محصولاتی که به جای بازار روانه دامداریها شد/ مازاد تولید به ضرر کشاورزان تمام میشود
تولید بیش از حد برخی از محصولات کشاورزی در سال جاری باعث شده تا با مازاد این محصولات در بازارهای کشور مواجه شویم که در این بین کشاورزان بیشترین ضرر را خواهند دید.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد مدیریت، برنامه ریزی و بررسی نیازها سه اصل برای داشتن یک نظام کشاورزی پایدار در هر کشوری است که برای دست یابی به هر کدام از این سه مورد باید نکاتی را رعایت کرد.
طی سالهای گذشته کشاورزی ایران با مشکلی روبه رو بوده که بسیاری از کشاورزان را با ضرر مواجه کرده به طوری که پس از برداشت و فروش محصول، نصف هزینههای تولید نیز دست کشاورز را نگرفته است.
طبق این گزارش مازاد تولید و وجود بیش از حد یک محصول در بازار تنها دلیلی است که این محصول از کشاورزان با قیمت ناچیز خریداری می شود یا اصلا به فروش نمی رسد.
در این میان تعدادی از کارشناسان و کشاورزان صادرات را مشکل گشا میدانند و معتقد اند که در این صورت با یک تیر چند نشان هدف قرار خواهد گرفت.
تعدادی دیگر معتقد اند باید الگو کشت برای تمام محصولات کشاورزی در کشور داشته باشیم که در هیچ سالی با پدیده مازاد و کمبود در بازار مواجه نشویم.
گزارش را با ذکر یک مثال ادامه میدهیم به این شکل که فرض کنیم در سال مورد مثال در بازار با کمبود یک محصول کشاورزی مواجه هستیم به طوری که قیمت آن نسبت به سال گذشته چند برابر شده و کشاورزانی که این محصول را کشت کرده بودند همهی محصولات را به موقع فروخته و پول زیادی عایدشان شده است.
در این بین کشاورزانی وجود دارند که در همان سال توانایی و موقعیت تولید این محصول کشاورزی را داشته اند، اما طبق یک سری دلایل شخصی و باتوجه به تجربیات خود محصول دیگری کاشته اند پس با خود تصمیم میگیرد که در سال آینده محصولی را بکارد که امسال در بازار کم بوده، تا ضمن رفع نیاز بازار، پول زیادی دریافت کند.
این کشاورزان محصولی که سال گذشته در بازار کم بوده را کشت می کند و زمان آن رسیده که از میادن میوه و تره بار به سراغ این کشاورزان آمده و محصول را خریداری کنند، اما هیچ ردی از این افراد نیست و زمانی که کشاورز به میادین میرود تا محصول خود را بفروشد، به او میگویند که با مازاد تولید این محصول در بازار مواجه شده ایم و تولید از سطح تقاضا بیشتر شده است.
با این حال تمام محصولاتی که این کشاورز کاشته است برروی زمین باقی میماند تا خوراک دامها قرار گیرد همچنین تمام پیش بینیها و هزینههای این کشاورز یک شبه از بین رفته است.
با این تفاسیر در صورتی که این شرایط تا سالهای آینده در کشور ادامه پیدا کند شاهد اتفاقات ناگواری خواهیم شد از جمله فروش زمینهای کشاورزی و مهاجرت کشاورزان به شهر و در نهایت از بین رفتن کشاورزی در ایران که تصور آن برای همه افراد جامعه سخت است.
در همین راستا سید رضا نورانی رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی در گفتگو با اظهار کرد: افزایش قیمت برخی محصولات در ابتدای سال جاری باعث وسوسه برخی کشاورزانی دیگر شد که در نوبت کشت تابستان اقدام به تولید بیش از حد آن کردند و در نهایت باعث مازاد تولید و از بین رفتن محصولات بر سر زمینها شد.
وی در ادامه افزود: هندوانه، سیب زمینی، و برخی محصولات فانتزی و فرنگی از جمله محصولاتی اند که در نوبت تابستان امسال با مازاد تولید مواجه شدند.
رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی تصریح کرد: نمیتوان مسئولین و وزارت جهاد را تنها مقصر این موضوع دانست چرا که باتوجه به عوامل ذکر شده کشاورزان نیز در این میان بی تقصیر نیستند.
نورانی خاطر نشان کرد: در شرایط فعلی دلالان هیچ فعالیتی ندارند چراکه حضور دلالان در بازارهایی دیده میشود که کمبود برخی محصولات کشاورزی احساس شود نه مازاد آن.
وی با اشاره به کاهش قیمت برخی محصولات نسبت به ابتدای سال ادامه داد: محصولاتی که در ابتدای سال با افزایش بیش از حد قیمت آنها مواجه بودیم هم اکنون با مازاد و رشد تولیدات قیمت آنها مساعد شده است.
رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی در رابطه با اقداماتی که میتوانند مازاد تولید محصول کشاورزی را از بین ببرند تصریح کرد: باز کردن راه صادرات یکی از اقداماتی است که جلوی از بین رفتن محصولات را میگیرد همچنین باعث ارز آوری و افزایش درآمدهای دولت میشود.
نورانی اظهار کرد: ایجاد یک الگوی کشت مناسب در کشور از دیگر اقداماتی است که باید هرچه سریعتر با وجود هزینههای بالایی که دارد، در بخش کشاورزی اجرایی شود.
وی عنوان کرد: بخش کشاورزی در ایران به شدت نیازمند برنامه ریزی مناسب و در ادامه ایجاد الگو کشت برای راه تولید و بررسی نیازهای بازار است.
با این تفاسیر در میابیم که بخش کشاورزی هم اکنون در کشور با یک سری مشکلاتی مواجه است که باید هرچه سریعتر به آنها رسیدگی شود تا به دیگر بخشهای اقتصادی آسیب وارد نشود.
بخش کشاورزی یکی از پایههای اصلی اقتصاد کشور است و باتوجه به مشکلات پیش آمده باید بیش از گذشته به آن توجه شود تا این سرمایه ملی قدرت خود را از دست ندهد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *