علت ناکامی سالهای اخیر استقلال/ از تغییرات گسترده تا خودزنی! + عکس
تیمی که آن فصل قهرمان شد، ستارههای بزرگی، چون مهدی رحمتی، امیرحسین صادقی، حنیف عمرانزاده، پژمان منتظری، جواد نکونام، آندرانیک تیموریان، فرهاد مجیدی و ... را در اختیار داشت. همان شاکله با اندکی تغییرات توانست تا مرحله نیمهنهایی لیگ قهرمانان آسیا راه پیدا کند.
مشکلات استقلال دقیقاً از زمانی شروع شد که این تیم نتوانست راهی فینال لیگ قهرمانان آسیا شود. فرهاد مجیدی تصمیم به خداحافظی از دنیای فوتبال گرفت و ستارههایی، چون منتظری، تیموریان و نکونام نیز از این تیم جدا شدند.
در این گزارش قصد داریم کوتاه به بررسی ناکامی استقلال طی ۶ سال اخیر بپردازیم.
*لیگ سیزدهم و چهاردهم بدون هیچ دستاورد
پس از قهرمانی استقلال، تیم تحتهدایت قلعهنویی به نیمهنهایی لیگ قهرمانان آسیا راه یافت، اما افسی سئول کرهجنوبی مانع صعود آبیپوشان به فینال شد. از همانجا سیر نزولی استقلالیها آغاز شد. ستارهها یکی پس از دیگری با قلعهنویی به اختلاف خورده یا با پیشنهاداتی روبهرو شدند و نمیخواستند در ناکامیهای استقلال سهیم باشند. در آن مقطع، برخی ستارهها به بهانه اختلاف با قلعهنویی از این تیم رفتند، اما نحوه جداییشان و پیوستن به تیمهای قطری نشان میداد که اختلاف بهانه بوده و خیلی دوست نداشتند در ایران به ادامه فوتبال خود بپردازند. در همان فصل، قلعهنویی با ترکیبی از بازیکنان جوان و باتجربه لیگ برتری در میان مدعیان نتوانست به مقام قابل توجهی دست پیدا کند.
*اتهام کمکاری به ملیپوشان
در لیگ چهاردهم هم، پس از شکستهای رفت و برگشت استقلال در دربی، قلعهنویی پس از سه سال از استقلال کنار رفت و پرویز مظلومی هدایت تیم را برعهده گرفت. قلعهنویی به شدت از یکسری بازیکنان ملیپوش ناراحت بود و اعتقاد داشت که آنها برای تیم باشگاهی خود کم کاری کرده بودند. قلعهنویی که با شکست دور رفت دربی، آمار نباختن را از دست داده بود، قصد داشت در آخرین بازی لیگ مقابل پرسپولیس، از یک ملیپوش استفاده کند که بازیکن مذکور به بهانه مصدومیت از بازی کردن طفره رفت. استقلال هم بازی برگشت را واگذار کرد تا دوران مربیگری شکوهمند قلعهنویی رو به نزول برود.
*انتخاب تکراری و اشتباه تاریخی
انتخاب دوباره پرویز مظلومی به جای قلعهنویی، پروسه تکراری برای استقلال بود. کسی که دو فصل استقلال را در اختیار داشت و تنها دستاوردش پیروزی در چهار دربی پیاپی و یک قهرمانی جام حذفی بود. خیلیها آن مقطع انتخاب مظلومی توسط بهرام افشارزاده را بدترین انتخاب تاریخ استقلال و بازگشت به گذشته نامیدند. استقلال با مظلومی فصل را خوب شروع کرد و ۲۰ هفتهای صدر جدول بود، اما در بازی برگشت دربی، نتیجه تاریخی رقم خورد و شاگردان مظلومی با نتیجه ۴ بر ۲ مقابل پرسپولیس شکست خوردند. پس از پایان فصل، مظلومی مدعی شد که پس از شکست در دربی، یکی از مدیران استقلال به همراه بازیکن مطرح به منزل فرهاد مجیدی رفته تا او را آماده سرمربیگری استقلال کنند.
*دوران عجیب و رویایی منصوریان
وقتی لیگ چهاردهم به پایان رسید، همه هواداران استقلال یکصدا خواهان حضور علیرضا منصوریان در استقلال شدند. کسی که پس از شکست ۴ بر ۲ استقلال در دربی، موفق شد با نفت تهران مانع قهرمانی تیم برانکو شود. منصوریان به شدت میان استقلالیها محبوب بود و مدیران باشگاه را وادار کرد که به سراغ او بروند.
«داش علی» استقلالیها در شرایطی به استقلال آمد که روزی نبود هزاران هوادار این تیم در محل تمرین حضور پیدا کنند. در زمان منصوریان، ستارههایی چون کاوه رضایی، محمدحسین کنعانیزادگان، رابسون جانواریو، پادوانی، وریا غفوری و ... به استقلال پیوستند. در این میان، منصوریان بازیکنان بزرگی، چون عمرانزاده، برهانی و ... را کنار گذاشت تا تیم جدیدی را تشکیل بدهد. همه منتظر فصل متفاوت با منصوریان بودند، اما نتایج استقلال هیچ تعریفی نداشت تا اینکه بازی هفته پایانی با سپاهان در نیم فصل اول رسید. در این بازی استقلال، با وجود تساوی یک - یک در اصفهان، ظاهراً اعتماد به نفس بالایی به خود گرفت. آندرانیک تیموریان و جپاروف به استقلال آمده و حتی چند جلسهای با این تیم تمرین کردند، اما به دلیل محرومیت باشگاه از نقل و انتقالات، منصوریان مجبور به استفاده از بازیکنان جوانی، چون امید نورافکن، میلاد زکیپور، آرمین سهرابیان و ... شد.
استقلال در هر بازی کمتر از سه گل به حریفانش نمیزد. آنها در چند هفته پیاپی نتایج درخشانی گرفته و به بالای جدول نزدیک شدند. در مرحله پلیآف لیگ قهرمانان آسیا و در شبی که ژاوی به همراه السد قطر برای اولین بار به ایران آمده بود، پس از ۱۲۰ دقیقه بازی، در ضربات پنالتی موفق به شکست این تیم شدند. آنهم در شرایطی که ۱۰۰ هزار هوادار در ورزشگاه آزادی حضور داشته و بالغ بر ۲۰ هزار نفر هم بیرون ورزشگاه بودند. چهار روز بعد استقلال توانست تیم برانکو را ۳ بر ۲ در دربی شکست دهد تا فصل برای منصوریان و استقلال رویایی پیش برود. استقلال در نهایت فصل را با مقام دومی به پایان برد، اما هواداران این تیم از نتایج و عملکرد تیمشان راضی بودند.
*دوران نزول منصوریان و اشتباه در جذب بازیکنان
استقلال در آخرین بازی فصل خود باید در امارات به مصاف العین میرفت. بازی در چارچوب رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا و در مرحله حذفی برگزار میشد. بازی رفت را استقلال یک بر صفر برده بود و میتوانست راحت به مرحله بعد صعود کند. خیلی از ستارههای این تیم از جمله امید ابراهیمی، نورافکن، اسماعیلی و ... حضور نداشتند و منصوریان مجبور به استفاده از بازیکنان در پستهای غیرتخصص شد.
در این بازی عجیب، استقلال با نتیجه ۶ بر یک شکست خورد تا بدترین نتیجه ممکن برای این تیم و منصوریان رقم بخورد. این شکست آغاز خدشهدار شدن منصوریان بین استقلالیها شد. هواداران به هیچ عنوان نتوانستند این شکست را بپذیرند. بعد از این بازی، منصوریان وعده تقویت تیم را داد، اما ستارههایی، چون کاوه رضایی و رابسون جانواریو از این تیم جدا شدند. منصوریان به گواه کارشناسان نباید تیمش را تغییر میداد، اما بازیکنانی، چون پژمان منتظری، مجتبی جباری، جپاروف و یکی دو بازیکن دیگر به استقلال پیوستند تا بار دیگر شاهد تیم جدیدی در استقلال باشیم. فصل باز هم برای منصوریان بد آغاز شد تا اینکه هواداران در بازی مقابل پدیده مشهد خواهان جدایی فردی شدند که روی سکوها محبوب بود.
*آغاز دوران پیرمرد آلمانی
پس از کنار رفتن منصوریان، رضا افتخاری مدیرعامل و پندار توفیقی معاون ورزشی پیشین استقلال وینفرد شفر را به ایران آورده و هدایت تیم را به او سپردند. پیرمرد آلمانی با وجود شکست در دربی، از سوی تماشاگران استقلال به خاطر بازی خوب تیمش تشویق شد. در نیم فصل دوم، بازیکنانی، چون تیام به استقلال اضافه شدند تا بار دیگر این تیم در نیم فصل اوج گرفته و نتایج درخشانی از جمله برتری در دربی را کسب کند. استقلال در پایان فصل در رتبه سوم قرار گرفت، اما از نظر امتیازی در نیم فصل دوم تیم بهتری حتی به مراتب از پرسپولیس بود.
با پایان فصل، اتفاق نادری افتاد و ستارههایی چون، تیام، جپاروف، امید ابراهیمی و ... جدا شدند. تیم استقلال فصل هجدهم را با بازیکنانی، چون سجاد آقایی و رضا آذری شروع کرد و بار دیگر نتایج بد در نیم فصل اول رقم خورد. بازیکنان خارجی مثل الحاجی گرو و نیومایر آنقدر عملکرد بدی داشتند که نیمفصل از استقلال جدا شدند. اگر چه استقلال بار دیگر نیم فصل دوم را خوب شروع کرد، اما شکست در دربی آنها را از کورس قهرمانی عقب انداخت. دو هفته مانده به پایان لیگ هم، شفر از کارش برکنار شد و هدایت استقلال به فرهاد مجیدی سپرده شد.
*استراماچونی و استقلال و ادامه ناکامیها
پس از این همه اتفاق برای استقلال در سالهای گذشته، انتظار میرفت که دیگر شاهد تغییرات حداقل در بین بازیکنان نباشیم، اما این بار وضع به مراتب بدتر بود و نزدیک به ۱۴ بازیکن از استقلال جدا شدند. مهدی رحمتی، پژمان منتظری، فرشاد محمدیمهر، میثم تیموری، روحالله باقری، ایسما، گادوین منشا، آیاندا پاتوسی، اللهیار صیادمنش، امید نورافکن و ... از استقلال جدا شدند. تعداد زیادی بازیکنان جوان و ناشناخته نیز جای این بازیکنان را گرفتند تا امسال هم نتایج بدتر از سال گذشته باشد. گرفتن ۴ امتیاز از دو بازی و شکست در دربی.
به گزارش میزان، با این توضیحات، علاوه بر خودزنی استقلالیها طی سالهای گذشته، باید به ضعف مدیریت باشگاه در چند مقطع هم اشاره کرد که باعث این تغییرات شدهاند. ضمن اینکه از سال ۹۳ تا الان سه بار مدیرعامل و چندین بار هیئت مدیره باشگاه تغییر کردهاند.
از طرفی، با حساب سرانگشتی میتوان گفت که طی سه فصل اخیر بالای ۳۵ بازیکن از استقلال جدا شدهاند که نکته عجیبی است. هیچ تیمی در دنیا وجود ندارد که علاوه بر تغییرات مدیریت، بازیکنان و کادر فنی خود را تقریبا میانیگن هر یک فصل و نیم تغییر بدهد. استقلال طی سالهای اخیر ثبات نداشته و گرفتار حواشی هم بوده است.
بیشتر بخوانید
استقلال مقابل ذوب آهن هم پیروز نشد/ ادامه روزهای جهنمی استراماچونی با چاشنی اخراج!