صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

سناریو‌های غربی‌ها در قبال گام سوم ایران

۱۶ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۷:۳۶
کد خبر: ۵۴۷۷۶۵
تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل در فضای مجازی چنین پستی را منتشر کرد: جمهوری اسلامی ایران در گام سوم کاهش تعهدات تصمیم گرفت محدودیت‌های برجامی در زمینه تحقیق و توسعه و ساخت و ساز سانتریفیوژ‌ها را بردارد. این اقدام طبق بند ۲۶ و ۳۶ در چارچوب برجام است و نقض توافق تلقی نمی‌شود. متن و ضمیمه برجام، ۲۵ محدودیت را برای مدت ۱۰ تا ۱۵ سال برای ایران در نظر گرفته است.

به گزارش خبرنگار گروه فضای مجازی ، حسن عابدینی، تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل در فضای مجازی چنین پستی را منتشر کرد:


«جمهوری اسلامی ایران در گام سوم کاهش تعهدات تصمیم گرفت محدودیت‌های برجامی در زمینه تحقیق و توسعه و ساخت و ساز سانتریفیوژ‌ها را بردارد. این اقدام طبق بند ۲۶ و ۳۶ در چارچوب برجام است و نقض توافق تلقی نمی‌شود. متن و ضمیمه برجام، ۲۵ محدودیت را برای مدت ۱۰ تا ۱۵ سال برای ایران در نظر گرفته است. این محدودیت‌ها صنعت هسته‌ای کشور را نه فقط در زمینه پپیشرفت علمی را کند می‌کرد بلکه به علت عدم استفاده از نسل‌های جدید سانتریفیوژ با چالش کارایی هم مواجه می‌ساخت. طبق بند‌های ۳ متن و ۳۲ ضمیمه برجام، محدودیت تحقیق و توسعه صرفاً روی سانتریفیوژ‌های IR-۴, IR-۵, IR-۶, IR-۸ به مدت ۱۰ سال خواهد بود. قدرت جداسازی اورانیوم در سانتریفیوژ‌های نسل IR۸ افزون بر ۲۴ برابر نسل IR۱ است که هم اکنون در سایت‌های هسته‌ای ایران زیر بار است. این محدودیت براساس نوع سانتریفیوژ روی تک ماشین تا زنجیره‌های ۳۰ تایی تعریف شده است. بند ۳۲ ضمیمه پا را از این فراتر گذاشته و هرگونه تحقیق و توسعه روی سانتریفیوژ‌های پیشرفته با قدرت جداسازی بیش از IR-۸ که حداکثر ۲۴سو قدرت جداکنندگی دارد را برای همیشه ممنوع کرده است. سانتریفیوژ‌های نسل جدیدی در دنیا وجود دارد که توان ان ۳۰۰ سو (واحد جدا سازی) است که نسبت سانتریفیوژ‌های حتی نسل ۸ به نسل یک مانند توان تراکتور به گاوآهن است. شش هزار و ۱۰۴ سانتریفیوژ نسل IRI که در نطنز و فردو استفاده می‌شود به سبب فناوری قدیمی درصد خرابی زیادی دارد که جایگزینی ان‌ها طبق بند ۲۷ ضمیمه با سانتریفیوژ‌های پیشرفته به مدت ۱۰ سال ممنوع است. نکته جالب آن است که طبق بند ۳۰ ضممیه تعویض سانتریفیوژ‌های صدمه دیده یا خراب شده با سانتریفیوژ‌های مشابه هم به مدت ۱۰ سال صرفا با تائید آژانس میسر است. بند ۳۱ ضمیمه نصب سانتریفیوژ‌ها و زیرساخت‌های مربوط به غنی سازی و تحقیق و توسعه به مدت ۱۵ سال ممنوع کرده است، یعنی حق به گیری بیش از تعداد سانتریفیوژ‌های فعلی ممکن نیست. طبق بند ۷۲ ضمیمه هم تحقیق و توسعه به مدت ۱۵ سال فقط درنطنز است. بند ۴۵ ضمیمه تصریح دارد که هر نوع فعالیت تحقیق و توسعه روی مواد شکاف‌پذیر در فردو به مدت ۱۵ سال ممنوع است. سایت هسته‌ای فردو که به سبب قرار گرفتن ۸۰ تا ۹۰ متری زیر زمین مصونیت راهبردی دارد همواره برای غربی‌ها از ان رو که نمی‌توانند براحتی به ان نفوذ کنند یا صدمه بزنند چالش برانگیز است.»

 

: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *