هزارتوی الکترونیکی شدن خدمات درمان/از حذف خطای پزشکی تا سواستفاده از دفترچههای درمانی
همزمان با توسعه و پیشرفت علم و تکنولوژی در سالهای اخیر بحث سلامت کشور نیز از این قافله عقب نمانده و توانسته با کمک بستر اینترنت به تجمیع اطلاعات بیمار از همه حیث کمک کند.
در قانون برنامه پنجم و همچنین ششم توسعه کشور تاکید شده که وزارت بهداشت باید پرونده الکترونیک سلامت را تا پایان برنامه ششم توسعه اجرایی کند که اجرایی شدن آن به دلیل ثمرات بسیاری که دارد مورد اتفاق نظر بسیاری از مسئولان قرار گرفته است.
با توجه به هزینههای بسیار بالای ارایه دفترچههای بیمه و همچنین برخی تخلفات رخ داده بحث نسخههای الکترونیک و در نهایت پرونده الکترونیک مطرح شد که در حال حاضر سازمانهای بیمه گر تامین اجتماعی و بیمه سلامت مسئول اجرای آن هستند به گونهای که سازمان بیمه سلامت تاکنون توانسته به صورت پایلوت به اجرای این طرح در برخی استانها اقدام کند.
مستندات بیماران از تکرار اقدامات پاراکلینیکی می کاهد
نسخه نویسی الکترونیک با اهداف مختلف از جمله مدیریت منابع یا کاهش خطاهای پزشکی اجرایی شده است، اما در عمل فواید بسیاری از حیث ایجاد بانک اطلاعاتی دقیق از بیمار و همچنین داروهای مصرفی داشته است، با ایجاد پرونده الکترونیک برای هر بیمار با توجه به مستندات موجود در سیستم نیازی به انجام اقدامات پاراکلینیکی تکراری وجود نداشته و از این حیث نیز صرفه جویی در منابع قابل توجه است.
در کنار ایجاد بانک اطلاعات دارویی از قِبل اجرایی شدن پرونده الکترونیکی سلامت و نسخه نویسی الکترونیکی تجویزی اشتباه دارو به علت بدخطی پزشک و تبعات احتمالی آن نیز به حداقل ممکن خواهد رسید.
با توجه به اینکه در سالهای اخیر هم پوشانیهای بیمهای مشکلات عدیدهای از حیث مالی برای بسیاری از بیمهها ایجاد کرده اجرایی شدن طرح مذکور میتواند این معضل را نیز مرتفع کرده و مباحث مرتبط با دور زدن قانون را نیز از بین ببرد در این رابطه محمد دریجانی عضو کمیته بیمه سلامت سازمان بیمه سلامت در گفتگو با خبرنگار گروه جامعه با بیان اینکه الکترونیکی شدن نسخ درمانی و همچنین پرونده سلامت با هدف بهبود وضعیت درمان در کشور آغاز شده است، میگوید: با اجرایی شدن این طرح در سراسر کشور بساط بسیاری از سواستفادههای احتمالی از دفترچههای درمانی نیز برچیده خواهد شد.
وی با تاکید بر ضرورت شفتاف سازی اقدامات درمانی با تشکیل پرونده الکترونیک سلامت، معتقد است: تامین زیرساختهای الکترونیکی از حیث نرم افزاری و سخت افزاری لازمه توفیق در اجرای طرح مذکور بوده از این رو باید تعامل مناسبی میان دستگاههای مسئول صورت بگیرد.
پوربافرانی:ایجاد پرونده الکترونیکی سلامت بانک اطلاعات جامعی تشکیل می دهد
در همین رابطه عباسعلی پوربافرانی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با خبرنگار گروه جامعه با اشاره به محاسن ایجاد پرونده الکترونیک سلامت و همچنین الکترونیکی شدن نسخههای درمانی، میگوید: مدیریت منابع و جلوگیری از هدر رفت آن از بارزترین مزایای اجرای این طرح است.
نماینده مردم نائین در مجلس دهم، با بیان اینکه با ایجاد پرونده الکترونیکی سلامت بانک اطلاعات جامعی تشکیل میشود، ادامه میدهد: شاید بار مالی در طی اجرای این طرح به کشور تحمیل شود، اما باید بدانیم که این چنین هزینه کردها به مثابه سرمایه گذاری است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه اجرایی شدن طرح پرونده الکترونیک سلامت به ایجاد پایگاه اطلاعاتی برای بخش پژوهشی کشور کمک میکند، میگوید: دولت طبق قانون برنامه ششم توسعه مکلف به اجرای این طرح بوده و مجلس نیز آماده همکاری در این حوزه است.
هر چند ایجاد پرونده الکترونیک سلامت و همچنین الکترونیکی شدن نسخههای درمان از همه جوانب ثمرات مثبتی به همراه دارد، اما باید بدانیم که ضعف زیرساختی به ویژه در نقاط دورتر از مراکز استانها مانع بزرگی پیش پای دولت در اجرای این مصوبه مجلس است از این رو تعامل بیش از پیش وزارتخانههای بهداشت و درمان و همچنین ارتباطات و فناوری اطلاعات در این حوزه لازم است در غیر این صورت باز هم شرایط درمانی و سلامت در مراکز برخوردار وضعیت بهتری داشته و این خود عاملی برای بی عدالتی در ارایه خدمات خواهد بود.