صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

آیا آمریکا اجازه اعدام "مرسی" را خواهد داد؟/ "اخوان‌المسلمین"؛ فرصت یا تهدید؟

۰۱ تير ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۱:۴۳
کد خبر: ۵۵۶۵۴
دسته بندی‌: سیاست ، گزارش و تحلیل
خبرگزاری میزان: یک کارشناس مسائل سیاسی گفت: اخوان‌المسلمین از جمله جریانات سیاسی است که هیچ‌گاه دارای مواضع ثابت و بلندمدت نبوده و تنها هدف آن‌ها دسترسی به قدرت است.
به گزارش ، اخیرا دادگاهی در مصر، با صدور حکم محمد مرسی، رئیس‌جمهور برکنار شده این کشور، وی را محکوم به اعدام کرده است.

این در حالی است که مرسی، از سوی دیگر نیز به اتهام جاسوسی برای ایران، حزب‌الله لبنان و همچنین حماس، به حبس ابد محکوم شده است.

حوادثی که در مصر منجر به کودتای نظامی علیه اخوان‌المسلمین و در پی آن روی کار آمدن ژنرال "عبدالفتاح السیسی" شد، سئوالاتی را پیرامون آینده جریانات اسلامگرا و همچنین نقش این کشور در آینده خاورمیانه ایجاد می‌کند که در ادامه برخی از این سئوالات را در گفتگوی خبرنگار سیاسی با "سید هادی سیدافقهی"، کارشناس امور منطقه و مسائل سیاسی می‌خوانید: 

سیدافقهی، با اشاره به صدور حکم اعدام برای محمد مرسی، رئیس جمهور برکنار شده مصر گفت: مرسی تنها با یک اتهام مواجه نیست بلکه چندین اتهام متوجه او است و بنابراین احکام مختلفی علیه او صادر شده است.

وی افزود: تمام احکامی که علیه مرسی صادر شده بدوی بوده و هیچ حکمی علیه او قطعی نشده است، اگرچه پرونده رئیس جمهور سابق مصر به دادستانی جنایات قاهره و همچنین شیخ الازهر برای تایید فرستاده شده است.

این کارشناس سیاسی اظهار کرد: برخی احکام صادره علیه مرسی او را محکوم به اعدام و برخی دیگر نیز او را محکوم به حبس ابد کرده‌اند.

سیدافقهی تاکید کرد: اتهامات آقای مرسی از سوی محاکم مشخص است که شامل اتهاماتی از جمله "تخابر اطلاعات داخلی به خارج از مصر"، "تلاش برای فرار از زندان" که منجر به درگیری و کشته شدن چند تن از مامور زندان شد و همچنین "درگیری های کاخ ریاست جمهوری در زمان ریاست وی" هستند.

وی تصریح کرد: بنابراین احکام صادر شده بدوی هستند و امکان "تمییز" و "تجدیدنظر" در آنها وجود دارد.
(در ساختار قضائی مصر محکمه‌ای به نام محکمه تمییزی وجود دارد که احکامی که هنوز پس از دادگاه تجدید نظر تایید نشده‌اند را بررسی می‌کنند.)

آمریکا به اعدام مرسی واکنش نشان خواهد داد

سیدافقهی درباره حکم نهائی مرسی پس از تجدیدنظر و تمییز پیش‌بینی کرد: بعید می‌دانم حکم اعدام برای او صادر شود، چراکه کشورهای اروپایی و آمریکا که از جمله حامیان اصلی اخوان بودند اجازه نخواهند داد رئیس جمهور مورد حمایتشان به این شکل اعدام شود.


این کارشناس امور منطقه تاکید کرد: ممکن است در این زمینه اعدام صدام به ذهن متبادر شود در حالی که در مورد صدام مسئله متفاوت بود، او در طی 30 سال حکمرانی بر مردم عراق به دلیل جنگ‌ها و آتش افروزی‌هایی که علیه مردم منطقه انجام داده بود مستحق اعدام بود اما آقای مرسی تنها و اولین رئیس‌جمهور منتخب غیر نظامی مردم مصر بود، بنابراین قطعا اعدام مرسی و یا "محمد بدیع" از رهبران اخوان برای مصر هزینه ی سنگینی خواهد داشت.

وی با اشاره به تلاش‌های صورت گرفته در داخل و خارج از مصر برای جلوگیری از اعدام مرسی و رهبران اخوان گفت: هم اکنون باتوجه به تحولات یمن و نزدیکی شاخصه اخوان یمن (حزب اصلاح) به عربستان و جنگیدن در کنار القاعده، داعش و نیروهای وابسته به منصور هادی علیه انصار الله و مردم یمن، ممکن است تغییراتی در موضع عربستان نسبت به اخوان‌المسلمین حاصل شود.

سید افقهی افزود: اکنون "راشد الغنوشی"، رهبر اخوان المسلمین تونس، یک سفر ادواری را آغاز کرده که مهمترین مقصد آن عربستان است با هدف کمک خواهی از ملک سلمان برای جلوگیری از اجرای این احکام، چرا که اگر این احکام اجرایی شود به نوعی قتل عام به راه خواهد افتاد.

این کارشناس امور منطقه اظهار کرد: حدود 200 تن از علمای اهل سنت درکشورهای عربی وغیر عربی، با مدیریت یوسف قرضاوی (از رهبران قدیی اخوان، ساکن در قطر) طوماری را جمع کرده و برای ملک سلمان ارسال کرده‌اند تا از اجرای احکام علیه رهبران اخوان جلوگیری کند، تمام این‌ها در حالی است که هم اکنون روابط عربستان و مصر در وضعیت خوبی به سر نمی‌برد.

بحران در روابط ریاض و قاهره پس از خودداری مصر از ارسال نیروی زمینی به یمن

وی تاکید کرد: عربستانی‌ها توقع داشتند پس از حمایت‌های ملک عبدالله از کودتای سیسی و کمک 12 میلیارد دلاری عربستان، امارات و کویت به این کشور، حالا و با توجه به بحران یمن، مصری‌ها در حمله زمینی به مردم یمن پیش‌قراول باشند.

سیدافقهی تصریح کرد: عدم ارسال نیروی نظامی زمینی از سوی مصر روابط این دو کشور را به جایی رساند که ما شاهد پرخاش‌های وقیحانه مقامات و رسانه‌های سعودی علیه مصر هستیم.

این کارشناس خاورمیانه افزود: البته در واکنش به این فضا، عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهور کنونی مصر یک سفر چند ساعته به عربستان داشت و در دیدار با ملک سلمان تلاش کرد وی را متقاعد کند که مصر مشکلات خود در مقابله با تروریسم را دارد؛ مشکلاتی از جمله مسائل صحراء سینا، انصار بیت‌المقدس و البته خطر گسترش داعش در لیبی که اگر به مرزهای مصر برسد ایجاد ناامنی خواهد کرد، بنابراین روابط عربستان و مصر در شرایط بدی به سر می‌برد.


وی با اشاره به وضعیت فعلی روابط قاهره و ریاض گفت: آنطور که من اطلاع دارم، سعودی‌ها به صورت غیر مستقیم تهدید کرده‌اند که یک میلیون کارگر مصری حاضر درعربستان را اخراج می‌کنند و به هر حال این‌ها برگ برنده‌هایی است که در دستان عربستان است.

سید افقهی افزود: البته از سویی دیگر نیز برگ‌های برنده‌ای در دستان سیسی وجود دارد که مهمترین آنها "مسکو" است و اعتراض اخیر "ولادیمیر پوتین"، رئیس جمهور روسیه به بلاتکلیف ماندن قرارداد خرید سلاح برای مصر با پول عربستان نیز، در همین زمینه مطرح شده است.

این کارشناس سیاسی اظهار کرد: "محمد بن سلمان"، ولیعهد جوان عربستان که به دلیل آلزایمر پدرش، همه کاره این کشور شده در سفر خود به روسیه، بر روی دو مسئله تاکید کرده بود؛ پایان حمایت روسیه از بشار اسد و دیگری دخالت در مسائل یمن با هدف تحت فشار قرار دادن ایران و انصارالله برای توقف مقاومت، که البته در هیچ یک از این دو زمینه به هدف خود نرسید.

وی تاکید کرد: بارزترین نشانه ناکامی محمدبن سلمان در اقناع روسیه برای عدم حمایت از مردم یمن و سوریه آن است که در نشست اقتصادی "سن‌پترزبورگ، پوتین گفت: "ما خواهان عزل یا برکناری بشار اسد نیستیم و این مردم سوریه هستند که باید درباره آینده کشورشان تصمیم بگیرند"، و به این ترتیب سیلی محکمی به صورت محمد بن سلمان زد.

سید افقهی با توجه به عدم اشتراک مواضع عربستان و روسیه در هیچ یک از مسائل خاورمیانه گفت: اخبار مبنی بر سفر ملک سلمان به روسیه دقیق نیست و به نظر خیلی بعید می‌آید.

اضطراب سعودی‌ها در آستانه توافق هسته‌ای ایران و 1+5

این کارشناس امور منطقه افزود: سعودی‌ها عجله دارند، قبل از اینکه ایران با کشورهای 1+5 به توافق هسته‌ای برسند تحولات مورد نظر خود را در منطقه انجام دهند و اقدامات این کشور در کشورهایی همچون سوریه، یمن و عراق کاملا نشان‌دهنده اضطراب و وحشت ملک سلمان است.

وی تاکید کرد: اکنون از جنگ یمن بیش از 80 روز گذشته اما هیچ یک از اهداف راهبردی سعودی‌ها در صحنه میدانی محقق نشده است و کسانی که عربستان از آنان توقع حضور در جنگ زمینی را داشت، مانند "پاکستان"، "ترکیه"، "مصر" و "سودان" حاضر به همکاری نشدند، بنابراین ملک سلمان در یک باتلاق گرفتار شده و تنها ابزار موجود وی برای رهایی از وضعیت فعلی دلارهای نفتی است که تاکنون چندان کارایی نداشته است.

اخوان‌المسلمین؛ فرصت یا تهدید؟!

سید افقهی با اشاره به شرایط فعلی اخوان‌المسلمین گفت: یکی از مقصران اصلی سرنوشت فعلی اخوان خودشان هستند، آنان اشتباهات بزرگی از جمله تکیه بیش از حد به آمریکا داشتند.

وی افزود: اخوان‌المسلمین شعار "الیوم فلسطین" و "مرگ بر اسرائیل" را کنار گذاشته و تمام احزاب و گروه‌های سیاسی داخل مصر را به حاشیه راندند و خطرناک‌تر از تمام این‌ها نیز آخرین سخنرانی مرسی درمقام ریاست جمهوری بود که گفته بود "ما به عنوان مردم و ارتش مصر حاضریم درکنار مردم سوریه برای برکناری بشار اسد اقدام کنیم"!

این کارشناس امور سیاسی تاکید کرد: تمام این‌ها درحالی بود که طی ایام تجاوز وحشیانه رژیم صهیونیستی به مردم بی پناه غزه در زمان روی کار بودن مرسی، اخوان المسلمین حتی گذرگاه رفح را به صورت کامل باز نکرد.


سید افقهی تصریح کرد: این وضعیت به جایی رسید که حتی صدای اعتراض "اسماعیل هنیه" نیز بلند شد، بنابراین اخوان‌المسلمین از جمله جریانات سیاسی است که هیچ‌گاه دارای مواضع ثابت و بلندمدت نبوده و تنها هدف آن‌ها دسترسی به قدرت است.

وی با اشاره به مواضع جریان اخوان‌المسلمین در سایر کشورهای منطقه افزود: با نگاهی به عملکرد اردوغان در ترکیه، که گرایش‌های اخوانی دارد می‌توان نشانه‌های انحراف سیاسی این جریان را به وضوح مشاهده کرد، همچنین اخوانی‌های یمن نیز که هم اکنون در جهت منافع عربستان و صهیونیست‌ها علیه مردم و ارتش یمن در حال جنگ هستند نمونه دیگری از مواضع منحرف جریان اخوان است.

این کارشناس سیاسی تاکید کرد: وضعیت اخوان در تونس نیز به همین ترتیب است، باید بدانید که تعداد قابل توجهی از تروریست‌های حاضر در عراق را تونسی‌ها تشکیل می‌دهند که تقریبا تمام آن‌ها مورد حمایت حزب النهضة بوده‌اند.

سید افقهی تصریح کرد: اخوان‌المسلمین عراق نیز در موصل در کنار داعشی‌ها علیه مردم این کشور جنایت می‌کنند و حتی حماس که شاخه نظامی اخوان است، حمله عربستان به یمن را تأییدکرده است.

وی افزود: البته از سوی دیگر به سیسی نیز امید چندانی نیست، اکنون و در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی مصر موج سیاسی – رسانه‌ای گسترده‌ای با مدیریت وی برای مخالفت با حضور سیاسی جریانات دینی آغاز شده است، چه جریانات سلفی و چه جریانات اخوانی به طوریکه حتی حزب سنتی و محافظه‌کار "مصر القویة"، وابسته به ابوالفتوح نیز از دید این جریانات حق  حضور در صحنه سیاسی کشور را ندارد.

این کارشناس امور منطقه تاکید کرد: قوه قضائیه و برخی دادستان‌های مصر وجود احزاب دینی را مخالف قانون اساسی می‌دانند که این تصمیم از سوی احزاب سکولار و چپ در مصر مورد استقبال واقع شده و حتی امکان تأیید الازهر نیز وجود دارد، چرا که "احمد طیب"، رئیس الازهر نیز در هر حال کارمند آقای سیسی به شمار می‌رود، حتی حزب نور سلفی که به اخوان‌المسلمین خیانت کرد نیز امروز دچار بحران شده است.

وی در پایان تصریح کرد: سیسی در مصر با مشکلات شدیدی دست و پنجه نرم می‌کند و جالب است بدانید که یکی از  اساسی ترین مشکلات خارجی وی با عربستان است، احکام صادره برای رهبران اخوان از یک سو و امنیت صحرای سینا از سوی دیگر، محورهای جنگ پنهان و پشت پرده میان دو کشور هستند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *