خیانت به سبک آمریکایی! / بی توجه به کرامت انسانها از سوی آمریکا
بااینحال، در تمام این مراحل سهگانه، هدف غایی خود را پنهان کرده و آشکارا سخنی از آن به میان نمیآورند. زمانی که قرارداد امضا شد، بهتدریج گام بعدی خود را آشکار و انجام تعهداتی که زیر پای آن را امضاء کردهاند، به پذیرش شروط جدید منوط میکنند! درصورتیکه کشوری خام شود و تحمیلهای نو به نو و جدید آمریکا را بپذیرد، قراردادی تازه منعقد کرده و بدون توجه به الزامات گذشته، مطالباتی فراتر از توافقات بهعملآمده را خواستار میشوند. این رویکرد، بسیار کمهزینهتر و از جهت ظاهرسازی، توجیه بینالمللی بیشتری دارد. به همین دلیل است که میبینیم آمریکاییها در برابر کشورهایی که زیر بلیت آنها نرفتهاند، از یک فرمت و قالب مشابه استفاده میکنند.
آخرین نمونه این سیاست ورزی آمریکا، در ماجرای تعامل با کره شمالی هویداست. مقامات پیونگیانگ از سال گذشته میلادی، برای اولین بار پس از جنگ دو کره، رویکرد خود را در قبال واشنگتن تغییر دادند و دو کشوری که تصور میشد در آستانه جنگ هستهای قرار گرفتهاند، به ناگاه به یار شفیق یکدیگر بدل شدند.
مقامات کره شمالی برای نشان دادن حسن نیت خود، دست به اقدام بسیار مهمی زدند و در آستانه دیدار رهبران دو کشور، در خرداد ۹۷ سایت آزمایش هستهای «پونگیهری» و تونلهای آن را در مقابل دوربینهای خبرنگاران تخریب کردند. بعد از اولین دیدار «کیم جونگ اون» و «دونالد ترامپ»، روسای جمهور کره شمالی و آمریکا که بسامد جهانی گستردهای نیز داشت، پیونگیانگ و واشنگتن، گفتگوهایی را برای خلع سلاح هستهای کره شمالی در قبال رفع تحریمها آغاز کردند، ولی بهمرور زمان مشخص شد که کاخ سفید تا باز کردن آخرین پیچ و مهره تأسیسات هستهای این کشور، حاضر به رفع حتی یکقلم تحریم هم نیست.
این بدعهدی، اما کره شمالی را بهشدت عصبانی کرد، چراکه آنها از توانایی بالایی در تولید تجهیزات موشکی و هستهای برخوردارند و این رفتار آمریکا با یکی از قدرتهای اتمی را تحقیرآمیز و نوعی خیانت میدانند. به گفته نماینده کره شمالی در سازمان ملل؛ «از زمانی که رهبران آمریکا و کره شمالی متعهد به برقراری روابط جدید شدند، از آمریکا چیزی جز خیانت ندیدیم.»
واشنگتن نهتنها در گفتگوهای هستهای، بلکه حتی در مواردی که قرارداد با چشمبادامیها امضاء کرده، خلف وعده نموده است. در سال ۲۰۱۷، آمریکا قراردادی با کره شمالی به امضاء رساند و ذیل آن متعهد شد که در ازای خدمات درمانی کره شمالی به «اتو وارمبیر»، دانشجوی دربند آمریکایی، ۲ میلیون دلار به پیونگیانگ بپردازد، اما «جوزف یوآن»، نماینده سابق آمریکا در کره شمالی اذعان کرد که کاخ سفید تاکنون از پرداخت این هزینه استنکاف کرده و از انجام تعهدش سر باز میزند.
آمریکایی نهفقط با کره شمالی، بلکه با بسیاری از کشورهای جهان نیز همین معامله را کرده است. درست در همسایگی کره شمالی، جایی که واشنگتن با سئول پیمان نظامی منعقد کرده، واشنگتن هفته پیش به مقامات کره جنوبی پیام داد که هزینه استقرار نظامیان آمریکایی گرانتر شده و چنانچه ۵ میلیارد دلار دیگر نپردازند، یک تیپ نظامی خود را از این کشور خارج خواهد کرد. این در حالی است که کره جنوبی حق ندارد بدون اجازه آمریکا برای برقراری ارتباط با همسایه شمالی خود، اقدام کند چراکه جیب اقتصاد آمریکا از رهگذر تنشزایی پر میشود.
کمی آنطرفتر، ژاپنیها هم در تور کاسب کاخ سفید گرفتار شدهاند و با وجود اینکه توکیو، متحد مهمی در شرق آسیا برای آمریکا محسوب میشود و حجم تجارت دوجانبه دو کشور به دهها میلیارد دلار در سال میرسد، کاخ سفید خواستار چهار برابر شدن هزینه حضور سربازان آمریکایی در خاک ژاپن شده است. در حال حاضر، ۵۴ هزار سرباز آمریکایی در ژاپن حضور دارند که تجاوز این نظامیان به دختران و زنان ژاپنی، نارضایتی عمومی مردم این کشور را به دنبال داشته، بااینحال آمریکاییها میخواهند پس از پایان توافق نظامی اخیر در سال ۲۰۲۱، امنیت فروشی را برای متحد نزدیک خود، چهار برابر گرانتر کنند! علاوه بر این، ترامپ سال گذشته از پایین بودن خریدهای تسلیحاتی ژاپن گله کرده بود.
در جنگ تجاری آمریکا علیه چین نیز همین روال خیانت بار معمول است و افزایش چندباره تعرفهها بر کالاهای صادراتی چین به این کشور درحالیکه گفتگوهای تجاری میان پکن و واشنگتن برقرار بود، نشان میدهد که ملاک عمل و شاقول سیاستهای کاخ سفید تنها دلار و منافع این کشور است و در جایی که امتیازاتی واگذار کرده، دهها برابر آن را دریافت کرده است.
اما رسواترین شکل خیانت آمریکا طی سالهای اخیر را در ماجرای توافق هستهای و برجام شاهد بودیم. جدای از عملکرد برخی مسئولین که تجارب تاریخی داخلی و خارجی از رفتار ناجوانمردانه واشنگتن را در مناسبات جهانی نادیده گرفته و با خوشخیالی به توافق با کاخ سفید تن دادند، «برنامه جامع اقدام مشترک»، پرده از این حقیقت برداشت که پشت عینکهای آفتابی، کراواتها و کتهای گرانقیمت و ژستهای متمدنانه مقامات آمریکایی، تنها چیزی که کمترین اثری از آن یافت نمیشود، احترام به حقوق و کرامت ملتها و ارج نهادن به توافقات است. اکنون جایگاه آمریکا حتی نزد متحدانش تقلیل یافته و اجماعی بینالمللی مبنی بر غیرقابلاعتماد بودن و سرخوردگی از سیاست مزورانه یانکیها شکلگرفته؛ تحولی که دربرگیرندگی آن در میان ملتها، کشورها و سیاستمداران رو به افزایش و تزاید است.
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.