بررسی ادعای انگلیس درباره توقیف یک نفتکش احتمالاً یک ماه زمان نیاز دارد
کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به شکایت انگلیس از ایران پیرو توقیف یک کشتی، گفت: بررسی ادعای انگلیس احتمالاً یک هفته تا یک ماه زمان میبرد، با تکنولوژیها و پیشرفتهای موجود در مکانیابی ماهوارهای و دریایی بهسرعت مشخص میشود که کشتی کجا بوده و چه مسیری طی میکرده است.
وی افزود: مقامات کشورمان مقصد این نفتکش را غیر از سوریه اعلام کردهاند اما انگلیسیها چون معتقدند مقصد آن سوریه بوده این نفتکش را توقیف کردهاند.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه ایران جزو اتحادیه اروپا نیست خود را شامل این تحریم نمیداند، آنها نمیتوانند تحریم جهانی اعمال کنند و تنها سازمان ملل است که از این حق برخوردار است.
کارشناس مسائل بین الملل به کنوانسیون حقوق دریاها اشاره کرد و گفت: این کنوانسیون در سال ۱۹۸۲ تصویب شد و تمام کشورها بعد از چندین سال مذاکره و البته برخی با حق تحفظ به آن پیوستند، ایران هم آن را امضا کرده ولی هنوز به تصویب مجلس نرسیده است.
جلیلوند افزود: ایران یک قانون حقوق دریاها دارد که در دهه ۷۰ شمسی تصویب کرده است. لذا براساس همین قانون، حقوق دریایی خود را به رسمیت میشناسد.
وی با اشاره به مناقشات اخیر ایران و آمریکا در قضیه سرنگونی پهپاد این کشور نیز عنوان کرد: آمریکاییها براساس کنوانسیون حقوق دریاها معتقدند فاصله ۱۲ مایلی برای آبهای ساحلی پذیرفتنی است، آنها مدعی هستند پهپادشان در آبهای بین المللی بوده و ایران آن را هدف قرار داده است ولی ایران به استناد اینکه این پهپاد بر فراز یکی از جزایرش بوده است، به آن شلیک است.
این استاد دانشگاه افزود: سایر کشورها بهخاطر فواصل جزایر و نیز تعدادشان برای پذیرفتن و اجرای این کنوانسیون قدری حق تحفظ قائل شدهاند و بحثهایی هم در این باره وجود دارد.
جلیلوند با اشاره به اقدام انگلیس در شکایت از ایران به شورای امنیت اظهارکرد: انگلیس با این ادعا که نفتکش در آبهای بینالمللی بوده علیه ایران به شورای امنیت شکایت کرده است اما ایران شواهد خود مبنی بر برخورد این نفتکش با کشتی صیادی و خلاف جهت حرکت کردن آن را دارد، البته صرف شکایت برای انگلیس کاری از پیش نمیبزد زیرا امروز با تجهیزات الکترونیکی و ماهوارهای همه چیز مشخص میشود.
کارشناس مسائل بین المللی توضبح داد: تنگه هرمز کلا ۳۳ کیلومتر عرض دارد و تنها در ۲ مایل ار آن است که کشتیهای سنگین میتوانند، تردد کنند. آن دو مایل هم چون بین ایران، عمان و امارات قرار داد، قابل مناقشه است. بنابراین برای اثبات ادعای واهی انگلیس باید اقدامات کارشناسی و تحقیقاتی صورت گیرد.
وی با بیان اینکه بررسی ادعای انگلیس احتمالا از یک هفته تا یک ماه زمان میبرد، اظهارکرد: با تکنولوژیها و پیشرفتهای موجود در مکانیابی ماهوارهای و دریایی بهسرعت مشخص میشود که کشتی کجا بوده و چه مسیری طی میکرده است؛ باز باید منتظر ماند شورای امنیت چه تصمیمی میگبرد.
جلیلوند عنوان کرد: انگلیسیها میدانستند که با توقیف نفتکش ایران ممکن است با چنین عکس العملی از سوی ایران روبرو شوند ولی مخصوصا یک نفتکش خالی را فرستادند. به نظر میرسد آنها طبق گفته «بوریس جانسون» چون میخواهند از اتحادیه اروپا جدا و به آمریکا نزدیک شوند، دست به چنین اقدامات تنش آفرینی در این منطقه زدهاند.
این استاد دانشگاه بیان داشت: انگلیس هم اکنون نیاز به بحران و رخدادی دارد تا بهواسطه آن خود را از تروئیکا اتحادیه اروپا جدا کرده و به آمریکا نزدیک کند. صحبت روز گذشته ترامپ مبنی بر حمایت و استقبالش از نخست وزیر بعدی انگلیس، نشان میدهد که یک توافقاتی با بوریس جانسون و تیمش شده تا به نحوی انگلیس از اتحادیه اروپا جدا شود و در سیاستهای خود به آمریکا ملحق شود. لذا تنشهای اخیر بین ایران و انگیس را سیاسی میدانم تا حقوقی؛ بحث بسیار پیچیده است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *