تابلوها به دلیل هزینه کمتر آن به جای چاپ کورهای است.
۲۴.۸ درصد معابر در تهران مزین به نام شهدا هستند
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران در مورد تحلیل یافتههای کمیته گفت: بر اساس سامانه اطلاعات مکانی، ۶۲۴۶۹ معبر در شهر تهران وجود دارد که ۲۴.۸ درصد از این معابر یعنی ۱۵۵۴۲ از این تعداد، به نام شهدا مزین گردیده است.
بر اساس گزارشهای واصله و بررسیهای این کمیته، از مجموع معابر مزین به نام شهدا به تعداد ۱۵۵۴۲ معبر، ۸.۱ درصد از معابر یعنی ۱۲۵۷ معبر، دارای حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید بوده اند.
شواهدی مبنی بر حذف سازماندهی شده نام شهدا از تابلوهای معابر وجود ندارد
وی افزود: بررسی و تحلیل علل و عوامل فقدان واژه شهید در برخی از معابر شهر تهران به لحاظ آماری، دلیل قابل اتکایی دال بر اقدامی سازماندهی شده، توام با سوء نیت و یا حتی تعمد در تخریب، امحاء و عدم درج واژه شهید را به دست نمیدهد.
اعطا بیان داشت: ۰.۲ درصد (به تعداد ۲۹ معبر) از مجموع معابر مزین به نام شهدا (به تعداد ۱۵۵۴۲ معبر) حداقل یک تابلو فاقد واژه شهید به علت تخریب داشته اند. ۵.۹ درصد (به تعداد ۹۱۲ معبر) از مجموع معابر مزین به نام شهدا (به تعداد ۱۵۵۴۲ معبر) حداقل یک تابلو فاقد واژه شهید به علت فرسودگی داشته اند. ۲.۰۹۶ درصد (به تعداد ۳۱۶ معبر) از مجموع معابر مزین به نام شهدا (به تعداد ۱۵۵۴۲ معبر) حداقل یک تابلو فاقد واژه شهید به علت عدم درج توسط پیمانکار داشته اند.
وی ادامه داد: درصد اندک «تخریب» و «عدم درج توسط پیمانکار»، بیانگر آن است که به لحاظ آماری نمیتوان احتمال جدی برای حرکت سازماندهی شده به منظور تخریب یا عدم درج واژه شهید در معابر مزین به نام شهدا قایل شد. به ویژه آنکه در بحث عدم درج توسط پیمانکار، عدد مطرح شده متعلق به یک بازه زمانی چندین ساله است؛ از سوی دیگر، آمار ۵.۹ درصدی از مجموع معابر مزین به نام شهدا، بیانگر اهمال در پایش و نظارت مستمر توسط مامورین نواحی و مناطق شهرداری تهران بوده است.
اعطا افزود: همچنین، آمار معابر ۵.۹ درصدی به همراه آمار معابر ۲.۰۹۶ درصدی، نشان دهنده آن است که دستورالعملهای مربوط به چگونگی چاپ، کیفیت رنگ، ضخامت و جنس تابلوها به درستی ابلاغ، و یا به درستی بر نحوه اجرای آن توسط پیمانکار نظارت صورت نپذیرفته است؛ و بنابرین در این مورد نیز میتوان اهمال را عاملی موثر دانست.
مسوول کمیته رسیدگی به نام شهدا بیان داشت: با توجه به اینکه در ۳۱۶ معبر (۲.۰۹۶ درصد) از مجموع ۱۵۵۴۲ معبر مزین به نام شهدا در شهر تهران، حداقل یک مورد عدم درج واژه شهید توسط پیمانکار مشاهده شده است، لیست پیمانکاران مربوطه به تفکیک سالهایی که با مناطق شهرداری تهران قرارداد ساخت، نصب و نگهداری تابو داشته اند، احصا شده است؛ اما اسامی پیمانکاران به دلیل عدم تضییع حقوق احتمالی، به صورت کدگذاری ارایه میشود؛ بدیهی است فهرست این پیمانکاران، در دبیرخانه کمیته ویژه بررسی تابلوهای مزین به نام شهدا موجود است.
وی ادامه داد: کمیته ویژه از میان ۱۲۵۷ معبری که به دلایل سه گانه، حداقل دارای یک تابلوی فاقد واژه شهید بوده اند، ۲۱۳ معبر را به صورت تصادفی و با پراکندگی در سطح نواحی انتخاب کرده و در سامانه شهرنما وضیت آنها را در دو مقطع زمانی سالهای ۹۲ و ۹۴ کنترل کرده است. از میان ۲۱۳ معبر بررسی شده، ۱۲۹ معبر در سال ۹۲ و یا ۹۴، دارای حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید بوده؛ و در ۸۴ معبر باقیمانده در سالهای ۹۲ و یا ۹۴ در سامانه شهرنما تابلوی بدون واژه شهید مشاهده نشد.
اعطا تصریح کرد: در مجموع ۲۷ معبر در رسانهها مطرح شده است. ضمن استعلام از بنیاد شهید و امور ایثارگران مشخص شد که دو معبر از این ۲۷ معبر، در بانک اطلاعاتی این بنیاد به نام شهدا نبوده است. به استناد تصاویر سامانه شهرنما مربوط به سالهای ۹۲ و ۹۴، ۲۱ معبر در سالهای پیش از آغاز به کار شورای پنجم، دارای حداقل یک تابلوی فاقد واژه شهید بوده است و در ۴ معبر در سالهای ۹۲ و یا ۹۴ در سامانه شهرنما تابلوی بدون واژه شهید مشاهده نشد.
رقابتهای سیاسی در طرح موضوع حذف واژه شهید از تابلوهای معابر بی تاثیر نبوده است
وی اضافه کرد: این امر بیانگر آن است که طرح این مساله در سطح وسیع در فضای رسانهای کشور که منجر به جریحه دار شدن احساسات پاک شهروندان و خانوادههای گرانقدر شهدا و نیز نگرانی بسیاری از شخصیتهای سیاسی و مذهبی، نسبت به عملکرد این دوره مدیریت شهری شد، مبنای واقعی نداشته و ممکن است برخی رقابتهای سیاسی در تقویت آن بی تاثیر نبوده باشد.
پیشنهادات سخنگوی شورا برای نظارت بر موضوع نام گذاری معابر
سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: تدوین ضوابط و دستورالعمل طراحی، ساخت، نصب و نگهداشت تابلوهای دیوارکوب و پایه دار معابر شهر تهران توسط شورای عالی فنی شهرداری و ابلاغ آن به مناطق ٢٢گانه از جمله اقداماتی است که صورت گرفته است.
وی با اشاره به شناسنامه دار کردن تابلوهای معابر و راه اندازی سامانه نام گذاری معابر شهر تهران، بیان کرد: لازم است اطلاعات مربوط به تاریخچه نام گذاری معبر، تاریخچه تغییر نام معبر، سوابق و مستندات مربوط به تاریخ ساخت و سازنده تابلو، تاریخ نصب تابلو، سوابق مربوط به نگهداری و ترمیم آن و اسامی پیمانکاران مربوطه و شماره و تاریخ قراردادهای آنان در سامانه یاد شده ثبت شود. با درج شناسه اختصاصی و همچنین درج رمزینه پاسخ سریع (Qrcode) روی تابلوهای معابر، امکان دریافت اطلاعات مربوط به هر معبر برای شهروندان فراهم شود. علاوه بر این شهروندان بتوانند با ارسال پیامک به سامانه ١٣٧ شهرداری و اعلام شناسه اختصاصی تابلو گزارش تخریب، فرسودگی یا اطلاعات تابلوها را به مدیریت شهری اعلام کنند.
اعطا پیشنهاد داد: فرایند دقیق ساخت و نصب تابلوهای معابر تعریف شود به نحوی که پس از ابلاغ مصوبه نام گذاری معابر توسط رییس شورای اسلامی شهر تهران یکی از بخشهای شهرداری به صورت متمرکز نسبت به ساخت تابلوهای معابر به تعداد مورد نیاز اقدام کند و تابلوهای جدید معبر برای نصب در اختیار بخش مربوطه در شهرداری مناطق قرار گیرد. مجریان و عوامل هر مرحله باید در سامانه جامع نام گذاری معابر درج شود. الزام ماموران نواحی شهرداری به منظور پایش مستمر و دورهای تابلوهای معابر و انجام اقدامات لازم برای نگهداری و ترمیم آنها همچنین انتخاب پیمانکاران ذیصلاح و ابلاغ دقیق شرح خدمات آنان به نحوی که مشخص شود هر پیمانکار در هر ناحیه کدام تابلوها را در چه تاریخی و با چه کیفیتی ساخت، نصب یا ترمیم کرده است. اینها مجموعه اقداماتی است که باید صورت بگیرد.
سخنگوی شورای شهر تهران با اشاره به پرهیز جدی از به کارگیری برچسب در تابلوهای معابر گفت: الزام به چاپ کورهای و با کیفیت اطلاعات مندرج بر روی تابلوهای معابر از جمله مواردی است که باید پیگیری شود. با توجه به گزارش حراست کل شهرداری تهران مبنی بر وجود ٢٣۶٧ تابلوی معبر در شهر تهران که به نام اشخاص غیرشهید نام گذاری شده است، لازم است در تابلوهای مزین به نام شهدا از یک نشانه خاص (مانند نماد گل لاله قرمز) استفاده شود تا معابر مزین به نام شهدا با معابری که به نام اشخاص غیر شهید نام گذاری شده قابل تشخیص باشد. همچنین نصب تابلوی تمثال شهدا و خلاصهای از زندگی نامه آنان در معابر مزین به نام شهدا قرار خواهد گرفت تا مردم با زندگی شهیدان بیشتر آشنا شوند.
وی در پایان بیان کرد: شورای اسلامی شهر تهران در مقام ناظر بر عملکرد شهرداری و برای روشن شدن این موضوع که احساسات پاک شهروندان را جریحه دار کرده بود، قانونا، شرعا، عرفا و اخلاقا وظیفه داشتیم ابعاد موضوع را بررسی کنیم و به محضر شهروندان گرامی گزارش بدهیم که این کار صورت گرفت؛ از همکاران رسانهای خواهش میکنم این موضوع را یک موضوع سیاسی و جناحی تلقی نکنند. متاسفانه در شهریور ماه و مهرماه امسال وقتی که موضوع در رسانهها مطرح شد، دو دسته موضع گیری را شاهد بودیم. بخش عمده موضع گیری ها، برگرفته از همان حساسیتهای بجا و به حقی بود که این بررسیها و ارایه گزارش کمیته ویژه، پاسخی به آن دغدغه هاست. بخش دیگر و البته کوچکی از موضع گیریها به نظر میرسد بیشتر وجه رقابتهای سیاسی در آن غلبه دارد؛ از همه همکاران رسانهای که ممکن است گرایشهای سیاسی به هر یک از جناحها داشته باشند، در خواست میکنم مساله شهدا را یک موضوع ملی و فراگیر بدانند. نه شورای پنجم و شهردار این شورا؛ و نه شورای چهارم و شهردار آن شورا؛ نمیتواند نسبت به چنین مقوله ای، بی توجهی نشان دهد.
شهرداری به دنبال حذف نام و آثار شهدا از معابر نبود
سردار محمد یزدی فرمانده سپاه محمد رسول الله تهران در حاشیه یکصد و هفتاد و نهمین جلسه شورای شهر با حضور در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی در مورد اعتراضات بنزینی اخیر، اظهار کرد: ما عدهای را داشتیم که اصلا بحثشان اعتراض نبود و برخی از کسانی که امروز دستگیر شدند از مرفهترین افراد هستند. آنها کسانی هستند که اصلا دغدغه مالی نداشته اند و فقط آمده بودند که آشوب کنند و کاری را انجام بدهند که کشور را بهم بریزند. اینها از بیرون از کشور هم حمایت میشدند.
وی گفت: دشمنان ما نقطه گذاری هایشان در مکانهایی بوده است که زمینههای اجتماعی در آن موجود است. دشمن وارد فضایی میشود که آن فضا توسط مردم عادی رقم زده شده است و بر آن موج سوار میشود و وظایف خود را انجام میدهد.
سردار یزدی با بیان اینکه در روز اول اغتشاشات وقتی که مردم وارد شدند بسیار مسالمت آمیز رفتار کردند، تصریح کرد: ولی عدهای بر این موج سوار شدند و شروع به آتش زدن کردند و فیلمهای آن هم موجود است. در برخی موارد حتی مردم به این افراد اعتراض میکنند و میگویند ما برای اعتراض آمده ایم چرا بانک را آتش میزنید.
وی به طرحی سوالی در این باره پرداخت و گفت: کدام فرد عاقل و مشکل دار از نظر معیشتی برای رفع مشکل خود پمپ بنزین آتش میزند؟ شما باور میکنید که کسی به دلیل اعتراض پمپ بنزین آتش بزند؟
سردار یزدی درباره شباهت این شیوه اعتراض میان ایران و سایر کشورها گفت: مقایسه کشور ما با سایر کشورها قیاسی اشتباه است و ما نباید این مقایسه را انجام دهیم.
فرمانده سپاه محمد رسول الله تهران ادامه داد: مردم ما فهیم هستند و کاملا تشخیص میدهند چه کسی به نفع آنها کار میکند. آنها تشخیص میدهند کشورهای دنیا چگونه برای اینکه کشور ما را بهم بزنند دست به دست هم داده اند. مقایسه این اعتراض با کشور فرانسه مقایسه اشتباهی است بهتر است این اعتراضات را با سال ۲۰۰۵ فرانسه مقایسه کنید.
وی درباره همکاری سپاه با شهرداری تهران نیز گفت: ما با شهرداری تهران و آقای حناچی بسیار هماهنگ عمل کرده ایم و در مواقع مختلف حضور بچههای ما و شهرداران مناطق کمک خوبی برای مردم بوده است.
سردار یزدی گفت: در همین برف اخیر و روزی که اغتشاشات اتفاق افتاد ارتباط خوبی با شهرداری داشتیم و آقای حناچی به دفتر من آمدند و چون موضوع برف و سرما ادامه داشت بحث شد که چگونه در شمال شهر تهران و مکانهایی که ممکن است برف و یخبندان باعث بروز ترافیک و مشکل شود، اقدام کنیم.
وی درباره گزارش اخیر کمیته ویژه بررسی حذف نام شهدا توضیح داد: گزارش بسیار خوبی ارایه شد و پیش بینی ما هم این بود که این گزارش همین شکل باشد. الحمدالله شهرداری و کسانی که امروز در شهرداری فعال هستند دنبال این نبودند که خدای نکرده به دنبال حذف نام یا آثار شهدا باشند و تحقیق و پژوهش خوبی بود.
در موضع آلودگی هوا مسئولین مقصر هستند
محسن هاشمی رفسنجانی در حاشیه برگزاری صد و هفتاد و نهمین جلسه شورای شهر تهران با حضور در جمع خبرنگاران با بیان اینکه نباید فقط مردم به دلیل نداشتن پول وارد حمل و نقل عمومی شوند، اظهار کرد: در موضع آلودگی هوا مسئولین مقصر هستند و مردم تقصیری ندارند. در این خصوص باید مبلغ حاصل از افزایش قیمت سوخت در سیستم حمل و نقل عمومی هزینه شود. ما به حمل و نقل عمومی نیازمندیم که مقامات عالی رتبه هم از آن استفاده کنند.
وی تاکید کرد: دستگاههای مختلف از جمله وزرات کشور، و وزارت نفت، هر کدام نقشی در عدم اجرای مصوبات شورای اقتصاد دارند.
هاشمی در ادامه با اشاره به گزارش کمیته ویژه بررسی موضوع تابلوهای مزین به نام شهدا در معابر پایتخت اظهار کرد: فقط دو دهم درصد تخریب در معابر انجام شده که باید مشخص شود دلیل آن چه بوده است. تخریب تابلوهای مزین به نام شهدا مربوط به مدت ۱۰ سال گذشته است و اتفاقاً در دوره شورای پنجم کمترین تخریب انجام شده است.
رییس شورای شهر تهران درباره وضعیت آلودگی هوای پایتخت نیز گفت: طرح ترافیک و سایر طرحها در پایتخت موجب از بین رفتن آلودگی هوا نمیشود و تنها درصد آلودگی را کم میکند. در زمانی که بارش و باد نیست آلودگی قوی است که با این تصمیمات رفع نمیشود.
وی با بیان اینکه برای گرمایش در تهران از سوخت گاز و گازوییل که فسیلی است استفاده میکنیم، افزود: در تهران عادت کردیم که ضمن روشن کردن بخاری، پنجره را باز میکنیم. اولین منشأ آلودگی مصرف سوخت است.
هاشمی تأکید کرد: اینکه گفته میشود خودرو محوری تنها منشأ آلودگی هوای پایتخت است را قبول ندارم، سهم استفاده از لوازم گرمایشی و خودرو در آلودگی هوا پنجاه-پنجاه است.
وی در ادامه به موضوع پروانه ساخت ساختمان پلاسکو اشاره کرد و افزود: اختلافی بین شهرداری و بنیاد در این خصوص وجود دارد که شهرداری معتقد است بنیاد باید پروانه بگیرند. پلاسکو ملک بنیاد مستضعفان است و سرقفلی آن واگذار شده و مالک باید بسازد و تحویل دهد، هزینه ساخت بالاست و بنیاد سعی دارد تراکم بیشتری بگیرد تا هزینه ساخت پایین بیاید.
وی ادامه داد: آقای مقیمی استاندار وقت تهران در آن زمان دخالت کردند که کار شروع شود.
رییس شورای شهر تهران در بخش دیگری از سخنان خود درباره تجمعات اعتراضی با بیان اینکه این تجمعات پیچیده است، گفت: در کشورهای توسعه یافته اعتراض به این گونه است که تجمع با نامه اعلام میشود و شعارها و تعداد افراد مشخص میشود و مسئول تجمع مشخص است. قانون تجمع مشخص است و شورای تامین باید اجازه دهد.
وی در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت لایحه زیست شبانه در پایتخت، افزود: یک زیست شبانه و یک زیست نصف شبانه داریم که من با زیست شبانه تا ساعت ۱۰ شب موافق هستم و با زیست نصف شبانه مخالفم.