صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

الزاماتی که باید در جنگل‌های هیرکانی تعبیه شود/قاچاق چوب تنها عامل تهدید زای جنگل‌ها نیست /وجود غاری با ۲۳۰ هزار سال قدمت در گیلان

۳۱ تير ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۳:۳۶
کد خبر: ۵۳۵۱۸۶
معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی گفت: به دنبال ثبت چهارمین اثر در گلستان هستیم دیوار گرگان به طول ۲۰۰ کیلومتر بعد از دیوار چین بزرگترین دیوار بعد از دیوار چین است. جنگل‌های هیرکانی موجود در این استان ۸۷ هکتار است و ۱۳۰۲ گونه گیاهی و ۳۰۲ گونه جانوری در این جنگل‌ها وجود دارد.

به گزارش خبرنگار گروه جامعه ، نشست خبری به مناسبت ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی با محوریت راهکار‌های حفاظت و برنامه ریزی برای توسعه گردشگری در استان‌های مسیر این اثر طبیعی،  با حضور محمد طالبیان معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی کشور، استانداران گیلان، مازندران، گلستان، سمنان و مدیران کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان، مازندران، گلستان، سمنان و خراسان شمالی برگزار شد.

طالبیان در این نشست گفت: مدیریت جنگل هیرکانی کار آسانی نیست. در راستای حفظ این جنگل‌ها همکاری خوبی بین ارکان‌ها صورت گرفته است. الزاماتی که باید در جنگل‌های هیرکان تعبیه شود شامل: جابه جایی جاده ترانزیتی در پارک ملی گلستان در ضلع شمالی پارک که پیگیری شده و استاندار گلستان هم پیگیری می‌کند، در محدوده حریم دام سرا‌ها را جا به جا کنیم، تجهیز پایگاه‌های ملی ثبت جهانی هیرکانی به تجهیزات روز از قبیل گشت هوایی و تعبیه سنسور‌های حساس به دود و آتش و. منابع اعتباری لازم از سازمان برنامه برای سازماندهی قاچاق چوب گرفته شود، خدمات اکوسیستمی جنگل‌ها و جلوگیری از بهره برداری چوب و توسعه اکوتوریسم برنامه ریزی شده، ساماندهی طرح کلی کردشگری، راه اندازی سامانه اطفا حریق در سایت ها، مدیریت پسماند زباله‌ها در سایت‌های گردشگری با تکنولوژی‌های جدید، توانمند سازی جوامع محلی در حفاظت از جنگل‌های هیرکان، حمایت از طرح و پروژه‌های جدید، نام گذاری یک روز در تقویم ایران به نام جنگل‌های هیرکان استان گلستان به نام قدیم تغییر پیدا کند مثل گرگان ورکانه و... که باید محققین روی آن کار کنند.

وجود ۸۷ هزار هکتار از جنگل‌های هیرکانی


هادی حق شناس، استاندار استان گلستان در این برنامه اظهار کرد: در استان گلستان ۳ اثر داریم که ثبت جهانی شده است.

وی افزود: کمانچه ترکمن، برج قابوس وشمگیر با قدمت هزار ساله و جنگل‌های هیرکانی سومین اثر ثبت جهانی گلستان است.

حق شناس گفت: به دنبال ثبت چهارمین اثر در گلستان هستیم دیوار گرگان به طول ۲۰۰ کیلومتر بعد از دیوار چین بزرگترین دیوار بعد از دیوار چین است. جنگل‌های هیرکانی موجود در این استان ۸۷ هکتار است و ۱۳۰۲ گونه گیاهی و ۳۰۲ گونه جانوری در این جنگل‌ها وجود دارد.

ابراهیم کریمی، مدیر کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان گلستان گفت: گلستان بستر خوبی برای جذب گردشگر دارد. ایران اسلامی در وسعت کمتر در گلستان به چشم می‌خورد.

وی در ادامه بیان کرد: ۸۲۵ اثر ملی و ۳ اثر جهانی در گلستان ثبت شده و این استان با سه کشور آذربایجان ترکمنستان و قزاقستان دسترسی دارد. در این استان هیچ مشکل میراث فرهنگی وجود ندارد.

مدیر کل میراث فرهنگی گلستان گفت: امروز به واسزه خیرین به دنبال احیایی دیوار دفاعی گرگان هستیم.

کریمی در ادامه بیان کرد: در زمان تعطیلات باید مسیر‌های جدیدی را باز کنیم و گردشگری دریایی و ایجاد ظرفیت‌های جدید مزیت جدیدی برای این استان فراهم می‌کند.

جنگل‌های هیرکانی از ساده‌ترین سیستم‌های اطفا حریق محروم هستند

احمد حسین زادگان استاندار استان مازندران در این برنامه اظهار کرد: در استان مازندران با طرح تنفس جنگل برداشت‌ها را محدود کردیم.

وی در ادامه گفت: سازمان‌های مردم نهاد باید در حفظ این آثار درگیر شوند تا بتوانیم به خوبی از این میراث حفاظت کنیم.

حسین زادگان در ادامه بیان کرد: جنگل‌های شمال شمشاد خزری را دارد که زادگاه آن مازندران است که به آن کمتر توجه می‌شود و امروزه به دلیل آفات زیاد بخش زیادی از جنگل‌ها و شمشاد‌ها از بین رفته است.

استاندار استان مازندران درادامه بیان کرد: بحث فاضلاب و پسماند و زباله همیشه در شمال وجود دارد، ولی در جنگل‌های هیرکانی جلوی این امر را گرفته ایم. برای گشت هوایی و پهباد، سنسور‌های حساس به آتش منابع در نظر گرفته شود چرا که این جنگل‌ها از ساده‌ترین سیستم‌های اطفا حریق محروم هستند.

استاندار مازندران گفت: با قاچاق چوب باید برخود جدی شود به هزاری هر هزار هکتار ۱ نفر از جنگل‌ها حفاظت می‌کند. باید به معیشت جنگل نشینان نیز توجه شود چرا که نمی‌توان بدون رفع مشکل معیشتی جنگل نشینان تعرض به جنگل را از بین برد.

سیف الله فرزانه، مدیر کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان مازندران در ادامه بیان کرد:در صددیم قله دماوند و چشمه سور و غار اسپهبد به عنوان میراث طبیعی ثبت جهانی شود.

وجود غاری با ۲۳۰ هزار سال قدمت در گیلان/ وجود ۵۸ هزار هکتار از جنگل‌های هیرکانی در گیلان

امیر انتخابی، مدیر کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی گیلان اظهار کرد: ۳ سایت از ۱۲ ثایت ثبت شده از جنگل‌های هیرکانی در گیلان است. ۵۸ هزار هکتار از این جنگل‌ها در گیلان قرار دارد.

وی گفت: در اطراف سیاه رود رودبار غاری وجود دارد که قدیمی‌ترین سکونت گاه با ۲۰۰ و ۳۰ هزار سال قدمت است.

انتخابی گفت: هزار و ۱۰۰ اثر و محوطه تاریخی در گیلان داریم که برای حفاظت از آن کار‌های فرهنگی زیادی کرده ایم. مردم بزرگترین حافظان جنگل‌ها هستند.

وی افزود: حفاظت مردم محور جز تاکیدات یونسکو است.

برنامه ویژه برای ۱۱ روستایی که در جنگل‌های هیرکانی خراسان شمالی وجود دارند

حبیب یزدان پناه مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان خراسان شمالی اظهار کرد: با تنفسی که در جنگل‌های هیرکانی ایجاد شده تفاوت طبیعت را خراسان شمالی می‌بینیم.

وی گفت: جنگل‌های هیرکانی موجود در این استان ۲۵ هزار هکتار است که ۵ هزار هکتار آن قرق شده و پوشش مناسبی دارد و در زمینه زاد و ولد حیوانات موفق‌تر است. غنی سازی و گشت و مراقبت و پیشگری از آفات در این مناطق رعایت شده است. شورای راهبردی نیز در این استان تشکیل خواهد شد و برای ۱۱ روستایی که در این ۲۵ هزار هکتار وجود دارد برنامه‌هایی را اجرایی خواهیم کرد.

۱۷ هزار هکتار از جنگل‌های هیرکانی در سمنان است

مهدی جمال مدیر کل میراث فرهنگی و صنایع دستی استان سمنان در ادامه گفت: ثبت جهانی جنگل ابر در این استان را داشته ایم. در این استان کارگروهی تشکیل شده تا با برنامه این اثر ثبت شده را حفظ کنیم از ۱۱ زون مشخص شده در ۵ استان ۲ زون در استان سمنان است که از کل جنگل‌های هیرکانی در یک زون استان سمنان ۱۱ هکتار و در یک زون ۶ هکتار است. از ۲۸۵ گیاه متنوع در جنگل‌های هیرکانی در دو زون سمنان ۸۰ گونه ثبت شده است.

جمال گفت: آمدن گردشگر بیش از حد این جنگل‌ها را با مشکل رو به رو خواهد کرد در این راستا درصددیم ورودی گردشگر را مدیریت کنیم.

وی در ادامه گفت: سمنان با بیش از ۲۷ هزار کاروان سرا در آثار تاریخی جایگاه والایی دارد. بیش از ۱۰۰ قلعه در سمنان ثبت شده و در صددیم برای ثبت جهانی باغ چشمه علی و مجموعه بسطام را کمک کنند.

قاچاق چوب تنها عامل تهدید زای جنگل‌ها نیست


کامران پور مقدم، معاون سازمان جنگل‌ها مراتع و آبخیزداری در ادامه بیان کرد: این سازمان نقش ویژه‌ای می‌تواند در ادامه راه ثبت جنگل‌های هیرکانی داشته باشد.

وی افزود: طرح تنفس جنگل در جنگل‌های هیرکانی در حال اجرا است و هر گونه بهره برداری چوب از جنگل محدود شده البته عوامل تهدید متعددی برای جنگل‌ها مطرح است.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *