صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

وضعیت قیمت ۱۰ کالای خوراکی در بازار چگونه است؟

۱۲ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۴۰:۱۰
کد خبر: ۵۳۸۴۶۰
گزارش مرکز آمار ایران در تیر نشان می‌دهد از ۲۴ قلم کالای خوراکی مورد بررسی، ۱۰ قلم کالا با کاهش قیمت روبه‌رو بودند.

به گزارش خبرنگار گروه فضای مجازی ، گزارش مرکز آمار ایران در تیر نشان می‌دهد از ۲۴ قلم کالای خوراکی مورد بررسی، ۱۰ قلم کالا با کاهش قیمت روبه‌رو بودند. مطابق این بررسی‌ها، فراوانی کالا‌های خوراکی با تورم منفی در تیر افزایش یافته است که این موضوع می‌تواند به‌دلیل «افزایش عرضه محصولات کشاورزی در تابستان»، «ثبات نرخ ارز» و «تغییر انتظارات تورمی» باشد. نکته قابل توجه در این گزارش این است که بهای گوشت قرمز نیز در تیر منفی گزارش شده؛ کالایی که حدود دو ماه قبل، از فهرست مشمولان دریافت دلار ۴۲۰۰ تومانی کنار گذاشته شد.

بررسی‌های گزارش مرکز آمار ایران از ۲۴ خوراکی نشان می‌دهد که در تیر سال‌جاری ۱۰ خوراکی با تورم منفی روبه‌رو بوده و کاهش قیمت ماهانه را ثبت کرده‌اند. به‌نظر می‌رسد که «افزایش عرضه محصولات کشاورزی»، «ثبات نرخ ارز» و «تغییرات انتظارات تورمی» در کاهش سطح قیمتی مواد خوراکی در ابتدای تابستان موثر بوده است. بررسی آمار‌ها نشان می‌دهد که در تیر سال‌جاری بیشترین کاهش قیمت مربوط به صیفی جات بوده است. همچنین گوشت قرمز که در ماه‌های گذشته از دایره کالا‌های مشمول ارز ۴۲۰۰ تومانی خارج شد، در تیر با کاهش قیمت روبه‌رو بوده است. مرکز آمار ایران، گزارش وضعیت خوراکی‌ها در تیر سال‌جاری را منتشر کرد. این گزارش معمولا پس از انتشار آمار شاخص بهای مصرف‌کننده منتشر می‌شود تا به‌طور مشخص به تغییرات قیمت مواد خوراکی در یک ماه بپردازد.
تورم منفی صیفی جات
گزارش مرکز آمار از خوراکی‌ها تصویر تغییرات قیمتی در ۲۴ کالا را منعکس می‌کند. در بین تغییرات قیمتی در تیر ۱۰ خوراکی دارای تورم منفی بودند و تورم ۱۴ کالا نیز مثبت گزارش شده بود. این موضوع نشان می‌دهد که تعداد کالا‌هایی که با تورم منفی روبه‌رو بودند، نسبت به ماه‌های قبل بیشتر مشاهده می‌شود. بر اساس بررسی‌های صورت گرفته، در بین ۱۰ گروه کالا‌های خوراکی بیشترین کاهش مربوط به پیاز بوده که با افت ۸/ ۲۱ درصدی روبه‌رو بوده است. بهای یک کیلو گرم پیاز در تیر به میزان ۳ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش شده است. این رقم در خرداد ۹۷، ۴ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش شده بود. البته با توجه به افزایش عرضه این کالا، انتظار می‌رود این روند کاهشی در ماه‌های آتی نیز تداوم یابد، پیاز تنها کالایی نبوده که افت قابل‌توجهی را در تیر ثبت کرده است. گوجه‌فرنگی در تیر با افت ۸/ ۲۰ درصدی روبه‌رو شده است. به‌طور متوسط قیمت هر کیلو گوجه فرنگی به حدود ۴ هزار و ۳۰۰ تومان رسیده است. این رقم در خرداد به میزان ۵ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش شده بود؛ بنابراین پیاز و گوجه فرنگی در نخستین ماه تابستان با افت قابل‌توجه قیمتی روبه‌رو بودند. در بین این ۲۴ کالای خوراکی، سومین کالا با بیشترین کاهش قیمتی مربوط به خیار است که تورم ماهانه این کالا در تیر منفی ۸/ ۱۳ درصد بوده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که سطح قیمتی هر کیلو خیار در خرداد ۴ هزار و ۵۰۰ تومان بوده که این رقم در تیر به سطح ۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است. هرچند علاوه‌بر صیفی جات، سطح قیمت قند و شکر نیز در تیر با افت روبه‌رو شد. تورم ماهانه قند معادل منفی ۵/ ۱۰ درصد و شکر نیز معادل منفی ۶/ ۱۲ درصد عنوان شده است. هر کیلو قند در تیر سال‌جاری به رقم ۸ هزار و ۱۰۰ تومان رسیده و هر کیلو شکر نیز حدود ۶ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت‌گذاری شده است. در تیر نسبت به خرداد قند و شکر حدود هزار تومان در هر کیلو ارزان‌تر عرضه شدند.
افت قیمت گوشت قرمز
در بین این ۲۴ کالای خوراکی گوشت گوسفند و گوشت گاو نیز در تیر ارزان‌تر از خرداد بوده‌اند؛ در‌حالی‌که بسیاری از منتقدان حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی را عنوان می‌کنند، این سیاست باعث بالا رفتن تورم کالا‌های اساسی می‌شود، بررسی‌ها نشان می‌دهد که در تاریخ ۸ اردیبهشت تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به گوشت قرمز متوقف شد. حال بررسی‌ها نشان می‌دهد که بعد از دو ماه از این تصمیم تغییر قابل‌توجهی در قیمت گوشت قرمز رخ نداده و حتی از سطح قیمتی آن نیز کاسته شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که تورم ماهانه گوشت گاو یا گوساله در تیر معادل منفی ۲/ ۲ درصد بوده است. همچنین به میزان ۳/ ۰ درصد از سطح گوشت گوسفند کاسته شده است. اگرچه این کاهش قیمت، نسبت به سایر کالا‌ها سطح کمتری را تجربه کرده است، اما این موضوع را تایید می‌کند که با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از گوشت قرمز، اتفاق قابل‌توجهی در سطح قیمتی این کالای پرتقاضا نیفتاده است؛ بنابراین به‌نظر نمی‌رسد که دیگر کالا‌های خوراکی نیز پس از خارج شدن از فهرست ارز ۴۲۰۰ تومانی، با تغییر قیمت قابل‌توجهی روبه‌رو شوند و در حال حاضر نیز بسیاری از واردکنندگان کالا‌های خوراکی به‌دلیل مشکلات اداری تخصیص ارز دولتی، سعی می‌کنند که منابع ارز خود را از سامانه نیما یا بازار آزاد تهیه کنند. این آمار‌ها در حالی است که هنوز سیاست‌گذاران کشور تاکید دارند، سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی به‌رغم کاهش قابل‌توجه درآمد‌های ارزی کشور در سال‌جاری نیز تداوم خواهد یافت. علاوه‌بر کالا‌های مورد اشاره در فهرست تورم منفی، در تیر سال‌جاری تورم ماهانه برنج خارجی منفی ۶/ ۰ درصد، موز منفی ۵/ ۱۱ درصد و سیب درختی زرد منفی ۲/ ۲ درصد گزارش شده است.
سه دلیل کاهش قیمت کالا‌های خوراکی
گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که بیش از یک سوم کالا‌های مورد بررسی در تیر با تورم منفی روبه‌رو بودند، اما دلیل این کاهش قیمت چه بوده است؟ یکی از بیشترین کاهش قیمت‌ها در صیفی جات رخ داده است. به‌نظر می‌رسد تغییرات فصلی باعث شده که میزان عرضه این محصولات در بازار افزایش یابد و این موضوع سطح قیمتی این کالا‌ها را کاهش داده است. در واقع بالا بودن قیمت این محصولات در ماه‌های گذشته، یک علامت برای تولید بیشتر منعکس کرده و در نتیجه با توجه به وضعیت آب و هوایی مناسب در تابستان عرضه این محصولات در تیر رشد کرده است.
نکته دوم در کاهش مواد خوراکی را می‌توان به ثبات قیمتی ارز در ماه‌های اخیر مربوط دانست. بررسی‌ها حاکی از آن است که تغییرات قیمتی مواد خوراکی و تغییرات قیمت ارز در اقتصاد ایران دارای همبستگی بالایی است؛ بنابراین کاهش نوسانات نرخ ارز و حتی افت سطح قیمتی این متغیر باعث شده که سطح قیمتی مواد خوراکی در ماه‌های اخیر نیز با افت روبه‌رو شود. اما نکته سوم را نیز می‌توان تغییرات انتظارات تورمی عنوان کرد. به‌نظر می‌رسد که در هفته‌های اخیر، خبر‌های سیاسی اثر کمتری در تغییرات قیمتی کالا‌ها داشته است. شاید یک سال قبل، خبر اعمال تحریم‌های شدید آمریکا باعث افزایش تقاضا و به نوعی انبارداری برخی کالا‌های اساسی توسط مردم شده بود، اما با توجه به اینکه طی یک سال اخیر از شدت این رفتار کاسته شده و عرضه محصولات نیز طبق روال گذشته ادامه یافته است، به نوعی انتظارات تورمی نیز نسبت به ماه‌های قبل تغییر مسیر داده است. در نتیجه به‌نظر می‌رسد که این عوامل در کاهشی شدن قیمت برخی مواد خوراکی اثر مثبت داشته است.
خوراکی‌های افزایشی تیر
در تیر سال‌جاری، تخم‌مرغ ماشینی، با تورم ۳/ ۱۹ درصد، سیب زمینی با تورم ۶/ ۱۷ درصد و پرتقال با تورم ۲/ ۱۵ درصد نیز سه کالای با تورم بالا بودند. همچنین در این ماه تورم ماهانه مرغ ماشینی نیز به میزان ۱/ ۸ درصد ثبت شده است. به‌طور متوسط قیمت هر کیلو مرغ ماشینی در نخستین ماه تابستان ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان گزارش شده است.

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *