صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

عربستان و بن سلمان به دنبال میانجی برای مذاکره با ایران

۱۴ مهر ۱۳۹۸ - ۱۲:۴۲:۰۶
کد خبر: ۵۵۶۰۱۷
نشریه هاآرتص در گزارشی به بررسی تحولات داخلی عربستان و ناکامی سیاست‌های منطقه‌ای ریاض پرداخته و از آن‌ها به عنوان روی آوردن ریاض به دیپلماسی و مذاکره با ایران یاد می‌کند.
به گزارش گروه بین الملل ؛ پس از افشاگری روزنامه نیویورک تایمز در مورد درخواست «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان از «اسلام آباد» و «بغداد» برای میانجیگیری در روابط ریاض با تهران، هاآرتص روز یکشنبه در گزارشی شرایط عربستان را مورد بررسی قرار داده و تاکید کرد عربستان ضعف خود را در مقابل ایران پذیرفته و آماده مذاکره با تهران است.

گزارش با تاکید بر این نکته که ولیعهد سعودی پس از شکست‌های متعدد منطقه‌ای، از طریق مذاکره با ایران در تلاش است تا نقطه پایانی بر خسارات و تلفات خود بگذارد، آغاز می‌شود.

نویسنده در توضیح تلاش عربستان و محمد بن سلمان برای مذاکره با ایران، نخست به سفر اخیر «عادل عبدالمهدی»، نخست وزیر عراق به «جده» برای دیدار با ولیعهد سعودی اشاره کرده و می‌نویسد، اما اکنون شرایط تغییر کرده است. عربستان به خوبی می‌داند که نمی‌تواند سبب دوری عراق از ایران شود؛ چرا که روابط تجاری این ۲ کشور سالانه ۱۲ میلیارد دلار ارزش دارد، عراق به گاز و برق ایران وابسته است و دو کشور وابستگی‌های مذهبی نیز دارند. ریاض همچنین می‌داند که برای رسیدن به جایگاه هژمون منطقه، موقعیت مناسبی ندارد؛ اظهارات بن سلمان مبنی بر عدم راه حل نظامی برای تنش‌های خلیج فارس نه از الهامات آسمانی بلکه به دلیل آشکار شدن ضعف و آسیب پذیری عربستان در پی عملیات پهپادی علیه تاسیسات نفتی این کشور بوده است.

نویسنده در ادامه با اشاره به ناتوانی عربستان در ارائه مدارکی مبنی بر چگونگی عملیات مذکور با وجود گذشت سه هفته از آن، می‌نویسد سیستم‌های دفاع موشکی صد‌ها میلیون دلاری عربستان در هنگام این عملیات کار نکردند و ناکارآمدی نیروی انسانی عربستان در نیروی هوایی این کشور برای مقابله با چنین عملیاتی این کشور را وادار به استخدام خلبانان پاکستانی در نیروی هوایی کرده است؛ موضوعی که در جنگ یمن نیز مشهود است.

اجتناب عربستان از معرفی کردن ایران به عنوان مقصر این عملیات و اکتفا به مسئول دانستن این کشور و نه عامل اجرای آن در حالی که آمریکا بلافاصله ایران را مقصر و عامل این عملیات اعلام کرد، دلایل متعددی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان علاوه بر دست خالی عربستان برای اثبات ادعا به بی اعتمادی ریاض به واشنگتن و اطمینان از ناتوانی خود در مقابله با ایران در صورت برخورد احتمالی نظامی اشاره کرد.

از این رو اکنون دیپلماسی تنها گزینه مناسب نقشه راه خاورمیانه محسوب می‌شود و به نظر می‌رسد عربستان به دنبال میانجی‌هایی برای برگزاری مذاکره با ایران است. علاوه بر عراق که ذکرش رفت، «عمران خان»، نخست وزیر پاکستان اندک زمانی پس از مجمع عمومی سالانه سازمان ملل از درخواست عربستان برای میانجیگری میان ریاض و تهران خبر داد.

نویسنده در پایان با اشاره به تحولات داخلی عربستان و قتل محافظ شخصی «ملک سلمان» می‌نویسد، احتمالا مواجهه با ۲ جبهه داخلی و خارجی، محمد بن سلمان را به مسیر جدید دیپلماتیک با ایران سوق دهد تا وی بتواند همزمان هم با رقبای داخلی و هم رقبای منطقه‌ای خود روبرو شود و عربستان را از مخاطرات دور کند. در این راستا نباید از تردید عربستان از حمایت آمریکا به دلیل تمایل «دونالد ترامپ» رئیس جمهور این کشور برای مذاکره با ایران غافل بود.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *