صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

نسبت به رسیدگی به موضوعات مطرح در دادگاه ها، کارگروه مشترک تشکیل شود/ با تشکیل کارگروه مشترک، حداکثر ظرف یک ماه در مورد مسائل مربوط به این حوزه سازوکاری سریع شکل می‌گیرد/به یک مجموعه سامانه هوشمند الکترونیک فکر می‌کنیم تا با فعال شدن این سامانه‌ها دسترسی مردم به عدالت آسان شود

۳۰ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۵:۴۸
کد خبر: ۵۵۱۵۱۰
دسته بندی‌: حقوق و قضا ، قضایی
نشست هم اندیشی پیرامون «نقش شرکت‌های دانش بنیان و استارت آپ‌ها در تحول قضایی» با حضور آیت الله رئیسی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی ، نشست هم اندیشی پیرامون «نقش شرکت‌های دانش بنیان و استارت آپ‌ها در تحول قضایی» با حضور آیت الله رئیسی برگزار شد.

آیت الله رئیسی ضمن تقدیر و تشکر از حاضرین در جلسه اظهار کرد: نکات بسیار خوب و قابل استفاده‌ای در این جلسه مطرح شد که این نکات یادداشت شد.

وی ادامه داد: قریب به یک ساعت و ۵۰ دقیقه از نکات و نظرات دوستان استفاده کردیم لکن بحث‌های اینگونه، به وقت بیشتری نیازمند است و جلسات باید مستمر باشد و از دیدگاه‌های دوستان مطلع شد.

آیت الله رئیسی تصریح کرد: اگر حاضرین نکات و نقطه نظراتی دارند ارائه کنند حتما پیگیری خواهد شد و در جلسات آتی نتایج این نشست و هم اندیشی‌هایی از این دست مطرح و پیگیری می‌شود.

نقش شرکت‌های دانش بنیان در اقتصاد مقاومتی عنصر پیشران و پیشبرنده اقتصاد محسوب می‌شود

وی با بیان اینکه امروز نقش اقتصاد دانش بنیان بر کسی پوشیده نیست گفت: نقش شرکت‌های دانش بنیان در اقتصاد مقاومتی عنصر پیشران و پیشبرنده اقتصاد محسوب می‌شود و رفع مشکلات این شرکت‌ها از نظر مالی حقوقی، اقتصادی و زمینه کار و فعالیت یک ضرورت است، گام‌هایی در این رابطه برداشته شده و باز هم ضرورت دارد اقداماتی سریعا انجام گیرد.

رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه موضوع جلوگیری از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده مساله بسیار مهمی است، اظهار کرد: این کشور منابع سرشاری دارد که اگر کار علمی و دانش ضمیمه آن شود ثروت بسیاری ایجاد می‌شود که این ارزش افزوده ثروت عظیمی برای کشور است.

آیت الله رئیسی افزود: نیرو‌های جوان و کارآمد و تحصیل کرده عناصر اصلی شرکت‌های دانش بنیان را تشکیل می‌دهند.

خدمت قوه قضاییه به زیست بوم نوآوری و خدمت زیست بوم نوآوری به قوه قضاییه می‌تواند یک خدمت دو طرفه باشد

وی تصریح کرد: آثار حوزه‌های فعال کار دانش بنیان را می‌توان مشاهده کرد، طبیعتا ممکن است مشکلاتی با فضای کسب و کار سنتی وجود داشته باشد، ولی باید از این مرحله عبور کرد و این نوآوری و فعالیت در شرکت‌های نوپا بتواند عرصه تلاش و فعالیت خود را در جامعه کاملا پیدا کند.

آیت الله رئیسی اضافه کرد: در این نشست مطرح شد که خدمت قوه قضاییه به زیست بوم نوآوری و خدمت زیست بوم نوآوری به قوه قضاییه می‌تواند یک خدمت دو طرفه باشد، لذا در رفع مشکلات دوستان به مساله ارزش معنوی و ارزشگذاری واقعی اشاره کردند که این ارزش باید برای دستگاه‌های مختلف کشور از جمله دستگاه قضایی شناخته شود.

باید ثبت، متناسب با شرکت‌های دانش بنیان صورت بگیرد

وی اضافه کرد: مقرراتی که در حال حاضر در ثبت داریم مقرراتی است که دوستان با همت خود تلاش می‌کنند که تسریع شود؛ اما این کافی نیست و باید ثبت، متناسب با شرکت‌های دانش بنیان صورت بگیرد؛ یعنی ثبت سریع صورت بگیرد و عزیزانی که در این شرکت‌ها فعالیت دارند، دغدغه ثبت شرکت و مالکیت فکری نداشته باشند.

وی گفت: مالکیت فکری و معنوی باید برای صاحبان، مدیران و دست اندرکاران شرکت‌ها و مسولین قضایی و اداری کشور روشن و تعریف شده باشد. این امر پیچیده نیست و با همکاری بین دستگاه اجرایی و قضایی و پیگیری دستگاه قانونگذاری کاملا قابل دستیابی است و بسیاری از کشور‌ها به این موضوع عمل کرده‌اند و آن را پیگیری می‌کنند.

رییس قوه قضاییه افزود: در رابطه با مسائل مطرح در دیوان عدالت اداری و سازمان بازرسی کل کشور و نگاه قضات نسبت به این موضوعات دوستان مواردی را مطرح کردند. دادگاه‌هایی که به این موضوعات رسیدگی می‌کنند، حتما باید تخصصی باشد؛ لذا استفاده از مشاورین مطلع در رابطه با موضوعات دانش بنیان امری ضروری است و قضات برای شناخت موضوع لازم است از کارشناسی کارشناسان بهره‌مند شوند.

ضرورت انجام بازرسی قبل، حین و بعد از ثبت شرکت‌های دانش‌بنیان توسط سازمان بازرسی

وی با اشاره به ضرورت انجام بازرسی قبل، حین و بعد از ثبت شرکت‌های دانش‌بنیان توسط سازمان بازرسی گفت: در این جلسه به بازرسی‌هایی که فقط بعد از انجام کار صورت می‌گیرد، اشاره شد؛ این در حالی است که بازرسی قبل از انجام کار هم می‌تواند به پیشرفت کار کمک کند.

رئیس قوه قضاییه گفت: نسبت به رسیدگی به موضوعات مطرح در دادگاه ها، یک کارگروه و جلسه مشترک با حضور معاون علمی و فناوری رییس جمهور و معاونین قوه قضاییه تشکیل شود و مسائل فی مابین بخش اجرایی و قضایی کاملا مشخص شود و در رابطه با بخش‌هایی که با صدور دستورالعمل قابل حل است، در قوه قضاییه آن را انجام دهیم و بخش‌هایی که نیاز به قانون دارد، از طریق مجلس دنبال کنید که به صورت لایحه و یا طرح در مجلس مطرح شود و مشکلات دوستان مرتفع شود.

وی افزود: به نظر می‌رسد باید زمانی را برای این کار تعیین کنید. آقای شهریاری مدتی در این حوزه کار و تلاش کرده است، همینطور آقای خداییان و ذوالقدر در ثبت و معاونت راهبردی فعال هستند. اگر این کارگروه مشترک تشکیل شود، حداکثر ظرف یک ماه در مورد مسائل مربوط به این حوزه سازوکاری سریع شکل می‌گیرد.

کار دانش بنیان نسبت به رفع اطاله دادرسی، اتقان آرا و تسهیل دسترسی به عدالت بسیار نقش آفرین است

وی در مورد خدمتی که شرکت‌های دانش بنیان برای قوه قضاییه می‌توانند انجام دهند، گفت: نقش شرکت‌های دانش بنیان در پیشگیری از وقوع جرم، مبازه با فساد، شفافیت و پیشگیری از وقوع قاچاق کالا تعیین کننده است. همچنین کار دانش بنیان نسبت به رفع اطاله دادرسی، اتقان آرا و تسهیل دسترسی به عدالت بسیار نقش آفرین است.

آیت الله رئیسی افزود: برخی تصورشان این است که وقتی در قوه قضاییه از فناوری بحث می‌کنیم، یعنی حذف کاغذ؛ این در حالی است که حذف کاغذ یک مساله ابتدایی است و ما در واقع به یک مجموعه سامانه هوشمند الکترونیک فکر می‌کنیم تا با فعال شدن این سامانه‌های الکترونیک دسترسی مردم به عدالت آسان شود و دسترسی قضات و کارشناسان فعال شود؛ لذا این آغاز راه است و کار‌های خوبی هم انجام شده است که در این رابطه شرکت‌های دانش بنیان می‌توانند نقش ایفا کنند.

باید از شرکت‌های دانش بنیان صیانت و حمایت شود

وی افزود: ما معتقدیم باید از شرکت‌های دانش بنیان صیانت و حمایت شود و وظیفه خود و همه اجزای نظام را این می‌دانیم که از امر مقام معظم رهبری که بار‌ها فرمودند باید به شرکت‌های دانش بنیان توجه داشت تبعیت کنیم. این توجه، یک توجه عملی، اجرایی و میدانی است و در عالم سخن و بخشنامه نیست. واقعا باید در حوزه حقوقی و قضایی این صیانت شکل بگیرد و ما حمایت از بازار تولید ملی و ایجاد ارزش افزوده که توسط این شرکت‌ها صورت می‌گیرد را وظیفه خود می‌دانیم.

نسبت به استفاده از کار دانش بنیان در دستگاه قضایی یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای استفاده از این دانش وجود دارد 

آیت الله رئیسی تصریح کرد: برای حمایت از این قضیه باید سازوکار لازم ایجاد شود؛ لذا برای این منظور بنده تشکیل کارگروه را یک امر ضروری می‌دانم که انشاءالله حتما دنبال شود و نسبت به استفاده از کار دانش بنیان در دستگاه قضایی نه فقط آمادگی وجود دارد، بلکه بالاتر از بحث آمادگی یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای استفاده از این دانش وجود دارد که بتوان بهره وری را کاملا افزایش داد تا با کمترین هزینه بیشترین استفاده را از امکانات و نیروی انسانی کارآمد داشت و این دانش را باید به خدمت گرفت تا سامانه‌های هوشمند الکترونیک در دستگاه قضایی فعال شود.

رئیس قوه قضاییه افزود: انشاءالله این همکاری بین شرکت‌های دانش بنیان، معاونت ریاست جمهوری و بخش‌های فعال در این حوزه و مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه ادامه یابد و نتایج آن را در عمل و اجرا شاهد باشیم.

وی در پایان اظهاراتش تصریح کرد: امیدواریم آنچه گفتیم و شنیدیم برای رضایت خدا باشد و خداوند متعال برکت مرحمت کند. بنده کاملا با نظر شما در مورد برخورد با جرایم این حوزه و کپی کاری که اشاره کردید، موافقم. باید با هرگونه تقلب و کپی کاری برخورد کرد و اجازه جرم و تخلف به کسی نداد. همچنین این سامانه‌ها نباید به هیچ عنوان ابزار جرم و تقلب قرار گیرد که شما دوستان باید در این رابطه کمک کنید که از فواید این کار بهترین استفاده بشود و این ابزار به هیچ عنوان در اختیار مجرمین و متخلفین قرار نگیرد.

اظهارات معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و مدیران شرکت‌های دانش بنیان

سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در نشست هم اندیشی رئیس قوه قضاییه پیرامون نقش شرکت‌های دانش بنیان و استارت آپ‌ها در تحول قضایی گفت: طی صد سال گذشته با خام فروشی مواجه بودیم که در حوزه‌های مختلفی وجود دارد و باعث می‌شود آمریکایی‌ها و دیگر کشور‌ها از آن سوءاستفاده کنند.

ستاری افزود: تمام حوزه‌هایی که ما خام کار می‌کنیم، نقطه ضعف ما است و در حوزه تکنولوژی نیز به همین گونه است. ماده خام هیچ ارزشی ندارد و آن چه ارزشمند است دانش همراه آن است.

وی بیان کرد: کشور‌هایی موفق هستند که نیروی انسانی مناسب داشته با شند و کمتر کشوری مثل ایران است که از این ظرفیت برخوردار باشد مهم این است که این اکوسیستم را کنار هم قرار بدهیم.

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان اینکه فرهنگ نفتی ما را وارداتچی بار آورده است، گفت: این فرهنگ در این سال‌ها تبدیل به ساختار‌هایی شده که به طور واضح با تولید مقابله می‌کند.

ستاری افزود: صیانت از بازار داخلی یک اصل است و ما به ضوابطی احتیاج داریم که با موضوع حرکت کنیم، مثل ثبت شرکت‌ها.

وی ادامه داد: طی سال‌های قبل در حوزه استارت آپ‌ها، شتاب دهنده‌ها، پارک فناوری و ... تغییرات بسیاری را شاهد بودیم و در بخش‌های مربوط به قوه قضاییه این مباحث حقوقی است که باید مفاهیم جدیدی را در این حوزه خلق کنیم و این کار نیازمند همکاری نزدیک با قوه قضاییه است.

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری بیان کرد: آینده کشور به دست نسل جدید و جوان‌ها است و در حوزه دانش بنیان، اصل مهم دانش است و ما زمانی صاحب یک تکنولوژی هستیم که خودمان طراحی و ماشین‌سازی کنیم آن زمان در تحریم هم مشکلی پیدا نخواهیم کرد.

ستاری ادامه داد: دستیابی به دانش می‌تواند ما را قدرتمند کند و بعد از آن نوآوری است که همه چیز را به هم می‌ریزد و قدرت نوآوری باعث می‌شود از راه‌های میانبر به اهدافمان برسیم.

وی گفت: از شما خواهش می‌کنیم قوانین به سمتی باشد که از کارآفرین در مقابل وارداتچی حمایت شود و قوانین به نوعی باشد که برای کارآفرین ارزش قائل شود.

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: در دادگاه‌ها مشکلاتی وجود دارد مخصوصا در دیوان عدالت اداری. بسیاری از شکایات در جا‌های مختلف دیوان مورد رسیدگی قرار می‌گیرد در حالی که مفاهیم جدیدی هستند این اکوسیستم در حال رشد است و حمایت حقوقی قوه قضا ییه را از کارآفرینان می‌طلبد.

در ادامه این نشست یکی دیگر از حضار که از کارآفرینان بود گفت: مجوز‌ها بخصوص در حوزه غذا و دارو و نظارت بر آن مورد تاکید است که مجوز‌ها بیشتر پیگیری شود.

قانعی، مدیر عامل شتاب دهنده آبان در ادامه گفت: شتاب دهنده‌ها در رشد استارت آپ‌ها شراکت دارند و در بحث اقتصاد نفت ما اولین بار نیست که از آن ضربه می‌خوریم، مدیران ما احساس امنیت ندارند و لازم است مدیران ما به کار خود تهییج شوند.

در ادامه امامیان، مدیرکل تنظیم مقررات صوت و تصویر صدا و سیما گفت: با شرایط جدید به وجود نهاد‌های تنظیم گر نیاز بیشتری احساس می‌شود با تغییرات تکنولوژی نمی‌شود از قاضی انتظار داشت خود را به روز کند.

وی بیان کرد: شما حرکت ارزشمندی را در حوزه رقابت شروع کردید و بخشنامه‌ای که صادر کردید قوه قضاییه را مکمل شورای رقابت قرار داد.

منشی پور مدیرعامل شرکت تپسی گفت: انتظار داریم رویکرد مداراگونه درباره این زیست بوم اتخاذ شود و برخورد قهرآمیز آن را دچار مخاطره می‌کند اگر امکان ایجاد دادسرای ویژه برای جرایم اینترنتی وجود داشته باشد ورود کنید و آموزش قضات نیز کمک کننده است.

فریدوند مدیر عامل صندوق پژوهش و فناوری پارک علم و فناوری تهران گفت: از رویکرد قوه قضاییه در بحث تحول برای استفاده از استارت آ‌پها تشکر می‌کنم و رواج اسناد عادی باعث شده در دارایی‌های مشروع خدشه‌ای وارد شود که ریسک سرمایه گذاری را ایجاد می‌کند.

وی ادامه داد: وقتی که با استارت آپ‌ها به طور قهرآمیز برخورد می‌شود موجب می‌گردد آن‌ها در مرحله دیگر ورود جدی نداشته باشند و باید بتوانیم از ظرفیت کارشناسی بیشتر استفاده کنیم.

جهانگرد یکی دیگر از حضار گفت: فرآیند بسیار سریع برای جلوگیری از تخلف کپی کردن لازم است تا در زمان بروز تخلف بتوانیم از آن جلوگیری کنیم و تقویت دانش افزایی در حوزه نوآوری در نظام قضایی اگر اتفاق بیفتد چتر حمایتی خوبی برای ما خواهد بود و اعتبار سنجی این کسب و کار‌ها نیاز به حمایت قوه قضاییه دارد.

دکتر وحدت رئیس صندوق نوآوری شکوفایی در ادامه تصریح کرد: با توجه به تحریم‌های اخیر شرکت‌های دانش بنیان در بحث حقوق بین الملل نیاز به حمایت دارند و در رسیدگی به پرونده‌های این شرکت‌ها باید تفاوتی ایجاد شود.

مهدی الیاسی عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی نیز بیان داشت: مواردی همچون مالکیت معنوی، قوانین نظام ثبت و وکالت آن، باید مورد توجه قرار گیرد.

یوسف قاسمی مدیرعامل شرکت دات فلامینگو در این نشست گفت: کپی کار‌ی مسئله عظیم شرکت‌های دانش بینان است که باعث سرخوردگی و فرار سرمایه‌ها از حوزه نوآوری می‌شود، ارزشگذاری، تعیین غرامت برای شرکت‌های دانش بنیان، به روز شدن دانش قضات در این زمینه مورد تاکید است.

وی افزود: زیست بوم فناوری با پتانسیل‌های بالایی که دارد، می‌تواند بستر نوآورانه دستگاه قضایی را جز بیست کشور برتر دنیا کند.

نژادبخت مدیرعامل بهیار صنعت سپاهان پیشنهاداتی مبنی بر ایجاد دفتر ارزشگذاری فناوری و تشکیل شعبه ویژه رسیدگی به این پرونده‌ها را ارائه کرد.

ملامیرزایی متخصص حوزه فناوری اطلاعات گفت: قوه قضاییه گره گشای بسیاری از مشکلات در حوزه شرکت‌های دانش بنیان است و از دیگر سو توسعه دستگاه قضایی نیز با استفاده از فناوری‌های الکترونیک باید جدی گرفته شود.

طاهری نژاد مدیراندیشکده محنا گفت: سامانه ابلاغ الکترونیک تحولان خوبی را رقم زده است، علاوه بر صرفه جویی مالی درصد ابلاغ‌ها را تا حد زیادی افزایش داده است. در آی تی محور کردن دستگاه قضایی، استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی اهمیت زیادی دارد و می‌تواند دقت در سامانه‌ها را افزایش دهد.

محمدی مدیرعامل دیجی کالا در این نشست تصریح کرد: معتقدیم استارت آپ‌ها مثال واقعی اقتصاد دانش بنیان و اقتصاد مقاومتی هستند.

ده بیدی پور رئیس پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف در این نشست، بیان داشت: انتظار می‌رود سازمان ثبت با همکاری مجموعه دانشگاهی به دنبال ایجاد یک هویت ثبتی جدید برای شرکت‌های نوپا باشد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *