قاتل خاموش با سردشدن هوا برگشت
چنانچه نکات ایمنی در استفاده از وسایل گاز سوز را رعایت کنید و به طور مرتب کنترلهای لازم را مطابق مواردی که در اینجا به آنها اشاره میشود به عمل آورید، هیچ گاه دچار مسمومیت نخواهید شد و انفجار و آتش سوزی نیز رخ نخواهد داد.
برای مقابله با قاتل خاموش فصل سرما، قبل از راه اندازی و روشن کردن بخاری، رعایت نکات ایمنی و شناخت علائم هشداردهنده مسمومیت با گاز مونوکسید کربن برای هر خانواده الزامی است که در اینجا به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
هر وسیله گاز سوز باید دارای یک دودکش مجزا و مخصوص خود باشد و حداقل یک متر از کف پشت بام فاصله داشته و اطراف آن نیز یک متر باز باشد. قرار دادن خروجی دودکش، داخل راهروها، حیاط خلوتهای مسقف یا زیر سقف و بالکن میتواند خطر آفرین باشد و همچنین مسیر افقی برای دودکش نیز مخاطراتی به دنبال دارد.
خروجی دودکش نباید نزدیک پنجره یا هواکش و روی پشت بام در کنار کولر باشد. لوله دودکش باید یک متر بالاتر از دیوار ادامه داشته باشد و به وسیله بست محکم و همچنین کلاهک H روی آن نصب شود. هرگز خروجی دودکش وسایل گازسوز، هود و هواکش آشپزخانه را در یک کانال مشترک قرار ندهید.
سرد بودن لولههای بخاری علامت کارکرد ناصحیح بخاری بوده و بسیار خطرناک است. در نصب دودکش از اجرای پیچ و خمهای زیاد و استفاده از زانویی پرهیز کنید. از قرار دادن لولههای بخاری در ظروف آب، جدا خودداری شود، زیرا این کار بسیار خطرناک است.
از نصب آبگرمکن و بخاری گازی در اتاقی که هوا در آن جریان ندارد خودداری کنید، زیرا موجب کمبود اکسیژن میشود و میتواند باعث خفگی شود. نصب هرگونه وسیله گازسوز در حمام نیز بسیار خطرناک، غیراصولی و ممنوع است.
تغییر رنگ شعله وسایل گازسوز از اهمیت خاصی برخوردار است؛ در صورتی که شعله آتش، آبی نباشد باید آن را جدی گرفت، زیرا این نقص ناشی از نرسیدن هوای کافی به بخاری است و احتمال خفگی وجود دارد. شلنگ رابط وسیله گرمایشی نیز نباید به حرارت شعلهها نزدیک باشد.
وسایل گازسوز در فضاهای محدود ساختمان، نیاز به هوای تازه و اکسیژن دارد بنابراین مسدود کردن درب و پنجرهها و بستن کامل روزنهها در ساختمانهایی توصیه میشود که وسایل گازسوز به منظور تأمین گرمایش و آب گرم در خارج از فضای مسکونی نصب شده باشند.
هرگز از اجاق گاز، پیک نیک و پلوپز برای گرم کردن فضای ساختمان استفاده نکنید، زیرا گازهای حاصل از احتراق که حجم وسیعی دارد به سرعت در فضای ساختمان منتشر و به گاز سمی تبدیل و موجب مسمومیت میشوند.
هنگام انتخاب و خرید وسایل گازسوز به استاندارد بودن آن و داشتن تجهیزاتی مانند ترموکوپل و سنسورهای هشدار دهنده ایمنی توجه داشته باشید. هرگز برای آزمایش عدم نشتی از شعله کبریت استفاده نکنید و از کف برای این منظور کمک بگیرید.
زمان خرید یا اجاره آپارتمان، قبل از سکونت، با در نظر داشتن نکات ایمنی مصرف گاز طبیعی و با استفاده از کارشناسان مربوطه مطمئن شوید سیستم لوله کشی گاز، دودکشها و سایر سیستمها مجاز، استاندارد و بدون خطر هستند.
اگر قصد سفر دارید، ابتدا شیرهای مصرف کننده و سپس شیر اصلی گاز ساختمان را ببندید، این اقدام موجب جلوگیری از بروز هرگونه حادثه و وسعت خسارات میشود. در صورت استشمام بوی گاز در ساختمان اگر فضا تاریک است هرگز چراغ روشن نکنید و کبریت و فندک نزنید، زیرا بلافاصله انفجار و آتش سوزی میشود.
به منظور افزایش ضریب ایمنی در محل نصب وسایل گازسوز، از سنسورهای هشدار دهنده گاز مونوکسیدکربن استفاده کنید.
میل ترکیبی گاز بی بو و بی رنگ مونوکسید کربن با هموگلوبین خون حدود ۳۰۰ برابر بیشتر از ترکیب با اکسیژن است به همین دلیل هر جایی که این گاز وجود داشته باشد بلافاصله وارد خون شده و باعث مسمومیت افراد میشود.
سردرد مبهم، سرگیجه، بی حالی، سرفه شدید، افتادن، گیجی و خواب آلودگی، تاری دید، حالت تهوع، تشنج، تنگی نفس و کاهش هوشیاری، نشانههای اولیه مسمومیت با گاز مونوکسید کربن هستند که در برخی موارد به دلیل عدم اطلاع از این علائم و اقدام دیر هنگام منجر به مرگ افراد میشود.
به محض مشاهده این علامت ها، وسیله گرمازا را خاموش و درب و پنجرهها را باز کنید و بلافاصله با ۱۱۵ تماس بگیرید و تا رسیدن نیروهای امدادی کمربند و یقه فرد مسموم را باز کنید.