پیش گیری از شیوع بیماری سل گاوی با ابداع واکسنی بنام BCG
اکنون محققان دانشگاه «سروی» در انگلیس برای اولین بار واکسنی ابداع کرده اند که در عین محافظت از گاوها در برابر ابتلا به این بیماری با شکل مصنوعی آزمایش پوست توبرکولین (PPD) سازگار است؛ آزمایش پوست توبرکولین یک آزمایش قانونی است که برای نظارت بر سل در گاوها در سراسر انگلیس استفاده میشود.
واکسن BCG، که در حال حاضر برای محافظت از انسان در برابر سل استفاده میشود، در گاوها نیز مؤثر است، اما این واکسن با آزمایش پوست توبرکولین (PPD) که برای تشخیص این بیماری در احشام استفاده میشود، ناسازگار است، بطوریکه نتیجه آزمایش پوستی PPD گاوهایی که با واکسن ب. ث. ژ مایه کوبی شده اند، مثبت میشوند و در نتیجه این حیوانات از بین برده میشوند.
این موضوع به این دلیل است که واکسن BCG حاوی یک گونه بی ضرر از پاتوژن سل گاوی Mycobacterium bovis است بنابراین نتیجه آزمایش PPD گاوهایی که با این واکسن مایه کوبی میشوند، مثبت شده که به این ترتیب تشخیص گاوهای مبتلا به سل گاوی و گاوهایی که تنها با واکسن ب. ث. ژ مایه کوبی شده اند، غیر ممکن میشود. به همین دلیل واکسینه شدن گاوها با واکسن ب. ث. ژ در بیشتر کشورهای دنیا ممنوع شد، تا دامپزشکان بتوانند با استفاده از آمایش پوستی PPD ابتلای گاوها به این بیماری را تشخیص دهند.
در این مطالعه نوآورانه، محققان نوع جدیدی واکسن ب. ث. ژ ابداع کردند که فاقد پروتیینهای مشترک با پاتوژن سل گاوی Mycobacterium bovis است. آنها برای این کار ژنهای حاوی پروتیینهای کدگذاری شده ایمنی زا را شناسایی کرده و آنها را بدون اینکه بر توانایی واکسن ب. ث. ژ تاثیر بگذارد از این واکسن حذف کردند.
سپس مجموعهای از گونههای واکسن ب. ث. ژ ابداع کردند که هر کدام از آنها فاقد یک ژن بودند و آنها را به گاوها تزریق کردند تا میزان بقای آنها را اندازه گیری کنند. این کار به محققان اجازه داد تا ژنهایی را شناسایی کنند که بدون به خطر انداختن تاثیر واکسن ب. ث. ژ میتوان آنها را از این واکسن حذف کرد.
این واکسن جدید در حین محافظت از گاوها در برابر ابتلا به بیماری سل گاوی، فاقد پروتیینهایی است که نتیجه آزمایش پوستی ابتلا به سل گاوی را مثبت میکند. این واکسن جدید با پیشگیری از ابتلای گاوها به بیماری سل گاوی به مبارزه با این بیماری کشنده که بیش از ۵۰ میلیون گاو را در سراسر جهان آلوده میکند، کمک میکند.
منبع: ایرنا
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.