آلرژی که منجر به مرگ میشود
وی با بیان این مطلب که سیستم ایمنی بدن فرد در مواجه با مواد آلرژن، آنتی بادی تولید میکند. با ورود آنتیبادیها به سلولهایی که هیستامین و سایر مواد شیمیایی آزاد میکنند، واکنش آلرژیک ایجاد میشود.
این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، افزود: آلرژی طیف گستردهای از بیماریها نظیر تب یونجه، آلرژی غذایی، درماتیت آتوپیک و آسم آلرژیک را شامل میشود و شدیدترین نوع آلرژی شوک آنافیلاکسی است.
واکنشهای آلرژیک
به گفته کیانی، واکنشهای آلرژیک ممکن است در بینی، ریه، گلو، سینوسها، گوشها و چشمها معده یا پوست بروز کند و بصورت قرمزی چشم، خارش خفیف، عطسه، آبریزش بینی، تنگی نفس، التهاب و یا تورم جنرالیزه مشاهده شود. در برخی افراد واکنشهای آلرژیک به صورت عوارض آسمی بروز میکند و در موارد جدیتر نیز به صورت یک واکنش تهدید کننده به نام شوک آنافیلاکسی رخ می دهد.
این فوق تخصص بیماریهای ریه تاکید کرد: تشخیص آلرژی توسط پزشک با توجه به شرح حال و معاینه بیمار صورت میگیرد و در برخی موارد خاص با تجویز پزشک میتوان از تستهای پوستی یا خونی برای تشخیص آلرژی بهره گرفت.
درمان آلرژی چیست
وی با اشاره به نحوه درمان آلرژی، اجتناب از آلرژنهای شناخته شده (گرده گیاهان، برخی مواد غذایی، نیش برخی حشرات، برخی داروها و...) و تجویز داروهای استروئیدی و آنتی هیستامینها را از جمله شیوههای درمانی این بیماری برشمرد.
کیانی در ادامه تاکید کرد: در هنگام بروز واکنشهای شدید آلرژیک و شوک آنافیلاکسی برای درمان بیمار سریعا آدرنالین تزریقی (اپی نفرین) تجویز میشود و ایمونوتراپی نیز یکی دیگر از روشهای درمانی به شمار میآید.
وی با بیان این مطلب که آلرژی غذایی در اثر واکنش سیستم ایمنی بدن نسبت به یک نوع غذا یا ماده موجود در غذا بروز میکند، تصریح کرد: این نوع آلرژی زمینه ژنتیک دارد، اما این طور نیست که صرفا همان آلرژی غذایی در یک فرد رخ دهد که در والدین یا خواهر و برادرش وجود داشته است.
آلرژی که منجر به مرگ میشود
کیانی با اشاره به احتمال خفیف یا شدید بودن علائم آلرژی، گفت: شوک آنافیلاکسی، یک واکنش شدید آلرژیک تهدید کننده زندگی فرد است که باعث کاهش تنفس و فشار خون فرد شده و روی ضربان قلب وی تاثیر میگذارد. این واکنش در عرض چند دقیقه پس از مواجهه فرد با مواد آلرژن رخ میدهد و میتواند منجر به مرگ بیمار شود. به همین دلیل بیمار باید فورا با تزریق اپی نفرین (آدرنالین) تحت درمان قرار گیرد.
این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، خاطرنشان کرد: هر نوع ماده غذایی میتواند منجر به بروز واکنش آلرژیک شود، اما حدود ۹۰ درصد واکنشهای آلرژیک ناشی از تخم مرغ، شیر، بادام زمینی، ماهی، خرگوش، گندم و سویا است.
بروز علائم آلرژیک در سیستمهای مختلف بدن
به گفته این فوق تخصص ریه، علائم آلرژیک میتواند سیستمهای مختلف بدن نظیر پوست، دستگاه گوارش، سیستم قلبی عروقی و دستگاه تنفسی را درگیر کند و عوارضی مانند استفراغ و یا درد معده، تنگی نفس، سرفه مکرر، شوک یا افت شدید فشار خون، اسپاسم مری و مشکل در بلع، تورم زبان، اختلال در صحبت کردن و یا نفس کشیدن، کهیر یا درگیریهای پوست، علایم سرماخوردگی یا احساس ضعف را به همراه داشته باشد.
ظهور نشانههای آلرژی غذایی ۲ ساعت پس از مصرف غذا در بیمار
کیانی با تاکید بر اینکه بیشتر علائم مربوط به آلرژی غذایی در عرض دو ساعت و اغلب چند دقیقه پس از مصرف غذا بروز میکند، افزود: در موارد بسیار نادر، واکنش ممکن است چهار تا شش ساعت یا حتی بیشتر طول بکشد. واکنشهای با تأخیر بیشتر به طور معمول در کودکان دیده میشود و بیشتر به صورت اگزما است.
این استاد دانشگاه در پایان با اشاره به اینکه احتمال بروز آلرژی غذایی در همه سنین وجود دارد، خاطرنشان کرد: آلرژی غذایی بیشتر در دوران کودکی بروز میکند و یکی از انواع شایع آلرژی در نوزادان حساسیت به پروتئین شیر گاو است که به صورت دفع خون در مدفوع به علت التهاب رودهها بروز میکند؛ بنابراین توصیه میشود که والدین در صورت مشاهده این علائم به پزشک مراجعه کنند.