چرا گوشتهای قربانی به کشور بازنگشت؟
دام عید قربان از کجا میآید؟
هرساله در ایام نزدیک به عید قربان، قیمت دام در عربستان به چند برابر قیمت واقعیاش میرسید. از سال ۱۳۷۷ بانک توسعه اسلامی طرح اجرای قربانی را به عهده گرفت و سالهاست که دام مورد نیاز حاجیان از مزارعی که این دامها در آن پرورش داده و تهیه میشود. زمانی گوشتهای قربانی حاجیان سوزانده یا دفن میشد، اما بعد از اجرای این طرح گوشت ذبیحه حجاج طی مراحلی بسته بندی و به صورت منجمد برای مصرف نیازمندان و مستمندان در داخل عربستان و برخی کشورهای اسلامی توزیع میشود.
فرایند تعیین قیمت برای هر دام قربانی
بانک توسعه اسلامی هر ساله به تعداد گوسفندان مد نظر برای ذبح، کوپنهای سه قسمتی چاپ میکند و آنها را در اختیار یکی از مؤسسات مالی و صرافی عربستان قرار میدهد تا به حجاج داوطلب فروخته شود. زائران ایرانی وجه مربوط به قربانی را قبل از سفر به سرزمین وحی به حساب مربوط واریز میکنند و مدیران کاروانها در عربستان متکفل پیگیری دریافت کوپن قربانی و انجام گرفتن آن در روز عید قربان هستند. بهای گوسفندان شامل کلیه هزینههای خرید، حمل، نگهداری، تغذیه، ذبح، انجماد، حمل و نقل تا محل توزیع گوسفندان است. براساس اظهارات مسئولان بانک توسعه اسلامی، این بانک، در این عملیات سودی برای خود در نظر نگرفته است.
این دام کجا توزیع میشود؟
امسال دو میلیون و ۵۰۰ هزار راس دام توسط حجاج کشورهای اسلامی قربانی شده که براساس اعلام بانک توسعه اسلامی، توزیع گوشتها پس از معاینه، از همان روز عید شروع میشود. بخشی از گوشتهای قربانیشده به حاجیها و فقیران حاضر در منا داده میشود و بقیه گوشتها هم از راههای دریایی و زمینی به کشورهایی مثل اردن، سوریه، لبنان و فلسطین در صورت اجازه رژیم صهیونیستی فرستاده میشود. ارسال این گوشتها به کشورهای دیگری، چون افغانستان، پاکستان، مالی، نیجر، سودان، سنگال، جیبوتی، سومالی، کنیا، دارالسلام، تانزانیا، کومور، موزامبیک، بنگلادش، موریتانی، گینه، سیرالئون، آلبانی و بوسنی در روزهای بعدی انجام میشود.
چرا این گوشت باید به ایران بیاید؟
قیمت گوسفند زنده همزمان با قیمت گوشت در سال اخیر افزایش زیادی داشته است؛ به عنوان مثال اواخر فروردین سال ۱۳۹۷ متوسط قیمت هر کیلو گوشت نزدیک به ۴۹۰۰۰ تومان بود که طی یک سال به بالای صد هزار تومان و قیمت دام زنده نیز این روزها به بیش از ۴۲ هزار تومان در هر کیلو رسیده است. با وجود این بسیاری از خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی توان خرید گوشت را ندارند و کمیته امداد هم برای توزیع ذبیحه حاجیان اعلام آمادگی کرده است.
قربانی حاجیان چند تن گوشت میشود؟
با توجه به آمار منتشر شده، در روز عید قربان ۸۶۵۰۰ راس دام توسط حاجیان ایرانی قربانی شدند که این درخواست تا روز آخر حداقل به ۸۸ هزار راس دام خواهد رسید که با توجه به وزن هر دام چیزی حدود ۳۵۰۰ تن لاشه دام خواهد بود.
کشور ما سالانه چیزی حدود ۹۰۰ هزار تن گوشت مصرف میکند که از این مقدار ۱۰۰ هزار تن آن به صورت واردات تامین میشود و گوشت ذبیحه حاجیان چیزی حدود ۳.۵ درصد واردات کل گوشت کشور است.
چرا گوشت قربانی حاجیان به کشور نیامد؟
بعد از مطرح شدن برگشت گوشت قربانی حجاج به کشور، عده کمی با آن مخالف بودند. آنها معتقد بودند که گوشت ذبیحه حاجیان صدقه است نباید پذیرفت. با این حال قرار بر این بود که امسال این گوشت به کشور بازگردد، اما بازهم میسر نشد. رئیس سازمان حج و زیارت دلیل بازنگرداندن گوشت را مقرون به صرفه نبودن اعلام کرد. به نظر میرسد تهیه نکردن کشتی سردخانه دار و اجاره آن برای انتقال گوشت از بندر جده به بندرعباس از قبل هماهنگ نشده بوده و در لحظه آخر مسئولان حج به دنبال آن بوده اند که با مشکلاتی همراه میشود و بنا به گفته رشیدیان انتقال آنها با هواپیما هم مقرون به صرفه نبوده به همین دلیل به ناچار امسال هم با هماهنگی با رئیس بانک توسعه اسلامی مقرر میشود که گوشت بین کشورهای محروم اسلامی توزیع شود. هرچند به نظر میرسد تایید بهداشتی این گوشتها از سوی سازمان دام پزشکی نیز چالش جدی دیگر در این مسیر باشد.
حال ۲ سوال پیش میآید که بهتر است مسئولان در سازمان حج و زیارت به آن پاسخ دهند.
هزینه حمل و نقل تا محل توزیع، بسته بندی و توزیع که پیش از این توسط بانک توسعه اسلامی گرفته شده است چرا مجدد باید ایران هزینه حمل و نقل پرداخت کند؟
مسئولان در سازمان حج که پیش از این میدانستند قرار است گوشت قربانی حجاج به کشور بازگردد چرا برای هماهنگی با سازمان بنادر و دیگر سازمانهای مربوط اقدام نکرده بودند؟
منبع: روزنامه خراسان