نبود بانک اطلاعاتی دقیق برای حذف دهکهای پردرآمد از لیست یارانه
یک کارشناس اقتصادی گفت: مساله اصلی در عدم تحقق حذف دهکهای پردرآمد از یارانه نقدی این است که بانک اطلاعات مستدل برای شناسایی خانوارها و دهکهای درآمدی را نداریم و دولت هم عزم جدی برای این دسترسی به این آمار نداشت که بخواهد بانک اطلاعاتی را جمع آوری کند یا اینکه گروههای پردرآمد را شناسایی و از یارانه نقدی حذف کند.
در این میان دولت در هر نوبت که درباره واریز یارانه صحبت میکند اولین موضوع کمبود بودجه برای واریز یارانه به شمار میآید، زیرا در هر ماه بیش از ۷۷ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر یارانه دریافت میکنند که تخصیص منابع برای واریز این مبلغ ماهانه دولت را با مشکلاتی مواجه کرده است.
به علاوه در هر نوبت تصمیمی برای حذف دهکهای پر درآمد از لیست دریافت یارانه گرفته شد راه به جایی نبرد، زیرا سازوکاری برای شناسایی دهکهای پردرآمد جامعه وجود ندارد و در این میان بررسی حسابهای شخص افراد برای این امر کار ممکن به نظر نمیرسد.
البته طی چند سال گذشته دولت بارها از دهکهای پردرآمد جامعه خواست تا داوطلبانه از دریافت یارانه انصراف دهند، اما در این مرحله تعداد اندکی از لیست خارج شدند و هنوز افراد با درآمد بالا در ضمه دریافت یارانه در پایان هر ماه قرار دارند بعضا افرادی با درآمد ماهانه ۲۰ میلیون تومان در آن دیده میشوند در حالیکه قرار بود یارانه به افراد با درآمد زیر ۳.۵ میلیون تومان پرداخت شود.
در این میان یارانه نوزادان و زوجهای جوانی که اقدام به جدا کردن یارانه خود کرده اند طی چند ماه اخیر واریز نشده است و پیگیری در این باره هم جوابی جز بررسی نوبتی لیست درخواست کنندگان یارانه و سپس وارد کردن اسامی آنها به لیست دریافت دستگیرمان نشد.
با این اوصاف و صحبتهای ضد و نقیض برای حذف یارانههای دهکهای پردرآمد و بهانههای هرباره دولت شریعتمداری وزیر رفاه در صحبتهای چند روز اخیر خود خبر از کلید خوردن حذف دهکهای پردرآمد از لیست دریافت یارانه داده است.
وی در ادامه افزود:بر اساس مصوبه دولت کارگروه مشترکی با مشارکت وزارت کار، سازمان برنامه و بودجه، وزارت ارتباطات و وزارت کشور با محوریت استانداران و فرمانداران تشکیل شده که این کارگروه موظف است دهکهای بالای درآمدی که نیازی به یارانه ندارند و یارانه آنها با محوریت استانداران حذف شده است شناسایی کند و وجوه و منابعی که از این طریق حاصل آید را پس انداز و در جهت محرومیت زدایی و اشتغالزایی در استان مربوطه هزینه کند.
وزیر رفاه گفت: این برنامه در چارچوب آییننامهای است که به تصویب کارگروه شناسایی یارانه میرسد.
در این باره محمد طاهری کارشناس اقتصادی در گفتگو با ، بیان کرد: این برای چندمین بار است که موضوع حذف دهکهای با درآمد بالا در طی چند سال گذشته مطرح میشود و بارها تصمیم بر حذف سه دهک بالا از یارانه نقدی در دولت گرفته شده است که کسی هم پاسخگو نبوده که چه مقدار حذف شده و چه جمعیتی باقی مانده است.
وی تصریح کرد: مساله اصلی در عدم تحقق حذف دهکهای پردرآمد از یارانه نقدی این است که بانک اطلاعات مستدل برای شناسایی خانوارها و دهکهای درآمدی را نداریم و دولت هم عزم جدی برای این دسترسی به این آمار نداشت که بخواهد بانک اطلاعاتی را جمع آوری کند یا اینکه گروههای پردرآمد را شناسایی و از یارانه نقدی حذف کند.
این کارشناس اقتصادی خاطر نشان کرد: از آنجایی که نظام یارانهای هدفمند نیست و به دلیل ضعف آمار، امکان هدفمند کردن یارانهها وجود ندارد بنابراین این شرایط باعث شده که دولت حاملهای انرژی را ارزان ارایه کند که عمده این یارانه نیز نصیب دهکهای پردرآمد میشود. آمارها نشان میدهند که دهکهای پردرآمد بیش از ۱۷ برابر دهکهای کم درآمد از یارانهها متنفع شدهاند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *