صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

افزایش ۳۰ در صدی رونق فروش در حوزه نشر/از بین ۷۵ هزار انتشاراتی تنها ۵۰۰ ناشر فعال داریم

۰۹ آذر ۱۳۹۸ - ۰۸:۴۳:۰۳
کد خبر: ۵۷۰۱۹۹
دسته بندی‌: فرهنگی ، عمومی
رئیس اتحادیه ناشران گفت‌: جلوگیری از فروش غیر مجاز کتاب که با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نیروی انتظامی در چند سال اخیر شکل گرفته نشان داد که رونق فروش کتاب ناشران و کتاب فروشان تا حدود ۳۰ درصد افزایش داشته است.
هومان حسن‌پور رئیس اتحادیه ناشران در گفت‌وگو با خبرنگار گروه فرهنگی پیرامون نوع نگاه نا مناسب برخی ناشران گفت: نگاه و ارزشیابی فرهنگی ما این روزها بر اساس کیفیت نیست و به کمیت اهمیت داده می‌شود، همین امر سبب شده تا افراد در برخی مواقع به سوی کتاب سازی سوق پیدا کنند، به عنوان مثال هنگام شرکت در نمایشگاه کتاب از ناشران سوال می‌شود چند عنوان کتاب دارید؟ در حالی که باید سوال شود چه کتاب‌های به چاپ رسانده‌اید که ارزش علمی و فکری داشته باشد، وقتی پای تعداد و کمیت در میان باشد قطعا کتاب سازی نیز رواج پیدا کرده و کیفیت از بین می‌رود.

ترویج فرهنگ کمیت و عدم توجه به کیفیت در عرصه ادبیات

وی در همین راستا ابراز کرد: جلوگیری از ترویج فرهنگ کمیت در آثار نویسندگان موضوع مهمی است که در هیات علمی دانشگاه‌ها باید مورد توجه قرار گیرد، این هیات‌ها بر کیفت کتب توجهی ندارند و تنها به تعداد کتاب‌های تولید شده از سوی نویسنده تاکید می‌کنند.
حسن پور با انتقاد از رشد کتاب‌های بازاری اظهار کرد: اگر برخی از ناشران به چاپ کتاب بازاری تن می‌دهند به این خاطر است که حیات انتشاراتی‌ها به چنین وضعیتی بستگی دارد، با این حال دفاعی از این عملکرد ندارم، برای رفع این معضل باید ابتدا علت را بررسی و معلول را مرتفع کنیم. 

وی اظهار کرد: باید معیار‌های سنجش را برای تایید و یا انتخاب ناشر تغییر دهیم تا افزایش کتب بی کیفیت تا حد زیادی کاهش یابد. عناوین چاپ شده در مورد انتخاب ناشر برتر خود گواه بر این ادعا است که نگاه و معیار ما به ناشران برتر نگاهی نادرست است.

تاثیر برگزاری نمایشگاه‌ها بر فروش ناشران

حسن پور سبد خرید امروز خانوار را خالی از کتاب دانست و بیان کرد: کتاب نتوانسته در سبد خانوار باقی بماند و این مهم نیازمند توجه بیشتری است، با این حال افرادی هستند که از سایر هزینه‌های خود چشم پوشی می‌کنند تا بتوانند کتاب را بر طبق عادت همیشگی خود خریداری کنند، سئوال اینجاست که آیا ما برای نسل آینده توانسته‌ایم چنین افرادی را پرورش دهیم که در هر شرایطی مطالعه را کنار نگذارند.

وی با اشاره به نظر کتابفروشان شهرستانی در مورد برپایی نمایشگاه کتاب بیان کرد: برخی رخداد‌های فرهنگی و برگزاری نمایشگاه‌ کتاب باعث شده تا به کاری ضد فرهنگی دست بزنیم، در حقیقت زمانی که کتابفروشی‌ها در اوج فروششان هستند نمایشگاه‌های کتاب وارد عرصه شده و مخاطبان را می‌ربایند در این شرایط کتاب فروشی‌ها به ویژه در استان ها دچار ضرر می‌شوند لذا در زمان برپایی نمایشگاه‌ها باید تجدید نظر شود. 

رئیس اتحادیه ناشران تکثیر غیر قانونی کتاب را معضل فرهنگ امروز جامعه دانست و ابراز کرد: تکنولوژی جدید چاپ امکان تکثیر کتاب را در اندک زمان و در تعداد قابل توجهی فراهم کرده است این امر زمینه را برای چاپ غیر مجاز فراهم می‌کند. 

حسن پور پیرامون تکثیر غیر قانونی کتاب و نقش برخی از ناشران در این زمینه تصریح کرد: هیچگاه ناشران قانونی دست به تکثیر غیر قانونی نمی‌زنند، زیرا تکثیر غیر مجاز ضربه به خود این ناشران محسوب می‌شود و هیچ سرمایه گذاری حاضر به ضربه زدن به سرمایه خود نیست. چند سال پیش و در پی افزایش میزان تکثیر غیر قانونی کتاب‌ها، اتحادیه ناشران پی‌گیری جدی را انجام داد که نتایج آن قابل توجه بود‌، این پیگیری به کمک نیروی انتظامی و وزارت ارشاد انجام شد و نتایج خوبی را در پی داشت و تعداد تکثیرکنندگان غیر قانونی تا حد زیادی از بین رفت، انبار‌های زیادی کشف شد که کتاب‌ها و رمان‌های پر‌فروش ناشران را در تعداد زیاد به شکل غیر قانونی تکثیر کرده بودند.

تنها ۱۰ درصد از سرمایه ناشران به چرخه نشر باز می‌گردد

وی چرخه فعالیت ناشران در تولید کتاب را مورد بررسی قرار داد و تاکید کرد: تنها ده درصد کتاب‌های تولید شده برای ناشران بازگشت مالی دارد و الباقی دیگر تنها برای بالا بردن ظرفیت فرهنگی کشور تولید می‌شود و بازگشت سرمایه در پی ندارد، این کتاب‌ها که بازگشت سرمایه را در پی دارند کتاب‌هایی هستند که به عنوان کتاب‌های‌ پرفروش در بین مخاطبان شناخته شده و برای ناشران ارزشمند هستند. 

وی پیرامون در آمد مولفان بیان کرد: تنها ناشران قانونی به مولف حق التایف می‌پردازند، ولی منتشر کنندگان غیرقانونی هیچگونه هزینه‌ای به مولف نمی‌دهند و این سبب می‌شود تا مولف به دنبال فعالیت‌های دیگر باشد. منتشرکنندگان غیر مجاز ده هزار کتاب را می‌فروشند در حالی که ناشران واقعی و اصلی تنها تعداد معدودی از این کتاب‌های پر فروش را به فروش می‌رسانند، این روند بازار را از این کتاب‌ها اشباع کرده و تکرار آن باعث کنار رفتن مولف خواهد شد. 

حسن پور پیرامون تعداد ناشران فعال در کشور اظهار کرد: در حال حاضر ۷۵ هزار ناشر در کشور وجود دارد که تنها ۵۰۰ ناشر از میان آنها فعال هستند. 

وی ابعاد تاثیر قاچاق کتاب را بر عرصه تولید و انتشار کتاب‌ تاثیرگذار دانست و اظهار کرد: زائقه مخاطبان در طول این کشمکش‌ها تغییر کرده به همین دلیل شاهد تغییرات جدید هستیم، گاهی ناشران نیز بر همین اساس دست به انتخاب زده و به برخی از کتاب‌ها و یا مولفان بیشتر می‌پردازند.

افزایش ۳۰ در صدی رونق به حوزه نشر

رئیس اتحادیه ناشران پیرامون تکثیر غیر قانونی آثار ابراز کرد: چنانچه تکثیر غیر قانونی ادامه پیدا کند در آینده نه چندان دور شاهد واردات کتاب و محتوا از خارج از کشور خواهیم بود و این مهم رویدادی ناگوار و خطری بزرگ برای فرهنگ ما محسوب خواهد شد. جلوگیری از فروش غیر مجاز کتاب که با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نیروی انتظامی در چند سال اخیر شکل گرفته نشان داد که رونق فروش کتاب ناشران و کتاب فروشان تا حدود ۳۰ درصد افزایش داشته است. 

حسن‌پور وجود خرید و فروش کتاب‌های غیر مجاز در کتاب فروشی‌ها را نادرست دانست و خاطرنشان کرد: در کتاب فروشی‌های قانونی که جواز دارند و موظف به رعایت قانون هستند نباید به فروش کتاب قاچاق پرداخته شود، لذا سودی قابل توجه در جیب کسانی سرازیر می‌شود که منتشران و فروشندگان غیر مجاز کتاب هستند، تکثیر و فروش غیر مجاز کتاب سبب شده تا آمار دقیقی نیز از میزان تولید و خرید کتاب وجود نداشته باشد. 

 انتهای پیام /

برچسب ها: هومان حسن پور

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *