مصرف آب در پایاب سدها تا ۳۲ درصد کاهش یافته است
مسعود تجریشی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور در گفت و گو با خبرنگار گروه جامعه ، درباره طرح های احیای دریاچه ارومیه گفت: پروژهی احیای دریاچه ارومیه در داخل کشور و دیگر مکانهای دنیا میتواند دستاوردی قابل عرضه داشته باشد. بسیاری از تالابها مشکل دریاچه ارومیه را دارند و اگر یک مدل موفق را نتوانیم در کشور ارائه کنیم نمیتوانیم دیگر تالابها را نیز احیا کنیم.
وی در ادامه افزود: در ۴ سال پیش در کتابهای استرالیا از دریاچه ارومیه به عنوان یک تجربه ناموفق از حکمرانی آب نام برده شده بود که اکنون اقدامات خوبی در راستای احیای دریاچه صورت گرفته است.
تجریشی افزود: با اقدامات انجام شده در دریاچه ارومیه مصارف آب در پایاب سدها کاهش یافته و وارد ۳۲ درصد شده ایم در برخی نقاط تا ۲۹ درصد نیز کاهش یافته است در حالی که هیچ شکایتی مبنی بر کاهش درآمد یا تولیدات کشاورزان نداشته ایم.
وی در ادامه درباره کاهش مصرف آب در سد حسنلو گفت: در بعضی از قسمت های سد حسنلو مقدار مصرف آب ۶۵ درصد کم شده است. در بعد گیاهان دارویی که مصرف آب کمی دارند، تامین منابع مالی را به صورتی انجام داده ایم که کشاورز با کارخانه قراداد ببندد و با وامی که میگیرد بعد از دریافت درآمد وام را برمی گرداند.
معاون محیط زیست انسانی در ادامه گفت: زنجیره ارزش را در گیاهان داروئی تا انتها انجام می دهیم تا از گیاهان دارویی برای تولید اسانسهای دارویی و غذاها استفاده شود، یکی از نقاط قوت در گیاهان دارویی از ظرفیت ئدنشسی در داخل و خارج کشور استفاده کنیم، ۳ سال از پایانامنامههای مربتبط با حوزه آبریز دریاچه نیز حمایت میکنیم،
تجریشی گفت: یکی دیگر از اقدامات ما استفاده از پلمیرهای محیط زیست دوست است که کارهای پایلوت آن را انجام داده ایم که باعث می شود تا ۵۰ درصد تبخیر آب را کاهش دهیم.
وی افزود: ۶۰ درصد از منابع مالی که تاکنون هزینه شده از آخر امسال آب را به دریاچه میرساند، یک میلیارد متر مکعب از انتهای امسال آب به دریاچه خواهیم رساند و دریاچه ارومیه شرایط بحرانی را پشت سر گذاشته شده است.
وی افزود: از انتهای سال ۹۸ اگر بارندگی خوب باشد دریاچه عمق میگیرد و اگر بارندگی کم باشد هم تاثیری در تراز ندارد، و با اقدامات انجام شده آب کافی به دریاچه خواهد رسید.