شاهد بزرگ نمایی آمار مهاجرت نخبگان ایرانی هستیم
حمید یزدانیان، مشاور رئیس دانشگاه فنی و حرفهای در گفتگو با خبرنگار گروه جامعه ، با بیان اینکه مهاجرت نخبگان فی نفسه بد نیست، افزود: در مبانی دینی و روایی و همچنین قرآن داریم که زمین خدا وسیع است و اگر مشکل معیشتی دارید و یا اگر به دنبال کسب علم هستید، مهاجرت کنید.
وی افزود: زمانی مهاجرت منفی میشود که کسی که مهاجرت میکند، توجهش از سرزمین مادری دور شود و در حقیقت اتفاقاتی میافتد که توجه فرد معطوف به کشور مقصد میشود و کشور خود را فراموش میکند.
مشاور رئیس دانشگاه فنی و حرفهای ضمن اشاره به نظرات گوناگون جامعه شناسان در خصوص مهاجرت نخبگان اظهار کرد: یکی از نظریههایی که میتوان روی آن بحث کرد، نظریه دافعه و جاذبه است. بر اساس این نظریه، مهاجرت نخبگان به این دلیل صورت میگیرد که تعدادی جاذبه در مقصد و تعدادی دافعه در مبدا وجود دارد؛ بنابراین هر زمان جاذبههای مقصد بر دافعههای مبدا پیشی بگیرد، مهاجرت اتفاق میافتد و مهاجرت معکوس نیز زمانی اتفاق میافتد که جاذبههای مقصد جذابیت خود را از دست دهند.
وی در ادامه بیان کرد: طبق آمار منتشر شده، ۲۰۰ میلیون مهاجر وجود دارد و همانطور که از کشورهای در حال توسعه به کشورهای اروپایی مهاجرت صورت میگیرد از کشورهای اروپایی نیز به سمت آمریکا مهاجرت انجام میشود. این میزان جمعیت حدود ۳،۲ درصد از جمعیت جهان را تشکیل میدهد.
یزدانیان درباره جمعیت مهاجر در ایران نیز عنوان کرد: در مورد آمار ایرانیان خارج از کشور اتفاق نظر وجود ندارد، اما حدودا بین چهار الی پنج میلیون نفر جمعیت ایرانی خارج از کشور حضور دارد که تعدادی از آنها افراد نخبه و اثرگذار محسوب میشوند و اگر در ایران حضور داشتند، میتوانستند در حوزههای گوناگون تاثیر مثبتی داشته باشند.
وی بیان کرد: شرایط مهاجرت نخبگان ایرانی را که بررسی میکنیم، متوجه میشویم برخلاف مباحثی که مطرح میشود، مقام نخست دنیا را در زمینه مهاجرت در اختیار نداریم و در زمینه میزان مهاجرت نخبگان بزرگ نمایی شده است. البته باید این موضوع را نیز در نظر گرفت، خیلی از افرادی که از ایران میروند متوجه میشوند شرایط با آنچه در نظر داشتند متفاوت است و در حقیقت در جاذبههای کشور مقصد اغراق شده است.