نگاهی به اهداف و کشورهای عضو گروه بریکس
بریکس شامل ۵ اقتصاد نوظهور جهان، امیدهای زیادی برای توانمندسازی این گروه در راستای تاثیرگذاری بر تحولات جهانی دارد.
سران کشورهای گروه بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، آفریقای جنوبی و چین، محور نشست ۲۰۱۹ را همکاری اقتصادی و توسعهای میان خود تعیین و در بیانیه پایانی بر پایبندی به تقویت چندجانبه گرایی، تقویت اقتصاد باز و صلح جهانی تاکید کردند.
اعضای بریکس که در آغاز شکل گیری این گروه، در موضوع مخالفت رو به رشد با آمریکا اشتراک نظر داشتند، مسیرهای توسعه متفاوتی را طی کرده و در بعضی موارد منافع واگرایانهای را دنبال میکنند.
«جیم اونیل» اقتصاددان انگلیسی بانک «گلدمن ساکس» در سال ۲۰۰۱ اقتصادهای رو به رشد برزیل، روسیه، هند و چین را با نام مخفف BRIC گروه بندی کرد. چند سال بعد در ۲۰۱۰ گروه بریکس شکل گرفت و چندی بعد آفریقای جنوبی بنا به دلایل سیاسی به عنوان نماینده آفریقا به عضویت آن درآمد.
بنا بر تعریف اونیل تقسیم کار در این گروه به این شکل است: چین؛ کارخانه اقتصاد جهان، هند؛ ارائه دهنده خدمات آن، برزیل؛ فروشگاه مواد غذایی و روسیه؛ پمپ بنزین.
• بیشتر بخوانید:
این بلوک اقتصادی که از سال ۲۰۱۰ تاکنون تغییرات عمدهای را پشت سر گذاشته است، تقریبا ۴۰ درصد جمعیت جهان و حدود یک سوم بازده اقتصادی آن را در اختیار دارد. هند و چین در میان اعضای گروه رشد چشمگیری داشته و از همه پیشی گرفتهاند. ناگفته نماند سهم این ۲ کشور از اقتصاد جهانی از سال ۲۰۰۱ که ۱۲ درصد بود به ۲۷ درصد در سال ۲۰۱۹ افزایش یافت.
در مقابل برزیل، روسیه و آفریقای جنوبی با کاهش سهم خود در اقتصاد جهانی مواجه بودهاند. با این وجود برزیل و آفریقای جنوبی توانستند نقش خود را به عنوان قدرتهای منطقهای در حاشیه اقتصاد جهانی حفظ کنند. روسیه نیز نقش خود را به عنوان پایگاه نظامی گروه تثبیت کرده است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *