نمایش «طنز تلخ» این بار در شورای حکام/ یادآوری ناکامی آمریکا در شورای امنیت برای اجماعسازی علیه ایران
روز جمعه (۱۴ تیر) بود که «جکی ولکات» سفیر آمریکا در وین، از درخواست آمریکا برای برگزاری نشست ویژه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بحث درباره برنامه هستهای ایران خبر داد.
این درخواست آمریکا با تمسخر محافل سیاسی و رسانهای دنیا همراه بود؛ چرا که واشنگتن در شرایطی درخواست نشست ویژه شورای حکام را پیرامون بررسی تعهدات برجامی ایران مطرح کرده است که خود اولین و بزرگترین ناقض برجام است و در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۹۷، بدون توجه به یازده گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تایید راستی آزمایی فعالیتهای هستهای ایران (یازده گزارش تا آن تاریخ) آشکارا برجام را نقض کرد و از آن خارج شد.
طنز تلخ آمریکایی
بر همین اساس، نمایندگی ایران در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، درخواست آمریکا برای برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت درباره فعالیت هستهای ایران را طنزی تلخ خواند که نشان دهنده انزوای بینالمللی واشنگتن است.
در بیانیه نمایندگی ایران در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، آمده بود: این طنزی تلخ است که همان رژیمی که برجام را از طریق خروج غیر قانونی و یکجانبه نقض کرد و به دیگران فشار میآورد تا اقدام مشابهی را صورت دهند و با اعمال زور مانع اجرای برجام توسط جامعه بینالمللی میشود، نسبت به اجرای همان توافق، ابراز نگرانی کرده است.
واکنش روسیه به اقدام مضحک آمریکا
اما روسیه نیز به اقدام مضحک آمریکا در ارائه درخواست برپایی نشست اضطراری شورای حکام برای رسیدگی به فعالیتهای برجامی ایران واکنش نشان داد؛ «میخائیل اولیانوف»، نماینده روسیه در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در همین رابطه، گفت: «روابط بینالملل سرشار از شگفتیهایی است که با عقل سلیم جور در نمیآیند. آمریکا از برجام خارج شده و در تلاش است بر خلاف قوانین بینالمللی آن را کاملاً تخریب کند، اما حالا این آمریکا است که امروز خواستار نشست شورای حکام آژانس شده تا ایران را بابت انحرافهای جزئی از مفاد فرعی برجام سرزنش کند!».
درخواست آمریکا با ماموریت شورای حکام و پادمانهای مرتبط، نسبتی ندارد
اما فارغ از مضحک بودن درخواست آمریکا برای برپایی نشست فوری و اضطراری شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی و انزوای آمریکا در این رابطه، اساساً این درخواست آمریکا با ماموریت شورای حکام و پادمانهای مرتبط، نسبتی ندارد و مسائل مرتبط با اجرای برجام در چارچوب سازوکاری که در این رابطه طراحی شده قابل پیگیری است.
در همین رابطه، بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در جریان نشست خبری روز یکشنبه خود گفت: در شورای حکام موضوعات پادمانی مطرح میشود حال آنکه موضوع افزایش ذخایر و غلظت غنی سازی ایران موضوعاتی مرتبط با برجام است که سازو کارهای مشخص خود را دارد و به هیچ وجه در موضوعات پادمانی بحث محدودیت در ذخایر و غلظت غنی سازی اورانیوم وجود ندارد؛ بنابر این نتیجه نشست چهارشنبه شورای حکام قابل پیشبینی است.
انزوای آمریکا
کمالوندی بر روی این موضوع نیز تاکید کرد که آقدام آمریکا در طرح درخواست برگزاری نشست اضطراری شورای حکام از روی استیصال است و این امر به وضوح نشان داد که آمریکا در انزوا قرار دارد چرا که مطلوب واشنگتن این بود که آژانس یا کشور دیگری برای برپایی نشست فوقالعاده شورای حکام پیرامون اقدامات ایران پیش قدم شود، اما اینچنین نشد. بیشتر
همچنین سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان نیز درخواست آمریکا برای برپایی نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیرامون بررسی تعهدات برجامی ایران را به طنز تشبیه کرد و گفت: آمریکا که خودش از برجام خارج شده به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مراجعه کرده و خواستار تشکیل جلسه شورای حکام برای بررسی نقض برجام توسط جمهوری اسلامی ایران شده است!
طرح شکایت ایران از آمریکا و اروپا در شورای حکام
وی با اشاره به عدم همراهی سایر کشورها با آمریکا در طرح درخواست برگزاری نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیرامون بررسی تعهدات برجامی ایران و انزوا واشنگتن در این رابطه، گفت: منطق ایران درباره کاهش تعهداتش در برجام در جلسه شورای حکام مطرح خواهد شد و ما همزمان شکایت خودمان را از آمریکا و کشورهای اروپایی به خاطر نقض برجام ارائه خواهیم کرد چرا که آنها در انجام تعهدات خود کوتاهی کردند و این مسئله منجر به نقصان در اجرای برجام شده است و آنها هم باید پاسخگو باشند. بیشتر
ناقض برجام، نمیتواند مدعی مفاد آن باشد!
در همین رابطه، محمد حسینی نماینده مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاسی ، با اشاره به رفتار بچگانه رژیم آمریکا در مواجهه با برنامه صلح آمیز هستهای ایران و توافق موسوم به برجام، گفت: آمریکاییها در شرایطی خواستار برگزاری نشست اضطراری شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیرامون تعهدات برجامی ایران هستند که با خروج خود از برجام، عملاً و آشکارا این توافق چند جانبه بینالمللی را نقض کردهاند؛ بنابراین برای چنین درخواستی از سوی واشنگتن، جز مضحکه نامی نمیتوان نهاد.
این عضو گروه دوستی پارلمانی ایران و پاکستان تصریح کرد: در عرصه بینالمللی، کشوری برای پیشقدم شدن جهت برپایی نشستهای اضطراری در مجامع مختلف، صلاحیت و مشروعیت دارد که حداقل در ظاهر، مقید و متعهد به قراردادها و معاهدههای جهانی باشد؛ حال آنکه آمریکا نه تنها در قضیه توافق هستهای با ایران که در بسیاری از قراردادهای بینالمللی، نقش مخرب و برهم زننده را ایفا کرده است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی تاکید کرد که افزایش حجم ذخایر و درصد اورانیوم غنی شده ایران در چارچوب برجام است و ایران با برداشتن دو گام کاهش تعهد هستهای، هیچکدام از مفاد برجام را نقض نکرده است.
حسینی این نکته را نیز یادآور شد که اگر شکایت آمریکا از ایران در شورای حکام، منحصر به حجم ذخایر و درصد غنیسازی ایران است، این موارد در زمره موضوعات مدنظر شورای حکام و پادمانهای مرتبط با آن نیست و اصولا در شورای حکام برای ذخیره سازی و غنای اورانیوم کشورهای هستهای، سقف و میزانی لحاظ نشده است.
یادآوری ناکامی آمریکا در شورای امنیت برای اجماعسازی علیه ایران
اما آخرین باری که آمریکاییها با هدف فشار سیاسی به ایران، در یک مجمع بینالمللی درخواست تشکیل جلسه دادند و با در بسته مواجه شدند مرتبط با چهارم مهر سال گذشته است؛ در روز چهارشنبه ۴ مهر ۹۷ جلسه شورای امنیت سازمان ملل به ریاست آمریکا برگزار شد. دونالد ترامپ رئیسجمهور این کشور در اقدامی غیرمتعارف در این جلسه به عنوان رئیس حضور یافت.
نیکی هیلی نماینده وقت آمریکا در سازمان ملل در تاریخ ۱۴ شهریور ۹۷ اعلام کرده بود که هدف از تشکیل جلسه شورای امنیت به ریاست آمریکا در ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۸ (۴ مهر ۹۷)، بررسی نحوه اعمال فشار بیشتر بر ایران به خاطر نقض قطعنامههای سازمان ملل است.
اما بر خلاف تصورات نیکی هیلی و مافوقش ترامپ، جلسه روز ۴ مهر ۹۷ شورای امنیت، بدون هیچگونه دستاوردی برای آمریکا در راستای هدف محکوم کردن ایران به پایان رسید.
بیشتر بخوانید:
کلانتری که از خط خارج شد/ خداحافظی «نیکی» با دستاورد «هیچ»
ترامپ در جلسه مذکور تلاش کرد تا نظر اعضای شورای امنیت سازمان ملل را برای همراهی با تحریم ایران جلب کند، اما نه تنها چنین نشد، بلکه از زبان رئیسجمهور کشور متحد خود یعنی فرانسه شنید که «علیرغم اقدامات آمریکا، ایران به تعهدات خود در توافق هستهای پایبند مانده است».
همچنین در آن جلسه، «وانگ یی» وزیر خارجه چین در واکنش به سخنان تهدیدآمیز ترامپ مبنی بر ضروت همراهی جامعه جهانی با تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران، گفت: «باید به حق همه کشورها برای داشتن روابط عادی اقتصادی و تجارت با ایران احترام گذاشته شود».
با توجه به برآیند اتفاقات اخیر در حوزه برجام و اظهارات مسئولان سیاست خارجی کشورمان، عایدی و نتیجه جلسه فردای شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز رأی جامعه جهانی به حقانیت جمهوری اسلامی ایران در زمینه توافق هستهای خواهد بود و مجددا آمریکاییها سرافکنده میشوند.