اجازه نمیدهیم کارت بازی کشوری باشیم/ مشاور رئیس جمهور فرانسه در راه تهران/ اقدام عجیب و غریب کنند گام نهایی را برمیداریم/ پیگیری وضعیت شیخ زکزاکی/ پاسخ به ترامپ و نتانیاهو
سخنگوی وزارت خارجه درباره بحث توقف نفتکشهای ایرانی توسط عربستان و انگلیس اظهار داشت: نفتکشی که در آبهای عربستان توقیف شد، به دلیل مشکلی فنی بود که به بنادر عربستان بردند تا کارش انجام شود. کار حقوقی و فنی این نفتکس توسط وزارت نفت پیگیری میشود. ولی در خصوص نفتکشی که در جبل الطارق توقیف شد اقدامات سیاسی و حقوقی ما برای روشن شدن وضعیت آن به جد ادامه دارد.
وی افزود: تاکنون دوبار سفیر انگلیس را خواسته ایم و با برخی دیپلماتهای اروپایی هم مشورت کردیم. در این رابطه هرگونه اسناد لازم را به افرادی که پیگیری حقوقی را انجام میدهند ارایه شده است. من مقصد سفر این نفتکش را ندارم، ولی مقصد آن سوریه نبود، چون سوپرتانکر بود و هیچ بندر سوریه امکان پهلوگرفتن آن را ندارد و آنقدر این نفتکش خاص بود که نتوانست از کانال سوئز هم عبور کند.
وی درباره جزئیات مذاکرات آتی روسای جمهور ایران و فرانسه در ۲۴ تیر ماه بیان کرد: بحث مذاکره به معنایی که برخی مطرح میکنند نیست مذاکرات ما در قالبهای مختلف در مورد نحوه اجرای برجام ادامه داشته و موضوع جدیدی نیست و نمیخواهیم در مورد برجام حرف بزنیم.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: ما از اینکه دولتها با حسن نیتها تلاش میکنند جمهوری اسلامی به تعهداتش عمل کنند قدردانی میکنیم، اما باید این کار را در مورد کشورهایی که از تعهدات خود تخلف کردند، زودتر انجام میدادند. آمریکا هم اگر خواهان بازگشت به برجام است لازمه اش این است دست از تروریسم اقتصادی بردارد و به تعهدات خود برگردند و در قالب کمیسیون برجام میتواند صحبت کند. ضمن آنکه هنوز نشست ۲۴ تیر ماه مشخص نیست، اما مشاور مکرون قرار است به ایران بیاید.
موسوی در مورد محکومیت دفتر کاخ الیزه به ورود ایران به انجام گام دوم کاهش تعهدات گفت: ایران حق دارد به بی عملی اروپا واکنش نشان دهد. واکنش ما هم منطقی و حقوقی و طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام بود. اگر اروپا میخواستند نگران باشند باید پیش از اینها نگران میبودند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره رویکرد ایران برای اجرای گام سوم اظهار داشت: ما گام سوم را بعد از ۶۰ روزی که مهلت دادیم برخواهیم داشت. اما اگر کشورهای عضو برجام به ویژه اروپا به تعهدات خود عمل نکنند، گام سوم محکمتر خواهد بود.
وی در مورد نقش ایران در تامین امنیت تنگه هرمز گفت: مسئول حفظ امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز جمهوری اسلامی است و ما براساس وظیفه ذاتی و حقوقی خود این کار را انجام میدهیم. اینکه کشورهایی که هزاران کیلومتر دورتر هستند، بخواهند امنیت این منطقه را تامین کنند، حرف گزافی است.
پیگیری وضعیت شیخ زکزاکی
موسوی در خصوص پیگیری وزارت خارجه در قبال وضعیت شیخ زکزاکی گفت: کاردار نیجریه به وزارت خارجه آمد و قول داد رسیدگیهای لازم را در مورد شیخ زکزاکی به عمل آورد و امیدواریم رسیدگی پزشکی به نتیجه برسد.
وی درباره سفر مشاور مکرون به تهران تصریح کرد: ما امید و اعتماد به هیچ کشوری نداریم، اما باب دیپلماسی باز است. براساس نامهای که ریاست جمهور به سران برجام دادند، گامهای خود را برمی داریم. اگر آنها نگران زنده ماندن برجام هستند سفر برای اقدام عملی و نه سفر برای عکس گرفتن و تبلیغ کردن باشد و ما به این سفرهاخوشامد خواهیم گفت.
در صورت اقدامات عجیب و غریب کشورها، ایران گام نهایی را در برجام برمی دارد
سخنگوی وزارت خارجه درباره گام سوم کاهش تعهدات برجام گفت: گام بعدی هم در چارچوب بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام است. مگر اینکه کشورهای دیگر بخواهند اقدامات عجیب و غریب کنند که در این صورت ما منتظر گام سوم نخواهیم ماند و گام نهایی را بر میداریم. در هر صورت گامهای ما به تناسب خواهد بود.
موسوی در مورد سفرهای دیگر مقامات ایران و اعضای ۴+۱ در خصوص برجام بیان کرد: علاوه بر برنامه سفر مشاور مکرون به تهران، سفرهای دیگری نیز در دستور کار است و نشست بعدی هم اواخر جولای و در چارچوب کمیسیون مشترک خواهد بود که زمان و مکان دقیقتر آن متعاقبا اعلام خواهد شد.
وی درباره تاثیر احتمال بازگشت آمریکا به گفتوگوهای برجام بر آینده این توافق گفت: در صورت برگشت آمریکا، توافق و مذاکرات دیگری در کار نخواهد بود و آنچه صورت خواهد گرفت در چارچوب برجام کنونی است و خارج از آن نیست.
وی درباره پیش بینی گزارش شورای حکام که به درخواست آمریکا برگزار میشود، بیان کرد: این اقدام عجیبی است که به درخواست آمریکا به عنوان ناقض برجام و قطعنامه شورای امنیت قرار است انجام شود. اگر گزارش مذکور علیه ایران باشد، ما مدعی خواهیم شد.
ادغام حشدالشعبی در ارتش عراق یک تصمیم داخلی است
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص برنامه بغداد برای ادغام نیروهای حشدالشعبی در ارتش عراق اظهار داشت: ادغام اعلام شده به آن معنا نیست بلکه سازماندهی مجدد است. این تصمیم داخلی عراق است و ما به آن احترام میگذاریم.
وی در مورد اینکه آیا در شرایط کنونی میتوان گفت برجام شکست خورده است تصریح کرد: هنوز خیر. ما معتقد هستیم برجام توافقی بود که دارای ابعاد سیاسی، اقتصادی و امنیتی بود. مذاکراتی که پس از دو سال به نتیجه رسید و آثار مثبت آن غیر قابل انکار است؛ لذا اینکه بگویم خروج آمریکا و عدم اجرای تعهدات توسط دیگران به معنای ضعف برجام است، درست نیست. جمهوری اسلامی برجام را یک دستاورد بزرگ برای کشور و منطقه میداند. اینکه تلاش میشود برجام را زنده نگه دارند، موید آثار امنیتی و سیاسی آن است.
آنچه در گاندو درباره وزارت خارجه نشان میدهند خیلی واقعیت ندارد
سخنگوی وزارت خارجه درباره سریال گاندو و هدف قراردادن وزارت خارجه و شخص وزیر در این سریال خاطر نشان کرد: آنچه درباره وزارت خارجه و وزیر در سریال نشان میدهد خیلی واقعیت ندارد. اسناد مذاکرات موجود است و اگر به ما میگفتند ما آنها را در اختیارشان قرار میدادیم. اما کاش تقوا در آن پر رنگتر بود. ضمن آنکه آقای ظریف به طور کلی وقت تلویزیون دیدن ندارند چه تلویزیونی که از خانه همسایه میشود گرفت و چه تلویزیون داخلی؛ لذا اینکه گفته است سریال گاندو را نمیبیند صرفا مربوط به این سریال نیست.
وی درباره اقدام بدون تساهل جمهوری اسلامی نسبت به کشتیهای انگلیسی در تنگه هرمز گفت: ما در وزارت خارجه تمام اقدامات سیاسی و دیپلماتیک را دنبال میکنیم و امیدواریم در همین چارچوب این کارها جواب دهد.
موسوی در مورد اینکه کدام اقدام اعضای برجام باعث میشود ایران گام نهایی را بردارد اظهار داشت: ما به آنهابه صراحت اعلام کردیم اگر چه کاری بکنند با چه واکنشی روبرو میشوند؛ لذا از گفتن برخی مسائل معذور هستم.
استفاده از محاکم بین المللی برای پیگیری حقوق ایران در برجام فعلا در دستور کار نیست
وی درباره پیگیری حقوق ایران در برجام از طریق محاکم بین المللی گفت: فعلا از مکانیسمهایی که در برجام پیش بینی شده استفاده میشود. باید دید شرایط به چه صورت پیش خواهد، بعد میتوان در مورد سازوکارهای دیگر از جمله محاکم بین المللی صحبت کرد.
پاسخ به ترامپ و نتانیاهو
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص واکنش ترامپ و نتانیاهو نسبت به آغاز گام دوم ایران و نگرانی در قبال نقض برجام بیان کرد: از کی ترامپ و نتانیاهو نگران نقض برجام شده اند؟! این پاسخ من به آنهاست.
تصمیم برای لغو ویزا برای چین در سطوح بالای نظام گرفته شد
هدف ایران از لغو ویزا برای چین گفت: روابط ایران با چین چند وجهی و راهبردی است از جمله روابط فرهنگی که به فهم دو ملت کمک میکند. روابط مردمی همیشه در دستور کار ما بوده است. الان مردم چین به عنوان مردمی که زیاد سفر میکنند، میتوانند ایران را به عنوان یکی از مقاصد توریستی خود بدانند. از طرفی ما روابط تجاری مفیدی با چین داریم و لغو ویزا میتواند به این امر کمک کند؛ لذا این تصمیم در سطوح بالای نظام گرفته شده و وزارت خارجه هم از آن استقبال میکند.