نشست امسال جی ۷ برجامی میشود؟
اولین اجلاسیه جی ۷ در سال ۱۳۵۴ش (۱۹۷۵م) در پاریس پایتخت فرانسه برگزار شد. در آن زمان هنوز کانادا به عضویت این گروه درنیامده بود؛ لذا این گروه، جی ۶ خوانده میشد.
در سال ۱۳۷۷ش (۱۹۹۸م) یعنی هفت سال پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، روسیه نیز به جی ۷ پیوست و نام این گروه به جی ۸ تغییر کرد؛ اما در سال ۲۰۱۴ با وقوع بحران اوکراین و الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه، عضویت مسکو در جی ۷ تعلیق شد.
اگر چه اعضای جی ۷ معتقدند که گروهشان متنفذترین و پرقدرتترین ائتلاف جهانی در عرصه سیاسی و اقتصادی است، اما بسیاری از صاحبنظران جهانی عدم عضویت قدرتهای نوظهور اقتصادی دنیا نظیر چین و برزیل و چند کشور دیگر در جی ۷ را نقطه ضعف این گروه میدانند؛ چین در حال حاضر دومین قدرت اقتصادی دنیا و تولید ناخالص داخلی این کشور در حال پیشی گرفتن از آمریکاست؛ با این حال پکن در جی ۷ حضور ندارد و این اتفاق بیش از آنکه برای چینیها زیانبخش باشد برای اعضای گروه جی ۷ یک خسران است.
اما چهل و پنجمین نشست سران جی هفت، ۳ تا ۵ شهریور در شهر «بیاریتز» فرانسه برگزار میشود.
در اواسط فروردین ۹۸، پیش از برگزاری نشست سران، به منظور مقدمه چینی و تمهید دستور کار، وزرای خارجه جی ۷ در شهر دینرد فرانسه، جلسهای را برگزار کردند؛ مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در نشست مزبور شرکت نکرد و جان سالیوان قائم مقام وزارت خارجه آمریکا در نشست مقدماتی جی ۷ حضور یافت. محافل سیاسی و رسانهای عدم حضور پمپئو در نشست مقدماتی جی ۷ را نوعی ابراز نمادین مخالفت واشنگتن با متحدانش ارزیابی کردند.
در همان مقطع فروردین ماه ۹۸، برخی رسانههای جهانی از جمله رویترز گزارش دادند که اختلافات عدیده بین آمریکا و موتلفان اروپاییاش، پیرامون موضوعاتی نظیر ایران، فلسطین و معاهده تغییرات اقلیمی، عامل اصلی عدم حضور پمپئو در نشست وزرای خارجه جی ۷ بوده است.
آسوشیتدپرس، این رسانه آمریکایی نیز در همان مقطع فروردین ۹۸ گزارش داده بود که وزرای خارجه جی ۷ در نشست مقدماتی دینرد فرانسه، در خصوص موضوعاتی نظیر اقدام علیه جرائم اینترنتی و همکاری با کشورهای آفریقایی برای جلوگیری از قاچاق انسان به توافق رسیدند، اما در خصوص نحوه مواجهه با ایران با یکدیگر اختلاف داشتند؛ اختلافی که میتواند در اجلاس ماه آگوست (شهریور) سران جی ۷ نیز رخ نمایی کند.
اجلاسیه سال ۲۰۱۸ جی ۷ در کانادا نیز که در خرداد ۹۷ برگزار شد، بسیار پرحاشیه و پراختلاف بود، بگونهای که ترامپ رئیس رژیم آمریکا در پایان نشست مزبور، هنگامی که سوار بر هواپیمای شخصیاش از کبک کانادا عازم سنگاپور بود، اعلام کرد امضای خود را از بیانیه پایانی نشست جی ۷ -که محتوایی حمایت آمیز ار فرآیند تجارت جهانی داشت- پس میگیرد و بر محصولات وارداتی از کانادا و اروپا، تعرفههای جدید و بیشتر اعمال خواهد کرد.
اما ظاهرا بُعد سیاسی نشست امسال جی ۷ به اقتصادی بودن آن خواهد چربید چرا که به نظر میرسد علاوه بر موضوع جنگ تعرفهای میان آمریکا و کانادا و اروپا و موضوعاتی نظیر معاهده تغییرات اقلیمی، مسائل دیگری نظیر برجام و نحوه مواجهه با ایران در این نشست مطرح شود.