من به خاطر هنر این سرزمین بغض دارم/جشنواره فتح خرمشهر را به عنوان یکی از بزرگترین مناسبتهای ملی برگزار میکنیم
در این نشست که با حضور حمید نیلی مدیر عامل انجمن هنرهای نمایشی برگزار شد، حمیدرضا آذرنگ دبیر بیست و دومین جشنواره ملی تئاتر فتح خرمشهر و حسین رسولی مدیر روابط عمومی جشنواره به ارائه توضیحاتی در خصوص نحوه و چگونگی برگزاری این دوره از جشنواره پرداختند.
بنا بر آمار ارائه شده در این جشنواره در این دوره ۱۶ استان در جشنواره شرکت کرده اند؛ و ۶۰۰ اثر به دبیرخانه این رویداد ارسال شده که از این میان ۱۹۰ اثر در بخش نمایشنامه نویسی است. همچنین در این نشست اعلام شد که. شرکت کنندگان در این رویداد از متولدین دهه ۵۰ تا ۷۰ هستند و بیش از ۳۶ کارگردان در این دوره حضور دارند که ۸ کارگردان زن و ۲۸ کارگردان مرد هستند.
حمیدرضا آذرنگ دبیر بیست و دومین جشنواره ملی تئاتر فتح خرمشهر در ابتدای سخنانش در این نشست گفت: ما جشنواره فتح خرمشهر را به عنوان یکی از بزرگترین مناسبتهای ملیمان برگزار میکنیم؛ چرا که آزادی و رهایی بزرگترین جشن برای ما است؛ همانگونه که آن سالها سراسر ایران در جشن غرق بود. اما زمانی که این رویداد تئاتری میشود چرا باید آدمها تا این اندازه در آن احساس تنهایی کنند. شخصاً در تمام زندگی ام این چنین تنهایی را تجربه نکرده بودم. ترجیح میدادم نشست رسانهای بعد از جشنواره برگزار شود تا بتوانیم درباره مسائل راحتتر و با قطعیت بیشتر صحبت کنیم؛ چرا که هرگونه صحبت کردن پیش از برگزاری جشنواره تنها وعده دادن است و همینطور صحبت درباره وعدههایی که هنوز برآورده نشده اند. بسیاری از اسامی و اشخاص در ذهن من هستند که وعدههای زیادی برای همراهی در جشنواره به ما دادند، اما در نهایت ما را تنها گذاشتند. در حال حاضر از این اسمها نمیگویم.
آذرنگ در ادامه سخنانش در این نشست بیان کرد: من به خاطر هنر این سرزمین بغض دارم. واقعیت این است که آبادان و خرمشهر بسیار محروم هستند؛ در حالی که این شهرهای عزیز لایق جایگاه بلند مرتبهای هستند. برای برگزاری جشنواره وعده ساخت دو پلاتو را داده بودند، ولی به مرحله عمل نرسید و اکنون نگرانی جوانان آبادان و خرمشهر تغییر کاربری زمین پلاتوها است. متاسفانه حتی در اندازه تجهیزات ساده ای، چون نور سالنها در این شهرها مشکل داریم. هر ساله برای برگزاری جشنواره تعدادی پروژکتور ارسال میشود و پس از اتمام جشنواره دوباره باز پس گرفته میشود؛ در حالی که اگر هر سال رایزنی صورت میگرفت تا تنها یکی از این پروژکتورها در آنجا بماند امروز دیگر مشکل نور سالنهای این شهرها تا اندازهای برطرف شده بود. با این حال تلاش کرده ایم در حد بضاعت و امکان وسایل و تجهیزات برای برگزاری جشنواره فراهم شود.
واقعیت این است که بسیاری از تجهیزات و امکانات این سالنها فرسوده و غیر قابل استفاده شده است و در این زمینه هم تلاش کردیم تا اندازهای به این فضاها رنگ و جلای تازهای بزنیم. واقعیت این است که وقتی از سالنها بازدید میکردم احساس کردم جریان زندگی آنطور که باید و شاید رد این فضاها جاری نیست و این احساسم را هم به زبان آوردم، اما گویی تعدادی از دوستان در آنجا از این گفتههای من دلخور شدند و این در حالی است که فکر نمیکنم حرف بدی زده باشم. در ۲۳ مهر ماه تعداد ۱۵۰ صندلی با حمایت انجمن هنرهای نمایشی برای یکی از پلاتوها که گفته میشد برای راه اندازی تنها نیاز به این صندلیها دارد فرستاده شد، ولی تا امروز هنوز به نصب این صندلیها اقدام نشده است و من امشب شخصاً عازم آنجا هستم تا با حضور در آنجا مسئله نصب این صندلیها و آماده سازی پلاتو را پی گیری کنم و حتی خودم دست به پیچ و مهره شوم تا این کار عملی شود و هیچ ابایی هم از این کار ندارم.
همچنین تعداد ۱۰ سازه تبلیغاتی تهیه شده که بر پیشانی مکانهای اجرا در این شهرها نصب نشود که آن هم هنوز محقق نشده است و در این سفر پی گیر خواهم بود که این کار نیز صورت بگیرد و این سازههای تبلیغاتی در کنار سالنها نصب شود و همان جا هم بماند تا گروهها عرصهای برای تبلیغات فعالیتهای خود در اختیار داشته باشند. کولهبار من پر از وعده است و وعدههای بسیاری داده شد. ایدهآل من این بود که برگزاری جشنواره فقط آمار محور نباشد و تمام تلاش ما این بود که پس از برگزاری جشنوار هم یادگاریهایی از این رویداد در شهرهای آبادان و خرمشهر باقی بماند.
حمید رضا آذرنگ در بخش بعدی سخنانش در ارتباط با اقتضائات و شرایط برگزاری جشنواره گفت: اگر تصمیم بر این باشد که جشنواره فتح خرمشهر هر سال در استانهای مختلف برگزار شود، در حقیقت کم لطفی به بچههای جنوب خواهد بود که در عرصه تئاتر جنوب کشور زحمات و تلاشهای بسیار ارزشمندی را صورت داده اند. اما از لحاظ زمان برگزاری جشنواره با توجه به اینکه تابستان به خصوص در شرایط اقلیمی جنوب کشور دشواریهایی را به وجود میآورد تلاش بسیاری برای تغییر فصل جشنواره صورت گرفت که خوشبختانه دوستان پذیرفتند و تغییر در زمان برگزاری جشنواره رخ داد. همچنین شاهد نوعی شتابزدگی در برگزاری و میزبانی از هنرمندان بودیم طوری که در دورههای گذشته در صحبتهایی که با مسئولان داشتیم تمایلشان بر این بود که گروهها صبح بیایند و نمایششان را اجرا کنند و بلافاصله به شهر خود برگردند که چنین رویهای به هیچ وجه مطلوب نبود. ما تلاش کردیم تا در این دوره گروهها و میهمانان تا آخرین روز در جشنواره حضور داشته باشند و در کنار هم باشند. در این زمینه باید اشاره کنم شهر خرمشهر هتلی که بتواند ۲۷۰ هنرمند را در خود جای دهد، ندارد و مطلوب ما این بود که گروههای نمایشی جدای از هم اسکان نداشته باشند که خوشبختانه این اتفاق افتاد و حالا هتل داوران نیز نزدیک به هتل هنرمندان در نظر گرفته شده است.
دبیر بیست و دومین جشنواره ملی تئاتر فتح خرمشهر در ادامه سخنانش نیز درباره داوری جشنواره گفت: در دعوت از داوران برای بخشهای مختلف جشنواره واقعیت این است که بسیار ایده آل گرا بودیم، ولی هنوز به علت مشغلهها و فعالیتهای مضاعف این دوستان در بعضی از بخشها مشخص نیست که همه اشخاصی که در نظر داریم بتوانند با ما همکاری کنند. در این ارتباط باید عنوان کنم در بخش نمایشهای کوتاه هنوز به نتیجه قطعی نرسیده ایم، اما تا فردا ترکیب نهایی داوران نمایشنامه نویسی و نمایشهای کوتاه و صحنهای معرفی خواهد شد و در این دوره داوری بخش خیابانی برعهده مردم و مخاطبین عمومی گذاشته شده است.
آذرنگ در ادامه سخنانش نیز به یکی از آسیبهای برگزاری ادوار گذشته جشنواره تئاتر فتح خرمشهر اشاره کرد و گفت: در ادوار گذشته جشنوارهها شاهد این پدیده نامناسب بودیم که برخی از گروهها آثار نمایشی شان را با اسامی متفاوتی از آنچه در رویدادهای دیگر شرکت داده بودند ارائه میدادند و برگزارکنندگان جشنواره نیز چندان توجهی به این امر نشان نمیدادند. این بسیار جای تاسف دارد که هنرمندی در این شرایط قرار بگیرد یا ناچار شود با تقلب در رویدادهای تئاتری شرکت کند. خوشبختانه در این دوره با دقت نظر در این موارد و بازبینیهای حضوری از آثار نمایشی باید اعلام کنم تمام آثار جشنواره تئاتر فتح خرمشهر برای این جشنواره تولید شده است. به ویژه در این ارتباط باید به این نکته مهم اشاره کنم که امسال نمایشنامههای بسیاری به جشنواره ارسال شده که ویژه این فراخوان تولید شده اند و از این میان چهار اثر نمایشنامه برگزیده جشنواره هم اکنون به انتشار رسیده و به زودی رونمایی خواهد شد. شخصاً از این اتفاق بسیار خرسندم و معتقدم اگر در هر دوره از جشنواره تنها شاهد انتشار دو نمایشنامه ارائه شده به این جشنواره بودیم اکنون میتوانستیم مجموعه و آرشیوی ارزشمند و قابل توجه به عنوان یکی از خروجیهای اصلی این رویداد در اختیار داشته باشیم.
گفتنی است؛ در این دوره از جشنواره کارگاههای آموزشی توسط پیام دهکردی و جلسات نقد توسط نصرالله قادری برگزار خواهد شد.