۱۱ شهید جامعه پزشکی در جبهه مقاومت/خدمت در مناطق محروم پزشکان را از تجملات دور میکند
|احسان گل محمدی؛ سارا خانمحمدی: در آذر امسال، بسیج با شعار «بسیج ۴۰ سال خدمت؛ جهاد و شهادت»، ۴۰ ساله شد؛ صبح دیروز و به مناسبت هفته بسیج ابراهیم متولیان رئیس بسیج جامعه پزشکی کشور مهمان بود.
حدود ساعت ۹ صبح آمد و تا حوالی ساعت ۱۱ گپ و گفت اش با خبرنگاران گروه جامعه ادامه داشت؛ در حین گفتگو تلفن همراهاش مدام زنگ میزد؛ البته تماسها اکثرا مربوط به سازمان متبوعش نبود و به تخصصش باز میگشت؛ از بیمارستان مدام با او تماس میگرفتند و در مورد بیمارانش با او مشورت میکردند.
مشروح گفتوگوی خبرنگاران میزان با دکتر ابراهیم متولی رئیس بسیج جامعه پزشکی کشور را میتوانید در ادامه بخوانید:
: به عنوان سوال اول در مورد بسیج جامعه پزشکی توضیحاتی را بفرمایید
ابراهیم متولیان رئیس بسیج جامعه پزشکی: تعداد اعضای جامعه بسیج پزشکی ۵۰۰ هزار نفر است که این جمعیت تاثیر گذار نیم میلیون نفر جمعیت کشور را شامل میشود؛ از این تعداد ۱۰۰ هزار نفر مرد و ۸۰ هزار نفر زن هستند و در یکسال اخیر حدود ۵ الی ۶ هزار نفر دیگر نیز جذب بسیج جامعه پزشکی شده اند. در بسیج جامعه پزشکی در پی این هستیم که کار بی مزد و منت برای مردم انجام دهیم حوزههایی را پر کنیم که وزارت بهداشت در آن حضور ندارد.
باید فرهنگ بسیج حاکم شود اکنون در ورود به گام دوم انقلاب در مدیریت کشور و انقلاب باید فرهنگ بسیج حاکم شود و رسانهها باید به این بپردازند.امام دنبال این بوده که با بسیج محرومیت را از کشور از بین ببرد از این رو بسیج جامعه پزشکی هم ایجاد شد تا پزشکان درک کنند که مردم با محرومیت چگونه زندگی میکنند. مسئولان باید همسطح مردم باشند از این رو شاید من پرشک به علت درآمد بالا از مردم جدا شوم، اما با حضور در مناطق محروم این موضوع دیگر رخ نمیدهد.
فرهنگ بسیج در جامعه پزشکی از مطب و تجملات کنده شده و وارد مناطق محروم و خدمت رسانی به مردم میشود.
میزان: اگر بخواهید چند مورد از خدمات این سازمان را در ماههای اخیر عنوان کنید؛ چه نکاتی را مطرح می کنید؟
متولیان: به عنوان مثال در سیل اخیر، پزشکان از طریق بسیج جامعه پزشکی، مقدار زیادی دارو به ارزش حدود ۲ و نیم میلیارد تومان، کمک کردند که ارزش افزوده این داروها بیش از ۵ میلیارد تومان بود.
همچنین در سیل ۱۵۳ تیم اعزام کردیم که همه داوطلب بودند، این نوع همکاری پزشکان به صورت داوطلبانه از زمان جنگ بوده است، در اربعین ۱۱۰ تا موکب داشتیم و نکته مهم این است که ما هیچ ردیف دولتی نداریم و خود پزشکان کمک میکنند.
بسیج جامعه پزشکی در ایام اربعین با ۱۱۰ موکب درمانی که از این تعداد ۱۳ موکب در داخل ایران و ۹۷ موکب در داخل خاک عراق مستقر بود با حدود ۱۵۰۰ نفر کادر در مان توسط این سازمان در مناطق مورد نیاز توانستند ۵۰ هزار نفر را ویزیت کنند.در اربعین پزشکان بسیاری حضور داشتند برخی از این افراد متخصص بودند اما مانند پزشکان عمومی فعالیت کردند.
از دیگر اقدامات بسیج جامعه پزشکی احداث بیمارستان های صحرایی بود که در یکی دوسال اخیر حدود ۳۰ بیمارستان در نقاط محروم و بحران زده کشور برپا شده و به جمعیت هدف خدمت رسانی کرده است.
طرح شهید دکتر رهنمون نیز از دیگر اقدامات انجام شده در بسیج جامعه پزشکی است که از مزایای طرح منطقه جغرافیایی ثابت، اعضای خدمت رسان ثابت، اعزام منظم تیم هرماه یکبار به منطقه مشخص شده، تقدم پیشگیری بر درمان و کاهش بار بیماریها در افق ۴ ساله در منطقه، غربالگری بیماریها و ارجاع بیماران به مراکز درمانی معین منطقه جهت ادامه مراحل درمان، هدفمند نمودن ارائه خدمات و پرهیز از پراکنده کاری است، در طرح شهید رهنمون ۷۰۰ تیم ۵ نفره تشکیل داده شده که هر تیم ماهیانه یک بار در منطقه مشخص شده ویزیت و درمان رایگان انجام میدهد.
میزان: هدف از اجرای طرح شهید رهنمون به طور اخص چه بوده است؟
متولیان: ارتقای شاخصهای بهداشت و درمان در مناطق محروم مهم ترین هدف از اجرای این طرح بوده است.
میزان: بسیج جامعه پزشکی در بحث علمی چه فعالیت هایی داشته است؟
متولیان: در بحث علمی وارد فضای کسب و کار استارت آپی شده ایم و از ایدههای برتر در حوزه سلامت نیز حمایت ویژه میکنیم. تا امروز ۹ کنگره دوسالانه سلامت در حوادث و بلایا برگزار کردیم که از دستاوردهای این کنگره میتوان به راه اندازی سازمان مدیریت بحران در کشور اشاره کرد.
میزان: آیا این نقدی که در مورد موازی کاری بسیج جامعه پزشکی و وزارت بهداشت مطرح میشود را قبول دارید؟
متولیان: خیر؛ ما نمیخواهیم کار موازی با وزارت بهداشت داشته باشیم، نقاطی که خالی هست پر میکنیم جاهایی که غربالگری وزارت بهداشت حضور ندارند؛ به عنوان مثال، حدود یک میلیون نفر که کمیته امداد هم تایید میکنند دسترسی به غربالگری و پزشکی ندارند با طرح شهید رهنمون با کمک وزارت بهداشت، هلال احمر وارد این مناطق شده و با تشکیل بانک اطلاعاتی به صورت الکترونیک به صورت مداوم به اینها خدمت رسانی کنیم این در پیشگیری و محرومیت زدایی خیلی تاثیر دارد، ما با طرح شهید رهنمون با شبکه مویرگی در کل کشور حضور دارند از نیروهای بومی استفاده میکنیم.
میزان: هدف بسیج جامعه پزشکی دقیقا رسیدگی به چه جامعه هدفی است؟
متولیان:حدود یک میلیون نفر محروم مطلق هستند، هدف ما رسیدگی به مناطقی است که این افراد حضور دارند و تیمهای به صورت مستمر در این مناطق فعال هستند، در تیم های اعزامی بسیج جامعه پزشکان، همه نوع متخصصی حضور دارند.
ما بیشتر از این باید محرومان را شناسایی کرده و به پیشگیری از بروز بیماریها کمک کنیم علاوه بر این باید درمانهای جدی را در مراکز استان و مرکز کشور انجام شود.
میزان: آیا به پزشکان متخصص برای حضور در این مناطق هزینهای پرداخت میشود؟
متولیان: نه تنها به پزشکان، هزینهای پرداخت نمیشود بلکه آنها در هزینههای درمانی و دارویی به این سازمان کمک می کنند.
میزان: از برنامههای آتی بسیج جامعه پزشکی بگویید؟
متولیان: در آینده نزدیک بازدیدی از مناطق جنگ زده جنوب کشور با حضور نخبگان خواهیم داشت تا با فرهنگ شهادت از نزدیک آشنا شوند البته که فرهنگ بسیج باید از سوی رسانهها فراگیر شود.
در تکنولوژیهای پزشکی نیز برنامه بسیج جامعه پزشکی اعتماد و باور به پزشکان جوان و نخبه بوده تا بتوانیم در این راستا توانمندیها را شکوفا کنیم، این مسیری است که آمریکا و متحدانش را از ایجاد خلل در نظام جمهوری اسلامی ایران ناامید میکند.
میزان: آیا در سازمان بسیج جامعه پزشکی ذخیره دارویی وجود دارد؟
متولیان: بله در سازمان ذخیره دارو وجود داشته و مدام جایگزین میشود.
میزان: آیا اعتباری از دولت دریافت میکنید؟
متولیان: خیر این سازمان به صورت شبکه مویرگی بوده و هیچ دریافتی از دولت ندارد، زیرا اگر دولتی شود فایده ندارد لذا رواج این مدل کارایی میتواند از رواج فساد نیز جلوگیری کند. به طور کلی فعالیت پزشکان در بسیج خودجوش بوده و بنده نیز فقط تسهیل کننده هستم.
ما به توصیه امام عمل میکنیم یعنی تماس جامعه پزشکی با محرومان را افزایش میدهیم.
میزان: به غیر از داخل کشور بسیج جامعه پزشکی در چه حوزههای خدمت رسان محرومان بوده است؟
متولیان: در سالهای ۹۴ تا ۹۶ درگیر جبهه مقاومت بودیم که در این برهه زمانی در حدود ۶ هزار و ۴۰۰ نفر را در ایران توسط پزشکان درمان کردیم، البته که در مرحله اول و دوم این درمانها در سوریه انجام شد
لازم به ذکر است که در جنگ سوریه بسیج جامعه پزشکی ۱۱ شهید داد که این شهدا از پزشکان، پرستاران و به طور کلی جامعه پزشکی بوده اند که در حین انجام عملیاتهای درمانی به شهادت رسیده و حتی مفقود الاثر شده اند.
میزان: آیا به غیر از سوریه در کشور دیگری هم حضور تیم درمانی داشته اید؟
متولیان: در عراق هم تیم درمانی داشته ایم، اما در یمن اجازه حضور تیم پزشکان داده نشد.