صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تغییر موازنه قوا در یمن به ضرر عربستان؛ حمله انصارالله به آرامکو پاسخی طبیعی به اقدامات نظامی ریاض

۲۸ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۶:۰۰:۳۵
کد خبر: ۵۵۰۷۰۶
عبدالعزیز کیلانی تحلیلگر مسائل غرب آسیا در یادداشتی ضمن بررسی تحولات جنگ یمن تاکید دارد این جنگ تنها راه حل سیاسی دارد و موازنه قوا در این جنگ کاملا به ضرر عربستان تغییر کرده است.
به گزارش گروه بین الملل ؛ «عبدالعزیز کیلانی» در مطلبی در پایگاه «لوبلاگ» با بررسی تحولات اخیر جنگ عربستان علیه یمن و با اشاره به شواهد موجود نتیجه گیری می‌کند، موازنه قدرت در یمن به ضرر عربستان تغییر کرده است.

وی با اشاره به عملیات پهپادی اخیر نیرو‌های یمنی علیه ۲ پالایشگاه «آرامکو» نوشت: «عبدالعزیز بن سلمان»، وزیر انرژی عربستان در پی وقوع این عملیات اعلام کرد در مجموع تولید نفت خام عربستان ۵.۷ میلیون بشکه در روز کاهش یافته است. یعنی تولید نفت عربستان تقریبا نصف شده است.
 
 
 
 
ساعاتی پس از وقوع این عملیات، سخنگوی رسمی نیرو‌های مسلح یمن ضمن بر عهده گرفتن مسئولیت این عملیات، تاکید کرد این عملیات در چارچوب حق دفاع از خود انجام شده است.
 
«محمد البخیتی» عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن در گفت‌وگو با لوبلاگ تصریح می‎کند به محض متوقف شدن تجاوزهای عربستان علیه یمن، انصارالله نیز بلافاصله عملیات خود را متوقف می‌کند.
 
 
وی افزود: "موفقیت این عملیات و خسارات سنگین ناشی از آن برای عربستان، گفته‌های پیشین ما را تایید می‌کند. ما پیشتر گفتیم عملیات علیه عمق عربستان را گسترش می‌دهیم و تاسیسات و زیرساخت‌های مهم‌تر و حساس تری را هدف قرار خواهیم داد. عربستان چاره‌ای جز تجدیدنظر در سیاست‌های خود و حرکت به سوی صلح ندارد. "

کیلانی در ادامه می‌نویسد، عملیات اخیر نمونه‌ای دیگر از تغییر در توازن قدرت در یمن است. این جنگ در سال ۲۰۱۵ با این تصور آغاز شد که نیرو‌های یمنی قادر به انجام عملیات در مقیاس عملیات‌های اخیر نیستند. اما اکنون به مرحله‌ای رسیده که نه تنها فروپاشی ائتلاف سعودی آشکار شده بلکه نیرو‌های یمنی نیز توانایی‌های خود را به شکل قابل توجهی بهبود داده‎اند.

زمان این عملیات نیز نباید سبب شگفتی باشد؛ چرا که براساس روند‌های این جنگ نیرو‌های یمنی به هر عملیات گسترده ائتلاف پاسخ می‌دهند و این عملیات پاسخی به حمله دو هفته پیش ائتلاف به تاسیسات منطقه تحت کنترل نیرو‌های یمنی است که موجب کشته شدن ۱۰۰ نفر شد. عملیات تلافی جویانه نیرو‌های یمنی حتی زمانی که توانایی‌های محدودی داشتند نیز به وقوع می‌پیوست مانند پاسخ آنان به حمله ماه اکتبر ۲۰۱۶ ائتلاف به مراسم تشییع جنازه در «صنعا».
 
 
 

در ادامه مطلب آمده است آمریکا در حالی ایران را به عملیات علیه تاسیسات آرامکو متهم می‌کند که ایران مکررا این اتهام را رد کرده است.
 

یک مفسر و تحلیلگر امور غرب آسیا در گفت‌وگو با لوبلاگ می‎گوید: "این واقعیت را نباید از نظر دور داشت که عملیات پهپادی نیرو‌های یمنی اغلب به تلافی حملات جنگنده‌های سعودی و نه به دستور ایران انجام می‌شود. "
 
 
 

«واثق الهاشمی» رئیس گروه مطالعات استراتژیک عراق نیز در گفت‌وگو با لوبلاگ با تاکید بر این که مبدا این عملیات یمن بوده، گفت: عراق پایگاه این عملیات نبوده و بغداد تلاش دارد از تنش‌های منطقه‌ای فاصله بگیرد.

گذشت زمان و تاکید مجدد نیرو‌های یمنی بر انجام عملیات در روز دوشنبه سبب شد تا «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا که در ابتدای امر صریحا انگشت اتهام خود را به سوی ایران گرفته بود، از موضع خود عقب نشینی کند. از سوی دیگر اظهارات مقامات سعودی نیز قابل توجه است. آنها نیز که در ابتدا صریحا ایران را مقصر این عملیات معرفی کرده بودند، با مشاهده عقب نشینی ترامپ نشان دادند که بر ادعای خود اصراری ندارند.
 

با توجه به رشته عملیات پهپادی نیرو‌های یمنی علیه اهدافی در خاک عربستان مانند فرودگاه‌ها و تاکید کارشناسان سازمان ملل بر توانایی پروازی پهپاد‌های یمنی تا ۱۵۰۰ کیلومتر، شبهات مبنی بر ناممکن بودن این عملیات از خاک یمن را برطرف می‌کند.
 
 
 

عربستان که با افزایش قابل توجه بودجه‌های دفاعی تلاش کرد ضمن شکست دادن نیرو‌های یمنی از خود در برابر عملیات تهاجمی آنان حفاظت کند، شکست خورده است.
 
«بروس ریدل» تحلیلگر موسسه «بروکینگز» می‎گوید "عربستان در دوران ریاست جمهوری «باراک اوباما» بیش از ۱۱۰ میلیارد دلار تسلیحات آمریکایی شامل هواپیما، جنگنده، بالگرد و موشک خرید. این معامله بزرگ‌ترین معاملات تاریخ آمریکا بوده است. "
 
از سوی دیگر دولت عربستان در سال ۲۰۱۷ اعلام کرد ۶۹.۷ میلیارد دلار برای ارتش این کشور تسلیحات خریداری کرده است. در نوامبر ۲۰۱۸ نیز وزارت خارجه آمریکا گفت عربستان سامانه دفاع موشکی به ارزش ۱۵ میلیارد دلار از «لاکهید مارتین» خریداری خواهد کرد.

کیلانی در پایان می‎نویسد: با در نظر داشتن این مخارج هنگفت و عدم موفقیت عربستان در یمن، ریاض به جای پذیرش واقعیت شکست در تلاش است جنگ را طولانی‌تر کند. این در حالی است که مشخص شده تنها راه حل سیاسی می‌تواند به مناقشه یمن پایان دهد.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *