صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

سرنگونی پهپاد آمریکا از سوی ایران درس خوبی بود/ تروریستی قلمدادکردن سپاه غیرقابل پذیرش است/ زبان تهدید درباره ایران جواب نمی‌دهد/ روابط تهران - مسکو راهبردی است نه تاکتیکی

۱۴ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۰:۱۲:۳۵
کد خبر: ۵۴۷۴۴۳
دسته بندی‌: سیاست
رئیس شورای فدراسیون روسیه تاکید می‌کند جمهوری اسلامی ایران و روسیه برنامه دو جانبه توسعه برنامه‌های هسته‌ای صلح آمیز دارند و به عقیده او به صورت کلی روابط ایران و روسیه حالت تاکتیکی ندارد بلکه راهبردی است و در آینده هم همین طور خواهد بود.
گروه سیاسی ؛ سناتور «الیاس اوماخانوف» معاون رئیس شورای فدراسیون روسیه اخیرا در برنامه «سفیران» پیرامون روابط دوجانبه، روابط اقتصادی، راهکارهای توسعه همکاری، مسائل مربوط به تنش آفرینی‌های  آمریکا و نقش کشور روسیه در معادلات برجامی و.... به گفت‌وگو نشست.
 
متن کامل این این گفت‌گو که در محل شورای فدراسیون روسیه و در قالب فصل جدید برنامه «سفیران» تهیه و تولید شده، به قرار زیر است.
 
نقش سازنده ایران و روسیه در جهان
مجری: در حال حاضر سطح روابط بین دو کشور را چه طور ارزیابی می‌کنید؟

من فکر می‌کنم سطرح روابط سیاسی ایران و روسیه را رهبران دو کشور تعیین می‌کنند و در واقع این نقش گفت‌وگو‌های سیاسی سطح بالایی که در سال‌های اخیر برگزار شده، نتیجه‌اش افزایش نقش ایران و روسیه هم در سطح منطقه و هم در بین المللی بوده است. نکته مهم این است که کشور‌های ما الان نقش سازنده در دنیا و منطقه ایفا می‌کنند از سوریه گرفته تا همین قرارداد برجام که هم جهت بودیم که نقش سازنده‌ای داشتیم برخلاف برخی کشور‌های آن سر اقیانوس‌ها که چنین نقشی ایفا نمی‌کنند اخیرا من همین کتابی که می‌بینید را از آقای ولادیمیر پوتین خواندم صحبت‌های مهم ایشان در این کتاب آورده شده است یک جمله جالبی دارد نوشته است ما نمی‌خواهیم که برای هیچ کسی مشکل ایجاد بکنیم و می‌خواهیم برای مردم خودمان کار خوبی را انجام بدهیم و دقیقا همین نکته است که موضع ایران و روسیه را از موضع برخی کشور‌های غربی جدا می‌کند. ما با کسی برعلیه کس دیگری دوستی نمی‌کنیم بلکه ما برای منافع ملی کشور‌های خودمان هست که با هم دوستی می‌کنیم و نمی‌خواهیم مردم ما و کشور ما از حساب بدبختی‌های کشور دیگری حالش خوب باشد، اما این دقیقا همان کاری است که امریکایی‌ها انجام می‌دهند مردمشان همواره زندگی بهتری داشته باشند اما از حساب کشور‌های دیگر. ما به صورت کامل مخالف این رویه هستیم معتقدیم باید برابری باشد و منافع ملی باشد و باید سنت‌ها و فرهنگ و تاریخ محترم انگاشته شود و ایران و روسیه اشتراکات بسیار زیادی دارند و این کد تاریخی و فرهنگی ماست ما اجازه به بروز دیکتاتوری فشار و شونیزم نمی‌دهیم و ما فقط طرفدار روابط برابر هستیم و این دقیقا همان روابطی است که ما بین ملت ایران و ملت روسیه برقرار کردیم.

رهبران ایران و روسیه از مقبولیت بسیار بالایی بین مردم‌شان برخوردار هستند
مجری: ملاقات‌های مهمی بین رهبران دو کشور انجام شده است به خصوص ملاقات مهمی که جناب آقای پوتین با رهبر معظم انقلاب داشتند این دیدار و چند دیدار قبل از آن چه بازتابی در مجلس فدراسیون روسیه داشته است؟‌

می‌خواهم این را بگویم در روابط سطح بالای دو کشور به ویژه مثل روابطی که الان ایران و روسیه دارند نقش مهم را رهبران دو کشور ایفا می‌کنند و از آنجایی که رهبران هر دو کشور ما از حمایت و مقبولیت بسیار بالایی بین مردم‌شان برخوردار هستند و اعتبار زیادی دارند توافق‌ها و خواست‌هایی که دو طرف برای ایجاد روابط دارند دقیقا توسط مردمشان هم مورد حمایت قرار می‌گیرد علاوه بر این برای من این موضوع خیلی اهمیت دارد، چون من نمایندگی جمهوری داغستان را در شورای فدراسیون برعهده دارم داغستان نزدیک‌ترین بخش از خاک روسیه به ایران است و برای ما خیلی مهم است اتفاقاتی که در ایران و در اطراف ایران رخ می‌دهد آن‌هایی که منظورش مثلا آمریکایی هاست آن‌ها آن سر اقیانوس هستند، ولی ما همسایه و کنار هم هستیم ما باید دوش به دوش هم باشیم و باید حواسمان به هم باشد. ما یک سری سمبل‌های تاریخی هم از ارتباط ایران و داغستان داریم برای مثال شهر دربند که یکی از قدیمی‌ترین شهر‌های روسیه به شمار می‌رود حتی اگر تسلسل تاریخی آن منطقه را شما نگاه بکنید خیلی موارد و اتفاقاتی می‌بینید به گونه‌ای با گذشته و ایران در ارتباط هست.

تروریستی قلمداد کردن سپاه از روسیه غیرقابل پذیرش است
مجری: روسیه هم در کنار ایران جهت مبارزه با تروریست در سوریه جنگیده است مردم کشور شما چه نگاهی داشتند در خصوص هزینه‌هایی که دولت شما برای مبارزه با تروریسم در سوریه انجام می‌داد؟

یک نکته مهم این است که حاکمیت یک کشور را نباید فقط با پول بسنجید. افتخار باید به دست بیاید، فروشی نیست خریدنی نیست که بشود خرید. نظر من هم هست که این یک ویژگی است که هم مردم ایران و هم روس‌ها و دیگر ملت‌هایی که در چارچوب فدراسیون روسیه زندگی می‌کنند دارند. ما به خوبی می‌دانیم که چه قدر تروریسم بحث وحشتناکی هست سال ۱۹۹۶ در یکی از شهر‌های اطراف خزر روسیه یک اتفاق تروریستی افتاده بود و کلی آدم بیگناه کشته شد و این را همان تروریسم‌های بد طینت کردند تروریست‌هایی از کشور‌های دیگر وارد خاک فدراسیون روسیه شدند ما از آن مرحله تاریخی سخت عبور کردیم ولی امروز می‌دانیم اتفاقاتی که در سوریه افتاد و می‌افتد می‌تواند به صورت غیرمستقیم بر امنیت و آسایش مردم کشورمان تاثیر بگذارد این که برخی دولت‌ها (منظور در اینجا آمریکا هست) تروریسم‌ها را به دو دسته خوب و بد تقسیم می‌کنند تروریست‌های ما تروریست‌هایی که طرف ما هستند و تروریست‌هایی که علیه ما هستند خب این اصلا یک چیز قابل قبولی نیست، ولی از طرف دیگر نیرو‌های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست تروریستی قرار می‌دهند که از سوی ما این کاملا غیرقابل پذیرش است بار‌ها سوریه بودم با آقای بشار اسد رئیس جمهور سوریه هم دیدار کردم و چیزی که دیدم این است که ملت سوریه آنجا برای حاکمیت خودشان و آزادی خودشان می‌جنگند و ایران روسیه و ترکیه در چارچوب [مذاکرات]آستانه‌ای که وجود دارد کارهایشان و اقداماتشان را با هم هماهنگ می‌کنند تا آسایش و آرامش دوباره به خاک سوریه برگردد.
 
رفتار مقامات آمریکا به ویژه ترامپ شبیه درگیری‌ها و لات‌بازی‌های خیابانی است
مجری: وقتی ۸ می‌ رئیس جمهور آمریکا یک جانبه از برجام خارج می‌شود و در یک نقض آشکار تعهد بین المللی کشورش برجام  یک جانبه از برجام خارج می‌شود بار دیگر این اواخر در یک اقدام متناقض دیگری دعوت می‌کند به مذاکره با ایران. آیا می‌شود به کشوری که یک بار از یک تعهد بین المللی که به اجماع ۱+۵ رسیده اعتماد کرد و پای میز مذاکره نشست باآن، فکر می‌کنید که این کار آیا درست هست که دوباره ایران برگردد به مذاکره با توجه به نقض‌های پی در پی معاهدات بین المللی ایالات متحده آمریکا از جمله معاهده آب و هوایی پاریس، برجام و... . در مورد این می‌خواستم جناب سناتور توضیحی بفرمایید

من فکر می‌کنم پاسخ این سوال را جناب پوتین رئیس جمهور روسیه دادند و گفتند روسیه همیشه آماده مذاکرات هست اما باید واقعا این تمایل برای این کار باشد ولی در واقع باید طرفین واقعا این را بخواهند. کسی را مجبور به مذاکره نمی‌کنیم و کسی را اجبار نمی‌کنیم که برعلیه منافع ملی خودش مذاکره بکند با کسی. این رفتار مقامات آمریکا به ویژه رئیس جمهور فعلی ترامپ شبیه این درگیری‌ها و لات‌بازی‌های خیابانی است که این دفعه در آمریکا در سطح دولتی رخ می‌دهد در شرایطی که ما قوانین بین المللی مورد پذیرش همه دنیا را داریم سازمان ملل را داریم شورای امنیت را داریم چنین اقداماتی که از سوی آمریکا هست به یاد هولیگانیسم(آشوبگری) خیابانی می‌اندازد صبح یک نظری می‌دهد تا عصر یک نظر دیگری می‌دهد می‌گویند نخیر.  برای هولیگان‌ها و لات‌ها یک دوا هست فقط اطمینان و قدرت در مقابل شان هست وقتی که یک لات در واقع قدرت و اطمینان را در طرف مقابلش می‌بیند خودش را کنار می‌کشد و یک رویه دیگری می‌دهد به همین خاطر کاملا تصمیم مقامات ایران برای دوباره غنی سازی اورانیوم را درک می‌کنیم و زبان تهدید و دیکته کردن در خصوص ایران جواب نمی‌دهد من هم چنین از موضع‌های برخی کشور‌های اروپایی که عضو برجام هستند هم راضی هستم یعنی حمایت می‌کنیم که نقش خودشان را تلاش می‌کنند در چارچوب برجام توافقی که سخت و طی سال‌ها به دست آمد را اجرا کنند ما نباید نقش کامل آمریکا در جامعه جهانی را نادیده بگیریم.

مجری: با توجه به اتفاقاتی که افتاده آیا آمریکا را کشور عهد شکن می‌دانید؟
ما نباید در واقع نقش کامل آمریکا در جامعه جهانی را نادیده بگیریم.

مراکز جدید قدرت در دنیا پدید آمده است
مجری: با توجه به نقض معاهده آب و هوایی پاریس، نقض برجام، فشار بر روی سازمان ملل و کار‌های ترامپ من فقط می‌خواهم بدانم که از نظر مردم روسیه از نظر مجلس روسیه و جناب سناتور آیا آمریکا یک دولت عهدشکن می‌دانند یا خیر؟

باید فراموش نکنیم که آمریکا یک ابر قدرت بین المللی است که تاثیر و نفوذ بسیار زیادی در سرتاسر دنیا دارد و این نفوذ و قدرت را توانسته طی سال‌هایی که بقیه کشور‌های جهان درگیر دو جنگ جهانی بزرگ بودند به دست بیاورد و قاعدتا آن حسی که ما داریم از این که آمریکا بعد از فروپاشی شوروی توانست به این انحصارطلبی و تک قطبی در جهان برسد در واقع خیلی برای ما خوشایند نیست و آمریکا‌ها هیچ جوره نمی‌توانند کنار بیایند الان یک سری مراکز قدرت جدید هم در دنیا پدید آمدند مثلا در زمینه اقتصادی چین است در زمینه نظامی دوباره روسیه برگشته است، ایران هست و آن‌ها فکر می‌کنند مثل آن کسی که در فیلم جلوی بازیگران می‌ایستد و تنهایی می‌گوید همه باید چه کنید چه نکنید فکر می‌کند هنوز به این طریق پیش می‌رود ۴ سال پیش سال ۲۰۱۵ قرار بود کنفرانس جهانی پارلمان‌ها در نیویورک برگزار شود ۵ سال به صورت مداوم در ساختمان سازمان ملل برگزار می‌شد و جالب بود که آمریکایی‌ها یک ویزایی به خانم «والنتینا ماتویینكو» رئیس شورای فدراسیون داده بودند که محدودیت داشت و این بود که می‌تواند در جلسه کنفرانس شرکت کند، ولی از مرز محل برگزاری کنفرانس و سفارت روسیه نمی‌تواند خارج شود او قطعا این را نپذیرفت و نرفت و این باعث عصبانیت طرف‌های آمریکایی شده بود، چون یک ویدئو فرستاد و در واقع سخنرانی که می‌خواست انجام بدهد از طریق ویدئو داشت و کار مهمی که بعدش صورت گرفت این بود که با همراهی دوستان دیگرمان مثل همکاران ایرانی به ویژه در این رویه با ما همکاری کردند کاری کردیم از سال بعد در نیویورک نباشد در وین باشد این نشان دهنده این است که وقتی قدرت‌ها را کنار هم می‌گذاریم آمریکایی‌ها کاری از پیش نمی‌برند.

آمریکایی‌ها می‌خواهند به جای این که قانون حاکم باشد قدرتشان قانون باشد
مجری: با توجه به این اتفاق و اتفاقات مشابه مثل اعمال نفوذ آمریکا در سازمان ملل یا در شورای حکام یا در شورای امنیت به نظر شما کارکرد این نهاد‌های بین المللی آیا دستخوش تغییر نشده است؟ به نظر شما کارکرد‌هایی که تعریف کردند را این سازمان‌های بین المللی دارند با توجه به اعمال نفوذ آمریکا آیا این سازمان‌های بین المللی کارکرد‌های خودشان را دارند؟

این‌ها نهاد‌هایی هستند که اثبات شده هستند و خیلی خوب نیست بگوییم این نهاد‌ها الان کارکرد ندارند عوض شوند یا از بین بروند مثلا می‌گویم همین نمونه سازمان بین المللی انرژی اتمی که بار‌ها تاکید کرده برخلاف خواست آمریکایی‌ها که ایران به تعهداتش عمل می‌کند. از طرف دیگر بحث این است که ما به عنوان شورای امنیت سازمان ملل خیلی نکته مهمی است چون چند کشور مهم حق وتو دارند مثلا روسیه از حق وتوی خود سعی می‌کند در راستای عدالت استفاده کند و به دنبال گروکشی نباشد از طرف دیگر می‌گویند که موضوع اینجاست آمریکایی‌ها به این بسنده نمی‌کنند و اگر تلاش بکنند که از طریق سازمان ملل یا نهاد‌های دیگر بین المللی به هدفشان برسند و نرسند برایشان مهم نیست آن را دور می‌زنند دروغ می‌گویند و دوباره می‌روند بمب می‌زنند به اینجا و آنجا ببینید چه بلایی سر لیبی آوردند چه اتفاقی در عراق افتاده همان داستانی که یکی از مقامات آمریکایی برای توجیه این کارشان یک شیشه آزمایشگاهی دستش گرفته و نشان می‌داد این مواد شیمیایی عراق استفاده کرده و به خاطر آن جنگی راه انداختند هنوز هم نتوانستند چیزی پیدا کنند. آمریکایی‌ها می‌خواهند به جای این که قانون حاکم باشد قدرتشان قانون باشد که قانون جنگل است.

ملت که شرافتمند باشد نمی‌پذیرد که زیر فشار امتیاز بدهد
مجری: منطق زور دارند. شما در صحبت هایتان تلویحا به ایران در خصوص کاهش تعهدات خودش در برجام حق دادید و با آن موافق بودید در صورتی که ایران در چارچوب برجام از تعهدات خودش در مقابل عهدشکنی‌های چه اروپا و چه امریکا را کاهش بدهد در حدی که در واقع به درصد‌های بالاتر غنی سازی انرژی هسته‌ای برسد نظر روسیه چه است و اجمالا نظر شما در خصوص برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران چیست آیا در روسیه تردیدی در صلح آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران وجود دارد یا خیر؟

البته بگذارید من تاکید بکنم من از اقدام ایران حمایت نکردم بلکه گفتم درک می‌کنیم یک چیزی که مشخص است این است هر چه سلاح هسته‌ای در این دنیا کمتر باشد شانس بچه‌ها و نوه‌های ما برای زندگی در دنیا بیشتر است، ولی من می‌گویم درک می‌کنیم این اقدام ایران را، چون آمریکایی‌ها بودند که از برجام خارج شدند بعد برای اجبار ایران به مذاکره دوباره تحریم‌های چند برابر وضع کردند و ما این را می‌دانیم که این قطعا اشتباه است که شما بخواهید میزان توان و جدی بودن یک ملت را تست بکنید با این تردید‌ها و این که شما یک ملت را در گوشه رینگ قرار بدهید و به او فشار بیاورید و بخواهید شرافت و تمام داشته‌ها و توانایی و همه این‌ها را زیر سوال ببرید این اصلا راه خوبی نیست و هر ملتی که در واقع ملت شرافتمندی باشد و ملت بزرگواری باشد این شرایط را نمی‌پذیرد که شما در گوشه و فشار قرارش بدهید و ازش بخواهید به شما امتیاز بدهد ما قطعا بیشترین میزان حمایت را از برنامه صلح امیز هسته‌ای ایران داریم و همین طور برنامه ساخت نیروگاه‌ها در بوشهر که می‌دانید. من خیلی حساب می‌کنم روی تصمیم درست سران کشور‌های غربی هم که عضو برجام هستند به این خاطر می‌گویم تصمیم درست و عقل سلیم، چون این صحبت‌هایی که اقای ترامپ می‌کند و رسما می‌گوید من از این توافق خوشم نمی‌آید، چون اوباما امضا کرده هیچ عقل سلیمی این را نمی‌پذیرد اگر قرار باشد هر رئیس جمهوری که سرکار می‌آید تصمیمات رئیس جمهور قبلی را ملغی کند این طور دچار فاجعه می‌شویم.
 
روابط ایران و روسیه راهبردی است نه تاکتیکی
مجری: با توجه به کاهش تعهدات ایران در برجام در چارچوب خود برجام اگر این عهدشکنی‌های آمریکا و در کنارش عدم عمل به تعهدات اروپایی‌ها در برجام منجر به خروج ایران از برجام بشود و خروج کامل از برجام بشود چشم انداز روابط ایران و روسیه چه طور خواهد بود؟

این اهمیت زیادی دارد، چون روسیه هم یک بخشی از برجام است، اما فقط یک المنت مهم است ما تاریخا کنار هم زندگی کردیم ما اقتصادی داریم که می‌توانند همدیگر را تکمیل کنند ما چندین پروژه استراتژیک مهم مشترک با هم داریم که یکی کریدور شمال به جنوب است که نه تنها روسیه و ایران را به هم متصل می‌کند بلکه این مسیر را به هند و به آسیا هم باز می‌کند و ما برنامه دو جانبه توسعه برنامه‌های هسته‌ای صلح آمیز را با هم داریم و من فکر می‌کنم که به صورت کلی روابط ایران و روسیه حالت تاکتیکی ندارد بلکه راهبردی است و در آینده هم همین طور خواهد بود و خیلی امیدواریم سناریوی پیش روی حوادث یک حالت غیرنظامی و صلح آمیزداشته باشد و ما فدراسیون روسیه طبق گفته رئیس جمهور پوتین تمام تلاشش را می‌کند که این آینده پیش رو در این موضوع هر چه که می‌خواهد باشد از مذاکره گرفته با آمریکایی‌ها تا همکاری و مذاکره با اروپایی‌ها برای عمل به وظایفشان هر چه که باشد ما در آن راستا کمک می‌کنیم به انجام آن.

مجری: در صورت خروج چه اتفاقی می‌افتد؟
ایران که خارج نمی‌شود.

مجری: اگر این کاهش تعهدات منجر به خروج شود
بهتر است عجله نکنیم.

سرنگونی پهپاد آمریکایی از سوی ایران درس خوبی بود
مجری: همان طور که می‌دانید ایالات متحده آمریکا در منطقه خلیج فارس دست به اقدامات تحریک آمیز زده است و اخیرا پهپاد بدون سرنشین آمریکایی با تجاوز به حریم جمهوری اسلامی ایران توسط نیرو‌های نظامی ایران ساقط شد اگر این اقدامات تحریک آمیزی که از سمت ایالات متحده آمریکا و هم پیمانان عربی آن در حال وقوع هست تبدیل به یک جنگ بین ایران و آمریکا یا یک جنگ را رقم بزند فکر می‌کنید کشور شما روسیه آیا در کنار ایرن هست به صورت جدی یا در حد صدور بیانیه قرار است عمل بکند؟

اول می‌خواهم این را بگویم این پهپاد آمریکایی را که در آسمان ایران زدند خیلی کار خوبی بود و در واقع این درس خوبی برای آمریکایی‌ها بود و نقض کردن حاکمیت و تمامیت ارضی یک کشور کار بسیار اشتباهی است در درجه دوم می‌خواهم تاکید کنم روسیه رویکردی دارد چه در زمینه دریایی و چه در زمینه هوایی اگر ذره‌ای خاک ما و آسمان ما نقض شود به شدت واکنش نشان می‌دهیم من فکر نمی‌کنم که هیچ یک از کشور‌های حاشیه خلیج فارس علاقه‌ای به جنگ داشته باشند و باید خیلی احمق باشد آن کشوری که حرف یک سری کشور‌های آن سر اقیانوس‌ها را گوش بدهد و پایش به یک جنگی کشیده شود که معلوم نیست چه بلایی سرش می‌آید ایران هم در جریان جنگ با عراق توان نظامی خودش را نشان داده و یکی از قوی‌ترین ارتش‌های جهان را در منطقه دارد و برخی از بخش‌های نظامیان ایران طی حوادث اخیر در سوریه تجارب بیشتر نظامی هم کسب کرده اند و ما نمی‌خواهیم که در واقع یک آتشی با دست‌های غریب و پشت پرده ایجاد بشود و برای من به عنوان نماینده داغستان خیلی بروز جنگ شرایط خوبی نیست، چون ما همسایه هستیم و کنار هم هستیم ایران و آذربایجان و داغستان به همین خاطر که می‌خواهم آرزوی صلح ثبات و شکوفایی برای ملت ایران بکنم و امیدوارم که همین طور هم برخورد بکنند رهبران دیگر کشور‌هایی که در همسایگی ایران قرار دارند.

مجری: جوابم را نگرفتم در صورت بروز جنگ روسیه در کنار ایران به صورت جدی است یا در قالب بیانیه؟
من به عنوان داوطلب خودم می‌روم جنگ.

توافقات اقتصادی و تجاری بین دو کشور از نو تحلیل و آنالیز می‌شود
مجری: دو سوال اقتصادی دارم، شما در مجلس آیا قوانینی را در دستور کارتان دارید که روابط اقتصادی با جمهوری اسلامی ایران را توسعه بدهد؟ مثل حذف دلار از روابط اقتصادی و استفاده از روبل و ریال به جای دلار یا هر اقدام دیگری که به رونق اقتصادی بین دو کشور کمک کند؟

به نظر من پتانسیل واقعی روابط اقتصادی بین ایران و روسیه خیلی فاصله دارد با آن چیزی که در عمل همکاری‌های اقتصادی هست یکی از این موارد که می‌توانم ذکر بکنم همین است بحث نقل و انتقالات مالی که شما اشاره کردید به اندازه کافی در واقع برنامه ریزی و تنظیم نشده در زمینه وجود یک مکانیزم مشخص برای افزایش همکاری‌ها با ایران حقیقتا این است ما به عنوان اعضای شورای فدراسیون حق قانونی ایجاد مکانیزم را نداریم، اما مکانیزم‌های بسیار زیادی هست بین ایران و روسیه مثلا همین کمیسیون همکاری‌های میان ایران و روسیه که ریاستش در روسیه را وزیر انرژی برعهده دارد می‌دانم همین الان معاون حوزه علمی فناوری رئیس جمهور ایران در مسکو هست برای برگزاری دیدار‌هایی در این زمینه، اما یک نکته مهمی که هست همین اخیرا چند روز پیش معاون اول رئیس مجلس شورای اسلامی ایران جناب آقای پزشکیان اینجا بودند و ما با ایشان صحبت می‌کردیم و تصمیم بر این شد که ما تمام توافقات اقتصادی و تجاری بین دو کشور را دوباره از نو تحلیل و آنالیز کنیم که ببینیم به چه دلیلی آن طوری که باید عمل نمی‌کنند می‌گویند که خب ما به عنوان شورای فدراسیون و پارلمان ایران تمام این توافقات اقتصادی را قبلا خودمان تصویب کردیم به همین خاطر به لحاظ قانونی هم این حق را داریم که نظارت بکنیم بر رویه اجرای این توافقات و نه تنها نظارت است بلکه ما وظیفه این کار را داریم و این رویه رویه‌ای که در شورای فدراسیون داریم می‌دانم همین در ایران هم هست وقتی طرحی میاد و آنجا رای گیری می‌شود و پارلمان اکثریت رای را می‌دهد و اجرایی می‌شود بعد وظیفه نظارت بر آن هم دارند خب این یک موضوع اصلی بود، اما نکته دیگر که باید به آن اشاره کرد که از وظایف شورای فدراسیون است توسعه روابط اقتصادی منطقه‌ای است و در اینجاست نقش پارلمان و به طور ویژه نقش تک تک سناتور‌ها بسیار مهم می‌شود، چون هر یک از ما نمایندگی یکی از اجزای فدراسیون روسیه را برعهده داریم من یک مثال برایتان می‌زنم مثلا در همکاری اقتصادی بین روسیه و قزاقستان ۷۰ درصد از این همکاری‌ها از طریق جمهوری‌ها در واقع از طریق منطقه‌ای و مرزی بین دو کشور انجام می‌شود خب در این زمینه می‌شود خیلی کار زیادی کرد و فکر می‌کنم که با همکاری و همراهی مشترک با ایران می‌توانیم در این زمینه کار‌های زیادی انجام بدهیم.

 آمریکایی‌ها در زمینه‌های مختلف بین ۱۰ تا ۱۵ سال عقب‌تر از روسیه هستند
مجری: می‌خواستم از شما بپرسم که بعد از فروپاشی شوروی شما با اتفاقات مهم اقتصادی در کشورتان دست و پنجه نرم کردید الان هم کشور شما در تحریم‌ها به سر می‌برد من می‌خواستم از شما بپرسم که شما برای رونق تولید و رونق اقتصادی خودتان به چه نکاتی در کشورتان توجه می‌کنید و برای رونق تولید در کشورتان چه برنامه‌هایی دارید؟

نکته اولی که می‌خواهم اشاره کنم این است که ما در واقع حاکمیت مان را در زمینه تحریم‌ها به صورت کامل به کار می‌گیریم و وقتی کشوری ما را تحریم می‌کند مثل آیینه به همان میزان و شکل تحریم می‌کنیم برای مثال طی سفر اخیر پوتین به ایتالیا آنجا یک سری اعداد جالبی مطرح شد طبق بررسی مشخص شد تاثیر ضرر اقتصادی تحریم‌هایی که علیه روسیه وضع شده یک سوم تاثیر تحریم‌هایی بوده که روسیه علیه آن‌ها وضع کرده یعنی آن‌ها سه برابر بیشتر ضرر کرده اند یک نکته دیگر این است تحریم خوب نیست و مشکلاتی ایجاد می‌کند، اما واقعیت این است که تحریم خودش یک ضربه‌ای می‌تواند باشد به ملت و به مردم کشور برای اینکه اقتصاد داخلی و ملی خودشان را تقویت بکنند و به خاطر همین تحریم‌ها بود که الان روسیه به بزرگترین صادرکننده غلات در دنیا تبدیل شده و کشاورزی هم با چنان سرعتی پیشرفت می‌کند در روسیه که قابل مقایسه با گذشته نیست دلیلش چه بود این بود که کشور‌های غربی دیگر محصولاتی مثل سبزیجات و محصولات غذایی برای ما نفرستادند و ببینید در زمینه فنی و نظامی ما چه پیشرفتی طی همین تحریم‌ها داشتیم امریکایی‌ها در زمینه‌های مختلف بین ۱۰ تا ۱۵ سال عقب‌تر از روسیه هستند این را مدیون علم و دانشمندانمان هستیم مثلا در زمینه اوکراین ماواردات نظامی و ماشین الات زیادی داشتیم همه آن‌ها را که قطع شده خودمان در داخل تولید و جایگزین کردیم و در زمینه‌های مختلف همین اتفاق افتاده که حرکت بسیار جدی روبه جلو هست و این در حالی است که آمریکایی‌ها و یک سری کشور‌های اروپایی که تحریم‌ها را اعمال کردند با هدف متوقف کردن حرکت رو به جلوی کشورمان بوده علیه ایران فکر می‌کنم ۴۰ سالی تحریم کرده اند تاثیرش صفر بوده ملت محکمتر و متحدتر در این شرایط می‌شود این در حالی است که ما طرفدار برابری و عدم تبعیض در روابط اقتصادی و تجاری هستیم، اما شما دارید طرف مقابلتان وقتی آمریکاست ببینید سر چین چه بلایی می‌آورد چرا که آمریکایی‌ها الان می‌ترسند که مثلا با چین در شرایط برابر نمی‌توانند رقابت کنند ما گذشته بسیار بزرگ زمان حال شایسته و آینده روشنی داریم.

مجری: چه کار کردند یعنی اگر به صورت موردی بگویند برای رونق تولید در کشورشان چه اقداماتی داشتند مثل وضع قانون مثل حذف مالیات چه کاری کردند؟
در این زمینه اگر بخواهم توضیح بدهم داستان طولانی است و یک مجموعه‌ای از پکیجی از اتفاقات و قانون‌ها هست و فقط هم قانون‌ها نیست مثلا می‌گویم در زمینه شرق دور را که می‌گویند دورترین شرقی‌ترین نقطه روسیه در کنار ژاپن است ما آنجا قوانین متفاوتی را به کار گرفتیم آنجا الان مناطق بزرگ صنعتی ساخته شده مالیات‌ها متفاوت است برای جذب سرمایه گذار و حتی یک وزارت خانه کاملا مجزا با همین هدف با عنوان وزارت خانه توسعه شرق دور ساخته شد و نقش قفقاز شمالی در این طرح‌ها بسیار پررنگ است و چون قفقاز شمالی اهمیت استراتژیک و راهبردی بسیار زیادی دارد وزارت خانه مجزا به عنوان وزارت امور قفقاز شمالی ایجاد شده و به دستور پوتین یک طرحی به عنوان برنامه‌های ملی ساخته شده خیلی بودجه‌های دولتی سنگینی برای پروژه‌های ملی ایجاد شده و تمرکز اصلی این پروژه‌ها بر این است که سرمایه گذار خصوصی پیدا کنند مثلا قبل از اینکه شما تشریف بیاورید ما یک جلسه‌ای داشتیم با هدف تغییر قانون موجود درباره دانشجویان خارجی که در روسیه تدریس می‌کنند و در واقع هدف ما از این تغییر قانون این است تعداد دانشجویان خارجی که در فدراسیون روسیه تحصیل می‌کنند دو برابر افزایش بدهیم و هدف نهایی این کار این است که سیستم آموزشی روسی را بتوانیم صادر کنیم و در همین راستا به زودی قانون‌هایی را وضع می‌کنیم که از یک طرف بتواند بحث تحصیل در روسیه را با شغل یابی در روسیه هماهنگ بکند و از طرف دیگر بتواند شرایط اجتماعی مناسبی برای آن خارجی که اینجا میاد تحصیل بکند فراهم بیاورد از بحث پزشکی گرفته تا بحث بیمه و موارد مشابه شما سوال جالبی پرسید ما در همین راستا می‌خواهیم در آینده نزدیک به همراه جناب سنایی در کمیته روابط بین الملل این پروژه‌هایی که می‌توانیم مشترک کار کنیم بررسی کنیم.

مجری: از وقتی که به بنده برای این گفت‌وگو دادید متشکرم، این فرصت برای شما هست تا هر آنچه که می‌خواهید از قلب بزرگترین کشور دنیا روسیه در مسکو با مردم کشور من با کسانی که در مهد تمدن خاورمیانه(غرب آسیا) زندگی می‌کنند در میان بگذارید
حرف من برای ملت ایران نه تنها برای تاریخ و فرهنگ بزرگ آن‌ها هست بلکه برای مردانگی و سرسختی شان است ما اعتقادات مشترکی داریم خودشان مسلمان هستند و می‌گویند در فدراسیون روسیه بیش از ۲۰ میلیون مسلمان داریم اعتقاد مشترک با ایرانی‌ها در این زمینه داریم همسایگی خوبی داریم با هم روابط خوبی داریم و در آینده هم خواهیم داشت بر همین اساس برای مردم ایران و مقامات ایرانی در کنار مردم روسیه و مقامات روسیه آرزوی سلامتی دارم و امیدوارم که شکوفایی و رفاه برای شما در پیش باشد.

مجری: متشکرم جناب سناتور زنده باد دوستی بین ایران و فدراسیون روسیه.
به داغستان هم تشریف بیاورید.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *