وجود 4500 "معلول ذهنی" در هرات
به گزارش ، در هرات به گفته مسوولان اداره کار و امور اجتماعی این ولایت بیش از 4 هزار و 500 معلول ذهنی وجود دارد که هیچ مرکز نگهداری دولتی برای آنها وجود ندارد و این افراد از آموزش نیز محروم هستند.
از سوی دیگر نیز در هرات تنها یک مرکز توانبخشی معلولین وجود دارد که آنهم با حمایت برخی از بازرگانان این مرکز ایجاد شده است.
عبدالعلی بارکزی که خود نیز از ناحیه دست و پا معلول است، توانسته تا با تلاشهای خود یگانه مرکز توانبخشی و نگهداری معلولین را در هرات با کمک خیرین و بازرگانان ایجاد کرده و هم نوعان خود را نیز در زیر یک چتر جمع کرده و زمینههای آموزش و پرورش را فراهم کند.
بارکزی در گفتگو با خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس گفت: با آمدن وی به افغانستان و در ولایت هرات با چالشهای زیادی رو به رو بوده و علاوه بر بیتوجهی به حقوق معلولین، این افراد با چالشهای زیادی در اجتماع رو به رو بوده است.
وی بیان داشت:پس از تلاش های بسیار توانسته تا اولین مرکز توانبخشی معلولین و نگهداری از آنها را در هرات ایجاد کند که در حال حاضر در این مجموعه یک هزار و 313 دختر و پسر معلول نگهداری میشوند و در کلاسهای مختلف آموزشی شرکت کرده و آموزش میبینند.
بارکزی تاکید کرد: این مرکز خصوصی معلولین تنها توانسته تا از میان بیش از 4 هزار و 500 معلول در هرات تنها اندکی از آنها را به اندازه ظرفیت خود در این مرکز جذب کند و از آنها نگهداری کند.
وی تصریح کرد: بارها با مراجعه به مسوولان محلی و مرکزی در افغانستان و نامه نگاری های زیاد با رئیس جمهور خواهان رسیدگی به مشکلات معلولین شده، اما پس از سپری شدن سالها از این جریان ها تاکنون هیچ توجهی به آنها نشده و در این زمینه تنها وعده داده شده است.
موسس اولین مرکز نگهداری معلولان در هرات ادامه داد: معلولین از استعدادهای خوبی برخوردار بوده و نیاز تا زمینه آموزش برای آنها فراهم شود.
وی بیان داشت: در حال حاضر معلولین در هرات پس از تلاشهای زیاد توانستهاند تا در عرصههای ورزشی، فرهنگی و سیاسی دستاوردهای خوبی داشته باشند و در میدانهای مختلف برای افغانستان افتخار آفرینی کنند و نشان داده اند که معلولیت محدودیت نیست و معلولین تواناتر از افراد سالم در جامعه اند.
بارکزی گفت: به تازگی بخش آموزش به معلولین ذهنی در این مرکز خصوصی افتتاح شده و توانسته اند تا 250 کودک معلول ذهنی را جذب کنند و پس از نگهداری از آنها در این مرکز آموزش های مختلف روش زندگی ، ورزش درمانی و گفتار با یکدیگر را برای آنها ایجاد کرده و در حال حاضر این کودکان میتوانند تا به راحتی صحبت کنند، ورزش کنند و حتی خواندن و نوشتن را فرا بگیرند.
وی بیان داشت: این مرکز توانبخشی معلولین با وجود عدم توجه دولت به حقوقآانها با کمک خیرین فعالیت های خود را انجام داده، اما خواهان رسیدگی به حقوق تمام معلولین در افغانستان است.
از سوی دیگر نیز «ثنا محسنی معاون» از استادان مرکز توانبخشی معلولین ذهنی در این رابطه گفت: آنها با ابتدائی ترین امکانات و روشهای گفتار درمانی در این مرکز به کار و آموزش کودکان معلول ذهنی اغاز کرده که این روند اولین بار است در افغانستان نیز ایجاد شده و نیاز است تا توجه خاصی به این بخش شود.
وی تصریح کرد: استادان این بخش نیاز دارند تا از سوی حکومت به کشورهای پیشرفته و خارجی سفر کنند و در برنامه ها و سمینارهای گفتار در مانی و کمک به معلولین ذهنی شرکت کرده تابه نحوه بهتر کودکان را درمان کنند و با فراگیری متد جدید درمانی نیز معلولین ذهنی را به جامعه برگردانند.
«عبدالقیوم افغان» رئیس اداره کار و امورو اجتماعی هرات نیز در این مورد گفت: متاسفانه در هرات افراد دارای معلولیت به دلیل جنگ و برخی نیز به شکل مادرزادی معلول شده و تاکنون به دلیل نداشتن بودجه کافی از وزارت کار وامور اجتماعی در این بخش و نبود جای مناسب برای نگهداری آنها وضعیت انها نگران کننده است.
وی اضالفه کرد: تلاش داریم تا با جذب کمکهای خصوصی نهادهای خارجی به مشکلات معلولین در هرات رسیدگی کنند.
«جیلانی فرهاد» سخنگوی والی هرات نیز تاکید دارد: مسوولان محلی در هرات با بررسیهای مختلف از وضعیت معلولین در هرات بیشترین توجه را به آنها کرده و سعی بر آن است تا چالشهای انها در بخشهای مختلف بررسی و این مشکلات تاحد توان رفع شوند.
معلولین در هرات تاکید دارند: این افراد یا براثر جن برای دفاع از خاک خود و یا هم بر اثر انفجارها و حملات تروریستی و یا هم مادرزادی نیز معلول شده، اما آنها هم مانند افراد دیگر در جامعه زندگی میکنند و حق دارند تا از امتیازات و حقوق خود بهره مند شوند.
این افراد تاکید کردند: اما حکومت با اینکه این معلولین دست به اعتراضهای گسترده مسالمت آمیز زدهاند، اما تاکنون اقدامی در این زمینه انجام نشده است.
جنگ، حملات هوائی نیروهای خارجی، انفجارهای پی هم از سوی گروههای تروریستی و اختلالات ژنتیکی خانوادهها سبب شده تا افراد زیادی در هرات معلول شوند و یا معلول تولد شوند اما این افراد تاکنون با وجود تلاشهای مختلف جامعه مدنی و اعتراض های گسترده معلولین نتوانسته اند به حقوق اولیه خود دست یابند.
/