ذوب شدن یخچالهای آلاسکا صد برابر سریعتر از پیشبینیها
بررسی دانشمندان دانشگاه برن سوییس نشان میدهد که شدت گرمای فعلی هوا طی دو هزار سال اخیر سابقه نداشته و تاثیرگذاری عمومی گرمای فعلی هوا بر گونههای گیاهی برای نخستین بار رخ داده است؛ یعنی تصور کنید که مناطق کویری با پوششهای منحصربهفردش افزایش یافته و هیچ دور از ذهن نیست که این تغییرات دمای هوا به تغییرات اقلیمی منجر شود. این قضیه ایران و خارج هم نمیشناسد و خوشبختانه هیچ تفاوتی - مثلا - بین اهواز و پاریس نیست. دمای پاریس هم در چهارشنبه هفته گذشته به ۳۹ درجه سانتیگراد رسید و پیشبینی شده که تابستان همه زورش را در همین روزها میزند و دمای هوا در پایتخت فرانسه به ۴۲ درجه سانتیگراد خواهد رسید. اگر این عدد برای ما یک خاطره است و برای اهوازیها آغاز صبحگاهی هر روز، بد نیست بدانید که این دما در پاریس و در همه تاریخ بیسابقه است و شهری که همیشه به آب و هوای متعادل مشهور بوده و هیچ وسیله سرمایشی برای این اوقات سال ندارد، با یک بحران بزرگ مواجه شده است. وقتی در اغلب شهرهای ما دیگر کولر آبی جواب نمیدهد و کولر گازیها هم برای خنک کردن در ظهرها جان میکنند، تصور کنید در شهری که با پنکههای سقفی و خانگی تابستان را میگذرانده، چه خبر است؟!
در بین این خبرهای داغ و جانسوز، نتایج یک پژوهش تازه را هم داشته باشید که نشان میدهد برخی از یخچالهای آلاسکا صد برابر سریعتر از آنچه دانشمندان فکر میکردند در حال ذوبشدن است و نتیجه این ذوبشدن، غیر از بههمریختگی دمایی، افزایش سطح دریا خواهد بود. همین پژوهش میگوید: «نرخ بالای ذوبشدن یخچالهای زیردریایی به ما میگوید که یخچالها بسیار بیشتر به تغییرات اقلیمی حساس هستند و بر همین اساس باید فرآیندهای ذوب و محاسبه میزان این آبشدن را پیدا کرد تا در مقابل پدیده افزایش سطح دریا مورد استفاده قرار گیرد.»
در ایران خودمان هم اوضاع تا امروز همین بوده و گرما طاقت بسیاری (جز معدود سرماییهای مقیم ایران) را بریده است.»