صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تجربیات دوران دفاع مقدس سرلوحه مدیریت بحران در کشور است

۰۵ مهر ۱۳۹۸ - ۱۱:۴۱:۰۶
کد خبر: ۵۵۳۲۸۱
دسته بندی‌: جامعه ، عمومی
شهردار تهران گفت: مدیریت بحران در کشور متاثر از تجربیات دوران دفاع مقدس است.

به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، پیروز حناچی، در اولین گردهمایی مشترک فرماندهان و پیشکسوتان مهندسی رزمی دوران دفاع مقدس ضمن خوش‌آمدگویی به فرماندهان و رزمندگان پیشکسوت حاضر در مراسم، افزود: از فرماندهانی که در عملیات‌ها و مناطق عملیاتی در حوزه مهندسی و مهندسی رزمی حضور داشتند و امروز به این مراسم آمده‌اند، تشکر می‌کنم که دعوت ما را پذیرفتند. به مناسبت فرارسیدن هفته دفاع مقدس خاطره شهدا و امام شهدا را گرامی می‌داریم؛ امیدواریم به وقت «لاینفع مال و لا بنون» دستگیر ما باشند.

 

وی ادامه داد: عرصه دفاع بخش‌های مختلفی داشت که مهندسی یکی از آن‌ها بود؛ عرصه‌ای که از روز‌های اول جنگ و محاصره اهواز، تا آخرین روز‌های جنگ در غرب و جنوب کشور نقش داشت؛ عرصه‌ای که شاید به آن کمتر از بخش‌های دیگر جنگ پرداخته شده است، درحالی‌که آن تلاش‌ها برای نسل امروز بسیار جذاب است.

 

حناچی افزود: وقتی خاطرات ساخت پل خیبر و بیمارستان‌های صحرایی را تعریف می‌کنم، می‌بینم که نسل جوان با چه لذتی گوش فرا می‌دهند؛ انشاءالله این روایت‌ها را به نسل‌های بعد نیز منتقل کنیم چرا که در دوران دفاع مقدس هیچ غیرممکنی وجود نداشت.

 

شهردار تهران با اشاره به تشکیل قرارگاه مهندسی خاتم‌الانبیاء گفت: تشکیل این قرارگاه یک نقطه عطف بود که از تاریخ تشکیل آن، هماهنگی بین همه قوای نظامی خیلی منسجم‌تر و موثرتر انجام شد و به نتیجه رسید. در این زمینه حضور آقای فروزنده بدون اغراق بسیار تاثیرگذار بود. آن موقع ما در میانه تحصیل بودیم و دلمان می‌خواست در جنگ مؤثر باشیم و به همین خاطر مراجعه می‌کردیم؛ دست روزگار ما را به آقای فروزنده رساند، ایشان نیز عرصه را باز می‌کردند و با افق بلند آن را گسترش دادند. به‌عنوان مثال آن زمان با مشکل کمبود ادوات مواجه بودیم، اما می‌خواستیم آن‌چه را که داریم، بیشتر نشان دهیم؛ به توصیه ایشان بود که ماکت‌سازی از ادوات جنگی باب شد تا جنگنده‌های عراقی را گمراه کند.

 

وی، ساخت زنجیره بیمارستان‌های صحرایی و پل‌های بزرگی را که در عملیات‌های مختلف استفاده می‌شد، نتیجه تلاش‌های گروه مهندسی دانست و ادامه داد: آن‌قدر در این حوزه پیشرفت داشتیم که به گفته آقای فروزنده رکورد ما در فاصله زمانی لحظه جراحت تا اتاق عمل، یعنی زمان طلایی رسیدگی به مجروحین، از رکورد آمریکایی‌ها در جنگ ویتنام بهتر بود؛ این را مدیون زنجیره بیمارستان‌های صحرایی بودیم. اگر امروز یک مرکز تحقیقات ترومای بزرگ داریم، ریشه در بیمارستان‌های صحرایی دوران دفاع مقدس دارد. به سهم خود از همه عزیزانی که در این عرصه نقش داشتند، مخصوصا از فرماندهی معظم قرارگاه مهندسی خاتم‌الانبیاء به‌طور ویژه تشکر می‌کنم.

 

حناچی ضمن گلایه از برخی برخورد‌ها با شهرداری تهران، گفت: در تمام زندگی‌ام هیچ‌گاه فکر نمی‌کردم مجبور شوم عشق و ارادتم به رزمندگان و شهیدان و ایثارگران را به زبان بیاورم، یا مجبور شوم بگویم که به عهد خود با شهیدان و امام شهیدان پایبندیم. ان‌شاءالله خداوند این شرایط را ذخیره آخرت ما قرار دهد.

شهردار تهران در حاشیه این گردهمایی در جمع خبرنگاران گفت: امشب به مناسبت هفته دفاع مقدس، فرماندهان مهندسی رزمی به دعوت شهرداری تهران دور هم جمع شده‌اند.

 

وی ضمن اشاره به اینکه متخصصین و مهندسین دفاع مقدس از چهره‌های مغفول آن دوران هستند، گفت: افرادی که از روز‌های اول جنگ و حصر اهواز، تا آخرین روز‌ها که همچنان احداث بیمارستان‌های صحرایی ادامه داشت، در جنگ حضور داشتند؛ کار‌های بزرگی همچون ساخت پل ١۴کیلومتری روی هورالعظیم و پل بعثت برای عملیات والفجر٨ از جمله افتخارات این عزیزان است.

حناچی افزود: این بزرگان خاطرات به یادماندنی زیادی دارند و این قبیل مراسم می‌تواند خاطرات و تجارب ایشان را به آیندگان منتقل کند. در این مراسم از برخی عزیزان از جمله آقای فروزنده فرمانده وقت قرارگاه مهندسی تقدیر می‌شود، هر چند خودشان از این موضوع مطلع نیستند. این کار وظیفه‌ایست که باید انجام شود چرا که این عزیزان مایه عزت و شرف همه ما هستند.

 

وی در پاسخ به این پرسش که این تجارب چگونه در شهرداری مورد استفاده قرار می‌گیرد، گفت: جوهره و جان‌مایه هشت سال دفاع مقدس، اعتمادبه‌نفس و خودباوری رزمندگان و مهندسان جنگ بود؛ اینکه حتی در شرایط سخت هم مشکلات خود را حل کنیم. کلید و رمز رویش و استقلال یک کشور همین تفکر و نگرش است که همواره باید گرامی داشته شود و امکان انتقال آن به نسل‌های آینده فراهم باشد؛ ما نیز در شهرداری تهران از این روحیه و نگرش الهام می‌گیریم و آن را سرلوحه خدمت‌رسانی خود قرار می‌دهیم.

 

حناچی در ادامه به این سوال که چرا کمتر به نقش مهندسی در تاریخ دوران جنگ پرداخته شده است، پاسخ داد: آنچه که به مردم منتقل شده، رزم و عملیات رزمی بوده است؛ مهندسان ما از روز‌های نخست جنگ حضور داشتند؛ از وقتی شهید چمران با بستن آب در حمیدیه جلوی عراقی‌ها را گرفت تا زمانی‌که بیمارستان‌های بتنی ساختند و رکورد رسیدگی به وضعیت مجروحان را شکستند.

 

وی افزود: ما در کل مناطق عملیاتی با میادین مین عظیم مواجه بودیم؛ ارتش خود به‌تن‌هایی ٨٠٠ هزار مین و سپاه نیز همین تعداد را خنثی کرده بود؛ این همه نتیجه فعالیت مهندسی رزمی بود. عراقی‌ها، چون می‌دانستند باید بروند، بدون نقشه و بی‌حساب‌وکتاب مین‌ریزی کرده بودند. این مراسم یک یادآوری بود تا بچه‌هایی که آن فضا‌ها و ماجرا‌ها را از سر گذرانده بودند، به انحاء و شکل‌های مختلف تجربیات خود را منتقل کنند. این وظیفه بر عهده همه ماست. باید از تمام این عزیزان یاد کنیم؛ از شهید رضوی و مرحوم پورشریف که در ساخت پل بعثت و پل خیبر تاثیر به‌سزایی داشتند، و از امثال ایشان.

 

حناچی در پاسخ به این سوال که این تجربه‌ها در مجموع چقدر منتقل شده است، گفت: دوره‌های مدیریت بحران در واقع همه تحت تاثیر این تجربیات است. اینکه ما یک مرکز مخصوص تروما و مرکز درمان جراحات ناشی از ضربه و تصادف داریم، مستقیما تحت تاثیر تجربیات دوران دفاع مقدس است. این موارد دستاورد‌ها و مواهب پنهانی است که از دفاع مقدس به‌دست آورده‌ایم؛ برخی از این تجارب منتقل شده، برخی نیز متاسفانه نشده است. به‌عنوان مثال هم‌اکنون تجربه ساخت پل ٢کیلومتری توسط نیروی اشغالگر قدس در جنگ ۶روزه در دانشگاه‌های جهان تدریس می‌شود، اما کسی از پل ١۴کیلومتری که ما روی خیبر زدیم، یاد نمی‌کند؛ پلی بی‌بدیل و بی‌نظیر که تمام توان مهندسی و صنایع کشور را درگیر کرد.

 

شهردار تهران در پایان خاطرنشان کرد: این موارد، همه و همه تجاربی است که اگر تدوین و به‌درستی روایت و تبیین شود، بسیار می‌تواند موثر باشد. شعار ما در مهندسی رزمی این بود که هیچ راه بن‌بستی نداریم؛ یا راهی پیدا می‌کنیم، یا راهی می‌سازیم.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *