اولین زن در مقام ریاست کمیسیون اروپا
اورزلا علاوه بر زبان مادری اش به زبانهای فرانسه و انگلیسی تسلطی بی نظیر دارد، سوار کاری را به خوبی میداند و در این رشته استاد است. فون در لاین پس از پایان دوره متوسطه، تحصیلات خود را در زمینه اقتصاد در دانشگاههای گوتینگن، مونستر و در نهایت در مدرسه اقتصاد لندن آغاز کرد، اما اقتصاد نتوانست وی را علاقهمند به پزشکی و سیاست کند. اورزلا در سال ۱۹۸۰ میلادی تحصیل در رشته پزشکی را آغاز کرده و در سال ۱۹۸۶ یعنی حدود یک سال پیش از پایان تحصیلاتش با پروفسور «هایکو فون در لاین» ازدواج کرد. هایکو هم اکنون مدیر عامل یک شرکت تجاری توسعه مهندسی پزشکی است.
فون در لاین با اتکا به گزینههای اشراف زادگی و سوابق فعالیتهای سیاسی و اقتصادی پدرش خود را به دنیای سیاست نزدیک کرد. «ارنست آلبرشت» پدر اورزلا در کارنامه سیاسی خود سوابق انتصاب در وزارتخانههای اقتصاد، دادگستری و پس از آن نخست وزیری ایالت نیدرساکسن را یدک میکشد. اورزلا همواره تاکید داشت که نمیتواند از علاقه مندی به سیاست چشم پوشی کند و باید روزی در یک جایگاه سیاسی معتبر به فعالیت بپردازد. همین دلایل، علاقه مندی و انگیزهها سبب شد تا وی در ۴۵ سالگی با کناره گیری از دنیای پزشکی و با وجود هفت فرزند به طور جدی و عملی به دنیای سیاست پا بگذارد و فعالیتهای حزبی خود را کلید بزند.
فون در لاین؛ یارمحبوب مرکل
فون در لاین پیش از عزیمت به آمریکا در سال ۱۹۹۰ به عضویت حزب دموکرات مسیحی در آمد، حزب متبوع «آنگلا مرکل» پس از صدارت اعظمی وی سبب حضور دایمش در کابینه آلمان شد. اعتماد مرکل به فون در لاین تا حدی بود که وی تلاش داشت تا کرسی ریاست جمهوری آلمان را نیز در اختیارش قرار دهد، اما مخالفت احزاب سیاسی و سیاستمداران مانع از تحقق این خواسته شد. وی در سال ۲۰۰۱ میلادی توانست شهردار شهر ایلتن شود و تا سال ۲۰۰۴ میلادی نیز در شورای شهر باقی بماند. نخستین تجربه اورزلا از وزارت به سال ۲۰۰۳ و پست وزارت اموراجتماعی، زنان و بهداشت در کابینه نیدر زاکسن باز میگردد. فعالیتهای موثر و دستاوردهای ارزنده وی سبب شد در سال ۲۰۰۹ میلادی به کابینه دولت آلمان راه یابد و بر کرسی وزارت کار و رفاه اجتماعی تکیه بزند.
فون در لاین در دوره چهار ساله وزارت خود به رغم آن که به برنامههای اعلام شدهاش جامه عمل پوشاند، توانست نظر مثبت صدراعظم و حتی محبوبیت مردمی را نیز به خود جلب کند. همین سبب شد تا مرکل گزینه وزارت دفاع را برای دوره آینده فعالیت دولتی فون در لاین در نظر بگیرد و این گونه عنوان نخستین زن «وزیر دفاع» را از آن خود کند. کمتر سیاستمدار آلمانی روز ۱۷ دسامبر ۲۰۱۳ را میتواند فراموش کند، روزی که نام فون در لاین به عنوان گزینه وزارت دفاع مطرح شد و سیاستمداران و کارشناسان نظامی با خنده معناداری موفقیت وی در این حوزه کاری را دور از دسترس توصیف کردند.
فون درلاین؛ فروشنده بزرگ سلاح به سعودی
نگاهی اجمالی به دوره وزارت دفاع فون در لاین به خوبی نشان میدهد که راهبرد قدرت نظامی بیشتر با صدور تسلیحات در آلمان محقق شد و این کشور در زمره بزرگترین صادر کنندگان تسلیحات نظامی به رژیم صهیونیستی، عربستان، قطر و امارات قرار گرفت. فون درلاین همچنین تلاش کرد تا اقتدار ارتش آلمان را بعد از جنگ جهانی دوم به این کشور بازگرداند، وی حتی برخورداری از تسلیحات اتمی برای کشورش را بلامانع میدانست. نباید از این نکته غافل بود که فون در لاین علاوه بر این که از مبتکران ناتوی عربی است، از طرفداران و حامیان سرسخت تسلیح کشورهای عربی برای توازن قدرت نظامی با ایران است و اعتقاد به مقابله با ایران دارد. در زمان فعالیت فون در لاین در وزارت دفاع آلمان به دلیل روابط بسیار نزدیک وی با کردستان عراق حدود دو هزار موشک ضد تانک به این منطقه ارسال شد. همچنین دو توافق همکاری با اقلیم کردستان و دولت بغداد به منظور آموزش نیروهای نظامی و امنیتی به امضا رساند. در عین حال فون در لاین در خصوص گسترش حوزه هواپیماهای شناسایی آواکس از سوریه و عراق به خلیج فارس، پارلمان اروپا را تحت فشار قرار داد و در نهایت این امر را به تصویب رساند. توجه به این نکته نیز خالی از لطف نیست که بدانیم نخستین رزمایش میان آلمان-اسرائیل در دوره وزیر دفاعی وی انجام و آلمان به مرکز فرماندهی ناتو در اروپا بدل شد. انتخاب فون در لاین به عنوان رئیس جدید کمیسیون اروپا میتواند به عنوان یک پیروزی بزرگ برای مرکل به شمار آید و به نوعی آن را احیای قدرت مرکل در اروپا توصیف کند.
انتخاب فون در لاین دو هدف مرکل را محقق کرده است؛ یکی کنار گذاشته شدن «منفرد وبر» که از سوی محافظه کاران حمایت میشد و دیگری در عین تضعیف سوسیال دموکراتها شاهد تقویت دموکرات مسیحیها هستیم. حالا با آمدن او لابی عربها و صهیونیستها در کمیسیون اروپا تقویت خواهد شد واز سوی دیگر از آن جایی که سیاستهای فون در لاین با سیاستهای فرانسه نیز همسویی دارد، نزدیکی بیش از پیش این دو قدرت اروپایی دور از انتظار نخواهد بود.